Amenajarea Teritoriului si Urbanism

Referat / Ecologie
Informatii Referat:
Numar pagini: 6 pagini
Marime arhiva: 1.81 MB
Contine fisiere: doc
Numar fisiere: 1 fisier
Nota pe site: Nota  7 Amenajarea Teritoriului si Urbanism , 7 out of 10based on 1 rating
Profesor indrumator / Prezentat Profesorului:
Suzana Cocioaba
Ce sunt punctele? Ce sunt punctele?
 • Punctele reprezinta moneda de schimb a site-lui.
 • Ai nevoie de ele ca sa downloadezi documente si le poti primi incarcand documente pe site.
 • Daca nu vrei sau nu poti face asta, punctele se pot cumpara foarte usor prin SMS, Card sau PayPal.
 • Click pentru mai multe detalii.

Extras din document:

La proiectarea spatiilor verzi se tine seama de anumite principii si legi si anume de principiul armoniei si proporţiei, acestea constituind, de fapt, principiile care stau la baza proiectării estetice a unitatii de spatii verzi.

In proiectarea spatiilor verzi s-a urmărit printre altele redarea, intr-o măsura cat mai mare, a specificului local cum de altfel se poate vedea si in planul general.

Principiile care stau la baza proiectării sunt:

- principiul funcţionalităţii sau al proiectării organice a suprafeţelor si a formelor planului. La efectuarea amenajării spaţiului verde am ţinut seama de teren, de clădirile existente, de căile de acces si de speciile existente.

- principiul compatibilităţii funcţiei cu ambientul presupune alegerea acelor folosinţe ale spatiilor verzi care sa se integreze in mediul înconjurător, aceasta realizându-se astfel încât peisajul modificat obţinut sa fie plăcut si funcţional. Nu s-a păstrat vegetaţia existenta, dar s-a realizat o amenajare specifica stilului mixt.

Trasarea aleilor la stilul mixt presupune o buna îmbinare a formelor geometrice cu cele libere, sinuoase. In general, in afara desfasurarii pe mai multe axe a traseelor geometrice, cele mai multe alei perimetrale, secundare si de legătura sunt proiectate geometric.

Trasarea geometrica presupune o lărgire mai mare a aleilor, uneori mai multe alei paralele si închiderea lor la capete cu elemente care au o ornamentaţie bogata. Aleile trasate geometric sunt mai înguste, mai variate ca traseu. Metodele compoziţionale folosite sunt: echivalenta sau echilibrul si consecventa.

Spaţiul care urmează a fi analizat este un scuar cu suprafaţa de 1 800 m având forma unui poligon asemănător cu litera Z. Terenul este înconjurat pe doua laturi de străzi (Bulevardul Basarabilor şi Mircea cel Mare), iar pe celelalte doua de clădiri (un hotel pensiune, blocuri, case si fosta vila a familiei Teodorescu)

Scuarul este delimitat de gard din beton. Destinaţia prioritara a scuarului este cea de odihna si recreaţie a populaţiei îndeplinind funcţia sanitara si cea decorativa.

Funcţia sanitara. Influenta vegetaţiei asupra sanatatii poate fi directa si indirecta. In acest sens arborii aflaţi in grupuri, aliniamente vor reduce valoarea temperaturilor in zilele cu temperaturi mari, oferă protecţie împotriva vântului, participa la curatarea atmosferei si reduce zgomotul.

Funcţia decorativa. Amenajările peisajere imprima unui anumit teritoriu o deosebita valoare decorativa, apreciata prin satisfacţia pe care o realizează omul fata de vegetaţie care datorita componentelor (tulpini, ramuri, lujeri, flori, fructe, seminţe), dau impresia unui lucru bine organizat; unui lucru compus in care partile se subordonează in mod armonios pentru a pune in evidenta măsura inerenta a fiecărei compozitei ceea ce înseamnă frumuseţe.

Ţinând cont de arhitectura Casei de cultură Municipale, de clădirile din vecinătate, de fluxul de oameni care vor traversa scuarul dar si de cartierul in care este amplasat (un cartier central), amenajarea scuarului este realizata intr-un mod mai modern, abordând stilul mixt.

Prin urmare centrul compoziţiei este in stil geometric cu bazin de apa. Aleile sunt curbe si sinuase. Plantaţiile sunt dispuse diferenţiat:

- in centrul compoziţiei este o amenajare floristica mai bogata iar vegetaţia este mai scunda si sunt amplasaţi arbori izolaţi deosebiţi de decorativi (Aesculus carnea, Albizzia julibrissin, Paulovnia tomentosa).

Amenajarea acestui spaţiu verde ţine seama de un anumit principal de compoziţie valabil pentru toate stilurile:

- stabilirea proporţiei (principiul proportionalitatii) corespunzătoare diferitelor parţi fata de ansamblu si a detaliilor fata de elementul dominant al compoziţiei. Proporţia este realizată in plan orizontal, vertical folosind arbori de diferite mărimi, arbustisi din punct de vedere al volumelor.

- centrului de compoziţie i se subordonează toate celelalte elemente ale compoziţiei. Axa principala duce la centrul de compoziţie, axele secundare întretaie axa principala sub anumite unghiuri si unele merg paralel cu aceasta.

- înlăturarea monotoniei cat si evitarea unei mari varietati de forme si culoare. Tonurile deschise realizate prin plantarea florilor, Thuja occidentalis, creează impresia unor elemente uşoare apropiindu-1.

- principiul functionalitatii. Acest principiu este realizat prin dispunerea elementelor care corespund cerinţelor, funcţiilor intr-o compoziţie organica.

- principiul compatibilităţii. Pentru a fi compatibile cu locul unde este amplasat scuarul dar si cu populaţia care va vizita scuarul s-a optat pentru următoarele funcţii: accese pietonale, relaxare, odihna, jocuri statice, jocurile copiilor si zona de interes decorativ.

- principiul unitatii. Acest principiu presupune o multitudine contopita bazata pe o concepţie dominanta care realizează legătura intre partile componente intr-un întreg si in acest mod se obţine in final unitate in diversitate. Elementele scuarului sunt legate unele de altele, fiecare este subordonat la un altul si toate elementului principal, centrul compoziţiei.

Circulaţia si funcţionalitatea ei.

Accesul in scuar se face prin doua intrări, una de pe Bulevardul Basarab iar cea de-a doua de pe strada Mircea cel Mare. Intrările sunt semipiatete, având si rol de ieşiri.

Aleile sunt curbe libere (traseul in linii curbe au deschideri variabile şi inflexiuni succesive, curbele si contracurbele sunt racordate prin intermediul unei zone rectilinii), sinuoase, rectilinii (au laturile paralele).

Racordurile aleilor se realizează in funcţie de unghiul acestora, astfel in cazul aleilor aproape perpendiculare (exemplu intrarea din strada Lorena), avem racord cu arcuri de cere cu aceeaşi raza corespunzând unghiului de 90 grade si alei curbe cu unghiuri ascuţite si obtuze.

Intersecţiile sunt simple cu racordul laturilor aleilor, sunt alei care se bifurca unde racordurile s-au efectuat astfel meat axele aleilor sa aibă acelaşi punct de origine; alei care se intersectează sub forma de cruce axele fiind continue si pite cu forme adecvate tramei aleilor .


Fisiere in arhiva: (1)

 • Amenajarea Teritoriului si Urbanism.doc

Previzualizare pagini (6):


  Alte informatii:

  Scuarul Basarabilor – Curtea de Argeş


  Documente similare:

  Preview Ecosisteme Antropizate
  Ecosisteme Antropizate
  Referatul contine 23 pagini in format doc cu o marime totala de 76.05 KB.
  Preview Evaluarea Impactului Ecologic
  Evaluarea Impactului Ecologic
  Proiectul contine 35 pagini in format doc cu o marime totala de 75.93 KB.
  Preview Amenjarea Hidrotehnica a Raului Dragan-Iad
  Amenjarea Hidrotehnica a Raului Dragan-Iad
  Proiectul contine 35 pagini in format doc cu o marime totala de 83.28 KB.
  Preview Ecologie Urbana - Eseu Privind Impactul Urbanizarii Asupra Societatii
  Ecologie Urbana - Eseu Privind Impactul Urbanizarii...
  Proiectul contine 8 pagini in format doc cu o marime totala de 1.12 MB.
  Preview Ecologia Sistemelor Antropice
  Ecologia Sistemelor Antropice
  Referatul contine 57 pagini in format doc cu o marime totala de 108.81 KB.
  Preview Evaluarea de Impact pentru o Statie de Distributie a Carburantilor
  Evaluarea de Impact pentru o Statie de Distributie a...
  Proiectul contine 35 pagini in format doc cu o marime totala de 86.85 KB.