Caiet de Sarcini - Sirop de Muguri de Brad

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 1137
Mărime: 13.03MB (arhivat)
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Avram Fitiu

Extras din referat

Asezarea Sercaia, situata la 14 km est de Fagaras pe drumul national dintre Sibiu si Brasov, este amplasata in campia superioara a Oltului la numai 4 km sud fata de confluenta acestuia cu raul Sercaia. In consecinta, cu exceptia denivelarii constituite de albia larga a raului Sercaia, asezarea este dispusa pe teren plat.Din interiorul suprafetei intravilane porneste spre nord circulatia locala spre satul Halmeag, aflat la 4 km distanta de Sercaia si spre sud drumul spre Vad, sat aflat de asemenea la 4 km distanta.

Asezarea Sercaia, asezare relativ compacta, e inconjurata de fostele terenuri agricole cultivate de catre comunitate. Dezvoltarea partial tentaculara este rezultatul firesc al amplasarii in lungul unor circulatii in teritoriu importante si al prezentei unui curs de apa consistent, raul Sercaia.Suprafata intravilana actuala insumeaza aproximativ 17,5 ha suprafata uzuala pentru acest tip de asezare in cazul unei populatii de maxim 2000 de locuitori.Sercaia este constituita din 2 parti delimitate de elementul natural reprezentat de valea raului Sercaia. La est de acesta se afla cartierul sasesc al asezarii , numita de catre locuitorii celeilalte parti “In sat “, ceea ce sugereaza ca nucleul initial al asezarii actuale s-a situat aici. La vest de raul Sercaia, pe platoul inaltat fata de albie, se afla cartierul roamanesc si, pe panta acestuia spre rau, cartierul rromilor. Impreuna sunt numite “Peste Vale”.Legatura dintre cele doua parti majore ale asezarii este asigurata in prezent de un singur pod din beton si metal. Un al doilea pod se afla pe traseul drumului national dintre Brasov si Sibiu, dar acesta trece pe langa periferia sudica a zonei “Peste Vale “.

Partea saseasca a asezarii este irigata de 4 cai de circulatie majore: Str. Principala, care coincide cu traseul drumului national dintre Brasov si Sibiu, ulita Oltului, care se desfasoara spre nord, intersectandu-se cu Str. Principala pe malul raului, ulita Morii sau Iazului , care porneste din aceeasi zona dar care conduce spre sud, si ulita Vadului, dezvoltata deasemeni spre sud si care se intersecteaza cu Str. Principala la aproximativ 100 m fata de intersectia ei cu ulita Vadului. Sercaia dispune de doua spatii de tip piata, unul in zona saseasca, celalalt in zona numita “Peste Vale”, ambele dominate,cel putin din punct de vedere functional, de prezenta unor cladiri de cult si anume biserica evanghelica si biserica ortodoxa, respectiv biserica greco-catolica.

SCURT ISTORIC

Teritoriul determinat de confluenta raului Sercaia cu Oltul, confluenta aflata la numai aproximativ 3,5 km de centrul actual al asezarii Sercaia, a fost locuit inca din epoca fierului, pentru ca ulterior sa adaposteasca o asezare dacica fortificata.Satul Halmeag,care apartine de comuna Sercaia (sat aflat la numai 4 km nord de Sercaia), e mentionat ca avanpost vestic al teritoriului cavalerilor teutoni in anul 1211.Dupa toate probabilitatile insa, la expulzarea acestora in anul 1225, asezarea Sercaia inca nu era pe deplin constituita.

Prima atestare documentara a asezarii Sercaia dateaza din anul 1235 si se datoreaza unei diplome emise de papa Grigore al IX-lea in care sunt mentionati Hermannus et Gerlachus sacerdotes de Sarkam, invitati sa asiste la rezolvarea unor diferende care priveau biserica. In anul 1372, targul Scherkkengen face deja parte din districtul Fagaras, reorganizat ca atare de Ludovic I si, din aceasta perioada, evolutia asezarii va fi determinata de cea a acestei unitati teritoriale adeseori disputata. In ciuda faptului ca se aflase in cea mai mare parte a timpului in posesia unuia sau altuia dintre domeniile de tip feudal, Sercaia a fost investita cu functiuni importante , stare de fapt datorata probabil amplasamentlui favorabil pe circulatia in teritoriu, care unea orasul Brasov de orasul Sibiu, trecand prin Fagaras.

Preview document

Caiet de Sarcini - Sirop de Muguri de Brad - Pagina 1
Caiet de Sarcini - Sirop de Muguri de Brad - Pagina 2
Caiet de Sarcini - Sirop de Muguri de Brad - Pagina 3
Caiet de Sarcini - Sirop de Muguri de Brad - Pagina 4
Caiet de Sarcini - Sirop de Muguri de Brad - Pagina 5
Caiet de Sarcini - Sirop de Muguri de Brad - Pagina 6
Caiet de Sarcini - Sirop de Muguri de Brad - Pagina 7
Caiet de Sarcini - Sirop de Muguri de Brad - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Caiet de Sarcini - Sirop de Muguri de Brad.doc

Alții au mai descărcat și

Convenția Națiunilor Unite

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. Art. 1. — Romania adera la Conventia Natiunilor Unite pentru combaterea desertificarii in tarile...

Brăila

Nefiind asa cum pare la prima vedere un oras de margine, vocatia esentiala a Brailei este aceea de a comunica cu lumea. "Dar al Dunarii”. Asa cum...

Ai nevoie de altceva?