Determinarea Tratabilitatii Biologice a Apelor Uzate Idustrial

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 3297
Mărime: 1.19MB (arhivat)
Publicat de: Adelin Dascalu
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Smaranda Masu
UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRICOLE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ A BANATULUI TIMISOARA BIOTEHNOLOGII DE RECICLARE A PRODUSELOR REZIDUALE

Extras din referat

Condiţii generale

Procesele biochimice prin care microorganismele îndepărtează impurităţile organice prezente în apele uzate sunt posibile cu condiţia că substanţele respective să fie biodegradabile.

Importanţa crescândă a calităţii substanţelor prezente în apele uzate de a fi transformate cu uşurinţă de către microorganisme în produşi netoxici pentru faună şi pentru floră. Se înţelege deci că orice procedeu de laborator capabil să anticipeze comportarea substanţelor organice din apele uzate în prezenţa microorganismelor suscită interes economic şi tehnic.

În fenomenul natural de autoepurare şi în cel de epurare biologică artificială, procesele aerobe prelevează asupra celor anaerobe. De aceea, practic procedeele utilizate pentru stabilirea tratabilităţii biologice a apelor uzate sau a biodegrabilităţii substanţelor organice se efectuează în condiţii aerobe, folosindu-se cu precădere nămolul activ, în diferitele variante de instalaţii.

Indiferent de procedeul folosit, este obligatoriu a se crea condiţii favorabile microorganismelor astfel încât să se poată decide dacă acestea sunt capabile să asimileze impurităţile. În acest caz este necesar să se ofere microorganismelor posibilitatea adaptării la natura chimică a impurităţilor principale din apa uzată fie printr-un contact prelungit cu aceasta, fie prin metabolizarea unor compuşi chimici biodegradabili, structurali analogi.

Pentru ca tehnologia sa fie adoptată trebuie să ţinem seama de unele variabile importante :

- structura chimică a principalilor compuşi din apa uzată (substratul) cercetată;

- capacitatea de adaptare a sistemului biologic folosit;

- raportul substrat: elemente biogene (N,P): microorganisme;

- temperatura şi necesarul de oxigen;

- factori fizici: agitare, barbotare;

- factori chimici şi biochimici, pH, promotori şi inhibitori de creştere.

Epurarea efectivã a apelor

industriale uzate

Pentru purificarea apelor uzate industriale există pretenţii din ce în ce mai mari. Indiferent dacă este vorba de condiţii legale sau modificări determinate de exploatare se impun concepte şi proceduri tehnice, care să asigure o flexibilitate cât mai mare posibil a instalaţiilor de purificare. Procedurile bazate pe oxigen oferă în acest caz mari rezerve de randament, care permit adaptarea instalaţiilor existente la noile condiţii, fără extinderi constructive, respectiv investiţii costisitoare (poza 1).

Poza 1: Într-una din cele mai mari instalaţii industriale de decantare din lume, la BASF în Ludwigshafen, se utilizează pentru nitrificare oxigen pur adus de la Messer Griesheim, prin intermediul unor plase de gazare (95.60.57a)

Pe lângă obiectivele precum siguranţa ridicată în respectarea valorilor de scurgere prescrise sau garantarea unei calităţi de scurgere suficiente pentru reutilizarea în cadrul întreprinderii, necesarul de spaţiu joacă tocmai în domeniul industrial un rol important.

Filtrele biologice, instalaţiile cu pat fix şi biologiile membranelor reprezintă tocmai de aceea o completare interesantă a conceptelor convenţionale de instalaţii, dacă este vorba de extinderea sau înlocuirea instalaţiilor existente. Şi în acest caz potenţialul se deschide din plin prin utilizarea oxigenului pur (O2). Filtrele biologice, instalaţiile cu pat fix şi biologiile membranelor reprezintă tocmai de aceea o completare interesantă a conceptelor convenţionale de instalaţii, dacă este vorba de extinderea sau înlocuirea instalaţiilor existente. Şi în acest caz potenţialul se deschide din plin prin utilizarea oxigenului pur (O2).

La neutralizarea apelor uzate alcaline dioxidul de carbon oferă multiple avantaje, în timp ce pentru curenţii parţiali încărcaţi cu impurităţi dăunătoare greu de descompus, ozonul (O3) este opţiunea.

Preview document

Determinarea Tratabilitatii Biologice a Apelor Uzate Idustrial - Pagina 1
Determinarea Tratabilitatii Biologice a Apelor Uzate Idustrial - Pagina 2
Determinarea Tratabilitatii Biologice a Apelor Uzate Idustrial - Pagina 3
Determinarea Tratabilitatii Biologice a Apelor Uzate Idustrial - Pagina 4
Determinarea Tratabilitatii Biologice a Apelor Uzate Idustrial - Pagina 5
Determinarea Tratabilitatii Biologice a Apelor Uzate Idustrial - Pagina 6
Determinarea Tratabilitatii Biologice a Apelor Uzate Idustrial - Pagina 7
Determinarea Tratabilitatii Biologice a Apelor Uzate Idustrial - Pagina 8
Determinarea Tratabilitatii Biologice a Apelor Uzate Idustrial - Pagina 9
Determinarea Tratabilitatii Biologice a Apelor Uzate Idustrial - Pagina 10
Determinarea Tratabilitatii Biologice a Apelor Uzate Idustrial - Pagina 11
Determinarea Tratabilitatii Biologice a Apelor Uzate Idustrial - Pagina 12
Determinarea Tratabilitatii Biologice a Apelor Uzate Idustrial - Pagina 13
Determinarea Tratabilitatii Biologice a Apelor Uzate Idustrial - Pagina 14
Determinarea Tratabilitatii Biologice a Apelor Uzate Idustrial - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Determinarea Tratabilitatii Biologice a Apelor Uzate Idustrial.doc

Ai nevoie de altceva?