Epurarea Apei

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 75 în total
Cuvinte : 36365
Mărime: 314.54KB (arhivat)
Publicat de: Cedrin Milea
Puncte necesare: 7

Extras din referat

INTRODUCERE

Apa este unul din elementele indispensabile vieţii, deci este necesară o continuă urmărire a calităţii resurselor de apă.

Omul secolului XXI trebuie săfie conştient că resursele de apă dulce, de pe glob sunt limi- tate, iar utilizarea nechibzuită a acestor resurse poate duce la o lipsă acută de apă potabilă, chiar în viitorul apropiat.

Asigurarea necesarului de apă, deci se înscrie în rândul preocupărilor majore, acute şi difi- cil de rezolvat al civilizaţiei contemporane.

Poluările necontrolate pot cauza catastrofe ecologice cu urmări deosebit de grave şi în cele mai multe cazuri ireversibile, sau dacă totuşi ecosistemele atinse se mai refac acest fenomen de refacere poate fi extrem de lung.

Apa este folosită atât în scopuri casnice, cât şi în scopuri industriale ca agent de transport, de spălare, mediu pentru reacţii chimice şi biochimice.

În urma acestor întrebuinţări ea se va întoarce în natură cu proprietăţi modificate, purtând cu sine reziduuri antrenate sau dizolvate.

Sarcina eliminării acestor reziduuri, acestor deşeuri, revine uneori în seama naturii, care pâ- nă la un anumit punct chiar poate să facă faţă prin procesele de autoepurare, apa revenind încet reutilizabilă. Posibilităţile ei sunt totuşi limitate, capacitatea ei de regenerare este de multe ori depăşită iar consecinţele se resimt imediat, calitatea surselor de apă naturală este alterată, viaţa acvatică este periclitată iar utilizarea ulterioară a apei devine dificilă sau imposibilă.

Dezvoltarea rapidă şi intensivă a industriilor, a dus la consumuri tot mai mari de ape, folosite în procesele tehnologice, rezultând cantităţi mari de ape reziduale ce nu mai pot fi captate de receptori în mod natural, astfel a rezultat creşterea importanţei staţiilor de epurare a apelor orăşeneşti şi industriale. Astăzi mai mult de 75 % din apele captate pentru uz industial se întorc ca urmare a trecerii lor prin staţiile de epurare. Epurarea artificială este o măsură costisitoare dar indispensabilă de protecţie a calităţii apelor.

Varietăţii nelimitate de poluanţi îi corespund diferite procedee de epurare, pentru aplicarea cărora s-au creat numeroase tipuri de instalaţii căutându-se satisfacerea mai multor cerinţe precum:

- eficienţă maximă

- siguranţă în exploatare

- gabarit redus

- costuri de investiţie şi exploatare minime

Gradele de epurare, ale apelor uzate sunt prevăzute de normative speciale, care pe măsura lărgirii spaţiului UNIUNII EUROPENE vor deveni unice şi standardizate pentru ntoete ţările membre, deci şi pentru ROM ÂNIA.

CAPITOLUL I. PROPRIETĂŢILE APELOR UZATE INDUSTRIALE

I 1. Aspecte teoretice. Sursele efluenţilor reziduali

Sursele de poluare ale apelor sunt de o mare varietate. Poluanţii lichizi sau solizi ajung în apele naturale direct sau în cele mai multe cazuri, prin intermediul apelor uzate. Poluările se produc concentrat, în puncte localizate (conducte de canalizare, rampe de descărcare) sau sunt răspândite în zone dificil de determinat: terenueri agricole, halde de gunoaie, schele petroliere etc.

Importanţa apelor uzate (menajere şi industriale) este covârşitoare în ansamblul poluării. Peste 80 % din totalul apelor utilizate în scopuri casnicesunt evacuate poluate. Conţinutul de impurităţi al tuturor apelor uzate menajere şi orăşeneşti prezintă o remarcabilă asemănare. Reziduurile de provenienţă biologică şi substanţele minerale rezultate din operaţii casnice şi edilitare sunt în orice loc de acelaşi fel: fecale, reziduuri alimentare, nisip şi pământ. În ultimele decenii însă au apărut tot mai frecvent substanţe chimice care generează mari dificultăţi: produse petroliere, detergenţi, pesticide etc.

De la mijlocul secolului trecut odată cu dezvoltarea tehnologiilor de producţie, apele uzate industrial au crescut ca debit cu cca. 70%, astfel cea mai mare parte a apelor reziduale o formează apele de provenienţă industrială. Apa în industrie este folosită ca agent transportor, ca materie primă la diverse produse alimentare, ca agent de curăţire, astfel apele reziduale industriale vor avea o compoziţie tipică în funcţie de industriile deversoare.

Aceste ape pot conţine de la cele mai simple materii organice până la cele mai complexe substanţe sintetice, de aceea şi epurarea lor este destul de dificilă, fiind necesară cunoaşterea temeinică a materialelor care intră în compoziţia ei. Unele ramuri cu evacuări foarte nocive erau cunoscute şi acum 40-50 de ani, altele aveau capacităţi atât de reduse încât poluarea încă nu atrăgea atenţia dar astăzi ameninţă să provoce calamităţi.

De multe ori efectele se întorc împotriva celor care le provoacă: industriile nu mai pot funcţiona din cauza poluării surselor de apă din care se alimentează.

Sistematizarea efluenţilor industriali se poate face grupându-i pe ramuri, începând cu cei mai asemănători apelor uzate menajere, trecând printr-o serie de trepte intermediare cu caracteristici mixte şi sfârşind cu apele uzate care conţin produşi anorganici.

Principalele ramuri sunt următoarele:

a) Industria alimentară, care evacuează după specificul de producţie, o mare varietate de efluenţi care au totuşi comună poluarea cu substanţe biodegradabile de origine animală sau vegetală. În concentraţii moderate substanţele biodegradabile favorizează eutrofizarea apelor, dezvoltarea organismelor saprofite care în cantităţi mari provoacă mortalităţi piscicole. Prezenţa produselor cu miros degradabil, a substanţelor colorate şi a suspensiilor face apele improprii utilizzărilor casnice şi industriale. Pericolul contaminării cu germeni patogeni este frecventă la aceşti efluenţi. În general concentraţia de poluanţi este superioară celei din apele menajere. Amestecul în vederea epurării în comun, este posibil de multe ori fără măsuri speciale. Înmulte cazuri se pot reţine substanţe utile, valorificabile prin prelucrare adecvată (grăsimi, fermenţi, vitamine, acizi organici etc.). Utilizarea acestor efluenţi în agricultură, la irigaţii este destul de frecventă, dacă ele nu conţin agenţi patogeni de ordin biologic, determinate în urma analizelor de laborator.

b) Industria pielăriei şi produselor de origine animală, sunt efluenţi care pe lângă poluanţii organici, mai conţin şi substanţe chimice, dintre care unele toxice. Concentraţiile suntdeosebit de mari, periculoase pentru viaţa acvatică şi chiar pentru om. Produc colorarea intensă a emisarului, turbiditate şi spumă. Sunt prezenţi şi germeni patogeni (antrax). Amestecul cu apele orăşeneşti este indicat numai după neutralizarea substanţelor toxice, care în unele cazuri sunt valorificabile (crom, sulf, arsen).

c) Industria textilă, cuprinde tehnologii foarte diferite, din care rezultănumeroase categorii de efluenţi. Astfel din sectorul de prelucrare a inului, cânepei, lânii brute sunt evacuate ape cu deosebit de mare impurificare organică. Efluenţii sectorului de finisaj şi fibre artificiale sunt încărcaţi în special cu substanţe de la băile de tratare chimică.

d) Industria celulozei şi hârtiei, prin procedeele actuale de fierbere cu leşii şi preparare umede a pastei, este una din consumatoarele masive de apă de calitate superioară, din care 95% se evacuează grav poluată. Pe lângă efectele toxice directe şi consumarea oxigenului dizolvat, se produc colmatări cu fibre ale albiei emisarului, ale instalaţiei de captare a apei. Degradarea lentă, anaerobă a substanţelor organice produce H2S; mediul acid este favorabildezvoltării unor ciuperci.

e) Industria plăcilor fibrolemnoase, are efluenţi asemănători prin prezenţa fibrelor de celuloză şi a aşchiilor la care se adaugă răşinile organice folosite pentru încleiere.

Preview document

Epurarea Apei - Pagina 1
Epurarea Apei - Pagina 2
Epurarea Apei - Pagina 3
Epurarea Apei - Pagina 4
Epurarea Apei - Pagina 5
Epurarea Apei - Pagina 6
Epurarea Apei - Pagina 7
Epurarea Apei - Pagina 8
Epurarea Apei - Pagina 9
Epurarea Apei - Pagina 10
Epurarea Apei - Pagina 11
Epurarea Apei - Pagina 12
Epurarea Apei - Pagina 13
Epurarea Apei - Pagina 14
Epurarea Apei - Pagina 15
Epurarea Apei - Pagina 16
Epurarea Apei - Pagina 17
Epurarea Apei - Pagina 18
Epurarea Apei - Pagina 19
Epurarea Apei - Pagina 20
Epurarea Apei - Pagina 21
Epurarea Apei - Pagina 22
Epurarea Apei - Pagina 23
Epurarea Apei - Pagina 24
Epurarea Apei - Pagina 25
Epurarea Apei - Pagina 26
Epurarea Apei - Pagina 27
Epurarea Apei - Pagina 28
Epurarea Apei - Pagina 29
Epurarea Apei - Pagina 30
Epurarea Apei - Pagina 31
Epurarea Apei - Pagina 32
Epurarea Apei - Pagina 33
Epurarea Apei - Pagina 34
Epurarea Apei - Pagina 35
Epurarea Apei - Pagina 36
Epurarea Apei - Pagina 37
Epurarea Apei - Pagina 38
Epurarea Apei - Pagina 39
Epurarea Apei - Pagina 40
Epurarea Apei - Pagina 41
Epurarea Apei - Pagina 42
Epurarea Apei - Pagina 43
Epurarea Apei - Pagina 44
Epurarea Apei - Pagina 45
Epurarea Apei - Pagina 46
Epurarea Apei - Pagina 47
Epurarea Apei - Pagina 48
Epurarea Apei - Pagina 49
Epurarea Apei - Pagina 50
Epurarea Apei - Pagina 51
Epurarea Apei - Pagina 52
Epurarea Apei - Pagina 53
Epurarea Apei - Pagina 54
Epurarea Apei - Pagina 55
Epurarea Apei - Pagina 56
Epurarea Apei - Pagina 57
Epurarea Apei - Pagina 58
Epurarea Apei - Pagina 59
Epurarea Apei - Pagina 60
Epurarea Apei - Pagina 61
Epurarea Apei - Pagina 62
Epurarea Apei - Pagina 63
Epurarea Apei - Pagina 64
Epurarea Apei - Pagina 65
Epurarea Apei - Pagina 66
Epurarea Apei - Pagina 67
Epurarea Apei - Pagina 68
Epurarea Apei - Pagina 69
Epurarea Apei - Pagina 70
Epurarea Apei - Pagina 71
Epurarea Apei - Pagina 72
Epurarea Apei - Pagina 73
Epurarea Apei - Pagina 74
Epurarea Apei - Pagina 75

Conținut arhivă zip

  • Epurarea Apei.doc

Te-ar putea interesa și

Epurarea apelor uzate - o stație de epurare cu o capacitate de 20t apă pe zi

Capitolul 1. Tema lucrării: Să se proiecteze o staţie de alimentare şi epurare a apei potabile pentru un oraş de 30000 locuitori şi o industrie...

Epurarea Apelor Uzate din Industria Farmaceutică

CAPITOLUL 1 Tema de proiectare Proiectarea unei staţii de epurare a apelor uzate provenite din industria farmaceutică în vederea deversării în...

SA se Proiecteze Proiectul Tehnologic al Unei Stații de Epurare a Apei Uzate Urbane

Tema de proiectare Să se proiecteze proiectul tehnologic al unei staţii de epurare a apei uzate urbane. Se dau următoarele date: A. Debite de...

Proiectarea unei instalații de epurare a apelor uzate

Capitolul I. Tema de proiectare Sa se elaboreze proiectul tehnologic al unei statii de epurare ape uzate urbane. Se dau urmatoarele date: A....

Tehnologii și Biotehnologii de Epurare a Apelor Uzate

Tema de proiectare Să se proiecteze proiectul tehnologic al unei staţii de epurare a apei uzate urbane. Se dau următoarele date: A. Debite de...

Studii și Cercetări Privind Epurarea Apelor Uzate Industriale în Stații de Epurare de Capacitate Mică

Introducere În ţara noastră se desfăşoară în prezent acţiunea de protecţie a calităţii surselor de apă, organizată în baza legilor în vigoare....

Epurarea Biologică a Apelor Tehnologice Alimentare Uzate

I. Introducere, tema proiectului şi definirea termenilor I.1. Introducere: Viaţa contemporană este frământată de aprinse controverse, încercări...

Epurarea Apelor

ARGUMENT Calitatea apelor este cel mai mult afectată de deversarea de către om de ape uzate. Prin urmare, principala măsură practică de protecţie...

Ai nevoie de altceva?