Fizicienii anunță pericolele comunicației mobile - care sunt rezultatele

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 3007
Mărime: 18.76KB (arhivat)
Publicat de: Violeta Văduva
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Rezumat

In octombrie 2002, fizicienii germani au anuntat oamenii din domeniul santatii, politicienii si publicul interesat ca multe din bolile populatiei sunt cauzate de undele radioului. Acest exemplu a fost urmat de alte cateva apeluri publicate national si in intraga Europa.

Scopul prezentei lucrari este o evaluare a literaturii stiintifice si a bazelor de date pentru a verifica incidenta simptomelor bolilor despre care au spus ca au crescut sau au aparut intr-o frecventa crescuta la adulti.

Daca aceste afirmatii sunt adevarate, ar trebui sa apara un trend in timp de la aparitia comunicatiei mobile.

Au fost luate in considerare urmatoarele boli: alzheimer. dementa. perturbari de somn, boli cerebrovasculare, boli cardiologice , dureri de cap, migrene; au fost analizate date din 1993 pana in 2005. Pentru aceasta, o cautare sistematica bazata pe cuvinte cheie a fost efectuata in bazele de date nationale si europene.

Pentru niciuna din simptomele luate in cauza nu s-a inregistrat o crestere alarmanta din 1993 pana azi.

Din cauza diferitelor diagnostice si termeni folositi in studiu. comparabilitatea directa este oarecum dificila.

Avand la dispizitie aceste data nu s-a inregistra nicio crestere identifiabila chiar daca comparabilitatea limitata este luata in calcul.

Aceasta analiza sustine faptul ca afirmatiile facute nu sunt sustinute de datele cu privire la sanatatea publica.

Introducere

Discutiile publice despre telecomunicatiile mobile sunt, intr-o mare masura dominate de frica unui potential risc, care se reflecta, de asemenea in acoperirea media (Elvers et al., 2009). Acestea implica si profesia medicala. Cum medicii sunt, in mod obisnuit, primii care sunt intrebati in legatura cu posibilele probleme de sanatate, este essential ca acestia sa rpimeasca in mod constant infomatii actualizate si solide. Afirmatiile corpurilor profesionale si presiunea publica din partea grupurile joaca un anumit rol in acest context. Astfel este foarte important sa se verifice in mod crititc daca acestea sunt bazate pe fapte sau doar presupuneri.

Multe grupuri militante sunt active in lumea intreaga in acest domeniu. Un exemplu tipic este grupul german “ Interdisziplinare Gesellschaft fur Umweltmedizin, IGUMED”(“ Societatea Interdisciplinara pentru Medicina Mediului). Preocuparile au fost rezumate intr-o declaratie din octombrie 2002 (“Freiburger Appell”, “Apelul Freiburg”(IGUMED 2002)) unde membri au facut un apel catre medici, persoane aflate in domeniul ingrijirilor medicale, politicieni s.a.m.d. sa ia in considerare riscurile comunicatiilor mobile.

In acest document acest fapt a fost mai tarziu susutinut de un numar mare de medici, astfel incidenta simptomelor si bolilor in populatia generala au fost adduce intr-o relatie cauzala directa cu “inceputul povarei (undelor) radio”. In fata acestui fapt, conform “Apelului Freiburg”, “urmari alarmante”, autorii au cerut luarea unor “masuri immediate si a unii regulament temporar” urmarind reducerea considerabila a prezentelor praguri (pentru campurile electromagnetice) si mai multe masuri, anume o stopare a expansiunii tehnologiei telecomunicatiilor mobile, interzicerea utilizarii telefoanelor mobile in intitutiile pentru ingrijirea copiilor si revizuirea standardelor DECT pentru telefoanele wireless/cordless. Mai mult, se cere o educare a publicului si o cercetare independenta de industrie in acest sens.

Bazat pe acest exemplu, mai multe astfel de apeluri au fost publicate la nivel national si la nivel europeanin perioadele din 2002 pana in 2006( Elektrosmognews, 2009). Medici de o mare varietate de specializari ne-chirurgicale dar si chirurgicale au semnat aceste declaratii, la fel si cercetatori in stiinte ale naturii, farmacologi si grupuri de interese. In toate aceste declaratii, o nevoie de a actiona a derivate dintr-o presupusa observare a unei dramatice cresteri a simptomelor si bolilor paralele cu (si sugerate a fi cauzate de) stabilirea la nivelul tarii de servicii de telecomunicatii si radio mobile in ultimul deceniu.

Desi aceste apeluri nu sunt publicate in literatura stiintifica, ele au un puternic impact asupra discutiilor in profesia medicala. Acest fapt este reflectat de exemplu de activitatea Comisiei de Medici Viena (Austria) - urmand aspectele preventive ale apelurilor si cererea reducerii pragurilor – care au publicat recent avertizari pe website-ul sau (Arztekammer Wien, 2008) si pliante spre a fi distribuite in salile de asteptare ale medicilor (Arztekammer Wien, 2007). Este de notat faptul ca, in acelasi timp WHO a ajuns la concluzia in fisa lor informative despe sanatatea publica si campurile electromagnetice publicata in 2000(WHO, 2000):” Niciuna din cercetarile recente nu au ajuns la concluzia ca expunerea la campurile RF de la telefoanele mobile sau statiile lor de baza pot cauze orice consecinte adverse asupra sanatatii”. Acest fapt a fost din nou confirmat in 2006 (WHI, 2006). Alte autoritati au publicat declaratii diminalre(vezi discutia).

Daca afirmatiile acestor apeluri ar fi fost adevarate “cresterea dramatica” ar fi trebuit sa apara in staisticile sanatatii publice. Scopul acestei lucrari este de a verifica in mod critic plauzibilitatea declaratiilor date, prin revizuirea simptomelor si bolilor in intervalul de timp, listate in apelurile citate. Ne-am concentrat pe statutul si dezvoltarea bolilor non-maligne in Germania, Europa si SUA. Cancerul este exclus din cauza perioadei sale indelungate de latenta si deorece exista o investigatie internationala de talie mare care este in curs ( studiul INTERPHONE) ale carei rezultate sunt asteptate a fi publicate foarte curand.

Preview document

Fizicienii anunță pericolele comunicației mobile - care sunt rezultatele - Pagina 1
Fizicienii anunță pericolele comunicației mobile - care sunt rezultatele - Pagina 2
Fizicienii anunță pericolele comunicației mobile - care sunt rezultatele - Pagina 3
Fizicienii anunță pericolele comunicației mobile - care sunt rezultatele - Pagina 4
Fizicienii anunță pericolele comunicației mobile - care sunt rezultatele - Pagina 5
Fizicienii anunță pericolele comunicației mobile - care sunt rezultatele - Pagina 6
Fizicienii anunță pericolele comunicației mobile - care sunt rezultatele - Pagina 7
Fizicienii anunță pericolele comunicației mobile - care sunt rezultatele - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Fizicienii Anunta Pericolele Comunicatiei Mobile - Care sunt Rezultatele.doc

Ai nevoie de altceva?