Biblioteca

Hazarde Hidrologice - Inundatiile

Referat / Ecologie
Informatii Referat:
Numar de pagini: 5
Marime arhiva: 10.03Kb
Contine fisiere: doc
Numar de fisiere: 1
Tip document: Referat
Domeniu: Ecologie
Nota pe site: 7 Hazarde Hidrologice - Inundatiile, 7 out of 10 based on 3 rating
Valoare:
Ce sunt punctele? Ce sunt punctele?

Punctele reprezinta moneda de schimb a site-lui.

Ai nevoie de ele ca sa downloadezi documente si le poti primi incarcand documente pe site.

Daca nu vrei sau nu poti face asta, punctele se pot cumpara foarte usor prin SMS, Card sau PayPal.

Click pentru mai multe detalii.

Fisiere in arhiva: (1)

 • Hazarde Hidrologice - Inundatiile.doc

Extras din document:

Hazardele hidrologice sunt fenomene naturale, ce implica existenta apei, care au o influenta negativa directa asupra vietii oamenilor, asupra societatii si a mediului inconjurator, in ansamblu. Cunoasterea acestor fenomene permite luarea unor masuri adecvate pentru limitarea efectelor – pierderi de vieti omenesti, pagube materiale si distrugeri ale mediului – si pentru reconstructia regiunilor afectate.
Ce sunt inundatiile?
Conform dictionarului, prin inundatie se intelege “ invadarea unui teritoriu de catre apele unui rau sau de apele coborate de pe versanti; de obicei, indundatiile sunt produse de catre revarsarea apelor unui rau in lunca sau terenuri similare, in timpul viiturilor.”
Cauzele care duc la aparitia inundatiilor
Inundatiile sunt determinate atat de cauze naturale cat si antropice. Dintre cauzele naturale, se remarca:
- Ploile abundente , care suntsi cele mai importante cauze ale producerii inundatiilor. Caderea unor cantitati foarte mari de precipitatii intr-un timp scurt, in conditiile unei permeabilitati reduse ale solului, face ca apa sa se scurga sper reteaua de vai, generand viituri, depasirea capacitatii de transport a albiilor majore provocand inundatii. O asemeana viitura s-a produs pe 24 septembrie 1993 in orasul Brieg, din Alpii Elvetieni, vinovat fiind paraul Saltina, care traverseaza orasul. La primele ore ale diminetii a inceput o ploaie torentiala ce a crescut in intensitate progresiv. In jurul orei 16, viitura formata in amonte a ajuns in oras, valul principal avand o inaltime de circa 3 metri. Un pod peste parau a blocat trecerea a peste 2000 mc de aluviuni si trunchiuri de copaci, ceea ce a facut ca viitura sa afecteze intregul oras. A doua zi, dupa trecerea viituri , straziile erau acoperite cu un strat de aluviuni gros de 3,3 m (250.000 mc), fiind inregistrate zeci de victime, unele dintre ele nemaifind gasite niciodata. Pagubele materiale s-au ridicat la 280 milioane de dolari, iar refacerea orasului a durat un an.
- Topirea brusca a zapezii are un rolconsiderabil in formarea viiturilor, cu deosebire in zonele climatelor temperate si rece. In general, procesul de topire genereaza apele mari de primavara sau de vara in zonele inalte , fenomenele fiind foarte frecvente in America de Nord si in nordul Rusiei, pe marile rauri siberiene;
- Topirea zapezilor concomitent cu caderea ploilor de primavara: un asemenea fenomen s-a produs in Romania, in luna mai a anului 1970, pe raurile din Transilvania, pe Olt, Siret si Dunare. La nivel national, au fost afectate total 83 de localitati si doar partial 1528 de localitati. Au fost evacutate peste 250.000 de persoane si aproape 500.000 de animale, fiind avariate 395 de unitati economice si peste 45.000 de gospodarii (13.000 complet distruse)
- Topirea brusca a zapezii, asociata unori cu topirea ghetarilor se inregistreaza constant in regiuniile montane inalte, cu ghetari. Cateodata, in masa de gheata se formeaza pungi de apa, care pot fi evacuate spontan prin fisurarea masei de gheata, generand viituri de mari dimensiuni. Fenomenul este frecvent si in regiuniile vulcanice din Islanda, Alaska, Anzi etc.
- Ruperea brusca a barajelor de gheata (a zapoarelor) un fenomen frecvent pe raurile din zona climatelor temperat-continental si subpolar, in special in nordul Rusiei si Canadei, peraurile cu directia de curgere de la nord la sud, acesta facilitand topirea dinspre amonte sper aval a ghetii in anotimpul cald. La noi in tara, asemenea fenomene se inregistreaza pe unele rauri carpatice, ca Bistrita de pilda, care, in iarna 2002-2003, a provocat moartea a patru tineri si serioase pagube materiale.


Previzualizare pagini: (5)

  Documente similare:
  Preview document similar
  Intunecarea Globala
  Referatul contine 14 pagini in format doc cu o marime totala de 34.19 KB.
  Preview document similar
  Politica de Mediu in Romania
  Proiectul contine 60 pagini in format doc, ppt cu o marime totala de 3.37 MB.
  Preview document similar
  Modificarile Climatice Globale si Efectele lor...
  Proiectul contine 46 pagini in format doc cu o marime totala de 8.77 MB.
  Preview document similar
  Poluarea Mediului
  Proiectul contine 44 pagini in format doc cu o marime totala de 110.89 KB.
  Preview document similar
  Implicarea ONG-ului MaiMultVerde in Solutionarea...
  Proiectul contine 18 pagini in format doc cu o marime totala de 1.57 MB.
  Preview document similar
  Resurse de Apa
  Cursul contine 195 pagini in format pdf cu o marime totala de 2.68 MB.
  Carti recomandate:
  Valeria Chilese
  Aceasta carte este publicata la editura Niculescu si face parte din colectia Pilula de stiinta, fiind scrisa de Valeria Chilese. ,,O viespe", povesteste fabulistul grec Esop, ,,s-a varat in capul unui sarpe, torturandu-l fara incetare, iar acela nu putea sa faca nimic pentru a se elibera de chin si de furie. Pe drum trecu un car. Sarpele si-a... citeste tot
  Principele Radu al Romaniei, Nicolae Dragusin
  Dialogurile incluse in acest volum au fost initiate in 2006 si se desfasoara pe o perioada de trei ani. Pe parcursul lor sunt evocate marile cotituri istorice care au influentat soarta Romaniei, subliniindu-se insemnatatea contributiilor aduse intereselor tarii de catre Casa Regala a Romaniei, ajunsa acum la a cincea generatie. De asemenea, se... citeste tot
  Adrian Fratila
  Un roman al timpului nostru, o satira necesara care poate stirni controverse, dar nu poate fi ignorata dintr-un singur motiv: spune, pur si simplu, o poveste adevarata.

  ,,Noe (!) Ruget, personajul central din Catelul pamintului, cunoaste originea excesului de ploi si a inundatiilor. De aceea, el este monitorizat si prelucrat... citeste tot