Biblioteca

Hazarde Hidrologice - Inundatiile

Valoare:

5 puncte *

Marime:

10,03 Kb

Pagini:

5

Nota:
7Hazarde Hidrologice - Inundatiile, 7 out of 10 based on 3 rating
Contine fisiere:

doc


Domenii:

Ecologie


* de la numai 2.05 Lei, cumparand puncte sau poti obtine puncte daca postezi documente (vezi detalii)
Orice document downloadat sau uploadat este adaugat in Biblioteca Mea
Vezi informatii descarcari anterioare

Extras din document:

Hazardele hidrologice sunt fenomene naturale, ce implica existenta apei, care au o influenta negativa directa asupra vietii oamenilor, asupra societatii si a mediului inconjurator, in ansamblu. Cunoasterea acestor fenomene permite luarea unor masuri adecvate pentru limitarea efectelor – pierderi de vieti omenesti, pagube materiale si distrugeri ale mediului – si pentru reconstructia regiunilor afectate.
Ce sunt inundatiile?
Conform dictionarului, prin inundatie se intelege “ invadarea unui teritoriu de catre apele unui rau sau de apele coborate de pe versanti; de obicei, indundatiile sunt produse de catre revarsarea apelor unui rau in lunca sau terenuri similare, in timpul viiturilor.”
Cauzele care duc la aparitia inundatiilor
Inundatiile sunt determinate atat de cauze naturale cat si antropice. Dintre cauzele naturale, se remarca:
- Ploile abundente , care suntsi cele mai importante cauze ale producerii inundatiilor. Caderea unor cantitati foarte mari de precipitatii intr-un timp scurt, in conditiile unei permeabilitati reduse ale solului, face ca apa sa se scurga sper reteaua de vai, generand viituri, depasirea capacitatii de transport a albiilor majore provocand inundatii. O asemeana viitura s-a produs pe 24 septembrie 1993 in orasul Brieg, din Alpii Elvetieni, vinovat fiind paraul Saltina, care traverseaza orasul. La primele ore ale diminetii a inceput o ploaie torentiala ce a crescut in intensitate progresiv. In jurul orei 16, viitura formata in amonte a ajuns in oras, valul principal avand o inaltime de circa 3 metri. Un pod peste parau a blocat trecerea a peste 2000 mc de aluviuni si trunchiuri de copaci, ceea ce a facut ca viitura sa afecteze intregul oras. A doua zi, dupa trecerea viituri , straziile erau acoperite cu un strat de aluviuni gros de 3,3 m (250.000 mc), fiind inregistrate zeci de victime, unele dintre ele nemaifind gasite niciodata. Pagubele materiale s-au ridicat la 280 milioane de dolari, iar refacerea orasului a durat un an.
- Topirea brusca a zapezii are un rolconsiderabil in formarea viiturilor, cu deosebire in zonele climatelor temperate si rece. In general, procesul de topire genereaza apele mari de primavara sau de vara in zonele inalte , fenomenele fiind foarte frecvente in America de Nord si in nordul Rusiei, pe marile rauri siberiene;
- Topirea zapezilor concomitent cu caderea ploilor de primavara: un asemenea fenomen s-a produs in Romania, in luna mai a anului 1970, pe raurile din Transilvania, pe Olt, Siret si Dunare. La nivel national, au fost afectate total 83 de localitati si doar partial 1528 de localitati. Au fost evacutate peste 250.000 de persoane si aproape 500.000 de animale, fiind avariate 395 de unitati economice si peste 45.000 de gospodarii (13.000 complet distruse)
- Topirea brusca a zapezii, asociata unori cu topirea ghetarilor se inregistreaza constant in regiuniile montane inalte, cu ghetari. Cateodata, in masa de gheata se formeaza pungi de apa, care pot fi evacuate spontan prin fisurarea masei de gheata, generand viituri de mari dimensiuni. Fenomenul este frecvent si in regiuniile vulcanice din Islanda, Alaska, Anzi etc.
- Ruperea brusca a barajelor de gheata (a zapoarelor) un fenomen frecvent pe raurile din zona climatelor temperat-continental si subpolar, in special in nordul Rusiei si Canadei, peraurile cu directia de curgere de la nord la sud, acesta facilitand topirea dinspre amonte sper aval a ghetii in anotimpul cald. La noi in tara, asemenea fenomene se inregistreaza pe unele rauri carpatice, ca Bistrita de pilda, care, in iarna 2002-2003, a provocat moartea a patru tineri si serioase pagube materiale.


  Documente similare:
  Preview document similar
  Intunecarea Globala
  Referatul contine 14 pagini in format doc cu o marime totala de 34.19 KB.
  Preview document similar
  Situatia Daunatorilor pe Ultimii 5 Ani la Ocolul Silvic Timisoara
  Proiectul contine 12 pagini in format doc cu o marime totala de 19.63 KB.
  Preview document similar
  Modificarile Climatice Globale si Efectele lor asupra Litoralului ...
  Proiectul contine 46 pagini in format doc cu o marime totala de 8.77 MB.
  Preview document similar
  Incalzirea Globala
  Proiectul contine 21 pagini in format doc cu o marime totala de 590.17 KB.
  Preview document similar
  Schimbarile Climatice si Arhitectura Spatiala in Profil ...
  Proiectul contine 45 pagini in format doc cu o marime totala de 824.39 KB.
  Preview document similar
  Rezervatia Biosferei Delta Dunarii
  Proiectul contine 34 pagini in format doc cu o marime totala de 22.72 MB.
  Carti recomandate:
  Scrisa de Valeria Chilese
  Aceasta carte este publicata la editura Niculescu si face parte din colectia Pilula de stiinta, fiind scrisa de Valeria Chilese. ,,O viespe", povesteste fabulistul grec Esop, ,,s-a varat in capul unui sarpe, torturandu-l fara incetare, iar acela nu putea sa faca nimic pentru a se elibera de chin si de furie. Pe drum trecu un car. Sarpele si-a ... citeste tot
  Scrisa de Principele Radu al Romaniei, Nicolae Dragusin
  Dialogurile incluse in acest volum au fost initiate in 2006 si se desfasoara pe o perioada de trei ani. Pe parcursul lor sunt evocate marile cotituri istorice care au influentat soarta Romaniei, subliniindu-se insemnatatea contributiilor aduse intereselor tarii de catre Casa Regala a Romaniei, ajunsa acum la a cincea generatie. De asemenea, se ... citeste tot
  Scrisa de Dominic Gettins
  Traim in aglomeratie. Traim intr-o aglomeratie de mesaje publicitare. Cu o ironie amara, Mark Hughes observa in cartea sa despre buzz-marketing ca "oamenii dorm mai putin, muncesc mai mult si se simt inundati de cele peste o mie de mesaje publicitare cu care este bombardat fiecare din noi, in fiecare zi". Traim intr-o aglomeratie de memo-uri s ... citeste tot