Piața produselor ecologice - studiu de caz ouă ecologice

Referat
6.3/10 (4 voturi)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 3301
Mărime: 14.53KB (arhivat)
Publicat de: Silvian Micu
Puncte necesare: 8
A fost prezentat in cadrul facultatii Economie Agroalimentara si a Mediului

Extras din referat

1. INTRODUCERE - scurt istoric al pietei de produse ecologice in Romania

Produsele ecologice sunt produsele obţinute in cadrul sistemului de agricultură ecologică, conform reglementărilor Directivei CE 2092/1991, sunt produse obţinute fără utilizarea produselor chimice de sinteză (ca fertilizanţi, amelioratori ai solului, ingrediente pentru prepararea furajelor sau ingrediente pentru prepararea alimentelor). Organismele modificate genetic şi derivatele lor sunt cu desăvarşire interzise. In zootehnie, principiul suveran e respectarea bunăstării animalelor: animalele nu trebuie să fie legate, trebuie să păşuneze in spaţii deschise şi să nu fie inghesuite.

Produsele ecologice acopera o gama larga de alimente: de la fructe, legume, carne, pâna la bauturi si produse lactate. Piata acestor produse, desi in România acest lucru este greu sesizabil, in lume este intr-o continua crestere si necesita o verificare atenta, precum si o serie de garantii.

Cererea de bunuri si servicii ecologice este in permanenta crestere in perioada actuala. Aceasta cerere conditioneaza comportamentul consumatorilor si al industriilor, isi exercita influenta si asupra cadrului legislativ. In ultimii ani se manifesta, in rândurile consumatorilor, un interes din ce in ce mai mare pentru produsele agricole si alimentare de calitate. In categoria produselor “de calitate” pot fi incluse si produsele rezultate in urma practicarii unui tip de agricultura denumit “agricultura ecologica”.

Un important avantaj al agriculturii românesti, aproape de neexploatat, este potentialul de productie ecologica. Cu toate acestea, in octombrie 2002, erau acreditati pentru o astfel de activitate doar sapte producatori agricoli, care exporta intreaga productie obtinuta. Integrarea in structurile europene va obliga producatorii agricoli sa se orienteze catre domenii noi, una dintre cele mai accesibile nise de piata fiind considerata agricultura ecologica. România reprezinta un potential agricol care nu poate fi neglijat, iar marea sansa a tarii noastre este faptul ca in ultimii ani nu s -au folosit ingrasaminte chimice si pesticide in exces, ceea ce constituie un avantaj evident in momentul conversiei spre agricultura ecologica.

Europenii sunt foarte sensibili la produsele alimentare ecologice. Satui de chimicalele pe care le gasesc in toate mancarurile, de legumele si fructele-gigant, sunt dispusi sa plateasca bani grei pentru a se hrani sanatos. Piata europeana a produselor ecologice este in plina expansiune, iar integrarea Romaniei in UE este o sansa ce nu trebuie ratata de catre producatorii autohtoni.

Pana in anii ’80, piata pentru produse ecologice era doar o „nisa”. Numai mici magazine specializate pe produse naturiste vindeau produse unei clientele speciale. Dupa scandalurile ecologice precum Cernobil sau catastrofele petroliere, occidentalii s-au orientat spre hrana sanatoasa. Ca urmare, Europa este astazi o piata de desfacere cu un potential foarte mare. Romania se afla inca la inceput in ceea ce priveste agricultura „tratata genetic“ si, in plus, prabusirea industriei ingrasamintelor ne poate da sansa de a deveni mari producatori de alimente ecologice.

Desi alimentele ecologice sunt cu 20-40% mai scumpe decat cele traditionale, consumul acestora este in crestere si pe piata romaneasca. Cota de piata a produselor ecologice pe piata romaneasca va ajunge la circa 2 la suta, in urmatorii cinci ani, Romania inregistrand in prezent tendinte mai mari de dezvoltare in acest sector decat restul tarilor europene.

In prezent, produsele ecologice ocupa un procent de sub 1%, romanii preferand deocamdata produsele traditionale datorita preturilor scazute in comparatie cu cele ale produselor ecologice. Produsele ecologice cultivate cu preponderenta sunt cerealele, plantele oleaginoase, fructele de padure, legumele si fructele, dar din 2006, Romania a mai produs si paine, ulei de floarea-soarelui, bauturi din soia, suc de mere, ceaiuri medicinale. In anul 2005, in Romania, suprafata totala, cultivata dupa modul de productie ecologic, a fost de 110.400 ha, ceea ce reprezinta o crestere de circa 6 ori mai mare fata de suprafata cultivata in anul 2000. Conform estimarilor pentru anul 2006, suprafata cultivata, dupa modul de productie ecologic, va creste la 170.000 ha.Productiile totale insumeaza in anul 2005 o cantitate de 131.898 tone, ceea ce reprezinta o crestere cu 51,3% fata de productia inregistrata in anul 2004, iar productia totala estimata pentru anul 2006 este de aproximativ 203 mii tone, adica o crestere cu 54% fata de anul 2005.

In ceea ce priveste sectorul animalier, in anul 2005 s-a inregistrat o crestere a efectivelor de animale certificate ecologic, in special la ovine-caprine, respectiv de circa 13 ori mai mare fata de efectivele inregistrate in anul 2004. In sectorul "produse procesate", se constata cresterea produselor procesate din lapte (258% in anul 2005, fata de 2004), precum si dublarea productiei de miere ecologice, respectiv 610 tone in anul 2005.

Desi productia totala de produse ecologice este in crestere, comerciantii de acest tip de produse sunt inca nemultumiti de productia Romaniei. Ei se vad nevoiti sa importe aceste produse, desi acest lucru implica costuri mai ridicate, in special din cauza taxelor vamale.

Desi, momentan, nu se poate lauda cu cifre importante in balanta de exporturi, sectorul produselor ecologice poate cunoaste o inviorare importanta, cu atat mai mult cu cat Comisia Europeana a cerut Romaniei sa dezvolte agricultura ecologica, oferind chiar si fonduri in acest scop.

Preview document

Piața produselor ecologice - studiu de caz ouă ecologice - Pagina 1
Piața produselor ecologice - studiu de caz ouă ecologice - Pagina 2
Piața produselor ecologice - studiu de caz ouă ecologice - Pagina 3
Piața produselor ecologice - studiu de caz ouă ecologice - Pagina 4
Piața produselor ecologice - studiu de caz ouă ecologice - Pagina 5
Piața produselor ecologice - studiu de caz ouă ecologice - Pagina 6
Piața produselor ecologice - studiu de caz ouă ecologice - Pagina 7
Piața produselor ecologice - studiu de caz ouă ecologice - Pagina 8
Piața produselor ecologice - studiu de caz ouă ecologice - Pagina 9
Piața produselor ecologice - studiu de caz ouă ecologice - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Piata Produselor Ecologice - Studiu de Caz Oua Ecologice.doc

Alții au mai descărcat și

Evoluția și perspectiva pieței produselor agroalimentare ecologice în România

INTRODUCERE Dacă ar fi sa definim agricultura ecologică în cel mai simplu mod, aceasta ar fi agricultura care furnizează consumatorilor alimente...

Mutatii-Tendinte în Consumul de Produse Alimentare

ARGUMENT Lucrarea „Mutaţii/tendinţe în consumul de produse alimentare” prezintă o temă de actualitate, având în vedere faptul că se constată o...

Alimente Ecologice

In Romania incepe sa se contureze o moda a orientarii consumatorului catre alimente ecologice, arata un studiu sociologic facut in mai multe...

Convenția Națiunilor Unite

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. Art. 1. — Romania adera la Conventia Natiunilor Unite pentru combaterea desertificarii in tarile...

Brăila

Nefiind asa cum pare la prima vedere un oras de margine, vocatia esentiala a Brailei este aceea de a comunica cu lumea. "Dar al Dunarii”. Asa cum...

Te-ar putea interesa și

Studiu de Caz privind Aprovizionarea cu Ouă și Carne de Pasăre a Municipiului Vaslui

INTRODUCRERE Marketingul, ale cărui prime elemente scrise apar în anul 1935 în cartea lui Liskowski: "Primatul vânzării", nu reprezină altceva...

Comportamentul și psihologia consumatorului

I . NOŢIUNILE ŞI DIMENSIUNILE COMPORTAMENTULUI CONSUMATORULUI 1. Noţiuni şi concepte 2. Procese elementare în abordarea comportamentului...

Ai nevoie de altceva?