Raport privind starea factorilor de mediu pe anul 2012 în Județul Alba

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 24 în total
Cuvinte : 5693
Mărime: 44.81KB (arhivat)
Publicat de: Vladimir Banu
Puncte necesare: 6
Universitatea “Aurel Vlaicu” din Arad Facultatea de Inginerie Alimentară Turism si protecţia mediului Ingineria Sistemelor Biotehnice si Ecologice Formă de Invătământ ID

Cuprins

  1. Capitolul 1
  2. 1.1. Poziţia geografică a României în Europa
  3. 1.2. Poziţia geografică a oraşului Bucureşti
  4. 1.3. Relieful şi geologia oraşului Bucureşti
  5. 1.4. Caracteristicile climatice în oraşul Bucureşti
  6. 1.5. Apele in oraşul Bucureşti
  7. 1.6. Flora și fauna oraşului Bucureşti
  8. 1.7. Arii protejate ale oraşului Bucureşti
  9. 1.8. Industria oraşului Bucureşti
  10. 1.9. Principalii poluatori ai oraşului Bucureşti
  11. 1.10. Turismul și obiective turistice în oraşul Bucureşti
  12. Capitolul 2
  13. 2.1. Cercetări proprii privind evaluarea calităţii aerului in perioada 17.01-19.01.2013 în orasul Ilfov
  14. Bibliografie

Extras din referat

Cap1.

1.1. Poziţia geografică a României în Europa

„POZIȚIA PE GLOB

România este situată în emisfera nordică aproximativ la jumătatea distanţei dintre Ecuator si Polul Nord, astfel paralela de 45o trece prin jumătatea de sud a României (acest fapt determină un climat temperat).

Prin partea centrală a ţării trece paralela de 46o pe linia localităţilor Variaș, Zane, Vântu de Jos, Agnita, Tg. Secuiesc, Soveja, Pafeşti si Suceveni. În longitudine România este situată în emisfera estică, prin centrul ţării trecând meridianul de 25o longitudine estică pe linia localităţilor Lunca Evei, Sovata, Făgăraș, Roșiorii de Vede, Ciuperceni. Cele două linii (paralela de 46o si meridianul de 25o) se intersectează în partea centrală a României la 20km nord de Făgăraș (în Podișul Hârtibaciului).

Faţă de acest punct central al României distanţa până la extremitățile continentului sunt aproximativ egale pe cele trei direcţii (vest, nord si est).

Până la Oceanul Atlantic, pe coastele de vest ale Irlandei distanta este de circa 2700km, spre nord de 2800km (până la Capul Nord) si de 2600km până la Munții Ural. Singurul punct extrem mai apropiat este cel sudic, 1050km până la Capul Matapan.

Poziția matematică a României este legată de coordonatele punctelor extreme – în latitudine România se desfășoară între 43o37’7’’ latitudine nordică în punctul extrem sudic în dreptul localității Zimnicea si 48o15’06’’ latitudine nordică pe Prut în dreptul localității Hodoriştea. În longitudine – 20o15’44’’ longitudine estică la vest de localitatea Beba Veche si 29o41’24’’ longitudine estică la țărmul Mării Negre în dreptul localității Sulina.

România se desfășoară pe aproape 5o latitudine si peste 9o longitudine, având o extensie în latitudine de 525 km si în longitudine de 740 km.

CONSECINȚELE POZIȚIEI PE GLOB

- Poziția în latitudine determină climatul de tip temperat.

- Extensia pe aproape 5o latitudine determină o durată inegală a zilelor si nopților, astfel, durata cea mai mare a zilei se înregistrează la solstițiul de vară, având durata maximă în punctul extrem nordic de 16 ore si 3 minute fată de 15 ore si 26 minute la Zimnicea. Ziua cea mai scurtă se înregistrează la solstițiul de iarnă când în nordul extrem durata zilei este de 8 ore fată de 8 ore si 56 minute în punctul extrem sudic.

- Poziția în longitudine determină o decalare a momentului producerii amiezii fată de Sulina cu 8.5 minute la Iași, 14.5 minute la București, 24.5 minute la Cluj si 34 minute la Timișoara.

POZIȚIA PE CONTINENTUL EUROPEAN

În cadrul continentului european România este situată la nord de Dunăre, la nord de domeniul peninsular al Europei. România aparține domeniului continental al Europei. În aceste condiții este falsă idea apartenentei României la Peninsula Balcanică.

Având în vedere poziția fată de punctele extreme, România este o tară central-europeană, fiind situată în partea central-sud-estică. Mult timp România a fost considerată o tară est-europeană.

Granițele actuale ale României au fost stabilite după Al Doilea Război Mondial, când a pierdut teritorii importante în partea de est, respectiv teritoriul Basarabiei, în partea de nord – Bucovina de Nord si în extremitatea sud-estică – 2 județe din Cadrilater.

În granițele actuale România are o suprafață de 238.391 km2, ceea ce reprezintă o tară de dimensiune mijlocie spre limita cu țările mici.

Vecinii actuali sunt Republica Moldova în Est, Ucraina în E, SE si în N, Serbia în SV, Bulgaria în S si Marea Neagră în SE.

Cea mai mare parte a teritoriului este limitat de granițe terestre convenționale, dar o bună parte si de granițe fluviale pe Prut si pe Dunăre (între Baziaș si Sulina) – reprezintă o limită naturală foarte bine evidențiată din punct de vedere fizico-geografic.

România este evidențiată de 3 elemente reper: este o tară carpatică, este o tară danubiană, este o tară pontică.

- România este o tară carpatică deoarece 2/3 din lungimea lanțului carpatic se desfășoară pe teritoriul României – Carpații pornesc din Bazinul Vienei, urmează teritoriul Slovaciei, Ucraina de Vest, România si se încheie la Sud de Dunăre în Valea Timocului. Carpații reprezintă coloana vertebrală a reliefului României.”[1]

1.2. Poziţia geografică a orașului București

„Bucureștiul se află în sud-estul României, între Ploiești la nord și Giurgiu la sud. Orașul se află în Câmpia Vlăsiei, care face parte din Câmpia Română. La est se află Bărăganul, în partea de vest Câmpia Găvanu Burdea, iar la sud este delimitat de Câmpia Burnuzului.

Câmpia Bucureștiului, subunitate a Câmpiei Vlăsiei, se extinde în N-E și E până la Valea Pasărea, în S-E și S până la Câmpul Câlnăului și Lunca Argeș-Sabar, în S-V tot până la Lunca Argeș-Sabar, iar în N-V până la Câmpia Titu. S-a format prin retragerea treptată a lacului cuaternar, ca urmare a mișcării de înălțare a Carpaților și Subcarpaților și a intenselor aluvionări. În Pleistocenul superior aluviunile au fost acoperite cu loess și depozite loessoide, iar la începutul Holocenului depresiunea era complet exondată. În acest timp râurile își prelungesc cursurile și își intensifică eroziunea liniară în pătura groasă de loess, fragmentând astfel câmpia.

Câmpia Bucureștiului are altitudini cuprinse între 100–115 m, în partea nord-vestică, și 50–60 m, în cea sud-estică, în lunca Dâmboviței. Orașul propriu-zis se desfășoară între 58 m și 90 m altitudine. Peste 50% din suprafața sa se încadrează în intervalul hipsometric de 80–100 m, iar pantele nu depășesc valoarea de 2o. Fragmentarea este mai accentuată în jumătatea estică, unde se ajunge la 1-1,5 km/km2.”[

Preview document

Raport privind starea factorilor de mediu pe anul 2012 în Județul Alba - Pagina 1
Raport privind starea factorilor de mediu pe anul 2012 în Județul Alba - Pagina 2
Raport privind starea factorilor de mediu pe anul 2012 în Județul Alba - Pagina 3
Raport privind starea factorilor de mediu pe anul 2012 în Județul Alba - Pagina 4
Raport privind starea factorilor de mediu pe anul 2012 în Județul Alba - Pagina 5
Raport privind starea factorilor de mediu pe anul 2012 în Județul Alba - Pagina 6
Raport privind starea factorilor de mediu pe anul 2012 în Județul Alba - Pagina 7
Raport privind starea factorilor de mediu pe anul 2012 în Județul Alba - Pagina 8
Raport privind starea factorilor de mediu pe anul 2012 în Județul Alba - Pagina 9
Raport privind starea factorilor de mediu pe anul 2012 în Județul Alba - Pagina 10
Raport privind starea factorilor de mediu pe anul 2012 în Județul Alba - Pagina 11
Raport privind starea factorilor de mediu pe anul 2012 în Județul Alba - Pagina 12
Raport privind starea factorilor de mediu pe anul 2012 în Județul Alba - Pagina 13
Raport privind starea factorilor de mediu pe anul 2012 în Județul Alba - Pagina 14
Raport privind starea factorilor de mediu pe anul 2012 în Județul Alba - Pagina 15
Raport privind starea factorilor de mediu pe anul 2012 în Județul Alba - Pagina 16
Raport privind starea factorilor de mediu pe anul 2012 în Județul Alba - Pagina 17
Raport privind starea factorilor de mediu pe anul 2012 în Județul Alba - Pagina 18
Raport privind starea factorilor de mediu pe anul 2012 în Județul Alba - Pagina 19
Raport privind starea factorilor de mediu pe anul 2012 în Județul Alba - Pagina 20
Raport privind starea factorilor de mediu pe anul 2012 în Județul Alba - Pagina 21
Raport privind starea factorilor de mediu pe anul 2012 în Județul Alba - Pagina 22
Raport privind starea factorilor de mediu pe anul 2012 în Județul Alba - Pagina 23
Raport privind starea factorilor de mediu pe anul 2012 în Județul Alba - Pagina 24

Conținut arhivă zip

  • Raport Privind Starea Factorilor de Mediu pe Anul 2012 in Judetul Alba.doc

Alții au mai descărcat și

Reciclarea deșeurilor din industria alimentară

Capitolul 1 RECICLAREA 1.1. Caracteristici generale Reciclarea este folositoare pentru mediu doar daca procesul de reciclare este condus intr-o...

Monitorizarea Caliții Apei Potabile în Stația Santamăria Orlea

CAPITOLUL I APA CA MEDIU DE VIAŢĂ Prin mediu înconjurător se înţeleg totalitatea influenţelor externe care acţionează asupraunui organism sau...

Raport de mediu Lacul Băneasa

1. Tema şi scopul cercetării Lacul Băneasa din Bucureşti este tema lucrarii de faţă. Cercetarea va cuprinde pe lângă o caracterizare a lacului...

Evaluarea Impactului asupra Mediului

1. Informatii generale Denumirea proiectului: Sistem de canalizare si statie de epurare a apelor uzate Amplasamentul: comuna Milas, jud....

Controlul poluanților atmosferici în Județul Prahova

Cap.1. OBIECTIVE URMĂRITE ÎN CADRUL STUDIULUI Obiectivul propus: Stabilirea obiectivului general al cercetărilor şi a obiectivelor derivate din...

Convenția Națiunilor Unite

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. Art. 1. — Romania adera la Conventia Natiunilor Unite pentru combaterea desertificarii in tarile...

Brăila

Nefiind asa cum pare la prima vedere un oras de margine, vocatia esentiala a Brailei este aceea de a comunica cu lumea. "Dar al Dunarii”. Asa cum...

Ai nevoie de altceva?