Starea climei în zona Buzăului

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 566
Mărime: 57.71KB (arhivat)
Publicat de: Stana Bunea
Puncte necesare: 5
UNIVERSITATEA DE STIINTE AGRONOMICE SI MEDICINA VETERINARA, FACULTATEA DE MANAGEMENT SI DEZVOLTARE RURALA BUCURESTI

Extras din referat

Judetul Buzau este situate in partea de sud-est a tarii , intre paralelele 44º50' si 45º40' si meridianele 26º15' si 27º15'. Se invecineaza cu judetele Brasov si Covasna la nord-vest , Vrancea la nord-est , Braila la est , Ialomita si Ilfov la sud si Prahova la vest.

Buzaul ocupa cea mai amre parte a bazinului hidrografic al raului cu acelasi nume , cuprinzand in mod armonios toate formele de relief: munti in partea de nord , campii la sud, intre acestea aflandu-se zona coliniara subcarpatica.

Judetul Buzau se incadreaza in zona de climat temperat continental media fiind de 92 zile de inghet pe an( 16 zile cu temperaturi sub -10 grade Celsius) dar si cu 92 de zile de vara calde si secetoase.

Regimul termic se carcterizeaza prin valori maxime inregistrate in zona de cimpie, care descresc pe masura ce ne deplasam spre zona montana.

Sub raport termic, particularitati interesante prezinta si fenomenul de inghet. Acesta apare cel mai devreme in vaile si depresiunile subcarpatice, datorita strtificarii aerului rece si a aparitiei inversiunilor de temperatura, si persista aici pina in a doua decada a lunii aprilie. Cel mai tirziu, datorita fenomenului de fohn, inghetul apare in cea de a doua decada a lunii noiembrie pe pantele dealurilor cu expunere sudica, durind catre finele lunii martie.

Regimul precipitatiilor conduce catre valori medii anuale ce depasesc 800 mm.Ploile cele mai frecvente cad in intervalul aprilie-septembrie (Siriu-160 mm), cu un virf in luna iunie (72-100 mm).In cealalta jumatate a anului precipitatiile sint mult mai reduse (ianuarie, sub 28 mm la cimpie ; 28,7 mm la deal si 35,3 mm la munte).

Datorita reliefului divers, in judet se disting trei tipuri principale de climat:

- de munte,

- de deal

- de campie.

Climatul de munte se caracterizeaza printr-o temperatura medie anuala de 4-6º. Vanturile bat deseori violent, predominant fiind cel de nord-est. De remarcat prezenta foenului , format din masele de aer ce coboara de la munte , in zonele unde se produc inversiuni de temperatura. Precipitatiile sunt cuprinse intre 800 si 1200 mm anual.

In zona subcarpatica , unde predomina climatul de deal , temperatura medie anuala este de 8-10º. In luna iulie aceasta ajunge la 19-20º, culminand , in anul 1968, la 37º. Vanturile din nord-vest bat mai putin violent, din cauza culmilor ce tin adapost. Si aici, ca si la munte, se formeaza foenul. Precipitatiile medii anuale sunt cuprinse intre 600-800 mm.

Preview document

Starea climei în zona Buzăului - Pagina 1
Starea climei în zona Buzăului - Pagina 2
Starea climei în zona Buzăului - Pagina 3
Starea climei în zona Buzăului - Pagina 4
Starea climei în zona Buzăului - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Starea Climei in Zona Buzaului.doc

Ai nevoie de altceva?