Biblioteca

Surse de Apa

Referat / Ecologie
Informatii Referat:
Numar de pagini: 12
Marime arhiva: 34.70Kb
Contine fisiere: doc
Numar de fisiere: 1
Tip document: Referat
Domeniu: Ecologie
Nota pe site: 7 Surse de Apa, 7 out of 10 based on 1 rating
Profesor indrumator / Prezentat Profesorului:
Ionescu Maria
Valoare:
Ce sunt punctele? Ce sunt punctele?

Punctele reprezinta moneda de schimb a site-lui.

Ai nevoie de ele ca sa downloadezi documente si le poti primi incarcand documente pe site.

Daca nu vrei sau nu poti face asta, punctele se pot cumpara foarte usor prin SMS, Card sau PayPal.

Click pentru mai multe detalii.

Fisiere in arhiva: (1)

 • Surse de Apa.doc

Extras din document:

1) Raspandire in natura
Apa este una dintre cele mai raspandite substante in natura, mai ales in stare lichida-forma in care acopera mai mult de 2/3 din suprafata globului terestru, alcatuind apele de suprafata.
Se poate observa un circuit al apei in natura. Caldura soarelui cauzeaza evaporarea apelor de suprafata, iar vaporii formati se ridica in atmosfera. Daca in atmosfera saturata cu vapori de apa intervine o scadere de temperatura, o parte din vapori se condenseaza si iau forma de nori, ceata, ploaie, zapada, grindina; in timpul noptilor racoroase din anotimpurile calduroase se depune roua, iar cand temperatura solului este sub 00C, se depune bruma- toate acestea formeaza apele meteorice.
Apele cazute pe pamant sau rezultate din topirea zapezilor, in parte umplu din nou lacurile, raurile, marile si oceanele, iar in parte strabat prin straturile de pamant la adancimi diferite, formand apele freatice. Daca in calea lor intalnesc un strat impermeabil, cum ar fi un strat de argila, ele se aduna acolo si formeaza ape subterane.
Daca apele subterane, circuland prin diferite straturi, se apropie din nou de suprafata si ies din pamant, se formeaza izvoare subterane.
In natura apa nu este chimic pura. Apele naturale contin cantitati variate de diferite substante: gaze si saruri dizolvate, substante organice si bacterii. Cand contin dizolvate cantitati mici de saruri se numesc ape moi, iar cand contin dizolvate cantitati mari de saruri, mai ales de calciu si de magneziu, se numesc ape dure.
Apa de ploaie este cea mai curata dintre toate apele naturale. Fiind insa in contact prelungit cu aerul, ea contine dizolvate componentele acestuia, cat si diferite impuritati din aer, ca: dioxid de carbon, amoniac, acid azotic, iar in regiunile industriale sau la orasele mari, dioxid de sulf, hidrogen sulfurat, etc.
Apele subterane au compozitia cea mai variata dintre toate apele naturale; cantitatea si natura substantelor dizolvate depind de natura straturilor de pamant strabatute si de timpul cat apele au fost in contact cu ele. Apele subterane care contin dizolvate cantitati mai mari de diferite substante solide sau gazoase, ajungand la suprafata formeaza izvoarele de ape minerale.
O deosebire importanta are apa pentru fiintele vii; ea constituie factorul principal al mediului biologic.
2) Apa potabila.
Pentru a fi buna de baut, apa trebuie sa fie limpede, incolora, fara miros, sa fie lipsita de substante in putrefactie si de bacterii patogene; trebuie sa contina insa dizolvate cantitati mici de saruri, mai ales de clorura de sodiu si carbonat acid de sodiu (pana la circa 600mg/l). Cele mai bune ape potabile sunt in izvoarele de la munte, pentru ca sunt bine filtrate, aerisite si lipsite de impuritati. Deoarece cele mai multe orase sunt alimentate cu apa din rau, acesta trebuie sa fie in permanenta purificata. Exista diferite procedee de purificare.
3) Proprietati fizice
Apa este un licid incolor in cantitati mici; privita in straturi groase are o culoare albastrue-verzulie. Nu are miros si nici gust. Desitatea apei este maxima de 40C, cand ea este egala cu 1. Prin urmare apa se comporta diferit de celelalte lichide, a caror densitate scade continuu cu cresterea temperaturii. Aceasta are o mare importanta, atat din punct de vedere climatic, cat si biologic. In timpul iernii, apa de la suprafata raurilor, lacurilor etc., se raceste si, avand densitatea din ce in ce mai mare, se asaza la fund, pana cand temperatura apei scade la 40C. La micsorarea temperaturii sub 40C, apa, a carei densitate incepe sa scada, si apoi gheata, raman la suprafata, unde formeaza un strat izolator fata de temperatura scazuta din afara. Din aceasta cauza, apele adanci nu ingheata pana la fund, facand astfel posibila existenta, in timpul iernii, a vietuitoarelor care traiesc pe fundul apelor.
Caldura spefica a apei la 150C este 4.18 J* g-1 . Ea este, in general, mai mare decat la alte substante. Din aceasta cauza, temperatura cantitatilor mari de apa-cazul lacurilor si marilor- cu mult mai mai lent decat temperatura rocilor si a solului care alcatuiesc uscatul.


Previzualizare pagini: (12)

  Comentarii:

  Referatul a fost prezentat in cadrul Cursurilor de Masterat, Universitatea Petrol Gaze Ploiesti.


  Documente similare:
  Preview document similar
  Studiul Bicarbonatilor Carbonatilor Si Substantelor...
  Proiectul contine 47 pagini in format doc cu o marime totala de 95.58 KB.
  Preview document similar
  Necesarul de Apa a Judetului Braila
  Referatul contine 21 pagini in format doc cu o marime totala de 114.91 KB.
  Preview document similar
  Studiu Privind Impactul asupra Factorilor de Mediu a...
  Proiectul contine 86 pagini in format doc cu o marime totala de 381.88 KB.
  Preview document similar
  Apa - Lacuri din Romania - Studiu de Caz - Lacul...
  Proiectul contine 76 pagini in format doc cu o marime totala de 2.2 MB.
  Preview document similar
  Determinarea unor Indicatori de Calitate dupa...
  Proiectul contine 24 pagini in format doc cu o marime totala de 46.56 KB.
  Preview document similar
  Sistem Centralizat de Colectare si Epurare - Ape...
  Proiectul contine 26 pagini in format doc cu o marime totala de 95.68 KB.
  Carti recomandate:
  Viktor Schauberger
  In fiecare picatura de apa de izvor se afla mai multa energie decat poate produce in prezent o centrala electrica de dimensiune medie.
  APA - fundamentul vietii. Totusi, cat de des ne oprim pentru a observa adevarata sa importanta, adevarata sa natura?
  Viktor Schauberger a fost un geniu care a combinat spiritul sau de... citeste tot
  Harald W. Tietze
  Cu mii de ani in urma, un medic chinez a observat ca unicele surse de energie a organismului sunt aerul respirat, apa bauta si alimentele ingerate. De aceea, mi s-ar parea logic ca noi, oamenii moderni, sa avem grija ca aerul pe care il respiram sa fie foarte pur, apa pe care o bem sa fie necontaminata, iar alimentele cu care ne hranim sa... citeste tot
  Ursula Schreirer
  O carte despre pompele de caldura, descrierea functionarii si avantajelor acestora este o datorie veche ale editurilor tehnico-stiintifice autohtone.
  Pompa de caldura, cea mai eficienta si cea mai raspandita tehnica de utilizare a energiei regenerabile, obtine caldura din mediu si fara afectarea acestuia; poate incalzi apartamente,... citeste tot