Analiza condiționalităților specifice adoptării monedei euro - cazul noilor țări membre ale UE

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 6118
Mărime: 136.52KB (arhivat)
Publicat de: Carmina Sandor
Puncte necesare: 6
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE FACULTATEA DE FINANTE, ASIGURARI, BANCI SI BURSE DE VALORI

Extras din referat

Proiect SimUniunea Europeana se extinde pe masura ce tarile candidate indeplinesc conditiile de aderare si adera la Uniune – acest proces este cunoscut sub numele de extindere. In mod similar, zona euro se extinde pe masura ce statele membre care nu fac parte din zona euro indeplinesc conditiile de aderare si adopta moneda euro.

In 1999, zona euro s-a transformat in cea mai mare uniune monetara multinationala, euro fiind astfel una dintre cele mai importante monede din lume. Astazi, 314 milioane de oameni din 13 tari utilizeaza aceasta moneda unica. Uniunea monetara a avut intentia de a ingloba toate statele Uniunii Europene, insa 3 dintre ele, adica Marea Britanie, Danemarca si Suedia fac exceptie (Marea Britanie si Danemarca au negociat o “clauza de neparticipare”, care le permite sa ramana in afara zonei euro, iar Suedia nu indeplineste pentru moment conditiile necesare).

10 noi state s-au alaturat Uniunii Europene in 2004: Cipru, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia si Slovenia; Bulgaria si Romania au fost incluse la 1 ianuarie 2007. Acum aproximativ 2 ani, existau motive certe ca aceste state sa adopte euro cat mai curand posibil, insa in acest timp optimismul s-a diminuat. Doar Slovenia a avut posibilitatea sa impuna euro ca moneda unica. Cu toate acestea, daca previziunile sunt corecte, se preconizeaza ca si una sau mai multe tari mari membre se vor integra in uniunea monetara la inceputul unuia dintre urmatorii ani.

Criteriile Tratatului de la Maastricht

Tarile se pot alatura zonei euro daca indeplinesc conditiile definite. Acestea sunt stabilite prin ceea ce se cheama criteriile de la Maastricht, care stipuleaza cerintele minime pentru inflatie, ratele de dobanda pe termen lung, deficitele bugetare, datoriile guvernamentale, stabilitatea cursului de schimb si compatibilitatea valabila intre legile bancilor centrale.

Tratatul de la Maastricht nu stabileste limite de timp in legatura cu aderarea la Uniunea Economica si Monetara, noile state membre putand intra in Uniune doar daca indeplinesc preconditiile de aderare.

De asemenea, nu exista limite legale pentru perioada de timp in care statele stau in afara zonei euro si nu exista sanctiuni pentru nesatisfacerea criteriilor tratatului. In schimb, este obligatorie satisfacerea acestora in vederea aderarii la Uniune. Adoptarea monedei euro pe alte cai (spre exemplu prin folosirea monedei euro ca moneda legala, fara aderarea in prealabil la zona euro), ar fi necorespunzatoare Tratatului.

Criteriile Tratatului de la Maastricht obliga viitorii membri sa atinga un grad inalt de convergenta economica sustenabila inainte sa intre in Uniunea Economica si Monetara. Aceste criterii se refera la:

- realizarea unui grad inalt de stabilitate a preturilor

Aceasta presupune ca un stat membru are rezultate sustenabile in domeniul evolutiei preturilor si o rata medie a inflatiei, in cursul unei perioade de un an inaintea examinarii, care nu poate depasi cu mai mult de 1,5 puncte procentuale rata inflatiei a cel mult trei state membre care au inregistrat cele mai bune rezultate in domeniul stabilitatii preturilor.

- caracterul sustenabil al finantelor publice

In viziunea Consiliului, aceasta presupune ca, la momentul examinarii, acel stat membru nu trebuie sa inregistreze un deficit excesiv. Consiliul hotaraste daca exista sau nu un deficit excesiv referitor la:

1. deficitul bugetar efectiv sau planificat ca pondere in PIB la preturile pietei, care nu poate depasi 3%,

2. datoria publica ca pondere in PIB la preturile pietei, care nu poate depasi 60%.

Cu toate acestea, evaluarea respectarii criteriului privind disciplina fiscala va tine seama si de alti factori, ca de exemplu progresul inregistrat in perioadele precedente in privinta reducerii dezechilibrelor bugetare si/sau existenta unor factori exceptionali si temporari care contribuie la crearea unor astfel de dezechilibre. In acelasi timp, se asteapta ca statele membre al caror raport datorie publica/PIB depaseste 60% sa il reduca pana la un nivel apropiat de cel de referinta intr-un ritm satisfacator.

- respectarea marjelor normale de fluctuatie prevazute de mecanismul cursului de schimb al Sistemului Monetar European, timp de cel putin doi ani, fara devalorizarea monedei in raport cu cea a altui stat membru

In evaluarea respectarii acestui criteriu, se urmareste ca respectivul curs de schimb sa fie apropiat de cursul central fata de euro, in paralel cu luarea in considerare a altor factori care ar fi putut duce la aprecierea cursului de schimb. Aceasta reflecta faptul ca, in luna august 1993, marjele de fluctuatie ale MCS au fost extinse de la ±2,25 la ±15%, facand ca intelesul „marjelor normale de fluctuatie ale MCS” sa fie mai putin clar. In plus, la 1 ianuarie 1999, mecanismul cursului de schimb al Sistemului Monetar European a fost inlocuit de un nou mecanism al cursului de schimb in etapa a treia a Uniunii Economice si Monetare, in care monedelor participante le-au fost stabilite cursuri centrale bilaterale fata de euro, cu un interval standard de variatie de ±15%. De asemenea, se fac referiri si la aspecte privind „tensiunile grave”.

- caracterul durabil al convergentei, reflectat de nivelurile ratelor dobanzilor pe termen lung

Aceasta presupune ca, in cursul unei perioade de un an inaintea examinarii, un stat membru a avut o rata medie a dobanzii nominale pe termen lung care nu poate depasi cu mai mult de 2 puncte procentuale pe aceea a cel mult trei state membre care au inregistrat cele mai bune rezultate in domeniul stabilitatii preturilor. Ratele dobanzilor sunt calculate pe baza obligatiunilor de stat pe termen lung sau a unor titluri comparabile, tinand seama de diferentele dintre definitiile nationale.

De asemenea, evaluarea ia in considerare si alti factori, ca de exemplu: rezultatele integrarii pietelor, situatia si evolutia contului curent al balantei de plati, precum si analiza evolutiei costurilor unitare cu forta de munca si alti indici de pret.

Indeplinirea criteriilor Tratatului de la Maastricht este evaluata de catre Consiliul Uniunii Europene pe baza rapoartelor efectuate de catre Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana cel putin o data la 2 ani sau la cererea unui stat membru care vrea sa adopte moneda euro, fiind evidentiata in Rapoartele de Convergenta. Ultimele au fost publicate pe 5 decembrie 2007. Slovenia si Lituania au fost evaluate la cererea lor in luna mai.

ulari Decizionale

Preview document

Analiza condiționalităților specifice adoptării monedei euro - cazul noilor țări membre ale UE - Pagina 1
Analiza condiționalităților specifice adoptării monedei euro - cazul noilor țări membre ale UE - Pagina 2
Analiza condiționalităților specifice adoptării monedei euro - cazul noilor țări membre ale UE - Pagina 3
Analiza condiționalităților specifice adoptării monedei euro - cazul noilor țări membre ale UE - Pagina 4
Analiza condiționalităților specifice adoptării monedei euro - cazul noilor țări membre ale UE - Pagina 5
Analiza condiționalităților specifice adoptării monedei euro - cazul noilor țări membre ale UE - Pagina 6
Analiza condiționalităților specifice adoptării monedei euro - cazul noilor țări membre ale UE - Pagina 7
Analiza condiționalităților specifice adoptării monedei euro - cazul noilor țări membre ale UE - Pagina 8
Analiza condiționalităților specifice adoptării monedei euro - cazul noilor țări membre ale UE - Pagina 9
Analiza condiționalităților specifice adoptării monedei euro - cazul noilor țări membre ale UE - Pagina 10
Analiza condiționalităților specifice adoptării monedei euro - cazul noilor țări membre ale UE - Pagina 11
Analiza condiționalităților specifice adoptării monedei euro - cazul noilor țări membre ale UE - Pagina 12
Analiza condiționalităților specifice adoptării monedei euro - cazul noilor țări membre ale UE - Pagina 13
Analiza condiționalităților specifice adoptării monedei euro - cazul noilor țări membre ale UE - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Analiza Conditionalitatilor Specifice Adoptarii Monedei Euro - Cazul Noilor Tari Membre ale UE.doc

Te-ar putea interesa și

Analiza conditionalităților specifice adoptării monedei euro - cazul noilor țări membrie ale UE

INTRODUCERE Noile membre ale Uniunii Europene trebuie sa isi adapteze mixul de politici pentru a indeplini conditiile de preadeare la moneda unica...

Analiza condiționalităților specifice adoptării monedei euro - cazul noilor țări membre ale Uniunii Europene

1. Zona EURO – noţiuni generale Zona euro cuprinde acele state membre UE care au adoptat moneda unică. Zona euro nu este însă statică – conform...

Ai nevoie de altceva?