Analiza Valorii

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 3624
Mărime: 21.40KB (arhivat)
Publicat de: Stana Deaconu
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Catalin Dobrea

Extras din referat

Inca de la inceputurile omenirii, omul a reusit sa traiasca folosindu-si forta.Cu cat timpul a trecut, acesta a invatat sa foloseasca atat forta cat si creierul. In prezent se simte tendinta omului de a invata sa foloseasca mai mult creierul decat forta musculara. Se pune astfel problema cunoasterii creierului cat si cea a dezvoltarii acestuia. In cartea “Value Engeneering” de L.D. Miles, se pune problema unui sistem de rezolvare a problemelor mult mai eficient.

La bazele acestei carti a stat necesitatea de reducere a costurilor, venita odata cu cresterea consumului si a cererii. S-a ajuns astfel la o larga abordare a tehnologiei, incercandu-se apropierea, prin diverse metoda, de ceea ce dorea clientul.

Autorul subliniaza in aceasta carte importanta determinarii costurilor minime dar de asemenea accentueaza si faptul ca acestea nu pot duce la o schimbare de pozitie pe piata, un loc secund nefiind in mod sigur inlocuit de locul intai. In rezolvarea problemelor de cost este necesarea cunoasterea si antrenarea. Cei care se ocupa de acest sector de analiza a valorii sunt numiti de autor”prizefighter”, acestia sunt comparati cu niste sportivi de golf care au nevoie de antrenare pentru a ajunge la rezultatul dorit. Fara antrenamente sau “coaching “ nu se poate ajunge la acel rezultat dorit, iar o pozitie diferita de cea fruntasa poate fi considerata ca o pierdere pentru cel care si-a stabilit un scop. Chiar daca rezultatele duc, nu la o pozitia fruntasa ci la urmatoarea, secunda, diferenta este destul de mare. Nu se poate spune ca analiza valorii poate face ca o firma mica si “saraca” sa deveni una dintre cele mai importante, asa cum nici un antrenor nu poate face dintr-un sportiv slab unul de valoare, insa daca exista un nivel inalt al costurilor atunci este o problema. Intr-o piata competitiva analiza valorii sau a costurilor poate face ca o organizatie care este “buna” in sectorul ei de piata sa fie “cea mai buna”.

Pentru a face mai bine inteleasa problema analizei valorii autorul prezinta in cartea sa si un studiu de caz:” Indicatorul rosu si cerneala rosie”.

Acest studiu prezinta cazul unui maner rotund, pe a carui parte metalica este montat un indicator rosu. Functia acestui indicator este sa fie pus peste surubul care tine manerul, ascunzandu-l , si furnizandu-i aspectul dorit de client.

Un calcul al valorii produsului a aratat ca se cheltuiesc 20,000$ la o productie de 1 milion. Este astfel consulatat un stilist, ale carui sugestii au dus la mai multe alternative. Una dintre ele este sa lustruiasca partea de otel inoxidabil si astfel s-ar crea un aspect placut care ar multumi clientul. Insa nedumerirea stilistului a venit din intrebarea :”De ce mareste costurile atat de mult indicatorul rosu?”

Raspunsul a fost acela ca partea mica ce trebuie sa devina “placuta cu nume” a dus la impunerea unor restrictii in fabricarea si procurarea materialului. A doua alternativa este aceea de a nu folosi ”placute cu nume” ci mici stante, astfel sursele nu mai sunt limitate.

Stilistul indeamna astfel la renuntarea la acul indicator si sa se folosesca lustruirea otelului inoxidabil. El a afirmat de asemenea ca dunga albastra nu arata bine si ca face ca manerul sa arate mai degraba ca o jucarie decat ca un produs fiabil. Schimbarea a fost facuta si astfel clientul a fost si mai multumit si costurile au fost reduse cu 15,000$. Astfel desi raspunsul a fost gasit , si procesul de gandire poate fi considerat ca fiind unul simplu, beneficiile s-au simtit de-a lungul timpului, 1,250$ au fost economisiti lunar pe o perioada de 3-4 ani. S-au simtit astfel beneficiile sistemului de optim, in rezolvarea problemelor de analiza a valorii. In figura 1.1 este prezentat produsul asa cum arata inainte de cosmetizarea si asa cum a aratat dupa.

Analiza valorii este un sistem de rezolvare a problemelor implementat pentru folosirea unor tehnici specifice, un ansamblu de cunostinte si unul de indemanari invatate. Ea are ca scop eficienta identificare a costurilor care nu sunt necesare, costuri care nu asigura nici calitate, nici utilitate, nici viitori potentiali clienti.

Ea concentreaza ingineria fabricarii si cumpararii, focalizand atentia pe coborarea costurilor, asigurand pasii pentru aceste proceduri cu garantia indeplinirii obiectivelor. Pentru a atinge scopul urmarit in acest proces este necesara gandirea si concentrarea.

Patru tipuri diferite de gandire

Cu cat sistemul de rezolvare al problemelor este mai bine ilustrat, el va implica patru tipuri de gandire urmate de procesul “prinderea mintii” sau “mind tuning” asa cum este denumit L. D. Miles in cartea sa. Acest ultim proces care directioneaza toate canalele de gandire este urmat de dezvoltarea si de rafinamentul activitatii, care duc la punerea in functiune a rezulatatelor gandirii.

1. Acumularea exhaustiva de informatii, identificare si imbunatatire a presupunerilor.

2. Patrunzand analizele.In ce fel ne ghideaza informatia?Care este specificul problemelor care atunci cand vor fi rezolvate vor duce la beneficii importante?

3. Activitate creatoare mentala, in care intreaga judecata este amanata temporar pentru a duce la formarea radacinilor unor variante de solutii la diferitele probleme specifice ce se vor dezvolta in perioadele viitoare.

4. Judecatã testeazã activitatea mentalã, în care rezultate creatoare sunt cautate in idei in ordinea pentru a miniminiza dezavantajele si a maximiza avantajele, lucru suficient pentru a acoperi nevoia de cost si imbunatatire operationala.

Preview document

Analiza Valorii - Pagina 1
Analiza Valorii - Pagina 2
Analiza Valorii - Pagina 3
Analiza Valorii - Pagina 4
Analiza Valorii - Pagina 5
Analiza Valorii - Pagina 6
Analiza Valorii - Pagina 7
Analiza Valorii - Pagina 8
Analiza Valorii - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Analiza Valorii.doc

Te-ar putea interesa și

Analiza rezultatelor la SC Temporis SRL

CAPITOLUL I 1. Bilantul contabil – sursa de informatii a analizei economico-financiare 1.1.Teorii privind bilantul Modelul “bilant contabil”,...

Analiza situației financiare la S.C. Zarea S.A.

FINANCIARE Situaţia financiară a întreprinderii este reflectarea statică şi complexă a întregii activităţi de exploatare şi comercializare, a...

Evaluarea întreprinderii SC DPR Draexlmaier Procese de Producție România SRL

Sinteză 1. Mod de abordare Evaluarea societăţii a fost realizată atât prin metode patrimoniale, cât şi prin metode financiare. Dintre metodele...

Analiza potențialului financiar al S.C. Dobrogea S.A.

În anul 1961 prin H.C.M. nr. 376 a luat fiinţă Intreprinderea de Morărit şi Panificaţie“Dobrogea”, odată cu punerea în funcţiune a: -morii de grâu...

Analiza Valorii Adăugate

1. ANALIZA REZULTATELOR ÎNTREPRINDERII Analiza economico-financiară reprezint un ansamblu de concepte, tehnici şi instrumente care asigură...

Analiza cifrei de afaceri și a valorii adăugate la SC Olfarm SA

INTRODUCERE Economiştii contemporani fixează ca primă prioritate a teoriei economice cunoaşterea legilor şi legităţilor economiei de piaţă,...

Analiza economică RomGaz SA

Capitolul 1.Considerații generale Evoluția cifrei de afaceri, a rezultatului net și a activelor totale ale societății Pentru efectuarea...

Diagnosticul activității productive și de distribuție a firmei

1. ANALIZA CORELATIILOR DE ECHILIBRU INTRE INDICATORII VALORICI. Indicatorii valorici. Cu ajutorul indicatorilor valorici putem dimensiona...

Ai nevoie de altceva?