Biblioteca

Austria - Politici Comerciale

Referat / Economie
Informatii Referat:
Numar de pagini: 12
Marime arhiva: 70.03Kb
Contine fisiere: doc
Numar de fisiere: 1
Tip document: Referat
Domeniu: Economie
Nota pe site: 7 Austria - Politici Comerciale, 7 out of 10 based on 1 rating
Valoare:
Ce sunt punctele? Ce sunt punctele?

Punctele reprezinta moneda de schimb a site-lui.

Ai nevoie de ele ca sa downloadezi documente si le poti primi incarcand documente pe site.

Daca nu vrei sau nu poti face asta, punctele se pot cumpara foarte usor prin SMS, Card sau PayPal.

Click pentru mai multe detalii.

Fisiere in arhiva: (1)

 • Austria - Politici Comerciale.doc

Extras din document:

1. Politica vamala comuna
Odata cu aderarea la UE Austria a preluat regulile de import si regimul vamal al Comunitatii Europene. Politica vamala constituie unul din elementele de baza ale Uniunii Europene si este esentiala pentru buna functionare a pietei interne, ce nu poate exista fara un set comun de reguli, aplicabil la granitele externe ale Uniunii. Uniunea vamala pe care au constituit-o statele membre ale UE presupune eliminarea taxelor si barierelor vamale la importul si export intra-comunitar. De asemenea, presupune adoptarea unui Tarif Vamal Comun, un tarif ce se aplica tuturor bunurilor importate din state terte.
Un alt instrument al politicii vamale comune il constituie Tariful Integrat al Comunitatilor Europene (TARIC) infiintat pentru a incorpora toate masurile comerciale si comunitare ce se aplica bunurilor importate si exportate din Uniunea Europeana.
Pe baza nomenclatorului international, Sistemul Armonizat, Uniunea Europeana a adoptat Nomenclatorul Combinat care este un instrument tarifar si statistic. Uniunea Europeana foloseste acest instrument pentru a colecta taxele vamale, pentru a centraliza date statistice privind comertul intra- si extra-comunitar.
In 1994, toata legislatia europeana a fost adunata in Codul Vamal Comunitar care are ca scop sa asigure o interpretare comuna, in toate statele membre ale Uniunii, a prevederilor vamale.
2. Taxele vamale
Prevederile vamale ale Uniunii Europene sunt in vigoare in Austria de la 1 ianuarie 1995. In acelasi timp, prevederile urmatoarelor legi au incetat sa mai fie aplicate:
- Legea Vamilor din Austria;
- Acordul de Comert Liber dintre Austria si EEC;
- AELS;
- Taxa pentru promovarea Comertului Exterior;
- Acordurile vamale bilaterale incheiate cu terti;
Totodata, ca membru al UE, Austria trebuie sa aplice acordurile bilaterale si multilaterale incheiate de UE cu terte tari (de ex. acordurile de comert liber). Acordul EEC ramane aplicabil in relatiile cu tari ne-membre UE (de exemplu Norvegia).
Potrivit principiului libertatii de miscare a produselor, nu se aplica taxe vamale asupra bunurilor, atat industriale cat si agricole, intre statele membre UE. Din ratiuni pur statistice se inregistreaza insa operatiunile comerciale.
In general, produsele care intra pe piata Austriei sunt supuse taxelor vamale europene potrivit tarifelor vamale comune si care fac parte din Sistemul Tarifar Armonizat. Legea Vamala Europeana prevede exceptari de la plata taxelor vamale si preferinte in forme si in scopuri diferite (de exemplu ajutor pentru tarile in curs de dezvoltare).
In ceea ce priveste exportul de produse, la anumite produse este necesara obtinerea unei licente de export.
Atat Austria cat si restul tarile membre UE fac parte din Organizatia Mondiala a Comertului (WTO). WTO este institutia administrativa si de luare a deciziilor, avand ca baza prevederile GATT. Tariful Vamal European si Sistemul Tarifar Armonizat au fost recent adaptate potrivit prevederilor GATT.
Taxa vamala in Austria corespunde celei din UE. Taxa vamala medie a UE este de 4%. Circa 60% din totalul de marfuri pot fi introduse fara taxe vamale in UE. Tariful vamal austriac are la baza TARIC, tariful integrat al UE. Si UE poate sa elimine taxe vamale, atata timp cat produsele care ar urma sa fie importate nu se produc in UE. Generalized System of Preferences (GSP) stabileste conditiile pentru acordarea de taxe preferentiale la importul din tari in curs de dezvoltare. In plus exista o serie de acorduri speciale intre tarile membre UE si tari in curs de dezvoltare . Pentru a beneficia de aceste taxe preferentiale trebuie prezentata o dovada de origine. Importul fara taxe vamale de mostre fara valoare comerciala este posibil. In acest sens poate fi necesara o marcare corespunzatoare sau o devalorizare. Pentru un import temporar in Austria se poate utiliza un carnet ATA.
Reglementarile Austriei privind importul sunt in principiu liberalizate. Exista insa cateva exceptii si restrictii:
- cotele de import
- taxele vamale antidumping
- embargouri ale Natiunilor Unite
Reguli speciale se aplica in cazul unor produse cum ar fi:
- produse textile
- produse agricole
- material de razboi
- asa numitele produse cu dubla utilizare
- cat si in relatiile comerciale cu China.
In Austria sunt valabile reglementarile Uniunii Europene in ceea ce priveste regulile ambalarii, importurile si regimul vamal. Aceste reglementari ale UE sunt in principiu liberalizate. Ambalajele produselor alimentare, cele pentru vin, articole textile si produse chimice, dar si cele pentru alte produse, trebuie sa respecte regulile de marcare si de ambalare. Marcajul CE atesta concordanta cu normele de siguranta stabilite de UE pentru urmatoarele grupe de produse:
- masini
- materiale de constructie
- echipamente pentru telecomunicatii
- aparatura medicala
- articole sportive
- jucarii
- materiale explozive
Marcajul CE poate fi obtinut de producator sau de importatorul aflat intr-o tara a UE. Produsele prevazute cu marcajul CE pot fi comercializate liber in toate statele Spatiului Economic European, fara ca aceste produse sa mai fie supuse unei noi verificari in statul de destinatie.
3. Alte taxe
Taxa de import pe valoarea adaugata (Einfuhrumstazsteuer) este perceputa de autoritatile vamale, la importul produselor, la un nivel egal cu cel al taxei normale pe valoarea adaugata (TVA) si care in prezent este de 10 % sau 20 % in functie de produs).
Austria a adoptat deja legislatia de aplicare a directivelor UE privind folosirea TVA in piata comuna. Potrivit acestei legi, firmele austriece pot livra bunuri si servicii catre parteneri din alte tari membre UE fara a plati taxa TVA din Austria, cu conditia ca primitorul produselor sau serviciilor sa aiba un numar de identificare TVA (UID). Similar, firme din tari membre UE livreaza in Austria fara plata TVA, daca firma austriaca este detinatoare de UID. In acest caz, firma austriaca trebuie sa plateasca taxa TVA, a produsului sau serviciului, catre autoritatile fiscale din Austria.


Previzualizare pagini: (12)

  Documente similare:
  Preview document similar
  Rolul OCDE si G8 in Economia Mondiala
  Proiectul contine 34 pagini in format doc cu o marime totala de 473.94 KB.
  Preview document similar
  Politici Monetare
  Proiectul contine 110 pagini in format doc cu o marime totala de 278.43 KB.
  Preview document similar
  Activitatea Bancara la Nivel International...
  Referatul contine 21 pagini in format doc cu o marime totala de 62.71 KB.
  Preview document similar
  Mediul de Afaceri European - Germania
  Referatul contine 28 pagini in format doc cu o marime totala de 128.11 KB.
  Preview document similar
  Sistemul Bancar din Austria
  Referatul contine 29 pagini in format doc cu o marime totala de 258.67 KB.
  Preview document similar
  Locul Economiei Romaniei in Economia Mondiala
  Referatul contine 30 pagini in format doc cu o marime totala de 199.03 KB.
  Carti recomandate:
  "Economia mediului - tratat" este una dintre cele mai noi si inovative carti stiintifice ale mediului universitar romanesc. Fiind structurata pe 12 capitole, aceasta carte are ca principal scop prezentarea catorva dintre problemele societatii moderne, impreuna cu argumente stiintifice si pedagogice care sa pledeze in favoarea reflectarii... citeste tot
  Ioan Lazarescu, Hermann Scheuringer
  Prezentul dictionar descrie si explica varianta nationala a limbii germane standard vorbita in Austria. Aceasta lucrare cuprinde o serie intreaga de termeni din limbajul administrativ, politic, juridic, economic, finainciar, cotidian si din invatamant, care nu apar in dictionarele bilingve publicate pana in prezent la noi in tara. Se fac... citeste tot
  Austria te duce cu gandul la operete si psihanaliza, la Apfelstrudel (strudel cu mere) si scari de marmura, la valsurile lui Strauss si lucrarile lui Schubert. Baroca si imperiala este o tara cu manusi albe, unde caii lipitani mai fac parada in ritmul unui menuet de coarde si unde sefii de sala inca se mai inclina reverentios ca si cum s-ar... citeste tot