Aventurile lui Jonathan Gullible de Ken Schooland - Recenzie

Referat
7.4/10 (8 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 2949
Mărime: 1.10MB (arhivat)
Publicat de: Mihail Oroș
Puncte necesare: 6
Academia de Studii Economice Facultatea de Economie Agroalimentara si a Mediului

Extras din referat

Tradusa in romana de Sorin Cucerai, un prezent cercetator independent , membru fondator al Fundatiei pentru Libertate Economica în Romania si membru asociat al Institutului Ludwig von Mises Romania, cartea “Aventurile lui Jonathan Gullible” “prezinta principiile economice de baza intr-un fel foarte simplu si inteligent. Este o lucrare plina de imaginatie si foarte utila”, dupa cum spune si laureatul Premiului Nobel in Economie, Milton Friedman.

Cartea “Aventurile lui Jonathan Gullible” a primit premiul national de la Fundatia pentru Educatia Economica ( Premiul Leonard E. Read Book), premiul Leavey pentru Excelenta in Educatia Intrprinderii Private, cartea septembrie a lunii premiu acordat de Free-Market.Net al fundatiei Henry Hazlitt, si a fost de doua ori premiata cu Medaliile de onoare George Washington.

“Aventurile lui Jonathan Gullible” a fost tradusa in peste 30 de limbi straine iar autorul sau, Ken Schoolland este in prezent profesor asociat de stiinta economica si politica la Universitatea Hawaii Pacific. Ca orice carte cu o astfel de reputatie, s-a facut si un film dupa ea, regizat de Laine Yoshioka, unde Jonathan este interpretat de Tri Le.

Cartea este mostenirea cea mai clar scrisa de Economia de Piata Libera pe care am citit-o pana acum si spre surprinderea scriitorului sau, mica carte despre un tanar intr-o barca ajunge acum la cititori din Albania pana in China si invata zeci de milioane de oameni lectii despre pericolul taxelor, ajutorul social si contraventii. Schoolland crede ca “ideile despre piata libera au atractie globala - mai ales prin intermediul fictiunii.”

Nevinovatia implica puterea de a te abtine de la initierea violentei - si de a nu-i lasa în pace pe cei care decid altfel. Lectura "Aventurilor lui Jonathan Gullible", de Ken Schoolland, este o cale simpla si placuta prin care se poate ajunge la o asemenea întelepciune.

Pentru adulti cartea poate fi considerata o satira la adresa unui guvern prost iar pentru studenti o opera de orientare ideala(despre beneficiile pietei libere) , dar toata lumea a observat valoarea educationala a acestei carti. Este o carte pe care o putem savura cu o cana de ceai, intr-un fotoliu in fata calculatorului(pentru cei ce prefera netul) sau la gura sobei pentru cei care au cumparat-o…orce ati allege, este o opera care trebuie pastrata, daca nu in biblioteca personala cel putin in memoria fiecaruia. Cred ca cel mai remarcabil lucru despre aceasta carte este felul in care este scrisa: simplu si interesant chiar daca are de-a face cu o tema grea, de la economie la piata libera. Cred ca nu trebuie subestimata inteligenta tinerilor sau simtul umorului al adultilor- si acesta cred ca este si secretul succesului acestei carti.

Capitolul 12, numit “Oportunitate pierduta” a fost exclus din cea mai recenta editie a cartii dar trebuia sa fie o parodie a faimoasei povesti “Geamul spart” (Bastiat). Capitolul acesta este foarte relevant in zilele noastre, pentru ca inca mai sunt oamnei care cred ca razboiul este sanatos pentru economie. El ne arata cum un copil este invatat sa arunce cu pietre pentru a sparge geamurile unei fabrici in ideea ca astfel mai multi oameni vor avea de lucru: geamgiul va avea o noua comanda pentru o fereastra, va fi un nou loc de munca pentru o persoana..si astfel fiecare muncitor va primi mai multi bani si va putea cumpara pantofi pentru copiii sai, de aici vor rezulta mai multe slujbe pentru producatorii de pantofi care vor avea mai mult de cheltuit pe articole din piele…si tot asa…asa era incurajata economia pe vremea aceea si mai rau este ca inca mai sunt persoane care au aceeasi mentalitate si astazi.

In stilul lui “Calatoriile lui Guliver” , Jonathan este un tanar ce traieste pe Coasta Pacificului, care avea o viata obisnuita si visa mereu la intamplari palpitante alaturi de barcuta lui cea veche. Intr-o zi de primavara, o furtuna teribila ii arunca barcuta pe o insula neexplorata unde intalneste obiceiuri locale foarte ciudate – toate simbolizand felul in care politica interfereaza cu libertatea individuala si responsabilitatea personala.

Preview document

Aventurile lui Jonathan Gullible de Ken Schooland - Recenzie - Pagina 1
Aventurile lui Jonathan Gullible de Ken Schooland - Recenzie - Pagina 2
Aventurile lui Jonathan Gullible de Ken Schooland - Recenzie - Pagina 3
Aventurile lui Jonathan Gullible de Ken Schooland - Recenzie - Pagina 4
Aventurile lui Jonathan Gullible de Ken Schooland - Recenzie - Pagina 5
Aventurile lui Jonathan Gullible de Ken Schooland - Recenzie - Pagina 6
Aventurile lui Jonathan Gullible de Ken Schooland - Recenzie - Pagina 7
Aventurile lui Jonathan Gullible de Ken Schooland - Recenzie - Pagina 8
Aventurile lui Jonathan Gullible de Ken Schooland - Recenzie - Pagina 9
Aventurile lui Jonathan Gullible de Ken Schooland - Recenzie - Pagina 10
Aventurile lui Jonathan Gullible de Ken Schooland - Recenzie - Pagina 11
Aventurile lui Jonathan Gullible de Ken Schooland - Recenzie - Pagina 12
Aventurile lui Jonathan Gullible de Ken Schooland - Recenzie - Pagina 13
Aventurile lui Jonathan Gullible de Ken Schooland - Recenzie - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Aventurile lui Jonathan Gullible de Ken Schooland - Recenzie.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Ai nevoie de altceva?