Bazele funcționării pieței de capital

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 27 în total
Cuvinte : 5446
Mărime: 42.73KB (arhivat)
Publicat de: Mihnea Manolache
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Continutul si formele pietei

Conceptul de capital în literatura economica s-a bucurat de o atentie speciala fiind abordat într-o mare diversitate de sensuri. Asa de exemplu au fost definite: capitalul banesc fix, nominal, productiv, real, social, uman etc.

Capitalul banesc  forma a capitalului avansat în afacerile unei firme, parte a capitalului în functiune care participa la un circuit specific, în functie de obiectul de activitate al firmei;

Capitalul de risc - este capitalul investit în activitati cu un grad ridicat de risc si care se individualizeaza pe proiecte, riscul fiind legat de evolutia ratei dobânzii.

Capitalul fictiv  este capitalul existent sub forma hârtiilor de valoare; el nu afecteaza economia reala ci constituie numai un titlu asupra unui venit viitor.

Capitalul real  este capitalul existent în economia reala, sub forma de mijloace de productie si care serveste la producerea altor bunuri materiale.

Capitalul social  este volumul total de capital emis de o societate comerciala de capital sub forma de actiuni sau parti sociale în cazul S.R.L.

Capitalul uman  este stocul de cunostinte profesionale , deprinderi si abilitati al unei persoane (sau colectivitati) angajate într-o actiune. Se vorbeste si de capitalul uman al unei firme  forta creatoare a personalului angajat.

Doctrina economica contemporana subliniaza nu numai în teorie ci si în practica, existenta unei acumulari de experienta cu privire la proiectarea si evaluarea diverselor teorii legate de fenomenele si procesele economice.

Piata financiara (a capitalurilor) reflecta un astfel de proces evolutiv; ea nu a aparut odata cu celelalte segmente de piata (de exemplu odata cu pietele bunurilor de consum neproductiv); mai mult, chiar si azi literatura de specialitate aduce argumente prin care se sustine unitatea, care este esentiala, dintre piata monetara, piata financiara si piata valutara.

Sunt însa de subliniat si particularitatile acestor trei segmente de piata, ceea ce subliniaza de fapt autonomizarea  independenta lor în ciuda elementelor de flexibilitate care le uneste.

Piata financiara (a capitalurilor) se desprinde ca un segment special de piata, avandu-se în vedere instrumentele financiare proprii si rolul lor în cresterea economica.

Ne referim la titlurile de valoare (titlurile mobiliare) cunoscute în teoria si practica economica sub numele de actiuni si obligatiuni.

Actiunile si obligatiunile au aparut în viata economica si au început sa domine piata asa cum societatile mari si foarte mari sunt cele constituite sub forma juridica de societati de capital. Chiar daca în procesul dezvoltarii economico-sociale si societatile de tip I.M.M. create sub aspectul formei juridice sub forma unor societati de persoane si mixte este de subliniat faptul ca forta economica, tehnica, financiara, de cercetare-dezvoltare apartine societatilor de capital în care unitatea divizionara a capitalului este actiunea iar posesorul ei actionarul.

În procesul evolutiv al acumularii, concentrarii si centralizarii capitalului este nu numai posibil dar si realizabil ca multe din societatile I.M.M. sa se transforme în societati S.A.

În activitatea comerciala, performanta manageriala face posibila dezvoltarea economica si odata cu aceasta cresterea sau descresterea firmelor, comasarea, fuziunea, asocierea, lichidarea sau falimentul.

Preview document

Bazele funcționării pieței de capital - Pagina 1
Bazele funcționării pieței de capital - Pagina 2
Bazele funcționării pieței de capital - Pagina 3
Bazele funcționării pieței de capital - Pagina 4
Bazele funcționării pieței de capital - Pagina 5
Bazele funcționării pieței de capital - Pagina 6
Bazele funcționării pieței de capital - Pagina 7
Bazele funcționării pieței de capital - Pagina 8
Bazele funcționării pieței de capital - Pagina 9
Bazele funcționării pieței de capital - Pagina 10
Bazele funcționării pieței de capital - Pagina 11
Bazele funcționării pieței de capital - Pagina 12
Bazele funcționării pieței de capital - Pagina 13
Bazele funcționării pieței de capital - Pagina 14
Bazele funcționării pieței de capital - Pagina 15
Bazele funcționării pieței de capital - Pagina 16
Bazele funcționării pieței de capital - Pagina 17
Bazele funcționării pieței de capital - Pagina 18
Bazele funcționării pieței de capital - Pagina 19
Bazele funcționării pieței de capital - Pagina 20
Bazele funcționării pieței de capital - Pagina 21
Bazele funcționării pieței de capital - Pagina 22
Bazele funcționării pieței de capital - Pagina 23
Bazele funcționării pieței de capital - Pagina 24
Bazele funcționării pieței de capital - Pagina 25
Bazele funcționării pieței de capital - Pagina 26
Bazele funcționării pieței de capital - Pagina 27

Conținut arhivă zip

  • Bazele Functionarii Pietei de Capital.doc

Te-ar putea interesa și

Activitate bancară. servicii bancare. legislație bancară

PARTEA I Armonizarea legislatiei financiare romanesti in vederea competitiei Europene Capitolul I Prezentarea principalelor aspecte legate de...

Teză de Doctor Habilitat în Științe Economice

Actualitatea temei de cercetare şi gradul de studiere a acesteia Profundele modificări politice şi economice operate actualmente în societatea...

Acivitatea băncilor comerciale pe piața de capital

INTRODUCERE Sistemul bancar este una din cele mai importante structuri ale economiei de piaţă. Băncile sunt mediatori la distribuirea capitalului,...

Comunitățile europene

Comunitatile Europene sunt organizatii economice care, pornind de la necesitatile integrarii economice, au pregatit terenul pentru integrarea...

Politica în Domeniul Concurenței

Introducere Politica în domeniul concurenţei este una de capătâi deoarece ea reglementează piaţa liberă, iar tratatele comunitare subliniază acest...

Cererea și oferta de capital

Cererea si oferta de capital CAP I CEREREA DE CAPITAL Cererea de capital defineste ansamblul nevoilor de capital ale agentilor economici la un...

Transformări în Reglementarea Pieței de Capital din România în Contextul Integrării Europene

Capitolul 1. Cadrul legislativ cu privire la piaţa de capital din România 1.1. Necesitatea modificării şi adoptării unui cadru legislativ privind...

Cererea Agragata și Ocuparea

I.Cererea agregată I.1. Conceptul cererii agregată Elementele cheie în analiza producţiei, inflaţiei, creşterii economice şi rolului politicilor...

Ai nevoie de altceva?