Cartelul de pe Piața Produselor și Serviciilor pentru Dializă din România

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 2 fișiere: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 2983
Mărime: 16.76KB (arhivat)
Publicat de: Marcu Mihailă
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Filip Iorgulescu
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE FACULTATEA DE FINANŢE, ASIGURĂRI, BĂNCI ŞI BURSE DE VALORI

Cuprins

  1. 1. Intoducere 2
  2. 2. Companiile implicate 2
  3. 3. Participarea la înţelegere 3
  4. 4. Sancţionarea celor trei firme 3
  5. 5. Concluzii 3

Extras din referat

1. Intoducere

În septembrie 2005 s-a declanşat o investigaţie din oficiu pe piaţa produselor şi serviciilor pentru dializă din România, prin Ordinul preşedintelui Consiliului Concurenţei nr. 215. Investigaţia şi-a propus să analizeze, din punct de vedere al compatibilităţii cu legea şi doctrina concurenţială, cadrul legislativ care reglementează piaţa produselor şi serviciilor pentru dializă şi modul de aplicare al acestuia, cu ocazia licitaţiei organizate de Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, în anul 2003, cu privire la furnizarea de produse farmaceutice şi/sau materiale sanitare specifice, necesare realizării Subprogramului naţional de prevenţie în patologia nefrologică şi dializă renală/transplant renal. Investigatia Consiliului Concurentei a pornit de la o cercetare realizata in anul 2005 de Departamentul de Politici Economice si Sociale al Administratiei Prezidentiale.

2. Companiile implicate

Fresenius Nephro Care este lider de piaţă în domeniul serviciilor private de dializă. Deţine în prezent cinci clinici de dializă în Bucureşti, Iaşi, Constanţa, Oradea, Bacău, centre în care beneficiază de tratament 1.200 de pacienţi.

SC Fresenius Medical Care România SRL a fost înfiinţată în iunie 2000 şi are ca asociat unic compania Fresenius Medical Care AG & Co. K Ga A. SC Fresenius Medical Care România SRL este lider de piaţă, oferind sisteme complexe, integrate, pentru tratamentul pacienţilor cu insuficienţă renală, atât în ceea ce priveşte maşinile şi consumabilele pentru dializă, cât şi serviciile medicale private de dializă. Produsele şi accesoriile oferite sunt mărci proprii sau mărci înregistrate ale companiei Fresenius Medical Care AG & Co. K Ga A.

La finalul primului semestru al anului 2008 avea o cotă de piaţă de 18 % din totalul pieţei de servicii de dializă. A raportat în primul semestru alanului 2008 o cifră de afaceri de 26,6 milioane de lei, cu 63% mai mult faţă de rezultatele primului semestru al anului 2007 (16,3 milioane lei).

Fresenius MedicalCare are o experienţă de peste 40 de ani în domeniul oferirii de produse şi servicii de dializă. În prezent insuficienţa renală cronică afectează peste 2.150.000 de pacienţi în întreaga lume.

Prin reţeaua sa de peste 2300 de clinici private din America de Nord, America Latină, Europa şi zona Asia-Pacific, Fresenius Medical Care furnizează tratamente prin dializă unui număr de aproximativ 177.000 de pacienţi.

Compania Fresenius Medical Care România SRL a participat la licitaţia naţională din anul 2003 în cadrul Programului, în calitate de lider de asociaţie. Din cadrul asociaţiei au facut parte cinci companii, respectiv: Fresenius Kabi România SRL, Diasol SA, Valmedica SA, Hemofarm Concern si Opremi Medfarm SRL.

SC Alsifcom Intermed SRL a fost înfiinţată în anul 1993 şi avea ca obiect de activitate comerţul cu ridicata de produse farmaceutice. Începând cu anul 2007 SC Alsifcom Intermed SRL a fost declarată în stare de faliment, fiind numită ca lichidator judiciar Casa de Insolvenţă Transilvania SPRL Cluj. SC Alsifcom Intermed SRL a participat la licitaţia din anul 2003, în cadrul Programului

SC Opremi Medfarm SRL activează pe piaţa românescă a comerţului cu ridicata de produse farmaceutice. SC Opremi Medfarm SRL a participat la licitaţia naţională din anul 2003, în cadrul Subprogramului naţional de prevenţie în patologia nefrologică şi dializă.

3. Participarea la înţelegere

În anul 2003, Ministerul Sănătăţii Publice şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate au organizat la nivel naţional o licitaţie electronicǎ deschisǎ pentru achiziţia de produse farmaceutice şi/sau materiale sanitare specifice, necesare realizării Subprogramului naţional de prevenţie în patologia nefrologică şi dializă.

Prin licitaţie au fost cerute 155 de loturi de produse, din care 27 erau dializoare . Din loturile de dializoare solicitate prin caietul de sarcini, 11 au rămas fără participări valide în cadrul licitatiei. După excluderea SC Renamed Farm SRL din licitaţie, la categoria dializoare au rămas ca ofertanţi: SC Fresenius Medical Care România SRL, SC Sof Medica SRL, SC Alsifcom Intermed SRL şi SC Polisano SRL.

Preview document

Cartelul de pe Piața Produselor și Serviciilor pentru Dializă din România - Pagina 1
Cartelul de pe Piața Produselor și Serviciilor pentru Dializă din România - Pagina 2
Cartelul de pe Piața Produselor și Serviciilor pentru Dializă din România - Pagina 3
Cartelul de pe Piața Produselor și Serviciilor pentru Dializă din România - Pagina 4
Cartelul de pe Piața Produselor și Serviciilor pentru Dializă din România - Pagina 5
Cartelul de pe Piața Produselor și Serviciilor pentru Dializă din România - Pagina 6
Cartelul de pe Piața Produselor și Serviciilor pentru Dializă din România - Pagina 7
Cartelul de pe Piața Produselor și Serviciilor pentru Dializă din România - Pagina 8
Cartelul de pe Piața Produselor și Serviciilor pentru Dializă din România - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Cartelul de pe Piata Produselor si Serviciilor pentru Dializa din Romania
    • prima pag.doc
    • PROIECT cartel pe piata dializei.doc

Ai nevoie de altceva?