CEC - Casa de Economii și Consemnațiuni

Referat
9/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 29 în total
Cuvinte : 6817
Mărime: 72.11KB (arhivat)
Publicat de: Moise Coman
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: prof Boariu
seminar moneda si credit anul 2

Cuprins

  1. 1. Istoric 1
  2. 2. Legea nr. 66/1998 3
  3. 3. Legea de reorganizare 4
  4. 4. CEC - cea mai extinsa retea informatica din sistemul bancar 8
  5. 5. Importanta CEC in Economie 9
  6. CEC In cifre 9
  7. Importanta CEC in economie 9
  8. 6. Privatizarea CEC intra in linie dreapta 10
  9. 7. Servicii oferite de CEC 11
  10. 1. Plata cu cardul pe internet, mai sigura pentru utilizatorii cardurilor CEC 12
  11. 2. Credite 12
  12. 1. CREDITE PENTRU INVESTITII 12
  13. 2. CREDITE PENTRU STOCURI 14
  14. 3. CREDITE PENTRU FACILITATI DE CONT 15
  15. 4. REFINANTARE IMOBILIAR 16
  16. 5. SUPER CONSUM 17
  17. 6. CREDITE TURISM 18
  18. 7. CREDITUL SENIOR 19
  19. 8. CUMPARAREA DE LOCUINTE 20
  20. 9. CREDITE PENTRU STUDII 21
  21. 10. CREDITE MEDICA 23
  22. 11. Credite pentru IMM-uri din surse BERD si UE 24
  23. 12. CREDITE ACORDATE DE CEC IN BAZA PROGRAMULUI SAPARD 26

Extras din referat

1. Istoric

Originile Casei de Economii si Consemnatiuni se regasesc in eforturile elitelor politice si economice din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza de a pune ordine in finantele publice ale tanarului stat roman, rezultat in urma Unirii din 1859.

Casa de Economii si Consemnatiuni este continuatoarea activitatilor initiate de prima institutie de credit public din Romania – Casa de Depuneri si Consemnatiuni- si a celor desfasurate, incepand cu anul 1881, de cea mai importanta casa de economie care a activat in sistemul bancar romanesc – Casa de Economie - transformata in anul 1932 in Casa Nationala de Economii si Cecuri Postale.

In domeniul caselor de economii, primul proiect apartine lui Costache Balcescu si a fost publicat in 1845. Acesta cuprindea “statutele cassei de pastrare si imprumutare”, care urma sa se fondeze prin “sloboda subscriptie particulara in orasul Bucuresti”, fiind insotit si de o expunere de motive. Trebuie mentionat faptul ca, proiectul a fost inspirat dupa statutele caselor de economie din Franta si a celei din Brasov, infiintata in 1835. In planul de organizare al creditului, publicat in 1864 ca anexa la bugetul statului, sunt mentionate institutiile financiare, intr-o ordine ce sugera urgenta infiintarii lor. Astfel, prima apare “Banca Fonciara”, urmata de “Banca de Scont si Circulatiune”, “Casa de Economie”, “Casa pentru inlesnirea micilor agricultori si meseriasi”, “Muntele de Pietate” si “Casa de Depozite si Consignatii”.

Ministrul ad-interim de Finante, Nicolae Rosetti-Balanescu, realizeaza un proiect de lege pentru constituirea unei Case de Depozite si Consignatii, pe care Domnitorul Alexandru Ioan Cuza il aproba, la 24 noiembrie 1864, si astfel ia nastere Casa de Depuneri si Consemnatiuni (CDC). Legea pentru infiintarea Casei de Depuneri si Consemnatiuni prevedea la art.1:

Se instituie o Casa de Depuneri si Consemnatiuni, care, sub autoritatea Ministerului Finantelor si sub privegherea unei comisiuni sa stranga si sa administreze fondurile provenite din:

1) depuneri voluntare, judiciare si administrative;

2) consignatii ordonate sau autorizate prin articole speciale din condica civila, criminala sau comerciala sau de vreo alta lege speciala si care se vor preciza prin reglementul legii;

3) succesiunile vacante;

4) fondurile ce vor proveni din bunurile sechestrate;

5) fondurile comunale ce vor prisosi peste cheltuielile lor;

6) cautiunile agentilor contabili, intreprinzatorilor de lucrari publice, cumparatorilor si arendasilor, intrucat acestea nu se vor face ipoteci de imobile;

7) cautiunile ce contribuabilii vor fi datori a da in cazurile prevazute de lege.

Dobanda care urma sa fie platita depunatorilor a fost stabilitata la 5%, ea calculandu-se incepand din a 61-a zi de la data depunerii. Restituirile trebuiau efectuate in cel mult 30 de zile de la data cererii, fie ca era vorba de depuneri voluntare, fie ca era vorba de depuneri cu caracter obligatoriu. Pentru atragerea micilor depuneri ale populatiei din mediu urban si rural a fost infiintata Casa de Economie, ca o anexa a C.D.C.

Fiecare depunator primea un libret, in care se inscriau toate operatiunile. O depunere nu putea fi mai mica de 1 leu sau mai mare de 300 lei. Doua depuneri succesive nu puteau fi facute la un interval mai mare de 8 zile. Indata ce sumele depuse pe un libret atingeau 3.000 lei, Casa de Economie cumpara, in contul depunatorului respectiv, efecte de stat, pe care le pastra si administra separat. Dobanda nu putea fi mai mare de 4,5 % sau mai mica de 3%.

2. Legea nr. 66/1998

Legea nr. 66/1998, republicata in Monitorul Oficial, nr.28 din 26 ianuarie 1999, abroga dispozitiile Decretului nr 371/1958 privind organizarea si functionarea Casei de Economii si Consemnatiuni a R.P.R si statueaza, inca de la primul articol, ca CEC se reorganizeaza in socitate bancara pe actiuni, cu actinar unic Statul Roman.

Prevederile art. 1 ,alin. 1 din lege nu trebuie sa duca insa la concluzia ca CEC a fost transformata intr-o banca comerciala. Ea ocupa un loc aparte in cadrul sistemului bancar avand ca principala functie colectarea,pastrarea si valorificarea economiilor banesti ala populatiei.

Potrivit art.2 alin. 1 din legea nr.6/1996 republicata, CEC are urmatoarele atributii:

1. atragerea, pastrarea, si fructificarea disponibilitatilor banesti ale persoanelor juridice, deschidere de conturi, efectuarea de plati si operatiuni de schimb valutar, precum si primirea de sume spre consemnare.

2. acordarea de credite persoanelor fizice, pentru cumpararea, construirea, modernizarea, consolidarea sau reparatia locuintelor proprietate personala si pentru cumpararea de bunuri de folosinta indelungata.

3. acordarea de credite agentilor economici mici si mijlocii, pe baza de garantii, intr-un volum total ce nu poate depasi 20% din activele Casei de Economii si Consemnatiuni,cu conditia ca resursele de creditare sa nu provina din depunerile la vedere ale populatiei.De asemenea ,potrivit alin. 2 al aceluiasi articol , CEC, poate acorda imprumuturi intreprinderilor mici si mijlocii si alte categorii de imprumuturi,in numele si in contul statului,din surse puse la dispozitie,precum si din alte surse care vor fi evidentiate in mod distinct.

4. acordarea de credite statului si administatiei publice centrale si locale.

5. efectuarea de investitii in valori mobile emise de administratia publica centrala si locala.

6. efectuarea de plasamente pe piata interbancara.

7. negocierea de participantii de capitaluri la societati comerciale si/ sau financiare,stabilite de Consiliul de administratie al Casei de Economii si Consemnatiuni volumul acestora neputind depasi nivelul fondurilor proprii ale CEC.

O trasatura particulara a CEC o reprezinta garantarea in totalitate de catre stat a depozitelor persoanelor fizice, precum si a dobanzilor si a castigurilor,spre deosebire de situatia bancilor comerciale,in cazul carora depozitele persoanelor fizice nu sint garantate decat in limita unui anumit plafon stabilit de Fondul de garantare a depozitelor.

Mai trebuie precizat ca activitatea CEC este supusa reglementarilor Legii bancare nr. 58/1998, asa cum a fost modificata precum si actelor normative emise de BNR.

Preview document

CEC - Casa de Economii și Consemnațiuni - Pagina 1
CEC - Casa de Economii și Consemnațiuni - Pagina 2
CEC - Casa de Economii și Consemnațiuni - Pagina 3
CEC - Casa de Economii și Consemnațiuni - Pagina 4
CEC - Casa de Economii și Consemnațiuni - Pagina 5
CEC - Casa de Economii și Consemnațiuni - Pagina 6
CEC - Casa de Economii și Consemnațiuni - Pagina 7
CEC - Casa de Economii și Consemnațiuni - Pagina 8
CEC - Casa de Economii și Consemnațiuni - Pagina 9
CEC - Casa de Economii și Consemnațiuni - Pagina 10
CEC - Casa de Economii și Consemnațiuni - Pagina 11
CEC - Casa de Economii și Consemnațiuni - Pagina 12
CEC - Casa de Economii și Consemnațiuni - Pagina 13
CEC - Casa de Economii și Consemnațiuni - Pagina 14
CEC - Casa de Economii și Consemnațiuni - Pagina 15
CEC - Casa de Economii și Consemnațiuni - Pagina 16
CEC - Casa de Economii și Consemnațiuni - Pagina 17
CEC - Casa de Economii și Consemnațiuni - Pagina 18
CEC - Casa de Economii și Consemnațiuni - Pagina 19
CEC - Casa de Economii și Consemnațiuni - Pagina 20
CEC - Casa de Economii și Consemnațiuni - Pagina 21
CEC - Casa de Economii și Consemnațiuni - Pagina 22
CEC - Casa de Economii și Consemnațiuni - Pagina 23
CEC - Casa de Economii și Consemnațiuni - Pagina 24
CEC - Casa de Economii și Consemnațiuni - Pagina 25
CEC - Casa de Economii și Consemnațiuni - Pagina 26
CEC - Casa de Economii și Consemnațiuni - Pagina 27
CEC - Casa de Economii și Consemnațiuni - Pagina 28
CEC - Casa de Economii și Consemnațiuni - Pagina 29

Conținut arhivă zip

  • CEC - Casa de Economii si Consemnatiuni.doc

Alții au mai descărcat și

Studiul privind Rolul Managementului în Activitatea Bancară

CAPITOLUL I Managementul in activitatea bancară 1.1. Sectorul bancar modern - evoluţie şi factori de influentă Originea activităţii bancare se...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Creditul la CEC Târgu-Mureș

CAPITOLUL I CREDITUL ÎN ECONOMIA CONTEMPORANĂ 1.1 Conceptul de credit Apariţia creditului a depins de un anumit stadiu de dezvoltare a...

Comunicarea Nonverbala în Domeniul de Business

INTRODUCERE Înainte de toate, aş dori să subliniez motivaţia alegerii temei de studiu: lucrez de peste douăzeci de ani în CEC Bank, cea mai veche...

Dimensiunea Criminalității Bancare în România

Capitolul I : Noţiuni introductive Secţiunea I : Evoluţia instituţiilor bancare în România În România, principalele instituţii bancare au fost...

Rolul băncilor în economia de piață

Abstract The role of the bank is at the forefront of the economy, in society, favoring commercial transactions inside and outside a country,...

Studiu privind Principalele Operațiuni la Sucursala Județeană CEC Timiș

CAPITOUL I. PREZENTAREA GENERALĂ A CEC S.A. 1.1. SCURT ISTORIC Sistemul bancar îşi are originile în trecutul îndepărtat existând mărturii foarte...

Concurența în sistemul bancar

1.Sistemul bancar in Romania Banca Nationala a Romaniei (BNR),infiintata la 1880, a constituit punctul de plecare in formarea sistemului bancar in...

Evoluția CEC Bank în economia românească

Introducere CEC bank este o bancă universală ce ofera diferite servicii atât persoanelor fizice cât şi celor juridice. Serviciile oferite de Cec...

CEC Bank - Analiza SWOT

Originile CEC Bank se regăsesc în eforturile elitelor politice şi economice din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza de a pune ordine în...

Ai nevoie de altceva?