Comerțul Exterior al BRICS în Perioada Crizei Economice Mondiale

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 1316
Mărime: 9.11KB (arhivat)
Publicat de: Andreea Dobrin
Puncte necesare: 8

Extras din referat

La începutul anului 2001, economistul şef al Goldman Sachs Group Inc., Jim O’Neill, a lansat un acronim nou în domeniul economiei mondiale: BRIC. Acesta reprezintă abrevierea grupului de patru ţări: Brazilia, Rusia, India şi China şi a generat o lungă listă de cercetări atât cantitative, cât şi calitative.

Comerţul exterior al Braziliei

Economia braziliană a crescut în anul 2007 cu circa 4,5 % iar inflaţia a fost de 5%.Presedintele Lula, reales pentru încă un mandat de 4 ani (2007-2010), a lansat un pachet de măsuri pentru impulsionarea economiei braziliene: “Programul de Accelerare a Creşterii” cuprinde un ansamblu de măsuri şi facilităţi fiscale, reducerea unor impozite şi iniţierea unor ample proiecte de investiţii, prin care se pretinde stimularea economiei braziliene.

Anul 2007 s-a încheiat cu exporturi în valoare de 160,6 miliarde dolari (creştere de 16,6% fata de 2006) şi importuri de 120,6 miliarde dolari (creştere de 32,9%), balanţa comercială braziliană înregistrând un excedent de 40 miliarde USD (în scădere cu 13,8% faţă de anul anterior).

In primul semestru al anului 2008, exportul brazilian a fost de 90,6 miliarde USD (creştere de 24,4%), iar importul de 79,3 miliarde USD (creştere de 51,8%), la sfârşitul anului exportul putând ajunge la valoarea record de cca. 200 mld USD.

Comerţul exterior al Rusiei

Principalii indicatori ai comerţului exterior al Rusiei au cunoscut o creştere semnificativă în anul 2006, condiţiile de pe pieţele mondiale, în pofida unei uşoare scăderi a preţului la petrol, fiind extrem de favorabile pentru exportatorii ruşi.

Concomitent a avut loc o întărire a rublei şi o creştere importantă a solicitărilor pe piaţa internă.

Ca urmare, comerţul exterior în perioada ianuarie-noiembrie 2006 a totalizat 418,9 miliarde USD, în creştere cu 26,7% comparativ cu perioada similara a anului 2005.

Exporturile Rusiei în perioada de referinţă au atins nivelul de 274,5 miliarde USD, cu 25,3% mai mult decât în primele 11 luni ale anului precedent.

De asemenea, importurile au cunoscut şi ele o creştere considerabilă faţă de anul 2005, respectiv cu 29,6 %, ajungând la valoarea de 144,4 miliarde USD.

Comerţul exterior al Indiei

In anul financiar 2007-2008 exportul a fost de 155,5 miliarde dolari, înregistrând o creştere cu 24,8% faţă de anul financiar anterior, iar importul a fost de 235,9 miliarde dolari, având o creştere de 30,1%.

Comerţul exterior al Chinei

În valoare totală, comerţul exterior al Chinei a înregistrat şi în semestrul I al anului 2008 o tendinţă crescătoare, fiind impulsionat şi de dinamica comercial-investiţională corelată pregătirilor pentru Jocurile Olimpice Beijing 2008. Astfel, potrivit datelor statistice chineze, volumul total al schimburilor comerciale ale Chinei a fost de peste 1233 miliarde USD (în creştere cu 25,7% faţă de semestrul I al anului 2007) din care peste 666 miliarde USD au reprezentat exportul chinez (în creştere cu 21%) şi 567 miliarde USD, importurile Chinei (în creştere cu peste 30%).

Comerţul exterior al BRIC

La nivelul comerţului cu bunuri, luând în considerare structura de export, BRIC poate fi divizată în două grupuri complementare: pe de o parte, există China şi India, ale căror exporturi sunt dominate de fabrică, pe de altă parte, există Brazilia şi Rusia, cu cota „produse de bază ".

Preview document

Comerțul Exterior al BRICS în Perioada Crizei Economice Mondiale - Pagina 1
Comerțul Exterior al BRICS în Perioada Crizei Economice Mondiale - Pagina 2
Comerțul Exterior al BRICS în Perioada Crizei Economice Mondiale - Pagina 3
Comerțul Exterior al BRICS în Perioada Crizei Economice Mondiale - Pagina 4
Comerțul Exterior al BRICS în Perioada Crizei Economice Mondiale - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Comertul Exterior al BRICS in Perioada Crizei Economice Mondiale.doc

Alții au mai descărcat și

BRICs în Comerțul Mondial

La începutul anului 2001, economistul şef al Goldman Sachs Group Inc., Jim O’Neill, a lansat un acronim nou în domeniul economiei mondiale: BRIC....

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Ai nevoie de altceva?