Comerțul Exterior al României sub Impactul Crizei Economice Mondiale

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 1699
Mărime: 345.01KB (arhivat)
Publicat de: Marinel Pintilie
Puncte necesare: 5

Extras din referat

În ultimul deceniu, comerţul exterior a fost în mod constant, unul din motoarele economiei româneşti, rol care s-a intensificat în perioada mai recentă. Creşterea lui a depăşit performanţele înregistrate de PIB şi de producţia industrială, reflectând astfel deschiderea economiei româneşti şi integrarea ei crescândă în economia mondială globalizată.

În anul 2005, cifrele demonstrează că valoarea cumulată a schimburilor comerciale ale României (export FOB şi import CIF) a fost de 55,8miliarde euro ceea ce reprezintă o creştere de 21,3% faţă de anul precedent. Majorarea exportului a fost de 17,5%, iar cea a importurilor de 21.3 %. Valoarea exporturilor FOB a fost de 22,2 miliarde euro, iar valoarea importurilor CIF s-a ridicat la 32,6 miliarde euro.

Ţările membre ale Uniunii europene sunt principalii parteneri comerciali ai României, ponderea lor fiind în creştere. În anul 2005, Uniunea Europeană a absorbit 67,6% din exporturile României. La export, trei ţări membre ale Uniunii europene deţin primele locuri: Italia (19,2%), Germania (14,0%) şi Franţa ( 7,4%).

În anul 2005 Uniunea Europeană a continuat să fie principalul furnizor de mărfuri pentru piaţa românească pe care a acoperit-o în proporţie de 62,2 %. În ierarhia principalilor furnizori conduce Italia cu 15,5% din piaţa românească, urmată de Germania (14%), Federaţia Rusă (8,3%) şi Franţa ( 6,7%).

Structura mărfurilor româneşti este dominată de produsele textile a căror pondere în anul 2005, a fost ca şi în anul precedent de 19%.

Mărfurile din categoria maşini, echipamente electrice şi mecanice au reprezentat 17,7% din exporturi poziţionându-se astfel pe locul doi după ce au înregistrat o majorare de 18,6 % faţă de anul 2004.

În structura importurilor, cea mai importantă categorie este constituită din maşini şi echipamente mecanice şi electrice, care s-a situat pe primul loc cu o pondere de 23,4% din totalul importurilor româneşti.

În perioada 1 ianuarie - 31 iulie 2006, comerţul exterior cu mărfuri a crescut cu 22,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2005.Valoarea exportului FOB realizat în perioada 1 ianuarie - 31 iulie 2006 a însumat 14,89 miliarde euro fiind cu 18,8% mai mare faţă de perioada similară a anului trecut.

Comerţul Exterior

În România interbelică exporturile erau (mult) mai mari decât importurile, situaţie complet diferită faţă de cea din prezent. În 1929, valoarea exporturilor a fost de 58.6 mld lei, iar a importurilor de aproape 30 miliarde, principalele produse exportate fiind cerealele şi petrolul (80% din total exporturi).

După patru ani de criză şi scădere dramatică a preţurilor, în 1933 exportul a ajuns la o valoare de 25.9 mld lei (-55.8%), iar importul la

14.2 mld (-52.7%), excedentul comercial înregistrat în toţi aceşti ani permiţând României să facă faţă retragerilor de capitaluri străine care au avut loc în perioada crizei.

În 2009, valoarea exporturilor a fost de 29 miliarde euro, în scădere cu 13.9% faţă de 2008, în timp ce importurile au scăzut cu 32.3%, ajungând la 38.8 mld euro.

Dacă am compara cele două perioade, am observa că în anii crizei interbelice, scăderea valorică a comerţului exterior a avut loc pe fondul prăbuşirii preţurilor (ca volum exporturile nu au scăzut, ci dimpotrivă au crescut – exporturile de petrol au crescut cu 140%, iar cele de cereale cu 100% între 1928 şi 1933), în timp ce anul trecut, scăderea a avut loc ca urmare a reducerii semnificative a cererii externe.

Preview document

Comerțul Exterior al României sub Impactul Crizei Economice Mondiale - Pagina 1
Comerțul Exterior al României sub Impactul Crizei Economice Mondiale - Pagina 2
Comerțul Exterior al României sub Impactul Crizei Economice Mondiale - Pagina 3
Comerțul Exterior al României sub Impactul Crizei Economice Mondiale - Pagina 4
Comerțul Exterior al României sub Impactul Crizei Economice Mondiale - Pagina 5
Comerțul Exterior al României sub Impactul Crizei Economice Mondiale - Pagina 6
Comerțul Exterior al României sub Impactul Crizei Economice Mondiale - Pagina 7
Comerțul Exterior al României sub Impactul Crizei Economice Mondiale - Pagina 8
Comerțul Exterior al României sub Impactul Crizei Economice Mondiale - Pagina 9
Comerțul Exterior al României sub Impactul Crizei Economice Mondiale - Pagina 10
Comerțul Exterior al României sub Impactul Crizei Economice Mondiale - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Comertul Exterior al Romaniei sub Impactul Crizei Economice Mondiale.docx

Te-ar putea interesa și

Managementul relațiilor cu clienții în sistemul financiar-bancar - Necesitate în contextul crizei economice

INTRODUCERE În pragul secolului XXI, managementul planificat și conștient al relațiilor cu clienții devine din ce în ce mai des o problemă...

Balanța Comercială

INTRODUCERE Scopul acestei lucrări este prezentarea unei analize asupra comerţului exterior al României, schimbul de mărfuri constituind una din...

Balanța Comercială a României

I. Balanţa comercială-componentă principală a balaţei de plăţi Balanţa de plăţi, ca parte ce integrează balanţa comercială, este unul dintre cele...

Criza economică din anii 1929-1933 în România - infuența crizei mondiale și situația economico-socială a țării noastre

INTRODUCERE Perioada interbelica reprezinta pentru România o „epoca“ de mari prefaceri politice, economice si sociale, dar si de dezvoltare...

Comerțul Exterior al României Sub Impactul Crizei Economice Mondiale

Introducere În ultimul deceniu, comertul exterior a fost în mod constant, unul din motoarele economiei romanesti, rol care s-a intensificat în...

Managementul Crizelor

Pe la jumatatea anilor ’85, secolul al XX-lea, omenirea începea pregatirile pentru întâmpinarea secolului urmator. Lasa în urma si, totodata, ducea...

Ai nevoie de altceva?