Comertul Exterior al Romaniei sub Impactul Crizei Economice Mondiale

Referat / Economie
Informatii Referat:
Numar pagini: 11 pagini
Marime arhiva: 345.01 KB
Contine fisiere: docx
Numar fisiere: 1 fisier
Nota pe site: Nota  8 Comertul Exterior al Romaniei sub Impactul Crizei Economice Mondiale , 8 out of 10based on 1 rating
Ce sunt punctele? Ce sunt punctele?
 • Punctele reprezinta moneda de schimb a site-lui.
 • Ai nevoie de ele ca sa downloadezi documente si le poti primi incarcand documente pe site.
 • Daca nu vrei sau nu poti face asta, punctele se pot cumpara foarte usor prin SMS, Card sau PayPal.
 • Click pentru mai multe detalii.

Extras din document:

În ultimul deceniu, comerţul exterior a fost în mod constant, unul din motoarele economiei româneşti, rol care s-a intensificat în perioada mai recentă. Creşterea lui a depăşit performanţele înregistrate de PIB şi de producţia industrială, reflectând astfel deschiderea economiei româneşti şi integrarea ei crescândă în economia mondială globalizată.

În anul 2005, cifrele demonstrează că valoarea cumulată a schimburilor comerciale ale României (export FOB şi import CIF) a fost de 55,8miliarde euro ceea ce reprezintă o creştere de 21,3% faţă de anul precedent. Majorarea exportului a fost de 17,5%, iar cea a importurilor de 21.3 %. Valoarea exporturilor FOB a fost de 22,2 miliarde euro, iar valoarea importurilor CIF s-a ridicat la 32,6 miliarde euro.

Ţările membre ale Uniunii europene sunt principalii parteneri comerciali ai României, ponderea lor fiind în creştere. În anul 2005, Uniunea Europeană a absorbit 67,6% din exporturile României. La export, trei ţări membre ale Uniunii europene deţin primele locuri: Italia (19,2%), Germania (14,0%) şi Franţa ( 7,4%).

În anul 2005 Uniunea Europeană a continuat să fie principalul furnizor de mărfuri pentru piaţa românească pe care a acoperit-o în proporţie de 62,2 %. În ierarhia principalilor furnizori conduce Italia cu 15,5% din piaţa românească, urmată de Germania (14%), Federaţia Rusă (8,3%) şi Franţa ( 6,7%).

Structura mărfurilor româneşti este dominată de produsele textile a căror pondere în anul 2005, a fost ca şi în anul precedent de 19%.

Mărfurile din categoria maşini, echipamente electrice şi mecanice au reprezentat 17,7% din exporturi poziţionându-se astfel pe locul doi după ce au înregistrat o majorare de 18,6 % faţă de anul 2004.

În structura importurilor, cea mai importantă categorie este constituită din maşini şi echipamente mecanice şi electrice, care s-a situat pe primul loc cu o pondere de 23,4% din totalul importurilor româneşti.

În perioada 1 ianuarie - 31 iulie 2006, comerţul exterior cu mărfuri a crescut cu 22,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2005.Valoarea exportului FOB realizat în perioada 1 ianuarie - 31 iulie 2006 a însumat 14,89 miliarde euro fiind cu 18,8% mai mare faţă de perioada similară a anului trecut.

Comerţul Exterior

În România interbelică exporturile erau (mult) mai mari decât importurile, situaţie complet diferită faţă de cea din prezent. În 1929, valoarea exporturilor a fost de 58.6 mld lei, iar a importurilor de aproape 30 miliarde, principalele produse exportate fiind cerealele şi petrolul (80% din total exporturi).

După patru ani de criză şi scădere dramatică a preţurilor, în 1933 exportul a ajuns la o valoare de 25.9 mld lei (-55.8%), iar importul la

14.2 mld (-52.7%), excedentul comercial înregistrat în toţi aceşti ani permiţând României să facă faţă retragerilor de capitaluri străine care au avut loc în perioada crizei.

În 2009, valoarea exporturilor a fost de 29 miliarde euro, în scădere cu 13.9% faţă de 2008, în timp ce importurile au scăzut cu 32.3%, ajungând la 38.8 mld euro.

Dacă am compara cele două perioade, am observa că în anii crizei interbelice, scăderea valorică a comerţului exterior a avut loc pe fondul prăbuşirii preţurilor (ca volum exporturile nu au scăzut, ci dimpotrivă au crescut – exporturile de petrol au crescut cu 140%, iar cele de cereale cu 100% între 1928 şi 1933), în timp ce anul trecut, scăderea a avut loc ca urmare a reducerii semnificative a cererii externe.


Fisiere in arhiva: (1)

 • Comertul Exterior al Romaniei sub Impactul Crizei Economice Mondiale.docx

Previzualizare pagini (11):


  Documente similare:

  Preview Istoria Economica a Romaniei
  Istoria Economica a Romaniei
  Proiectul contine 37 pagini in format doc cu o marime totala de 62.72 KB.
  Preview Zonele Libere – Instrumente Importante de Promovare a Comertului Exterior
  Zonele Libere – Instrumente Importante de Promovare...
  Proiectul contine 108 pagini in format doc cu o marime totala de 597.98 KB.
  Preview Economie Mondiala
  Economie Mondiala
  Cursul contine 261 pagini in format pdf cu o marime totala de 945.54 KB.
  Preview Criza Economica si Romania
  Criza Economica si Romania
  Proiectul contine 48 pagini in format doc cu o marime totala de 94.99 KB.
  Preview Comertul Exterior al Romaniei
  Comertul Exterior al Romaniei
  Referatul contine 12 pagini in format doc cu o marime totala de 278.01 KB.
  Preview Criza Economica din Anii 1929-1933 in Romania - Infuenta Crizei Mondiale si Situatia Economico-Sociala a Tarii Noastre
  Criza Economica din Anii 1929-1933 in Romania -...
  Proiectul contine 23 pagini in format docx cu o marime totala de 54.2 KB.

  Carti recomandate:

  Victor Malarek
  ,,Natasele" sunt cele mai cautate marfuri pe care Europa de Est le-a exportat dupa caderea Cortinei de Fier si nu sunt neaparat rusoaice. Amatorii de delicii exotice le pot gasi in toata lumea. Nimeni nu face distinctia dintre ele si femeile care au ales sa practice prostitutia. Se aseamana, umbla la fel de provocator imbracate, sunt la fel de... citeste tot
  Academia Romana
  Acest volum incepe cu perioada postbelica si cu schimbarile petrecute pe plan politic in Romania. Incepand cu 1948 este instaurat un regim popular, de inspiratie sovietica. Sunt afectate toate domeniile vietii de stat - economie, societate si cultura - pe fundalul unei represiuni generalizate care a atins un maximum in 1952, dar a continuat si... citeste tot
  Academia Romana
  Secolul al XVII-lea despre care trateaza acest volum al Istoriei romanilor a fost foarte diferit apreciat in istoriografia noastra, ca perioada de sfarsit a evului mediu, ca preludiu al epocii moderne sau ca perioada de tranzitie intre aceste doua epoci. Autorii volumului de fata al sintezei academice si-au inteles datoria de a se apleca asupra... citeste tot