Comerțul României cu țările Uniunii Europene

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 25 în total
Cuvinte : 5092
Mărime: 59.56KB (arhivat)
Publicat de: Florea Crin Manole
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Popa Mirela
politica agricola a romaniei,relatiile cu UE in domeniul agroalimentar UNIVERSITATEA BABEŞ – BOLYAI FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE ŞI GESTIUNEA AFACERILOR

Cuprins

  1. Cap. I. Politica agricolă comună a Uniunii Europene 3
  2. Cap. II. Agricultura României în tranziţie şi aderarea la UE 7
  3. 2.1. România în tranziţie 7
  4. 2.2. Aderarea României la Uniunea Eropeană 8
  5. Cap. III. Relaţiile comerciale ale României cu Franţa şi Ungaria în domeniul agroalimentar 13
  6. 3.1. Relaţiile comerciale cu Franţa 13
  7. 3.2. Relaţiile comerciale cu Ungaria 16
  8. 3.3. Schimburi comerciale cu produse agroalimentare ale României
  9. cu cele două ţări 18
  10. Cap. IV. Concluzii 23
  11. BIBLIOGRAFIE 25

Extras din referat

Cap. I. Politica agricolă comună a Uniunii Europene

Odată cu crearea Comunităţii Economice Europene(CEE), deciziile din domeniul agricol au fost luate la nivel comunitar.

Politica Agricolă Comună (PAC) a fost creată din mai multe motive: caracterul strategic al produselor agroalimentare, ponderea relativ ridicată a populaţiei rurale, recunoaşterea specificului economic, natural şi social al producţiei agricole şi interesul comun al producătorilor şi al consumatorilor în stabilizarea pieţelor.

PAC a fost creată în scopul creşterii productivităţii muncii agroicole prin promovarea progresului tehnic, stabilizarea pieţelor agricole prin garantarea ofertei şi asigurarea ei la un preţ rezonabil pentru consumatori, şi nu în ultimul rând pentru asigurarea unui standard de viaţă echitabil producătorilor agricoli.

PAC se bazează pe trei principii:

- unicitatea pieţei (libera circulaţie a produselor agricole în cadrul comunităţii, reglementarea comună a preţurilor, a regulilor competiţionale, stabilitatea cursurilor valutare, măsuri sanitar – veterinare corelate şi politica de comerţ exterior comun)

- preferinţa comunitară (stabilirea unui regim al schimburilor care îi favorizează pe producătorii interni)

- solidaritatea financiară (responsabilitatea comună a ţărilor membre în finanţarea măsurilor de intervenţie pentru reglementarea pieţei interne şi pentru dezvoltarea structurilor agricole). În acest scop a fost creat Fondul European de Orientare şi Garantare Agricolă – FEOGA.

Până în 1992, Politica Agricolă Comună s-a bazat pe două instrumente corelate, politica garantării preţurilor la un nivel mai ridicat decât cel mondial şi politica comercială protecţionistă, care garantau transferul de venituri către ferme, acestea fiind finanţate parţial din banii contribuabililor (bugetul comunitar) dar şi din banii consumatorilor, care plăteau preţuri ridicate pentru alimente.

Preţurile agricole administrative, care stau la baza instituirii mecanismelor de intervenţie ale PAC, sunt:

- preţul orientativ , de bază, are valoare orientativă pentru fermieri

- preţul de intervenţie – reprezintă preţul minim garantat la care producătorii pot valorifica produsele

- preţul–prag – este preţul minim sub care produsul importat nu poate intra pe piaţa comunitară. Diferenţa dintre preţul- prag şi preţul indicativ reprezintă costurile de transport şi de depozitare.

Obiectivele politicii sociale şi structurale a UE sunt: sprijinirea economiei în regiunile mai slab dezvoltate, restructurarea economico-socială a zonelor în declin, dezvoltarea resursei umane, reducerea şomajului, ajutorarea fermierilor în sectoarele unde se preconizează schimbări structurale în producţie, dezvoltarea zonelor rurale, restructurarea agriculturii şi a pescuitului, (în zonele unde sunt îndeplinite cel puţin două din următoarele trei criterii: ponderea populaţiei active în agricultură să fie ridicată, veniturile agricole să fie reduse, densitatea populaţiei să fie redusă şi să continue exodul rural).

Logica întregului sistem PAC se baza pe redistribuirea veniturilor de la consumatori spre producători. Preţurile interne erau susţinute la un nivel peste cele mondiale, proporţional cu volumul producţiei, ceea ce a dus la supraproduţie în condiţiile în care cererea era în descreştere. Totodată 80% din subvenţii au ajuns la cei 20% de mari producători, ceea ce a dus la nemulţumiri printre producătorii agricoli.

Contradicţiile interne ale sistemului PAC au fost generate, în principal, de cuplarea politicii preţului cu politica de venituri, precum şi de neajustarea preţurilor interne la nivelul celor mondiale.

Ca urmare, în mai 1992 s-a adoptat o profundă reformă a mecanismelor PAC (numită MacSharry), care avea ca obiective ajustarea mai adecvată a ofertei la cerere, ridicarea competitivităţii agriculturii, protecţia mediului, susţinerea veniturilor agricole în mod direct, favorizarea producătorilor mai mici şi menţinerea unui număr suficient de agricultori.

O modificare esenţială care a urmat a fost trecerea de la susţinerea producătorilor agricoli prin intermediul preţurilor garantate peste cele mondiale, la susţinerea veniturilor acestora sub forma plăţilor compensatorii directe.

Reforma afectează mai ales culturile de cereale, plante oleaginoase şi proteice, tutunul, iar dintre ramurile animaliere mai ales producţia laptelui, a cărnii de vită şi a cărnii de ovine. Aceste ramuri reprezintă cca 70-80% din vânzările de produse agricole în UE.

Ramurile creşterii şi îngrăşării porcinelor şi a cărnii de pasăre sunt reglate în mod indirect, prin diminuarea preţurilor în ramurile cerealiere.

Reforma din 1992 a lăsat practic nemodificată reglementarea pieţei în cazul zahărului, vinului, legumelor şi fructelor.

În ceea ce priveşte favorizarea micilor producători, aceasta constă în faptul că fermierii care dispun de cca 20 de ha (adică ar putea produce cel mult 92 de tone de cereale), nu sunt supuşi limitării producţiei. În această categorie se situează cca 80 % din ferme, cu fiderenţieri accentuate pe ţări.

Ca o măsură de protecţie a mediului se prevede reducerea densităţii animalelor pe unitatea de suprafaţă, fiind premiate pentru animalele sacrificate doar acele exploataţii care nu depăşesc nivelul prevăzut de densitate.

Reforma PAC oferă largi posibilităţi decizionale pentru fiecare producător. El poate accepta ca o parte din suprafeţele sale să fie scoase din cultivaţie (set-aside) sau se poate încadra în categoria de mic producător, eventual poate alege neparticiparea la condiţiile reformei.

Preview document

Comerțul României cu țările Uniunii Europene - Pagina 1
Comerțul României cu țările Uniunii Europene - Pagina 2
Comerțul României cu țările Uniunii Europene - Pagina 3
Comerțul României cu țările Uniunii Europene - Pagina 4
Comerțul României cu țările Uniunii Europene - Pagina 5
Comerțul României cu țările Uniunii Europene - Pagina 6
Comerțul României cu țările Uniunii Europene - Pagina 7
Comerțul României cu țările Uniunii Europene - Pagina 8
Comerțul României cu țările Uniunii Europene - Pagina 9
Comerțul României cu țările Uniunii Europene - Pagina 10
Comerțul României cu țările Uniunii Europene - Pagina 11
Comerțul României cu țările Uniunii Europene - Pagina 12
Comerțul României cu țările Uniunii Europene - Pagina 13
Comerțul României cu țările Uniunii Europene - Pagina 14
Comerțul României cu țările Uniunii Europene - Pagina 15
Comerțul României cu țările Uniunii Europene - Pagina 16
Comerțul României cu țările Uniunii Europene - Pagina 17
Comerțul României cu țările Uniunii Europene - Pagina 18
Comerțul României cu țările Uniunii Europene - Pagina 19
Comerțul României cu țările Uniunii Europene - Pagina 20
Comerțul României cu țările Uniunii Europene - Pagina 21
Comerțul României cu țările Uniunii Europene - Pagina 22
Comerțul României cu țările Uniunii Europene - Pagina 23
Comerțul României cu țările Uniunii Europene - Pagina 24
Comerțul României cu țările Uniunii Europene - Pagina 25

Conținut arhivă zip

  • Comertul Romaniei cu Tarile Uniunii Europene.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Relațiile României cu Uniunea Europeană

CAPITOLUL 1 CARACTERIZARE DE ANSAMBLU A ROMÂNIEI 1.1. CONTEXT ISTORIC România este prima tara din Europa Centrala si de Est care, înca din anii...

Uniunea Europeană

Introducere Lucrarea de faţă îşi propune să prezinte câteva din cele mai importante aspecte legate de aderarea României la Uniunea Europeană,...

Promovarea Serviciilor de S.C.Romtrans S.A.

Cuvant inainte In ultima peritoada, marile piete pierd teren în favoarea dezvoltarii pietelor specializate, situate pe arii mai restrânse care...

Analiza Comerțului Exterior și a Politicii Comerciale a României și Impactul lor Asupra Acestei Țări

Întroducere Actualitatea temei. In epoca noastra, nici o ţară, indiferent de mărimea sau bogăţiile sale, nu-şi poate asigura toate produsele de...

Politica Comercială a României în Contextul Aderării la Uniunea Europeană

CAPITOLUL I: DEFINIREA CONCEPTULUI DE POLITICĂ COMERCIALĂ, A OBIECTIVELOR, FUNCŢIILOR ŞI INSTRUMENTELOR SALE. Subcapitolul 1.1. Politica...

Paradoxurile unei economii avansate - internaționalizarea IMM-urilor italiene

Introducere Un jurnalist al anilor ´50, analizând realităţile economice din Italia şi încercând să dea o explicaţie fenomenelor vremii, într-unul...

Analiza Statistică a Mutațiilor Structurale în Comerțul Exterior al României cu Țările Uniunii Europene

PARTICULARITĂŢI ALE COMERŢULUI CU AMĂNUNTUL PE PLAN MONDIAL Evoluţia de ansamblu a economiei mondiale, scoate în evidenţă că, peste tot în lume,...

Analiza Activitătii de Comerț Electronic în România

INTRODUCERE Actualitatea temei investigate Apariţia comerţului prin Internet a creat oportunităţi, dar şi perspective comerciale imense....

Ai nevoie de altceva?