Configurația piețelor financiare în contextul crizei mondiale

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 1575
Mărime: 10.10KB (arhivat)
Publicat de: Timotei Petcu
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Criza financiara globala

Criza, a carei gravitate a aparut ın timp, a cıştigat noi dimensiuni. Criza ce survenise pe pietele internationale a ınceput ın scurt timp sa influenteze toate pietele mondiale. Aceasta situatie arata cıt sınt de legate ıntre ele pietele mondiale. Astfel, criza depaşind dimensiunea unui eveniment local, a ajuns ıntr-o situatie globala. Tarile influentate de criza au ınceput sa adopte masuri, ınsa, ın scurt timp a ieşit la iveala stringenta adoptarii de masuri ın comun de catre toate tarile globului.

Situatia înainte de criza

Inainte de criza pe piete domina o atmosfera optimista. Pietele imobiliare cıştigau valoare ın ascendenta. Preturile la petrol erau ın continua creştere potrivit aşteptarilor de oferte ridicate. In luna iulie pretul pe baril de petrol a atins 147 dolari. Preturile produselor alimentare, s-au majorat datorita secetei şi creşterii preturilor la petrol şi s-a transformat ıntr-o criza.

In SUA, datorita sporirii preturilor la imobile, bancile planificau, asigurınd credit ın acest domeniu sa obtina profituri ridicate. Puteau beneficia de aceste credite inclusiv clientii cu putere mica de plata a creditului. Cei care devenisera proprietar de locuinta cu ajutorul creditului, ın urma creşterii valorii imobilului obtineau noi credite aratınd garantie valoarea adaugata la imobil. De exemplu daca o casa de 10 mii dolari fusese cumparata numai cu credit, o creştere de 50% la valoarea locuintei ridica la 15 mii valoarea casei, astfel clientul aratınd garantie suplimentara de 5 mii dolari, cıştiga şansa de a obtine un nou credit. Bancile care au deschis credit fara a aştepta rambursarea creditelor obtineau noi surse scotınd pe piata obligatiuni aratınd garantie valoarea imobilelor ipotecate şi deschideau noi credite. İar aceste obligatiuni cumparate erau vındute sub forma de fond, posesorilor de economii.

İzbucnirea crizei

In SUA, cınd au ınceput preturile la imobil sa scada, cei cu putere mica de rambursare au ıntımpinat greutati ın a plati şi imobilele a caror plata nu s-a rambursat au fost confiscate de banci. İmobilele confiscate, au fost scoase la vınzare pentru plata ın numerar la banci şi astfel datorita creşterilor de oferte pe piata, preturile au scazut şi mai mult. Scaderea preturilor la imobile, a deschis cale şi la pierderea de valoare a obligatiunilor pe baza de imobile. Aceasta situatie, a pus ın dificultate institutiile fianciare care cumpara obigatiunile ın cauza. In timp ce, nu s-au schimbat responsabilitatile de plata fata de proprietarii deponenti, deoarece bunurile bancilor au pierdut valoare, s-au trait neajunsuri ın capital.

Preview document

Configurația piețelor financiare în contextul crizei mondiale - Pagina 1
Configurația piețelor financiare în contextul crizei mondiale - Pagina 2
Configurația piețelor financiare în contextul crizei mondiale - Pagina 3
Configurația piețelor financiare în contextul crizei mondiale - Pagina 4
Configurația piețelor financiare în contextul crizei mondiale - Pagina 5
Configurația piețelor financiare în contextul crizei mondiale - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Configuratia Pietelor Financiare in Contextul Crizei Mondiale.doc

Ai nevoie de altceva?