Creditul

Referat / Economie
Informatii Referat:
Numar pagini: 4 pagini
Marime arhiva: 11.42 KB
Contine fisiere: doc
Numar fisiere: 1 fisier
Nota pe site: Nota  6 Creditul , 6 out of 10based on 1 rating
Ce sunt punctele? Ce sunt punctele?
 • Punctele reprezinta moneda de schimb a site-lui.
 • Ai nevoie de ele ca sa downloadezi documente si le poti primi incarcand documente pe site.
 • Daca nu vrei sau nu poti face asta, punctele se pot cumpara foarte usor prin SMS, Card sau PayPal.
 • Click pentru mai multe detalii.

Extras din document:

I. DEFINIREA CONCEPTULUI „CREDIT”

Creditul este o relatie baneasca care se formeaza odata cu acordarea de împrumuturi banesti sau sub forma de bunuri materiale si servicii, unor persoane fizice sau juridice, iar rambursarea urmeaza sa se efectueze la o data ulterioara numita scadenta.

În capitalism, creditul este o miscare a capitalului de împrumut. În procesul rotatiei capitalului apar mijloace banesti temporar disponibile. Prin intermediul creditului, capitalul banesc temporar liber al capitalistilor industriali si al rentierilor, economiile si veniturile banesti, vremelnic disponibile ale celorlalte clase si paturi sociale, se transforma în capital de împrumut. Creditul poate fi acordat între capitalisti sub forma de marfuri (credit comercial) sau sub forma de bani (credit bancar).

Creditul contribuie la largirea productiei si in acelasi timp la intensificarea exploatarii muncitorilor, la redistribuirea capitalurilor între ramurile economice si la egalizarea ratei profitului, la acumularea si centralizarea capitalurilor. Fortând supraproductia de marfuri si camuflând temporar supraproductia, printr-o cerere artificiala, creditul capitalist agraveaza crizele de supraproductie.

Creditul de stat este o forma de miscare a capitalului de împrumut, în care statul apare în calitate de împrumutat. Statul capitalist contracteaza împrumuturi la capitalistii din tara sau din strainatate, la institutiile publice de credit sau la guvernele altor state. El foloseste aceste credite în scopuri militare.

În socialism, creditul este o forma de mobilizare de catre stat a mijloacelor banesti temporar disponibile si de repartizare planificata a acestora pentru satisfacerea nevoilor economiei nationale.

Creditul se acorda întreprinderilor si organizatiilor economice pentru acoperirea unor cheltuieli permanente sau sezoniere privind productia, circulatia sau transportul marfurilor, sub forma de credit bancar.

Creditul de stat este o forma de mobilizare, la dispozitia statului, a unor mijloace banesti temporar disponibile, în vederea satisfacerii nevoilor generale. Pe calea creditului de stat sunt atrase o parte din mijloacele banesti vremelnic disponibile ale populatiei, care sunt folosite de stat pentru sporirea productiei socialiste si ridicarea nivelului de trai material si cultural al oamenilor muncii.

II. TIPURI DE CREDIT

- CREDIT BANCAR contribuie la redistribuirea planificata a mijloacelor banesti temporare disponibile între întreprinderi si ramuri economice, între regiunile si raioanele tarii, în scopul satisfacerii cerintelor.

- CREDIT BUGETAR reprezinta suma-limita, aprobata prin bugetul de stat, pana la care se poate efectua o anumita categorie de cheltuieli din buget.

- CREDITE PE TERMEN LUNG sunt credite acordate de Banca de Investitii si de Banca de Stat întreprinderilor si organizatiilor economice socialiste, pe o durata de mai multi ani. Acestea primesc credite pe termen lung pentru organizarea si largirea productiei, îmbunatatirea tehnologiei de fabricatie etc.

- CREDITE PE TERMEN SCURT sunt credite acordate de Banca de stat pe o durata mai mica de un an, întreprinderilor si organizatiilor economice socialiste, pentru nevoile lor de productie si circulatie. Aceste credite completeaza necesitatile de mijloace circulante ale întreprinderilor pentru satisfacerea nevoilor lor permanente si sezoniere.

- CREDITUL FUNCIAR RURAL, institutie de credit, înfiintata in România in 1873 de catre marile mosieri pentru a beneficia de credite pe termen lung. A emis, pentru prima data in România burghezo-mosiereasca, scrisuri funciare (hârtii de valoare), purtatoare de dobânda si negociabile la bursa, prin care se acordau împrumuturi mosierilor. Institutia a fost nationalizata si lichidata in 1948.

- CREDITUL FUNCIAR URBAN, institutie de credit in România, înfiintata de catre marii proprietari urbani pentru a beneficia de credite pe termen lung. Au existat doua asemenea institutii: Creditul funciar urban din Bucuresti (înfiintat in 1874) si Creditul funciar urban din Iasi (înfiintat in 1881). Ambele au emis scrisuri funciare urbane, purtatoare de dobânda si negociabile la bursa prin care se acordau împrumuturi. Instituia a fost lichidata in 1948.


Fisiere in arhiva: (1)

 • Creditul.doc

Previzualizare pagini (4):


  Documente similare:

  Preview Diagnosticul Starii Financiare a Intreprinderii - Etape Preliminare a Procesului de Creditare Bancara
  Diagnosticul Starii Financiare a Intreprinderii -...
  Proiectul contine 83 pagini in format doc cu o marime totala de 170 KB.
  Preview Creditul Ipotecar in Romania
  Creditul Ipotecar in Romania
  Proiectul contine 17 pagini in format doc cu o marime totala de 29.37 KB.
  Preview Caracteristici ale Activitatii de Creditare a Persoanelor Juridice la Banca Transilvania Sucursala Medias
  Caracteristici ale Activitatii de Creditare a...
  Proiectul contine 94 pagini in format doc cu o marime totala de 184.44 KB.
  Preview Auditul Intern in Activitatea de Creditare Bancara
  Auditul Intern in Activitatea de Creditare Bancara
  Proiectul contine 47 pagini in format doc cu o marime totala de 69.99 KB.
  Preview Finantarea pe Termen Mediu si Lung a Exporturilor - Creditul Cumparator si Creditul Furnizor
  Finantarea pe Termen Mediu si Lung a Exporturilor -...
  Proiectul contine 45 pagini in format doc cu o marime totala de 115.69 KB.
  Preview Creditarea Persoanelor Fizice
  Creditarea Persoanelor Fizice
  Proiectul contine 27 pagini in format doc cu o marime totala de 298.25 KB.