E-banking-ul în Slujba Cetățeanului

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 2591
Mărime: 115.16KB (arhivat)
Publicat de: Moise Udrea
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Orice cetăţean, trebuie să aibă dreptul să aleagă să plătească aşa cum doreşte, nu doar taxele şi impozitele locale, ci şi telefonul, utilităţile sau alte servicii, aceasta însemnând, de fapt, o situaţie de normalitate. Nu este normal să fie constrâns să piardă o zi pentru a-şi achita obligaţiile faţă de stat. Firesc mi se pare că statul, care este interesat să motiveze cetăţenii să plătească la timp, să creeze cele mai comode sisteme pentru încasarea impozitelor. Şi întreţinerea ar trebui achitată tot prin card, ca să evitam situaţiile neplăcute, prezentate permanent de presă, în care cineva fuge cu banii de întreţinere ai unui întreg bloc de locuinţe sau obţine foloase necuvenite din dobânzi depunând sumele respective într-un cont personal.

Orice comerciant ştie că mai multe canale de vânzare înseamnă o posibilă creştere a profitului. Atunci de ce nu ar exista un canal nou, modern, care să asigure o bună colectare, întocmai şi la timp, a dărilor către bugetele locale? Să punem tehnologia în slujba cetăţeanului.

La prima vedere pare un lucru bun, nu mai stăm la cozi anevoioase, câştigăm timp şi ne enervăm mai puţin. Dar se pare că totul are un preţ.

Lăsând la o parte condiţiile tehnice - ce calculator ai, cum eşti conectat la Internet sau ce browser foloseşti - pentru a beneficia de legea privind încasarea prin mijloace electronice a impozitelor şi taxelor locale ai un pic de alergat şi de cheltuit, în primul rând, trebuie să îţi deschizi un cont curent la una din băncile agreate. După care, tot acolo trebuie să te abonezi la un serviciu de Internet Banking, trebuie să completezi şi să înaintezi o cerere în care eşti întrebat chiar şi dacă sistemul tău are unitate CD-ROM. Mai ai de plătit un dolar pe lună pentru că cineva îţi întreţine aplicaţia Internet Banking (dacă eşti persoană juridică este de zece ori mai mult) plus o garanţie "purtătoare de dobândă" pentru dispozitivul de securizare. Primeşti apoi prin poşta electronică un program pe care trebuie să îl instalezi pe calculator, te conectezi la serviciu şi efectuezi "procedura de iniţializare", adică iar ai de completat o grămadă de câmpuri. Dacă ai o imprimantă la îndemână, listezi scrisoarea, o semnezi şi o trimiţi prin fax băncii sau o depui personal la bancă. După care urmează să primeşti un cod de utilizator, pe baza căruia poţi beneficia de acest serviciu. În fine, de ce a fost mai greu ai scăpat. Nu îţi mai rămâne decât să completezi o altă cerere de înscriere în acest sistem de colectare a taxelor şi impozitelor, care în majoritatea cazurilor este un document pdf. îl descarci, îl tipăreşti la imprimantă, îl completezi şi îl trimiţi la sediul Direcţiei Economice, serviciul de taxe şi impozite locale. Se primeşte apoi un plic sigilat şi ştampilat cu datele de identificare (un nume de utilizator şi o parolă).

Ar fi mult mai benefic dacă aceste formulare ar fi putea fi completate şi trimise online din moment ce suntem asiguraţi că "toate datele sunt confidenţiale, conectarea la Sistemul electronic se va face utilizându-se un protocol cu nivel de securitate cel puţin egal cu nivelul de securitate al protocolului SSL versiunea 3.1".

În primul rând daca tot vrem să ne integrăm în Europa trebuie învinsă inerţia, prejudecăţile şi comodităţile care există la toate nivelele, trebuie să se facă cunoscute conceptele societăţii informaţionale: guvernare on line, comerţ electronic, e-work, e-activităţi. În al doilea rând trebuie să fim realişti, este adevărat nu putem să fim la nivelul unor ţări care deja au o tradiţie în tot ceea ce presupune o tehnologie de înaltă clasă, dar putem încerca şi cred că acest lucru se face acum.

Fiecare cetăţean trebuie să poată avea acces la informaţii şi servicii publice şi prin mijloace electronice: să poată primi, dar şi solicita, informaţii, să poată formula cereri şi să beneficieze de o rezolvare rapidă a acestora, în condiţiile unui control riguros al modului de interacţiune cu administraţia.

În acest fel România se aliniază, totodată, la cele mai moderne practici internaţionale: de utilizare a noilor tehnologii, a Internetului, pentru îmbunătăţirea sensibilă a serviciilor publice.

În toate ţările în care este utilizată, administrarea informaţiilor şi serviciilor publice prin intermediul mijloacelor electronice conduce la o puternică debirocratizare a procesului administrativ, la o reducere a costurilor administraţiei şi la optimizarea utilizării fondurilor publice, la scăderea semnificativă a actelor de corupţie (prin eliminarea condiţiilor care predispun la apariţia acestora), la transformarea modului de operare al instituţiilor publice prin utilizarea tehnologiei informaţiei.

Orice cetăţean al României are dreptul să dispună rapid şi direct de informaţiile de care are nevoie pentru a obţine orice act care îi este necesar, după cum este îndreptăţit să primească un răspuns rapid la solicitările sale, inclusiv prin mijloace electronice. Standardizând oferta de informaţii nu va mai fi neapărat nevoie de "expertul" de la instituţie, pe la care trebuie să treacă toată lumea ca să afle cum trebuie formulată o cerere sau ce documente sunt necesare într-un dosar. Cetăţeanul trebuie să aibă posibilitatea să-şi rezolve cererile şi fără a fi nevoit să apeleze la "drumul scurt". Rezultatele implicite ale acestei transparenţe sunt legate în cea mai mare măsură de eliminarea tentaţiei unor funcţionari de a lucra pe criterii preferenţiale. Multe acte de corupţie se înregistrează în administraţie ca urmare a existenţei unui monopol al funcţionarilor asupra informaţiilor de interes pentru cetăţeni şi companii, precum şi datorită inexistenţei unor mecanisme foarte precise de control a modului în care sunt rezolvate cererile.

În ultimii ani au fost emise o serie de

Preview document

E-banking-ul în Slujba Cetățeanului - Pagina 1
E-banking-ul în Slujba Cetățeanului - Pagina 2
E-banking-ul în Slujba Cetățeanului - Pagina 3
E-banking-ul în Slujba Cetățeanului - Pagina 4
E-banking-ul în Slujba Cetățeanului - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • E-banking-ul in Slujba Cetateanului.doc

Ai nevoie de altceva?