Forme Moderne de Organizare a Firmei

Referat
8.3/10 (3 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 3787
Mărime: 25.27KB (arhivat)
Puncte necesare: 7
Forme moderne de organizare a firmei

Cuprins

  1. 1. Generalitati
  2. 2. Orientarea spre noi forme de organizare
  3. 3. Caracteristicile noilor structuri organizatorice
  4. 4. Forme organizatorice caracteristice firmelor care adopta tehnologii emergente
  5. 4.1 Organizatia virtuala
  6. 4.2 Organizatia de tip retea
  7. 4.3 Organizatia de tip satelit
  8. 4.4 Organizatia ambidextra
  9. 4.5 Organizatia front-back
  10. 4.6 Organizatia Sense-and-Respond
  11. 5. Concluzii

Extras din referat

Cuvinte cheie : arhitectura organizatorica , client , forma organizatorica , consumator ,tehnologie.

1.Generalitati

Asa cum avioanele sunt proiectate special pentru calatorii supersonice,organizatiile din mediul turbulent au nevoie de un design diferit pentru a reusi.Managerii si cercetatorii au recunoscut punctele slabe ale organizatiei traditionale , ierarhice ,atunci cand se confrunta cu noi cereri ,cu schimbare rapida si cu incertitudinea pietei si au inceput sa dezvole structuri organizatorice mult mai dinamice si mai adaptabile noului mediu.

Aceasta miscare a companiilor presupune o regandire completa a formulei organizatorice si chiar eliminarea serviciilor complete pe care le furnizau inainte.Pe masura ce firmele isi schimba modelele de furnizare a serviciilor apare si necesitatea de a gasi noi forme organizatorice pentru a le conduce.

Una dintre cele mai importante axiome din domeniul managementului este aceea ca organizatiile trebuie sa se adapteze conditiilor mereu in schimbare ale mediului.Dar organizatiile de succes au dificultati in a raspunde schimbarii discontinue , precum Internetul , care neutralizeaza competentele de baza ale firmei.Jucatorii importanti ,deseori,esueaza in a se adapta deoarece adaptarea ar insemna chiar demolarea structurilor care le-au adus succesul.Pana acum au stapanit anumite tehnologii,au cunoscut nevoile clientilor ,dar, fiind specilizate in aceste directii,organizatiile nu au fost pregatite pentru a face fata tehnologiilor innovative si noilor clienti.

Rezultatul este schimbarea structurilor,arhitecturii companiilor,anumite relatii sunt nivelate,se deschid anumite piete etc.Vom analiza in continuare noile forme organizatorice care apar ca raspuns la crahurile tehnologice discontinue din ultimii ani.

2.Orientarea spre noi forme de organizare

Cercetarile in domeniul managementului au fost focalizate in special pe organizatiile structurate ierarhic si pe variantele dominante ale acestora,precum companiile integrate vertical, firme multidivizionare si corporatii conglomerate.

Astazi este evident faptul ca firmele traditionale au o structura ierarhica bazata pe “productie si vanzare”.In aceasta perioada managerii companiilor experimenteaza intens confruntandu-se cu piete in continua miscare si globalizare cu o intensitate mai mare decat cele din trecut.

Cand compania se focalizeaza in intregime pe exploatarea avantajelor competitive prezente , este evident ca va deveni buna in ceea ce face.Pe de alta parte ,daca firma se focalizeaza doar pe exploatarea unor posibilitati viitoare, risca sa esueze in viitorul apropiat din lipsa rezultatelor tangibile.

Realizarea unui echilibru intre construirea unui viitor si exploatarea trecutului pare a fi esentiala.A doua oportunitate este recombinarea competentelor existente.Daca continua ceea ce fac cel mai bine si creeaza combinatii noi,companiile isi pot consolida competentele existente fara a fi ingradite de acestea.

3.Caracteristicile noilor structuri organizatorice

Formele organizatorice distincte sunt definitive prin reconfigurarea unica a sase elemente:

a).Scopurile organizationale

Sunt obiecte cuprinzatoare ale firmei si perfomanta acesteia ,caracterizata prin raportul dintre rezultatele obtinute in conditiile cotei de piata existente si satisfactiei corespunzatoare a clientilor si castigul total obtinut de actionar.Exista de asemenea si termene pentru atingerea acestor obiective.Un scop al unei companii este ,de exemplu, obtinerea celei mai mari cote de piata intr-un domeniu, intr-un interval maxim de trei ani.

b)Strategiile

Se refera la metodele specifice pentru realizarea obiectivelor ,atat la nivel de firma, cat si la nivel de unitate economica.

c)Relatiile de autoritate

Vizeaza arhitectura organizatorica si structurile de control.

d)Tehnologiile

Se refera la informatie, comunicare si metode de productie.

e)Pietele

Include relatiile cu clientii, furnizorii ,partenerii si concurentii.

f)Procesele

Se refera la legaturile dinamice dintre aceste elemente,precum recrutare, bugetare ,recompensare si evaluare a performantei.

Punctul in care schimbarile din cadrul acestor dimensiuni inceteaza a mai fi variatii ale unor forme organizatorice vechi si devin forme organizatorice moderne ramane inca o tema de dezbatare.

Opiniile difera in randul cercetatorilor de marketing unii afirmand ca formele organizatorice sunt noi daca sunt contruite pe baza unei strategii diferite,altii considerand ca noile forme sunt instrumente care conduc la o urmarire mai buna a aceleiasi strategii.

Majoritatea considera ca noile forme pot fi create prin schimbarea doar a unei dimensiuni din cele enumerate.

Nu toate combinatiile posibile ale celor sase dimensiuni ale formelor organizatorice sunt asemanatoare unele conducand la obtinerea unor performante ridicate fiind capabile sa treaca testul de compatibilitate cu piata.

4.Forme organizatorice caracteristice firmelor care adopta tehnologii emergente

Deoarece formele organizatorice traditionale se erodeaza managerii construiesc in paralel sau le inlocuiesc cu forme distincte.Dintre formele emergente , consideram ca sase sunt relative diferite si pot deveni modele organizatorice.

Ele nu se exclude in mod necesar un pe alta unele companii adoptand doua sau mai multe forme.Cele sase forme organizatorice sunt: organizatia virtuala , organizatia de tip retea , organizatia satelit , organizatia ambidextra , organizatia front-back , organizatia sense-and-respond.

4.1 Organizatia virtuala

Forma virtuala este o organizatie in care angajatii , furnizorii si clientii sunt dispersati geographic dar sunt uniti prin tehnologie.

O retea de distributie formata din unitati organizatorice si individuale actioneaza coordonat pentru a deservi o masa foarte dispersata de clienti.

Aparitia tehnologiei informationale a favorizat dezvoltarea acestei forme organizatorice.Treptat ,clientii si companiile au inceput sa utilizeze sisteme de comunicatii foarte rapide pentru a cumpara si a vinde produsesi servicii in cu totul alta parte decat punctele de contact direct.

Organizatia virtuala nu are granite ,are sarcini de realizat ,furnizorii accesibili si produse furnizate in sute de amplasamente fizice foarte raspandite teritorial.

Sediile centrale pot fi ceva mai mult decat calculatorul de acasa al directorului executive si o conectare la Internet.Forma virtuala minimizeaza angajamentele de investitii ,fapt care conduce la cresterea flexibilitatii , reducerea costurilor si la o dezvoltare mai rapida a activitatilor.

Modul in care a fost aplicata aceasta forma si efectele ei pot fi evidentiate prin exemplul firmei Dell Computer.Fondata in anul 1984 ,Dell s-a indreptat spre noile tehnologii si spre managementul informational pentru integrarea parteneriatului cu furnizorii, pentru adaptarea de masa si introducerea sistemului de productie just-in-time.

Toate acestea au ca effect cresterea vitezei si preciziei de raspuns la cererea mereu in schimbare a clientilor.Factorul determinant al productivitatii si eficientei ridicate inregistrate de Dell si a adaptarii de masa il reprezinta coordonarea corespunzatoare a activitatilor,clientilor si a furnizorilor din intreaga lume.

De exemplu ,pentru mentinerea legaturilor in timp real cu proprii furnizori, Dell poate asigura date detaliate care sa le permita reducerea stocurilor ,cresterea vitezei de rotatie a acestora si imbunatatirea logisticii.

Preview document

Forme Moderne de Organizare a Firmei - Pagina 1
Forme Moderne de Organizare a Firmei - Pagina 2
Forme Moderne de Organizare a Firmei - Pagina 3
Forme Moderne de Organizare a Firmei - Pagina 4
Forme Moderne de Organizare a Firmei - Pagina 5
Forme Moderne de Organizare a Firmei - Pagina 6
Forme Moderne de Organizare a Firmei - Pagina 7
Forme Moderne de Organizare a Firmei - Pagina 8
Forme Moderne de Organizare a Firmei - Pagina 9
Forme Moderne de Organizare a Firmei - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Forme Moderne de Organizare a Firmei.doc

Alții au mai descărcat și

Internetul și Impactul Său Asupra Economiei de Piață

Introducere ,,Internetul și impactul său asupra economiei de piață” este o lucrare deosebit de actuală, care corespunde cu cerințele studenților...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Analiza Activității de Mentenanță în Industria Românească

CAPITOLUL 1 SCHEME ELECTRICE UZUALE FOLOSITE ÎN INDUSTRIE 1.1 Ridicarea schemelor cu tensiune variabilă Schemele cu tensiune variabilă se...

Managementul Strategic al unui Colegiu Tehnic

1. Particularităţi ale managementului strategic educaţional în sectorul public Managementul indică o anumită mentalitate, o manieră proprie, dar...

Studiu de Caz Realizat la SC Iva Tours SRL

CAPITOLUL I: PREZENTAREA GENERALA A AGENTIEI I.1 Scurt istoric Agentia de turism IVA TOURS este o agentie detailista cu o experinta de 6 ani in...

Construcția mărcii Petrom

1. PREZENTAREA ORGANIZATIEI 1.1. Scurt istoric S.C. OMV PETROM S.A Petrom este cea mai mare companie romaneasca de petrol si gaze, cu activitati...

Analiza activității de marketing a firmei SC Spicul 2 SRL

Sediul social:Municipiul Dorohoi,B-dul Victoriei NR.39,cod postal 6850 Telefon/Fax :0231/606208/614711/612166 Act de infiintare :Sentinta civila...

Studiu de Caz - SC Aro Palace SA

1. Istoria şi evoluţia societăţii Denumirea societãţii este S.C. ARO – PALACE S.A. Codul de unic de înregistrare este RO 1102041, iar numărul de...

Managementul Aprovizionării și Desfacerii la SC Palisander Rom Com SRL

Introducere Motivarea temei alese Pentru proiectul de management general am ales Societatea Comercială Palisander Rom Com Srl. Am ales firma...

Managementul Financiar al Firmei

Capitolul 1. Managementul financiar al firmei Conceptul de management financiar În condiţiile economiei de piaţă, eficienţa unei întreprinderi...

Ai nevoie de altceva?