Impactul Politicii de Îndatorare asupra Valorii Întreprinderii

Referat
9.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 2 fișiere: doc
Pagini : 46 în total
Cuvinte : 16755
Mărime: 193.42KB (arhivat)
Publicat de: Emanoil Fodor
Puncte necesare: 13
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: NICOLAE SICHIGEA
Dizertatie la Faculattea de Stiinte Economice din Craiova, la Master Management Financiar Bancar

Cuprins

  1. Intoducere 1
  2. Capitolul1 Raportul dintre îndatorare si valoarea întreprinderii 3
  3. 1 1 Necesitatea îndatorarii în formarea capitalului întreprinderii 3
  4. 1 2 Modalitati de îndatorare 5
  5. 1 3 Restrictii în îndatorarea întreprinderii 12
  6. 1 4 Impactul îndatorarii asupra valorii întreprinderii 17
  7. 1 4 1 Efectul de levier al îndatorarii întreprinderii 17
  8. 1 4 2 Teoria lui Modigliani si Miller 18
  9. 1 4 3 Modelul lui Gordon si Shapiro 20
  10. Capitolul 2 Studiul privind efectul îndatorarii asupra valorii întreprinderii pe exemplul S C ELECTRICA OLTENIA S A 22
  11. 2 1 Scurta prezentare a S C ELECTRICA OLTENIA S A 22
  12. 2 2 Analiza situatiei financiare a S C ELECTRICA OLTENIA S A 29
  13. 2 3 Analiza evolutiei îndatorarii si costul acesteia 31
  14. 2 4 Impactul îndatorarii asupra rezultatelor finale la S C ELECTRICA OLTENIA S A 35
  15. Bibliografie 50

Extras din referat

Noile oportunitati de cooperare si schimburi internationale, ultimele realizari ale stiintei si tehnologiei, paleta din ce în ce mai larga a posibilitatilor de atragere a resurselor financiare în circuitul întreprinderii sunt doar câteva dintre premisele care creeaza oportunitatea adoptarii unor decizii temeinice de catre toti cei implicati în viata unei întreprinderi care sa conduca, implicit, la realizarea obiectivului major al acesteia si anume maximizarea profitului.

De asemenea, evolutia si complexitatea deosebita a mediului întreprinderilor determina o succesiune rapida a conceptelor, metodelor, principiilor si modelelor de optimizare cu care întreprinderea opereaza. Cum activitatea tactica presupune decizie si actiune factorului financiar al acesteia îi revine rolul hotarâtor în asigurarea dezideratelor de crestere si eficienta.

Evaluarea financiara a întreprinderii este o operatiune previziune a cash-flow-urilor si a ratelor de actualizare si o operatiune consecventa de calcul al valorii întreprinderii si a capitalurilor.

Întreprinderea are de ales de la început între doua surse de finantare principale: capitalurile proprii si îndatorarea, ce sunt valabile atât în cazul gestiunii pe termen mediu si lung cât si în cazul gestiunii pe termen scurt.

Capitalurile proprii constituie investitia actionarilor sau asociatilor întreprinderii la început sub forma capitalului social initial care este sporit în cursul vietii întreprinderii, apoi sub forma autofinantarii, prin capitalizarea unei parti din profiturile nete realizate. Capitalurile proprii constituite sunt adesea insuficiente pentru acoperirea nevoii globale de finantare a întreprinderii si atunci aceasta este nevoita sa apeleze la alte mijloace cum ar fi: emisiunea de obligatiuni, creditele bancare pe termen mediu si lung sau cale pe termen scurt, creditele furnizorilor precum si a altor datorii din exploatare. Capitalurile obtinute din aceste surse formeaza nivelul de îndatorare.

Îndatorarea constituie un aport de surse externe ce usureaza sarcina actionarilor. Dar datoriile trebuie sa fie rambursate si dobânzile achitate la termenele stabilite, iar în cazul împrumuturilor pe termen scurt, uneori sunt necesare sume importante pentru serviciul datoriei la intervale apropiate de timp si în caz de trezorerie insuficienta pot antrena declararea starii de insolvabilitate. Ca atare, îndatorarea implica riscul financiar.

Alegerea între îndatorare si capitaluri proprii duce la modificarea cuplului risc-rentabilitatea întreprinderii, o finantare prin îndatorare sporind în general rentabilitatea dar si riscul. Costul ridicat al capitalurilor împrumutate este dat de faptul ca bancile au devenit societati comerciale, fiecare urmarindu-si interesul de a abtine profit, în timp ce statul, detinatorul capitalurilor proprii al multor întreprinderi, în general mari, nu are decât sa se multumeasca cu profitul ramas dupa remunerarea profitului fata de banci.

Politica de îndatorare pe termen scurt rezida în decizia întreprinderii cu privire la raportul dintre datorii si fondurile proprii. Îndatorarea influenteaza asupra rentabilitatii la prima vedere în mod negativ, întrucât dobânzile aferente maresc costurile si micsoreaza profitul. În realitate însa daca rata rentabilitatii este mai mare decât rata dobânzii, îndatorarea are o influenta pozitiva asupra rentabilitatii si sporirii bogatiei societatii comerciale. Atât timp cât o societate poate câstiga la totalul investitiilor sale mai mult decât costul datoriei, împrumutul este rentabil.

Nivelul îndatorarii este conditionat de anumite restrictii financiare interne sau externe ce tin de costul acesteia si retinerea bancherilor de a depasi un anumit procent din capitalul social. Decizia de îndatorare care marcheaza strategia întreprinderii în acest domeniu, se naste ca urmare a inegalitatii existente între autofinantarea rezultata si nevoia de finantare, luând în considerare si eventualele subterfugii de evitare si anume, recurgerea la calea acoperirii financiare prin sporirea capitalului social sau apelarea la leasing.

În general, se poate afirma ca în conditiile unui mediu economic normal, întreprinderile privilegiaza recurgerea la resurse straine pe termen lung fata de cresterile de capital prin noi aporturi datorita efectului de levier financiar asupra profitului care va ramâne la dispozitia actionarilor sau asociatilor. Însa o pondere prea mare a capitalului poate duce firma în stare de insolvabilitate (cazul a numeroase întreprinderi românesti dupa 1989) si de aceea, în cadrul deciziei de finantare este important sa fie integrate componentele: cost, rentabilitate, solvabilitate.

Pe o piata perfecta decizia de finantare si cea de autofinantare nu ar modifica nicidecum valoarea întreprinderi si al proiectelor sale de investitii. Însa piata nu este perfecta si datorita unor asimetrii de tratament fiscal al veniturilor de capital ale actionarilor si creditorilor, decizia de finantare si cea de dividend pot influenta valoarea întreprinderii si a investitiilor ei. În general, structura financiara determina economii fiscale pe masura cresterii ratei îndatorarii. Teorii mai noi în finante (cea de semnal si cea de agent )argumenteaza ca îndatorarea, cumpararea de actiuni noi de catre manageri sunt incitante pentru performanta întreprinderii si conduc la cresterea valorii acesteia.

În conditiile în care slaba capitalizare a întreprinderilor românesti este una din cauzele majore ale folosirii incomplete a capacitatilor de productie de care dispun, asigurarea cu surse de finantare la costuri cât mai accesibile dobândeste o importanta esentiala pentru viata agentilor economici în cauza.

Îndatorarea costa scump si sanatatea pietelor financiare în acesti ultimi ani a contribuit la proliferarea initiativelor si a dezvoltat interventia cu capitaluri, a facut sa creasca activitatile de inginerie financiara. În duritatea realitatilor pe care le traim, fiecare apara cert interesele sale, dar gaseste un partener mai bine format si mai apt sa-l înteleaga în mod considerabil.

Preview document

Impactul Politicii de Îndatorare asupra Valorii Întreprinderii - Pagina 1
Impactul Politicii de Îndatorare asupra Valorii Întreprinderii - Pagina 2
Impactul Politicii de Îndatorare asupra Valorii Întreprinderii - Pagina 3
Impactul Politicii de Îndatorare asupra Valorii Întreprinderii - Pagina 4
Impactul Politicii de Îndatorare asupra Valorii Întreprinderii - Pagina 5
Impactul Politicii de Îndatorare asupra Valorii Întreprinderii - Pagina 6
Impactul Politicii de Îndatorare asupra Valorii Întreprinderii - Pagina 7
Impactul Politicii de Îndatorare asupra Valorii Întreprinderii - Pagina 8
Impactul Politicii de Îndatorare asupra Valorii Întreprinderii - Pagina 9
Impactul Politicii de Îndatorare asupra Valorii Întreprinderii - Pagina 10
Impactul Politicii de Îndatorare asupra Valorii Întreprinderii - Pagina 11
Impactul Politicii de Îndatorare asupra Valorii Întreprinderii - Pagina 12
Impactul Politicii de Îndatorare asupra Valorii Întreprinderii - Pagina 13
Impactul Politicii de Îndatorare asupra Valorii Întreprinderii - Pagina 14
Impactul Politicii de Îndatorare asupra Valorii Întreprinderii - Pagina 15
Impactul Politicii de Îndatorare asupra Valorii Întreprinderii - Pagina 16
Impactul Politicii de Îndatorare asupra Valorii Întreprinderii - Pagina 17
Impactul Politicii de Îndatorare asupra Valorii Întreprinderii - Pagina 18
Impactul Politicii de Îndatorare asupra Valorii Întreprinderii - Pagina 19
Impactul Politicii de Îndatorare asupra Valorii Întreprinderii - Pagina 20
Impactul Politicii de Îndatorare asupra Valorii Întreprinderii - Pagina 21
Impactul Politicii de Îndatorare asupra Valorii Întreprinderii - Pagina 22
Impactul Politicii de Îndatorare asupra Valorii Întreprinderii - Pagina 23
Impactul Politicii de Îndatorare asupra Valorii Întreprinderii - Pagina 24
Impactul Politicii de Îndatorare asupra Valorii Întreprinderii - Pagina 25
Impactul Politicii de Îndatorare asupra Valorii Întreprinderii - Pagina 26
Impactul Politicii de Îndatorare asupra Valorii Întreprinderii - Pagina 27
Impactul Politicii de Îndatorare asupra Valorii Întreprinderii - Pagina 28
Impactul Politicii de Îndatorare asupra Valorii Întreprinderii - Pagina 29
Impactul Politicii de Îndatorare asupra Valorii Întreprinderii - Pagina 30
Impactul Politicii de Îndatorare asupra Valorii Întreprinderii - Pagina 31
Impactul Politicii de Îndatorare asupra Valorii Întreprinderii - Pagina 32
Impactul Politicii de Îndatorare asupra Valorii Întreprinderii - Pagina 33
Impactul Politicii de Îndatorare asupra Valorii Întreprinderii - Pagina 34
Impactul Politicii de Îndatorare asupra Valorii Întreprinderii - Pagina 35
Impactul Politicii de Îndatorare asupra Valorii Întreprinderii - Pagina 36
Impactul Politicii de Îndatorare asupra Valorii Întreprinderii - Pagina 37
Impactul Politicii de Îndatorare asupra Valorii Întreprinderii - Pagina 38
Impactul Politicii de Îndatorare asupra Valorii Întreprinderii - Pagina 39
Impactul Politicii de Îndatorare asupra Valorii Întreprinderii - Pagina 40
Impactul Politicii de Îndatorare asupra Valorii Întreprinderii - Pagina 41
Impactul Politicii de Îndatorare asupra Valorii Întreprinderii - Pagina 42
Impactul Politicii de Îndatorare asupra Valorii Întreprinderii - Pagina 43
Impactul Politicii de Îndatorare asupra Valorii Întreprinderii - Pagina 44
Impactul Politicii de Îndatorare asupra Valorii Întreprinderii - Pagina 45
Impactul Politicii de Îndatorare asupra Valorii Întreprinderii - Pagina 46

Conținut arhivă zip

  • CUPRINS.doc
  • IMPACTUL POLITICII DE _NDATORARE ASUPRA VALORII _NTREPRINDERII.doc

Alții au mai descărcat și

Managementul Financiar al Unităților Agricole

INTRODUCERE Actualitatea si gradul de studiere a temei investigate. Tranzitia la economia de piata a generat în Republica Moldova elemente mai...

Analiza financiară a unui proiect de investiții

Firma Geosef Levicom SRL cu adresa in localitatea Reghin, str. Pandurilor nr.49/A, jud. Mures, cod fiscal R 6564912 a fost infiintata in decembrie...

Fundamentarea planului de finanțarea a investițiilor întreprinderii

INTRODUCERE Am ales ca temă de licentǎ „ Fundamentarea planului de finantarea a investitiilor intreprinderii” deoarece consider că în economia...

Analiza financiară a firmei

I. Diagnosticul performantei si al rentabilitatii. Functionarea si dezvoltarea pe coordonate durabile a sistemelor economice presupune în mod...

Politici Bugetare

1.Contextul macroeconomic Pentru a studia cresterea economica avem nevoie de o disciplina separata numita macroeconomie, deoarece exista forte...

Rolul creditelor de trezorerie în asigurarea resurselor de finanțare a activelor circulante

Avand in vedere denumirea lucrarii, se impune o prezentare a rolului si importantei creditelor de trezorerie, in asigurarea resurselor de finantare...

Analiza financiară a unei societăți comerciale

Prezentarea generala a societatii Elemente de identificare a societatii Societatea S.C. X S.R.L. are sediul în localitatea Carpinis, str.Macului,...

Managementul financiar al societății SC Alumil Rom Industry SA

I.Prezentarea societăţii S.C. Alumil Rom Industry S.A. I.1. Prezentarea companiei ALUMIL ROM INDUSTRY S.A. este o filială a companiei ALUMIL...

Te-ar putea interesa și

Evaluarea patrimoniului întreprinderii în Republica Moldova

INTRODUCERE Diverse bunuri se creează, se vînd şi se cumpără pentru satisfacerea anumitor necestăţi ale statului, persoanelor fizice şi juridice,...

Reguli privin evaluarea contabilă și fiscală

CAPITOLUL 1 EVALUARE ȘI ESTIMARE ÎN CONTABILITATE. 1. Analiza evoluției privind evaluarea si estimarea în contabilitate.Domeniul de cuprindere...

Impactul Impozitării

CAPITOLUL I DECIZIILE FINANCIARE PRIVIND INVESTIŢIILE ŞI PROCESE DECIZIONALE AFERENTE ACESTORA LA NIVEL DE ÎNTREPRINDERE 1.1. Definirea...

Bursa de Valori București

INTRODUCERE Motivarea alegerii temei Motivul pentru care am ales să cercetez tema intitulată „Studiu privind decizia de dividend la societăți...

Impactul impozitului pe profit asupra activității întreprinderii

Capitolul I. Rolul şi locul impozitului pe profit în sistemul fiscal modern „În neocapitalismul modern, impozitul capătă o semnificaţie mai...

Diagnosticul Financiar al Societății Comerciale

CAPITOLUL 1 ANALIZA FINANCIARĂ PE BAZA BILANȚULUI Analiza financiară pe baza bilanţului îşi propune să identifice starea de echilibru existentă...

Analiza financiară statică UCM Reșita

Capitolul I: Prezentarea generală a societății comerciale I.1. Informații generale I.1.1. Elemente de identificare Societatea comercială...

Teme la finanțe

1.Notiunea de finante Cuvantul „finante” s-a raspandit in Franta secolului al XVII-lea cu intelesul de„bani si venituri publice destinate...

Ai nevoie de altceva?