Implicațiile crizei asupra economiilor și abordarea acesteia din punct de vedere monetar

Referat
7/10 (2 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 3 în total
Cuvinte : 1068
Mărime: 7.83KB (arhivat)
Publicat de: Edgar-Liviu Drăgan
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof. Alexandru Ivan

Cuprins

  1. I. Criza economica privita ca si fenomen monetar
  2. II. Cauze
  3. III. Intrarea Romaniei in U.E seva crizei asupra societatii romanesti
  4. IV. Impactul asupra restului lumii

Extras din referat

I.Criza economica- fenomen monetar,social,politic sau ideologic? Parerile sunt impartite intrucat cauzele acestui subiect atat de controversat au o semnificatie relativa,nefiind clare pentru majoritatea indiviziilor.

Am optat pentru criza economica privita ca si fenomen monetar,deoarece intregul sistem economic este ghidat de politica monetara a fiecarei tarii.

Moneda are si a avut in ultimele secole o contributie extraordinara in functionarea si dezvoltarea economiei popoarelor.

Economia moderna,in general nu poate fi despartita de moneda,ele isi conditioneaza reciproc existenta si dezvoltarea.

Aceasta criza a demonstrat ca dereglarea mecanismului folosit in intrebuintarea monedei,poate provoca deranjamente in functionarea tuturor compartimentelor economice.Criza mare din 1929 a fost de asemenea un alt exemplu.

Pentru a intelege de ce am afirmat,,criza economica-fenomen monetar” este bine sa luam in calcul datele cu privire la declansarea crizei in S.U.A.

Se are in vedere crearea cadrului legislativ favorabil constructiei de locuinte personale și cladiri precum și a unui cadru financiar relaxat, care a permis accesul la credite pentru locuinte a populatiei cu venituri mici. Pe acest cadru creat, tot mai multe banci, fonduri de investitii, societati de asigurare, au acordat imprumuturi considerabile pentru cumpararea de locuinte unor clienti care nu aveau posibilitatea sa-si achite creditele. Pe fondul incurajarii creditarii ipotecare prin scaderea repetata a ratei dobanzilor de catre Federal Reserve, bancile, fondurile de investitii, societatile de asigurare, au fost stimulate sa-și mareasca profiturile. Și acest lucru l-au facut prin acordarea de imprumuturi (cu dobanda foarte mare) la un numar tot mai mare de clienti cu grad mare de risc. Pentru a se asigura impotriva riscurilor de neincasare a ratelor, bancile mai sus enuntate au procedat la vanzarea (profitabila) a imprumuturilor și a dobanzilor, sub forma de produse financiare viabile, unor entitati financiare specializate in operatiuni cu grad mare de risc (tip hedge) .

Au urmat falimentele in lant, despre care am auzit nu demult, la sfarșitul anului 2008, criza creditelor, declanșata ca urmare a pierderii de catre banci a capitalului, dar si datorita aplicarii de politici prudentiale, de protejare a activelor. Putem spune ca ne aflam in ultima etapa a crizei, cand panica s-a calmat, iar acum se evalueaza consecintele dezastrului și se adopta masurile de reconstructie.

II.Cauze

Pentru mine cauzele acestei crize economice,nu sunt foarte clare si consider ca la baza declansarii acestei recesiuni exista cu totul si cu totul alte motive.

1. Cea mai credibila fatada a acestui adevar intunecat mi se pare explicarea diferentelor dintre variabilele din macroeconomie si cele din microeconomie.

Desi nu a fost cauzata de efectele crizei din 1929-1933, lansarea teoriei lui Keynes in anii imediat urmatori Marii Crize a schimbat radical atitudinea economistiilor si a decidentilor politicii economice asupra rolului statului in economie.

Pentru a rezolva crizele Keynes afirma ca e nevoie interventia statului:,, fara stat avem dezechilibru”.

Aici se explica ca si cauza a determinarii acestei dereglari a sistemului economic faptul ca nu intotdeauna economiile devin investitii.

Egalitatea economii-investitii nu este automata,ca in teoria neoclasica,ci depinde de rata dobanzii care este determinata de piata monetara,de preferintele pentru lichiditate a detinatorilor de bani-o alta inovatie keyneista.

Ideal ar fii ca economiile sa fie egale cu investitiile,insa nu se intampla asa intotdeauna,deoarece intervin acei factori subiectivi cum sunt: prudenta,avaritia,independenta,setea de propasire etc.

Preview document

Implicațiile crizei asupra economiilor și abordarea acesteia din punct de vedere monetar - Pagina 1
Implicațiile crizei asupra economiilor și abordarea acesteia din punct de vedere monetar - Pagina 2
Implicațiile crizei asupra economiilor și abordarea acesteia din punct de vedere monetar - Pagina 3

Conținut arhivă zip

  • Implicatiile Crizei Asupra Economiilor si Abordarea Acesteia din Punct de Vedere Monetar.doc

Alții au mai descărcat și

Criza din 1929-1933 și criza din 2008-2012, manifestare și mod de răspândire

1. Instabilitatea caracteristică economică Instabilitatea este o trăsătură a economiei din ce in ce mai vizibilă în timp. Acest fapt este dovedit...

Criza economică mondială și efectele asupra României

INTRODUCERE Anul 2009 atât de imprevizibil, precum capitalismul însuşi. Mânaţi de prosperitate şi de instinctul de a evolua rapid, oamenii au fost...

Criza economico-financiară Actuală

Turbulenţele economice recente au readus în prim-plan ideile keynesiste. Tema cea mai cunoscută pe care o abordează Keynes este cea a dirijismului...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Criza globală financiară

Capitolul I. Cum am ajuns în criza actuală globală a sectorului financiar? Sectorul financiar la nivel global este într-o criză profundă, iar...

Ai nevoie de altceva?