Indici folosiți pentru măsurarea competitivității țărilor și ierarhizarea lor

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 31 în total
Cuvinte : 10979
Mărime: 1.21MB (arhivat)
Publicat de: Iancu Croitoru
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Liviu Dragomir
A fost prezentat la ora domnului Dragomir Liviu, concurenta si competitivitate, la Masterul de Economie si Afaceri Europene.

Cuprins

  1. I.Prezentarea principalilor indicatori de masurare a competitivitatii 3
  2. II. Evaluarea decalajelor de competitivitate ale Romaniei fata de Uniunea Europeana. 11
  3. III.Identificarea pozitiei Romaniei in clasamentul mondial al competitivitati 13
  4. IV.Identificarea factorilor de competitivitate ai economiei romanesti 21
  5. V.Bibliografie.31

Extras din referat

I.PREZENTARE PRINICIPALILOR INDICATORI DE MASURARE A COMPETITIVITATI

Indicatorii competitivităţii măsoară punctele forte ale unitaţilor teritoriale pe baza potenţialului şi performanţelor pe care le înregistrează pe pieţele globale.

Măsurarea competitivităţii economice a ţărilor şi ierarhizarea lor în funcţie de nivelul şi dinamica acesteia a devenit o preocupare cu caracter general. Preocupări în acest sens au Forumul Economic Mondial şi Institutul pentru Management şi Dezvoltare.

Institutul pentru Management şi Dezvoltare defineşte competitivitatea ca fiind „un domeniu al economiei care exprimă acţiunile şi politicile ce descriu abilitatea unei naţiuni de a crea valoare nouă şi a menţine un mediu care să susţină conferirea continuă de valoare pentru firmele sale şi mai multă prosperitate pentru populaţie”.

O semnificaţie mai largă a competitivităţii internaţionale este reflectată de definiţia care are în vedere capacitatea economiei de a atinge niveluri ridicate ale ocupării forţei de muncă şi productivităţii sau PIB pe locuitor. Trebuie menţionat faptul că această definiţie generală evită greşeala de a restricţiona evaluările la situaţia externă a economiei. Definiţia nu exclude sub nici o formă pentru evaluarea competitivităţii internaţionale importanţa contului curent, a balanţei comerciale, ratei reale de schimb sau a costurilor unitare cu forţa de muncă calculate în valută, însă se concentrează asupra stimulării creşterii economice şi a productivităţii. Din această perspectivă, scopul politicii economice ar trebui să fie aceea de menţinere a competitivităţii, în pofida salariilor reale ridicate. Implicaţiile la nivel microeconomic sunt legate de faptul că firmele nu pot conserva avantajele comparative numai pe seama unor costuri reduse. Măsurile de reducere a costurilor trebuie însoţite de poziţionări strategice şi inovaţii, cu scopul final de a crea competenţe fundamentale favorabile companiilor.

Indicatori relevanţi, cum ar fi PIB pe locuitor, nivelul ocupării, salariile, inflaţia şi cursul de schimb contribuie la evaluarea macro-competitivităţii. Cât priveşte competitivitatea industrială, raportul se concentrează asupra trăsăturilor specifice laturii ofertei, grupate în două mari categorii: cost şi calitate. Competitivitatea în funcţie de cost este rezultatul a două componente, nivelul productivităţii şi preţurile factorilor, alte variabile ale laturii ofertei (cum ar fi investiţiile şi organizarea) fiind de asemenea relevante. Competitivitatea în funcţie de calitate este dată de nivelul profitabilităţii în condiţiile menţinerii neschimbate a costurilor.

Conform Băncii Mondiale, conceptul de competitivitate cumulează elementele care conferă o poziţionare superioară unei entităţi economice faţă de concurenţii acesteia. Capacitatea de a reduce preţurile este cea mai bună descriere a competitivităţii pe pieţele cu bunuri şi servicii omogene. Diferenţierea produselor tinde să devină tot mai răspândită, astfel încât noţiunea de competitivitate este extinsă pentru a lua în calcul, pe lângă abilitatea de a reduce preţurile, şi alţi factori, precum publicitatea, capacitatea de adaptare la modificările condiţiilor cererii sau mărcile comerciale. Astfel, avantajul comparativ care rezultă ca urmare a unor intensităţi relativ reduse a factorilor este un element al competitivităţii.

În continuare, vom analiza patru indicatori ai competitivităţii internaţionale, si anume:

• avantajului comparativ revelat;

• valoarea adăugată unitară, atât la preţurile pieţei, cât şi la nivelul costurilor de oportunitate sociale;

• costurile unitare cu forţa de muncă, atât la preţurile pieţei, cât şi la nivelul costurilor de oportunitate sociale;

• costul resurselor interne.

Indicatorul avantajelor comparative revelate compară pentru o industrie oarecare ponderea acesteia în totalul exportului de bunuri cu ponderea deţinută în totalul importului. Calcularea indicatorului în cazul unei industrii ia în considerare, pe de-o parte, exportul de producţie internă şi, pe de altă parte, importul care concurează producţia internă (şi nu importul de bunuri intermediare pentru producţia din industria respectivă). Valori ridicate ale indicatorului relevă un avantaj comparativ pentru respectiva industrie.

Valoarea adăugată unitară reprezintă ponderea pe care o deţine valoarea adăugată în totalul producţiei.

Costurile unitare cu forţa de muncă reprezintă ponderea costurilor cu forţa de muncă în producţie sau în valoarea adăugată. Costurile cu forţa de muncă includ salariile după plata impozitelor şi impozitele pe salarii. Conform metodologiei româneşti a conturilor naţionale, salariile după plata impozitelor includ şi contribuţiile sociale.

Indicatorul costurilor resurselor interne compară costurile cu forţa de muncă şi capitalul evaluate la nivelul costurilor de oportunitate sociale, cu valoarea adăugată evaluată la nivelul costurilor de oportunitate sociale. Comparaţia este relevantă numai pentru industriile care produc bunuri comercializabile. Dacă indicatorul este calculat ca raport, atunci un nivel subunitar semnalează prezenţa avantajelor comparative. În acest caz, costurile cu forţa de muncă şi capitalul evaluate la nivelul costurilor de oportunitate sociale sunt mai mici decât valoarea adăugată evaluată la nivelul costurilor de oportunitate sociale, astfel încât respectiva industrie înregistrează un surplus operaţional pozitiv evaluat la nivelul costurilor de oportunitate sociale. Pentru sectorul bunurilor necomercializabile, valoarea adăugată evaluată la nivelul costurilor de oportunitate sociale este egală cu suma costurilor cu forţa de muncă şi capitalul evaluate la nivelul costurilor de oportunitate sociale, astfel încât indicatorul costului resurselor interne este unitar.

Indicatorii competitivităţii măsoară punctele forte ale unităţilor teritoriale pe baza potenţialului şi performanţelor pe care le înregistrează pe pieţele globale.

Alţi indici folosiţi pentru măsurarea competitivităţii sunt:

-indicele de creştere al competitivităţii ce are la bază patru crtiterii principale: performanţa economică (deschiderea unei ţări către activităţile economice internaţionale, prosperitatea actuală a unei ţări), eficienţa politicii guvernamentale (administraţiile publice ce au sarcina de a oferi o structură a societăţii bazată pe corectitudine, egalitate şi justiţie, menite să asigure securitatea populaţiei; guvernul poate stabili condiţii macroeconomice şi sociale care sunt predictibile, şi, astfel, se minimizeaza riscul extern pentru întreprinderile economice), eficienţa mediului de afaceri (reprezentata prin: facilităţile de ordin financiar-fiscal care pot oferi sporuri de competitivitate; menţinerea unui nivel de trai ridicat ce necesită integrarea economiei interne în economia mondială; crearea şi menţinerea unei forţe de muncă instruite care contribuie din plin la creşterea competitivităţii, atitudinea faţă de muncă care afactează în sens pozitiv sau negativ competitivitatea unei naţiuni) şi infrastructura (care prezintă un mare rol în asigurarea unei competitivităţi interne şi internaţionale, prin: avantajul competitiv ce poate fi obţinut prin intermediul aplicaţiilor inovative şi eficiente ale tehnologiilor existente; investiţiile pe termen lung în cercetare-dezvoltare sunt de natură să sporească nivelul de competitivitate al firmelor).

Preview document

Indici folosiți pentru măsurarea competitivității țărilor și ierarhizarea lor - Pagina 1
Indici folosiți pentru măsurarea competitivității țărilor și ierarhizarea lor - Pagina 2
Indici folosiți pentru măsurarea competitivității țărilor și ierarhizarea lor - Pagina 3
Indici folosiți pentru măsurarea competitivității țărilor și ierarhizarea lor - Pagina 4
Indici folosiți pentru măsurarea competitivității țărilor și ierarhizarea lor - Pagina 5
Indici folosiți pentru măsurarea competitivității țărilor și ierarhizarea lor - Pagina 6
Indici folosiți pentru măsurarea competitivității țărilor și ierarhizarea lor - Pagina 7
Indici folosiți pentru măsurarea competitivității țărilor și ierarhizarea lor - Pagina 8
Indici folosiți pentru măsurarea competitivității țărilor și ierarhizarea lor - Pagina 9
Indici folosiți pentru măsurarea competitivității țărilor și ierarhizarea lor - Pagina 10
Indici folosiți pentru măsurarea competitivității țărilor și ierarhizarea lor - Pagina 11
Indici folosiți pentru măsurarea competitivității țărilor și ierarhizarea lor - Pagina 12
Indici folosiți pentru măsurarea competitivității țărilor și ierarhizarea lor - Pagina 13
Indici folosiți pentru măsurarea competitivității țărilor și ierarhizarea lor - Pagina 14
Indici folosiți pentru măsurarea competitivității țărilor și ierarhizarea lor - Pagina 15
Indici folosiți pentru măsurarea competitivității țărilor și ierarhizarea lor - Pagina 16
Indici folosiți pentru măsurarea competitivității țărilor și ierarhizarea lor - Pagina 17
Indici folosiți pentru măsurarea competitivității țărilor și ierarhizarea lor - Pagina 18
Indici folosiți pentru măsurarea competitivității țărilor și ierarhizarea lor - Pagina 19
Indici folosiți pentru măsurarea competitivității țărilor și ierarhizarea lor - Pagina 20
Indici folosiți pentru măsurarea competitivității țărilor și ierarhizarea lor - Pagina 21
Indici folosiți pentru măsurarea competitivității țărilor și ierarhizarea lor - Pagina 22
Indici folosiți pentru măsurarea competitivității țărilor și ierarhizarea lor - Pagina 23
Indici folosiți pentru măsurarea competitivității țărilor și ierarhizarea lor - Pagina 24
Indici folosiți pentru măsurarea competitivității țărilor și ierarhizarea lor - Pagina 25
Indici folosiți pentru măsurarea competitivității țărilor și ierarhizarea lor - Pagina 26
Indici folosiți pentru măsurarea competitivității țărilor și ierarhizarea lor - Pagina 27
Indici folosiți pentru măsurarea competitivității țărilor și ierarhizarea lor - Pagina 28
Indici folosiți pentru măsurarea competitivității țărilor și ierarhizarea lor - Pagina 29
Indici folosiți pentru măsurarea competitivității țărilor și ierarhizarea lor - Pagina 30
Indici folosiți pentru măsurarea competitivității țărilor și ierarhizarea lor - Pagina 31

Conținut arhivă zip

  • Indici Folositi Pentru Masurarea Competitivitatii Tarilor si Ierarhizarea lor.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza Comerțului Exterior și a Politicii Comerciale a României și Impactul lor Asupra Acestei Țări

Întroducere Actualitatea temei. In epoca noastra, nici o ţară, indiferent de mărimea sau bogăţiile sale, nu-şi poate asigura toate produsele de...

Comerțul exterior al României

Comertul Exterior al Romaniei I. Definire. Modalitati de exprimare si calcul Comertul exterior al Romaniei cuprinde toate bunurile materiale care...

Creșterea competitivității economice

1. ANALIZA SOCIO-ECONOMICA SECTORUL PRODUCTIV 1.1 Factori de competitivitate Cresterea economica durabila si îmbunatatirea standardului de viata...

Comerț Exterior al Ucrainei

Capitolul 1. Consideraţii generale cu privire la comerţul exterior Operaţiunile de comerţ internaţional apar în literatura de specialitate din...

Resursele naturale din perspectivă econamică

1.Introducere Explozia demografică ce a caracterizat dezvoltarea societăţii umane în secolul al XX-lea nu trebuie considerată singurul factor...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Competitivitatea Economiei Românești

Bibliografie 37 I. Evoluţia economiei româneşti în perioada postcomunistă Anii’90, de inceput ai tranziţiei, au fost dominaţi de crize economice...

Te-ar putea interesa și

Managementul performanței

Transformările sociale şi economice pe plan mondial şi local au produs dezechilibre majore, care au afectat în egală măsură şi mediul educaţional,...

Politica Uniunii Europene de Promovare a Calității și Competitivității

Introducere Dat fiind specificul temei, complexitatea standardelor de calitate, evoluţia acestora, politica în domeniul calităţii, intrarea...

Mediul Internațional de Afaceri

Cap. 1. Noii determinaţi ai mediului global de afaceri În ultima perioadă, economia internaţională este marcată de o diversitate de transformări...

Ai nevoie de altceva?