Influența Șocurilor Externe asupra Cererii și Ofertei Agregate

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 1719
Mărime: 10.27KB (arhivat)
Publicat de: Narcisa Mitroi
Puncte necesare: 5
Ministerul Educatiei Tineret si Sport din RM Universitatea de Stat din RM “Alecu Russo” or Balti

Cuprins

  1. 1.Introducere
  2. 2.Notiuni geberale ce caracterizeaza tema
  3. 3.Şocurile externe-caracteristica şi consecintele
  4. 3.1.Dezastre naturale
  5. 3.2.”Socuri petroliere”
  6. 4.Concluzii
  7. 5.Bibliografie

Extras din referat

1.Introducere

Economia lumii este tot mai amenintata de marile socuri cum ar fi modificarile climatice, terorismul, epidemiile sau o noua criza a petrolului, potrivit raportului si al marilor societati financiare.(www.wall-street.ro)

Aceste socuri au un impact mare atat asupra economiei mondiale cit si asupra celei nationale.Intrucit statele lumii nu pot concepe existenta lor independent,aflindu-se intr-o interconexiune realizata prin tratativele de comert,conventii ect,astfel apare procesul de globalizare economica,inceput inca la mijlocul anilor 80 ai sec.XX.

Intr-un sens larg, globalizarea economiei mondiale poate fi definita ca fiind procesul deosebit de dinamic al cresterii interdependintelor dintre statele nationale, ca urmare a extinderii si adancirii legaturilor transnationale in tot mai largi si variate sfere ale vietii economice, politice, sociale si culturale si avand drept implicatie faptul ca problemele devin mai curand globale decat nationale, cerand la randul lor o solutionare mai curand globala decat nationala.

Abordata din punct de vedere economic si financiar, globalizarea poate fi definita drept intarirea si largirea legaturilor dintre economiile nationale pe piata globala a bunurilor, serviciilor si mai ales a capitalurilor.

Factorii economico-comerciali care au influentat adancirea procesului de globalizare a economiei mondiale include libera circulatie a marfurilor, liberalizarea serviciilor, liberalizarea pietelor de capital, liberalitatea investitorilor straini de a infiinta firme si alti factori cu caracter legislativ si administrativ favorabili globalizarii.(www.referat.ro)

Este evident faptul ca globalizarea are o semnificatie mult pozitiva,insa,precautind si aspectele ei negative,pot evidentia un singur punct si anume cel de dependenta,in diferite proportii si in diferite domenii,a tarilor unele fata de altele.Altfel zis,anumite schimbari,evolutii,evenimente din interiorul statului pot afecta totoodata si situatia tarilor care depind de sfera in care s-au manifestat aceste ascelatii(exemplu:dezastrele din anumite state pot afecta recolta de anumite alimente care sunt exportate.Drept rezultat,va creste pretul pentru aceste alimente ce va aduce ca consecinta minimizarea ofertei agregate pe piata tarilor importatoare).

Este foarte important de abordat problema data intrucit anume ea scoate in evidenta inerdependenta economiei statelor lumii si ne ajuta sa vedem cum influenteaza diversi factori asupra situatiei economice mondiale.

2.Notiuni generale ce caracterizeaza tema

Pentru a intelege mai bine tema abordata,ar trebui sa facem cunosinta,pentru inceput cu notiunile ce ne vor ajuta sa o percepem mai bine.Printre aceste notiuni as propune sa analizam termeni ca: cererea agregata,oferta agregata,soc economic,soc petrolier,dezastre naturale,inflatia.

Cerere agregata-totalitatea cheltuielilor planificate pentru o perioada determinata,de regula un an,destinate achizitionarii de bunuri produse in cadrul economiei nationa-le.

Oferta agregata-cantitatea totala de bunuri economice disponibila pentru vinzarea la un anu-mit nivel mediu al preturilor si intr-o perioada determinata.

Soc economic-evenimente neasteptate care pot schimba substantial directia sau intensitate flu-xului circular.

„Soc petrolier”-sporirea pretului mondial al titeilor.

Dezastre naturale-totalitatea de calamitati cae sunt provocate fie de factorii naturali,fie de cei antropogeni care au caracter destrugator partial sau total cu consecinte nefaste pentru omenire.

Inflatia-dezechilibru de ansamblu al economie care consta in aparitia sau cresterea discrepantei dintre masa monetara si oferta de bunuri fata de situatia existen-ta anterior.

Decalaj rece-sionist- marimea prin care cheltuielile dorite la nivelul angajari totale a fortei de munca nu corespund cu productia realizata in aceleasi conditii.

Stagflatia- aparitia simultana in economia nationala a doua procese: somaj si inflatie.

Preview document

Influența Șocurilor Externe asupra Cererii și Ofertei Agregate - Pagina 1
Influența Șocurilor Externe asupra Cererii și Ofertei Agregate - Pagina 2
Influența Șocurilor Externe asupra Cererii și Ofertei Agregate - Pagina 3
Influența Șocurilor Externe asupra Cererii și Ofertei Agregate - Pagina 4
Influența Șocurilor Externe asupra Cererii și Ofertei Agregate - Pagina 5
Influența Șocurilor Externe asupra Cererii și Ofertei Agregate - Pagina 6
Influența Șocurilor Externe asupra Cererii și Ofertei Agregate - Pagina 7
Influența Șocurilor Externe asupra Cererii și Ofertei Agregate - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Influenta Socurilor Externe asupra Cererii si Ofertei Agregate.doc

Te-ar putea interesa și

Influențele Politicii Monetare asupra Sectorului Bancar

Introducere Politica monetară este parte componentă a politicii macroeconomice, prin intermediul căreia se atinge obiectivul fundamental al...

Politica monetară a BNR și eficiența acesteia în asigurarea stabilității monedei naționale

Capitolul 1 Politica monetară – componentă principală a politicii economice Politica economică reprezintă ansamblul deciziilor adoptate de către...

Analiza Nivelului și Evoluției Ratei Inflației în România în Perioada 1990-1999

INTRODUCERE Inflatia reprezinta unul dintre cele mai „nocive” fenomene economice care se manifesta în economiile contemporane. Totusi, aceasta nu...

Crize Economice și Politici Anticrize

Introducere Orice cunoaştere după natura sa este istorică, iar activitatea oamenilor se bazează pe experienţa generaţiilor precedente. Principiul...

Indicatorii Macroeconomici

1. 1 Produsul Intern Brut (PIB) 1. 1. 1 Definiţie Produsul Intern Brut este un indicator macroeconomic care reflectă suma valorii de piaţă a...

Sistemul Bancar Elvețian

CAP.1 DESCRIEREA SISTEMULUI BANCAR ELVEŢIAN 1.1. Scurt istoric al sistemului bancar elveţian Secretul băncilor elveţiene are mare legătură cu...

Evoluții macroeconomice în România

Evolutii macroeconomice in Romania Schimburile economice leaga colectivitatile umane precum o uriasa panza de paianjeni. Aceste schimburi s-au...

Inflația în România în perioada 2007-2017 - evoluție, cauze și forme

1.1.Definirea inflatiei Inflatia este un dezechilibru major prezent in economia oricarei tari, reprezentat de o crestere generalizata a preturilor...

Ai nevoie de altceva?