Biblioteca

Legile Economice

Valoare:

3 puncte *

Marime:

6,43 Kb

Pagini:

3

Nota:
7Legile Economice, 7 out of 10 based on 1 rating
Contine fisiere:

doc


Domenii:

Economie


* de la numai 1.23 Lei, cumparand puncte sau poti obtine puncte daca postezi documente (vezi detalii)
Orice document downloadat sau uploadat este adaugat in Biblioteca Mea
Vezi informatii descarcari anterioare

Extras din document:

a) Fenomenele şi procesele economice. Activitatea economicã este dinamicã, ea desfãşurându-se în condiţiile şi pe baza unor multiple legãturi de intercondiţionare între faptele şi actele autonome specifice. Unele dintre acestea se manifestã la suprafaţa economiei, iar altele în profunzimea ei.
Fenomenul economic este accesibil cunoaşterii oamenilor, indiferent de profesia lor. Acesta poate fii observat şi cercetat în mod empiric, pe bazã de experienţã. Fenomenul economic reprezintã deci, o formã exterioarã a activitãţii economice, respectiv acele aspecte şi acte economice, care apar şi se manifestã la suprafaţa acesteia şi pot fi cunoscute de oameni în mod direct(preţ, cost, bani, etc.).
Privite în mişcarea lor, fenomenele devin procese economice.
Procesul economic exprimã transformãrile cantitative, structurale şi calitative în starea activitãţii economice, care evidenţiazã desfãşurarea acesteia în timp şi spaţiu.
De pildã, creşterea preţurilor, modificarea ofertei sau a cererii de bunuri economice, creşterea productivitãţii, sunt procese economice.
Un fenomen, respectiv un proces economic genereazã un alt fenomen sau un proces economic care, la rândul lor, pot condiţiona pe altele.
Dependenţele reciproce dintre fenomenele şi procesele economice, ca şi posibilitatea devenirii unora dintre ele din cauze în efecte şi invers, au fost numite de specialişti, stare de dependenţã mutualã.
În ansamblul vieţii economice apar frecvent situaţii când dinamica acesteia nu poate fi explicatã prin relaţia linearã cauzã-efect, când raporturile dintre fenomenele şi procesele economice iau forma circularã, în spiralã, un anume efect devenind cauzã a modificãrii cauzei iniţiale (de exemplu inflaţia).
b) Legile economice. Legãturile de suprafaţã exprimate de fenomenele şi procesele economice au în “spatele” lor o multitudine de alte relaţii – profunde şi cu caracter permanent – pe care oamenii de ştiinţã le-au numit legi economice.
Înţelegerea conţinutului legilor economice presupune, mai întâi, delimitarea laturilor profunde şi relativ stabile ale economiei, de cele vremelnice, aparente.
Comparativ cu fenomenele sau procesele economice, legile economice au caracteristici proprii: exprimã legãturi interioare, profunde ale vieţii economice; se prezintã ca regularitãţi relativ constante şi generale ale vieţii economice; pot fi cunoscute şi analizate numai prin folosirea unor metode de cercetare.
Spre deosebire de legile naturii, legile economice se caracterizeazã prin implicarea directã a oamenilor în viaţa economicã, ceea ce face ca manifestarea acestor legi sã aibã un pronunţat caracter aleatoriu.
O primã problemã care se pune în legãturã cu legile economice este cea a naturii lor. În acest sens, în decursul timpului s-au conturat douã concepţii mai importante.


  Documente similare:
  Preview document similar
  Modalitati de Crestere a Eficientei Economice prin Modernizare si ...
  Referatul contine 115 pagini in format doc cu o marime totala de 181.68 KB.
  Preview document similar
  Recenzie Perspectiva Economica
  Referatul contine 11 pagini in format doc cu o marime totala de 20.78 KB.
  Preview document similar
  Istoria Economica a Romaniei
  Cursul contine 99 pagini in format doc cu o marime totala de 196.23 KB.
  Preview document similar
  Economie
  Cursul contine 96 pagini in format pdf cu o marime totala de 620.84 KB.
  Preview document similar
  Eficienta Economica
  Cursul contine 61 pagini in format doc cu o marime totala de 124.14 KB.
  Preview document similar
  Exporturile Romanesti inainte si dupa Abandonarea Economiei de ...
  Proiectul contine 42 pagini in format doc cu o marime totala de 804.48 KB.
  Carti recomandate:
  Scrisa de Thomas L. Friedman, Michael Mandelbaum
  Astazi, tari precum China sunt intr-o continua ascensiune, in timp ce Statele Unite, care pana recent detineau suprematia in aproape toate domeniile si aveau un nivel de trai invidiat de celelalte natiuni, par sa bata pasul pe loc. Thomas L. Friedman si Michael Mandelbaum sustin ca tara considerata vreme indelungata cea mai mare putere a lumii ... citeste tot
  Scrisa de Otto Werk, Ruediger Erbrecht
  Compendiile, traduceri ale seriei dezvoltate in Germania de Grupul Editorial Cornelsen si Editura Volk und Wissen, se adreseaza elevilor din ciclul liceal de invatamant si acopera principalele teme ale materiilor acestei etape educationale: matematica, astronomie, fizica, chimie, biologie, economie, cunostinte tehnice generale si prelucrarea ... citeste tot
  Scrisa de Al Ries & Jack Trout
  Cele mai multe erori de marketing apar ca rezultat al presupunerii gresite ca lupta pe care o duci pentru un produs isi are radacinile in realitate. Toate legile din aceasta carte pleaca de la un punct de vedere total opus." (pagina 46) Scrisa din dorinta de a elimina miturile si conceptiile eronate din procesul de marketing, Cele 22 de legi ... citeste tot