Manipularea în afaceri - George Grisham, Sandra Lee - recenzie

Referat
8.7/10 (3 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 1893
Mărime: 62.49KB (arhivat)
Publicat de: Albert Pantea
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Cuvant inainte:

Poate ca multa lume se intreaba de ce, in aceasta epoca a rapiditatii, mai avem nevoie de bune maniere, cand este preferata viteza. Tehnologia a sporit capacitatea noastra de a comunica si interactiona, astfel incat bunele maniere si protocolul in afaceri au devenit mai necesare ca oricand.

Desi numarul consultantilor in materie de protocol a sporit simtitor, ca si interesul pentru acest subiect, bunele maniere in afaceri inca lasa mult de dorit. Pentru a avea o cariera infloritoare, este esential sa stim ce sa spunem si ce sa facem in anumite situatii.

Protocolul sau bunele maniere in afaceri reflecta anumite formalitati care pot ajuta la o mai buna conducere a companiei sau a afacerii noastre. Desigur, aceste reguli difera de la companie la companie, de la un domeniu la altul si de la o tara la alta, insa exista un standard de baza care se poate aplica oriunde.

Si acum, ca si in trecut, prima impresie este cea care conteaza. Eticheta in afaceri incepe cu modul in care raspunzi la telefon, cum strangi mana cuiva, cum zambesti si cum esti imbracat.

In pofida dezvoltarii tehnologiei, elementele umane continua sa defineasca orice afacere. Asadar, pentru a prospera avem nevoie si de bune maniere.

Cartea “Manipularea in afaceri” contine 16 capitole in care vom intalni detalii despre principiile de baza ale bunelor maniere, despre legatura dintre cariera si bunele maniere, despre eticheta internationala. Aceasta carte a atins punctele cheie ale protocolului in afaceri care sa ne ajute sa ne gasim o slujba, s-o pastram si sa avansam in cariera.

Capitolul I: ”Care sunt cele 6 principii de baza ale bunelor maniere in afaceri?” –

In afaceri este foarte important sa dispunem de urmatoarele principii de baza: politetea, discretia, amabilitatea in relatiile cu ceilalti, punctualitatea, infatisarea si limbajul adecvat. Fara aceste lucruri nu ne-am putea cladi o cariera oricat de pregatiti am fi.

Capitolul II: “Cum putem folosi cat mai bine mijloacele de comunicare” –

Odata cu tehnologia s-a modificat si protocolul in afaceri. Nu e destul sa stii cum sa vorbesti la telefon, ci si cum sa lasi un mesaj si cum sa te folosesti cat mai eficient de mesageria vocala. Daca la inceput a fost considerata drept ceva neplacut, acum este folosita din ce in ce mai des.

Capitolul III: “Care este legatura dintre cariera si bunele maniere” –

In acest secol al vitezei companiile se dezvolta, sau se restructureaza, oamenii isi schimba des locul de munca, marile firme se extind in intreaga lume. Ceea ce ramane ca o constanta este eticheta cu regulile sale, care leaga relatii de afaceri pe intreaga planeta. Amintim din nou ca prima impresie este foarte importanta si aceasta se formeaza in primele cinci minute ale unei intalniri. In general, patronii tind sa angajeze oameni agreabili si ii promoveaza pe cei care stiu sa spuna multumesc, folosesc bunele maniere, se exprima placut si se imbraca astfel incat sa faca reclama firmei.

Capitolul IV: “Incepe o noua zi de munca” –

Oamenii care au o atitudine pozitiva si optimista au cele mai multe sanse sa fie cautati de colegi si sefi sau de clienti. La munca, un zambet si o atitudine prietenoasa sunt indispensabile pentru o atmosfera cat mai placuta. Trebuie sa tinem cont de imaginea nostra, punctualitate, bunele maniere la masa, limbajul adecvat si bunele maniere la telefon.

Capitolul V: “Relatiile de la birou” –

Pentru a putea lucra cu maxim de eficienta trebuie sa stim cum sa facem ca relatiile de la birou sa fie prielnice activitatii noastre. Conteaza foarte mult sa ne cunoastem seful cat mai bine, sa stim ce inseamna relatiile dintre barbati si femei la locul de munca si cum sa conversam.

Capitolul VI: “Cum trebuie sa arate biroul dumneavoastra” –

Asa cum ne ingrijim de felul in care ne imbracam si vorbim, tot asa trebuie sa avem mare grija si de felul in care se prezinta biroul nostru. El reflecta, asemenea hainelor pe care le purtam, imaginea companiei. Trebuie sa tinem cont de costuri, timpul necesar pentru a implementa schimbarile, cine se va ocupa de transformare, motive pentru pastrarea status quo-ului, lumina, culori, mobilier, tablouri, decoratiunile de sarbatoare, cum se poate controla mizeria si intimitate.

Capitolul VII: “Eticheta internationala” –

Cunoasterea si intelegerea etichetei internationale de afaceri este o problema a tuturor oamenilor de afaceri care calatoresc mult in strainatate. Este de asemenea folositor sa cunoastem eticheta internationala chiar daca facem afaceri doar in propria tara, pentru ca acum sunt multi straini care vin sa faca afaceri cu noi si companiile straine s-au inmultit considerabil in ultimul timp.

Capitolul VIII: “Mesele de afaceri. Micul dejun, pranzul sau cina” –

Combinatia dintre afaceri si mancare ne poate ajuta sa avansam mult mai repede si mai usor in cariera, mai ales daca imbinam totul armonios. Intrebarile pe care trebuie sa le punem sunt: “cine?”, “unde?”, “cand?”. De asemenea, trebuie sa stim cum sa acceptam sau sa anulam o invitatie, sa stim asezarea la masa, manierele la masa si cum sa multumim.

Capitolul IX: “Invitatiile scrise” –

Uneori va fi mai avantajos pentru noi sa organizam ceva deosebit de micul dejun, pranzul sau cina de afaceri. Fie ca initiem sau gazduim evenimentul, fie ca participam la el, acesta cere la fel de multa atentie si grija ca oricare alt aspect al carierei. Trebuie sa tinem cont de timpul de care dispunem, resurse, costuri si importanta acestor petreceri pentru obiectivele noastre.

Capitolul X: “Tipuri de oameni de afaceri” –

Este foarte bine sa stim ce “tip” este persoana cu care avem o intalnire sau cu care lucram pentru a evita orice fel de gafe. Vom recunoaste multe tipuri de oameni, atat in cadrul relatiilor de afaceri cat si social, fie ca ne sunt colegi, superiori sau clienti, iar majoritatea acestora se vor incadra fara prea mari probleme in una din urmatoarele categorii: tipul care trebuie curtat, genul decis, spionul, mentorul, laudarosul, vorbaretul, manipulatorul, dependentul de munca, vicleanul, psihiatrul amator, amfitrionul oficial, amfitrionul neoficial, nervosul, tipul plin de success, nemultumitul, parintele si tipul celor “gata de o aventura”.

Capitolul XI: “Cadourile – primite si oferite” –

Nu exista probabil vreun subiect mai controversat si mai barfit decat practica oferirii unor cadouri. Dar atunci cand motivul este clar acela al intaririi unor relatii si nu manipularea si influentarea cu ajutorul unor bunuri materiale sau favoruri, primirea si oferirea unor cadouri pot imbunatati relatiile si climatul de afaceri. Trebuie a avem in vedere motivele, cand si cum oferim cadouri, cadourile de alta natura, notele de multumire si inregistrarea darurilor primite si oferite.

Capitolul XII: “Felicitari sau note” –

Daca ne e teama ca si un cadou modest care costa putin ar putea fi interpretat drept mita, sau bugetul nostru e redus, sau cadourile nu sunt stilul nostru, putem trimite felicitari sau note pentru a ne promova pe noi insine si compania la care lucram. Felicitarile si notele se trimit de obicei in perioada Craciunului sau a Pastelui, sunt o cale placuta de a intari relatiile personale si sunt absolute necesare in afaceri.

Preview document

Manipularea în afaceri - George Grisham, Sandra Lee - recenzie - Pagina 1
Manipularea în afaceri - George Grisham, Sandra Lee - recenzie - Pagina 2
Manipularea în afaceri - George Grisham, Sandra Lee - recenzie - Pagina 3
Manipularea în afaceri - George Grisham, Sandra Lee - recenzie - Pagina 4
Manipularea în afaceri - George Grisham, Sandra Lee - recenzie - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Manipularea in Afaceri - George Grisham, Sandra Lee - Recenzie.doc

Alții au mai descărcat și

Înțelesurile Managementului

CAPITOLUL I – GENERALITĂŢI 1.1 ÎNŢELESURILE MANAGEMENTULUI În formele sale incipiente, empirice, managementul l-a însoţit pe om, am putea spune,...

Etica afacerilor

1. Ce este Etica Accentul pus în ultimii ani pe etica în afaceri se datorează schimbărilor rapide în domeniul forţei de muncă, ca rezultat al...

Eticheta în business

CAPITOLUL I: Eticheta si businessul “Politeţea este cheia de aur care deschide toate uşile” Ambrose Bierce 1.1 Caracteristica generală Bunele...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

Valori și Principii ale Eticii în Afaceri

1. Consideraţii generale privind normele morale şi etica 1.1 Normele morale Etica poate fi privită ca o cercetare asupra normelor morale şi ca o...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Recenzie, Manipularea în afaceri - Sandra Lee, George Grisham

Protocolul in afaceri – arma de care va puteti folosi pt a va impune punctual de vedere, pt a manipula un adversar sau un partener de afaceri, sau...

Ai nevoie de altceva?