Biblioteca

Onu - Diplomatia Preventiva si Situatiile de Criza

Referat / Economie
Informatii Referat:
Numar de pagini: 8
Marime arhiva: 16.20Kb
Contine fisiere: doc
Numar de fisiere: 1
Tip document: Referat
Domeniu: Economie
Nota pe site: 7 Onu - Diplomatia Preventiva si Situatiile de Criza, 7 out of 10 based on 1 rating
Valoare:
Ce sunt punctele? Ce sunt punctele?

Punctele reprezinta moneda de schimb a site-lui.

Ai nevoie de ele ca sa downloadezi documente si le poti primi incarcand documente pe site.

Daca nu vrei sau nu poti face asta, punctele se pot cumpara foarte usor prin SMS, Card sau PayPal.

Click pentru mai multe detalii.

Fisiere in arhiva: (1)

 • Onu - Diplomatia Preventiva si Situatiile de Criza.doc

Extras din document:

INTRODUCERE
Este ironic pentru ONU ca, la celebrarea celei de-a 50-a aniversari, declaratia Secretarului General privitoare la mentinerea pacii si securitatii internationale a avut teme ca retragere si astepari inferioare. In ianuarie 1995, Secretarul General a adus in discutie Agenda pentru Pace din 1992, declarand ca nici secretariatul Natiunilor Unite, nici Consiliul de Securitate nu erau in masura sa conduca operatiuni militare atat de complexe ca cele din Somalia si fosta Iugoslavie. Insusi Secretarul General a scris ca ONU “nu au capacitatea de a-si desfasura, comanda sau controla operatiunile si ar fi nebunesc sa incerce sa faca asta in momentul de fata, cand organizatia este in cautare de resurse si presata sa faca fata responsabilitatilor ce ii sunt incredintate de a crea si de a pastra pacea”. Aceasta a fost o recunoastere explicita a esecului operatiunilor militare complexe si a misiunilor ambitioase de mentinere a pacii in Somalia si Iugoslavia.
Intre 1989 si 1991, sfarsitul Razboiului Rece si nemaipomenita cooperare internationala aratata in Razboiul din Golf, erau in viziunea moltora semne ale unei noi ere de securitate colectiva, una in care Natiunile Unite puteau fi implicate active, ca manager militar. In timpul “exploziei de mentinere a pacii” ce a urmat aceste evenimente, cererile militare ale operatiunilor sponsorizate sau sanctionate de ONU au crescut semnificativ, si calitativ si cantitativ. Aceasta cresterea simultana a numarului operatiunilor, a marimii fortelor implicate si a complexitatii sarcinilor militare, a indemnat la o abundenta de studii si seminarii menite a imbunatatii capacitatile de conducere militara ale ONU. In recomandarile celor mai multe rapoarte centrate pe acordarea de resurse organizatiei s-a subliniat necesitatea conducerii acestor ambitioase operatiuni militare, iar in acelasi timp pastrarii integritatii si suveranitatii statelor membre.
Premisa acestor eforturi era aceea ca impasul Razboiului Rece, care a ingrozit Natiunile Unite timp de 45 ani, a impiedicat dezvoltarea unei capacitate a organizatiei de a controla efectiv operatiunile militare. Intr-o noua era a cooperarii, aceasta capacitate poate fi acum alimentata si pusa in aplicare, asa cum, cu siguranta, fondatorii organizatiei au intentionat. Oricum, esecurile unei ONU intarite, intr-o era a aprobarii unanime a Consiliului de Securitate, contrazice aceasta interpretare. Sistemul ONU este in mod firesc nefunctional in ceea ce priveste mobilizarea si controlul operatiunilor militare in zone periculose. Provocarile politico-militare ale acestor operatiuni cer o capabilitate de management ce este antitetica cu conceptul Natiunilor Unite de organizatie internationala bazata pe participarea voluntara a statelor natiune.
Daca cineva ar trebui sa descrie prezentul ca o era a securitatii colective, ar trebui sa recunoasca bineinteles ca si setul complex de relatii, care separa operatiunile militare profesioniste, face parte din statul natiune. Acestea sunt relatii politice, morale, functionale si legale si sunt caracterizate prin legitimitate, autoritate si de responsabilitate. Relatiile influenteaza puternic deciziile privitoare la structura fortelor, comanda, controlul si obiectivele militare. Aceste relatii, asa cum se aplica pentru mobilizarea fortelor militare, pentru comanda activitatii lor cu autoritate si pentru stabilirea directiilor si resurselor strategice, nu sunt caracteristici ale ONU. Fara ele, Natiunile Unite nu vor putea fi niciodata un manager bun al operatiunilor militare importante.
Acest articol prezinta teza conform careia ONU nu au capacitatea pentru astfel de management militar profesional si ca astfel de capacitate nu au fost “prezente, ci adormite” in timpul Razboiului Rece. De fapt, ONU este anti-profesionala in sens militar; cel mult poate conduce actiunile cvasimilitare si operatiuni limitate, cum ar fi observarea misiunilor si misiuni traditionale, neinsemnate de mentinere a pacii. Pasii recenti, urmati pentru profesionalizarea operatiunilor militare ale ONU au esuat, deoarece capacitatile militare ale ONU nu pot fi separate de natura sa politica. Pentru a-l parafraza pe Clausewitz, operatiunile militare ale Natiunilor Unite au caracteristica lor proprie, dar logica lor este cea a caracterului politic al ONU.
MANAGEMENTUL MILITAR PROFESIONIST
Data fiind natura indatoririlor militare, nu exista indoiala ca operatiunile militare complexe recent preluate de ONU cer management militar profesional.
De-a lungul timpului Natiunile Unite au abordat limitat problema operatiunilor militare care, datorita Razboiului Rece sau nu, au situat diferit institutiile caracteristice si limitarile politice. Natiunile Unite si operatiunile lor militare traditionale (misiuni de observare si mentinere a pacii) nu s-au intalnit accidental, ci in multe privinte au fost menite sa fie impreuna. Prin proceduri de management improvizat si ad-hoc, ONU a dezvoltat o doctrina militara bazata pe consimtamantul beligerantilor, functia pasiva a fortei militare si impartialitatea fortelor si actiunilor ONU.
Cateva caracteristici operationale s-au ivit in timpul evolutiei observarilor si misiunilor de mentinere a pacii. De exemplu, structura de forta a acestor misiuni va fi totdeauna influentata mult mai mult de sensibilitatile politice decat de cererile pur militare. In concluzie, comanda si controlul acestor actiuni militare ale ONU vor fi bazate pe privilegiile statelor nationale ce au trupe in serviciile ONU. In sfarsit, operatiunile insele (cu exceptia operatiunilor din Congo) se vor baza pe consensul si cooperarea partilor beligerante si nu se vor putea baza pe constrangere sau forta armata.


Previzualizare pagini: (8)

  Comentarii:

  Facultatea REI, Ase Bucuresti


  Documente similare:
  Preview document similar
  Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa
  Referatul contine 10 pagini in format doc cu o marime totala de 22.02 KB.
  Preview document similar
  Fiscalitatea Agentilor Economici
  Proiectul contine 121 pagini in format doc cu o marime totala de 211.05 KB.
  Preview document similar
  Globalizarea Economiei
  Cursul contine 64 pagini in format pdf cu o marime totala de 475.05 KB.
  Preview document similar
  Cheltuielile Publice
  Referatul contine 20 pagini in format doc cu o marime totala de 31.32 KB.
  Preview document similar
  Finante Publice
  Cursul contine 89 pagini in format pdf cu o marime totala de 784.22 KB.
  Preview document similar
  Economie Mondiala - Romania
  Proiectul contine 17 pagini in format doc cu o marime totala de 128.15 KB.
  Carti recomandate:
  Petru Dumitriu
  In acest ev de globalizare economica si geopolitica galopanta, cartea Sistemul ONU in contextul globalizarii: reforma ca vointa si reprezentare, datorata diplomatului de cariera si specialistului in organizatii internationale, Petru Dumitriu, propune o noua matrice de analiza a reformei ONU, sprijinita pe o metodologie novatoare ale carei... citeste tot
  Sabin Buraga, Victor Tarhon-Onu, Stefan Tanasa
  Lucrarea descrie in detaliu unul dintre cele mai folosite standarde de programare pe partea server a aplicatiilor destinate Web-ului: CGI (Common Gateway Interface), punind un accent deosebit asupra elaborarii de aplicatii CGI in doua dintre limbajele de tip script, larg utilizate pe platforma Linux: shell-ul bash si limbajul Perl. Alaturi... citeste tot
  Moreau Defarges Philippe
  Din cuprins: Ce este o organizatie internationala ONU si mentinerea pacii; OMS; FMI; Tarile arabe si islamice; De la OECE la OCDE; Consiliul Europei; De la Comunitatile Europene la Uniunea Europeana. citeste tot