Particularități ale activități brokerilor de credite în lume

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 4879
Mărime: 341.90KB (arhivat)
Publicat de: Constantin Grigore
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Bogdan Capraru
Prezentat la FEAA

Cuprins

  1. Cap.1 Definirea brokerilor de credite şi caracteristicile activităţii acestora prin prisma avantajelor oferite şi a prejudecăţilor 2
  2. 1.1. Definirea brokerilor de credite 2
  3. 1.2. Avantaje ale activităţii brokerilor de credite 2
  4. 1.3. Cele mai frecvente prejudecăţi referitoare la brokerii/consultanţii de credite 4
  5. Cap.2 Particularităţi ale activităţii internaţionale ale brokerilor de credite şi activitatea acestora în Anglia 5
  6. 2.1. Activitatea brokerilor de credite în Anglia 6
  7. Cap.3 Particularităţi ale brokerilor de credite în România 9
  8. 3.1. Particularităţi ale activităţii brokerului de credite CreditLand şi Vision Consult 11
  9. 3.2. Asociaţia Română a Brokerilor de Credite 14
  10. Concluzii 17
  11. BIBLIOGRAFIE 18

Extras din referat

Cap.1 Definirea brokerilor de credite şi caracteristicile activităţii acestora prin prisma avantajelor oferite şi a prejudecăţilor

1.1. Definirea brokerilor de credite

Brokerul de credite poate fi definit ca acea persoană autorizată de către instituţiile financiare bancare sau nebancare să promoveze produsele acestora prin contact direct cu persoanele fizice sau juridice care doresc să contracteze un credit, fără ca vreuna dintre părţi să aibă exclusivitate . Poate fi definit şi ca o companie independentă de bănci sau alte instituţii financiare nebancare, fiind un intermediar între clienţi şi bănci. Prin consultanţii săi financiari, firma ajută clientul să treaca peste dificultatea înţelegerii unui produs de credit, dificultate ce rezultă din multitudinea de factori care compun un astfel de produs mai ales când este vorba despre un credit imobiliar sau ipotecar.

Fiecare instituţie financiară face tot posibilul ca prin astfel de parteneriate să atragă un portofoliu cât mai mare de clienţi, prin urmare îşi dezvoltă adevărate reţele de brokeri parteneri la nivel local sau naţional (în funcţie de acoperirea branch-urilor fiecărei instituţii) pe unul sau mai multe tipuri de produse de creditare.

Brokerul de credite consiliază persoanele fizice şi juridice în alegerea şi contractarea celui mai potrivit credit şi se ocupă de relaţia cu banca (colectarea şi depunerea documentelor, monitorizarea procesului de analiză a dosarului, informarea clientului). Acesta nu poate aproba sau respinge un dosar, acestă decizie revine băncii, care preia dosarul spre analiză.

1.2. Avantaje ale activităţii brokerilor de credite

Printre avantajele oferite de activitatea brokerilor de credite, pot fi considerate următoarele:

1.Timp economisit

Un prim avantaj de pe urma unei astfel de relaţii între un client şi un broker de credite este acela de a oferi celor interesaţi de un credit posibilitatea de a alege, în acelaşi timp, diverse variante de creditare, fără a fi nevoit să meargă pe la mai multe bănci. Astfel, se poate evita pierderea timpului petrecut în mai multe bănci în căutarea celei mai avantajoase oferte. Concret, consultantul de credite lucrează în medie cu 5-7 bănci şi se presupune că ştie oferta şi condiţiile specifice fiecăreia.

2.Oportunitatea alegerii creditului potrivit

În afară de avantajul de a avea la dispoziţie, într-un singur loc şi în acelasi timp, toate ofertele băncilor pentru alegerea unui credit, apelând la un broker, clientul poate să îşi facă o imagine mult mai relevantă cu privire la condiţiile de creditare, astfel încât să poată alege cea mai bună ofertă. Un broker de credite, pe lângă faptul că oferă informaţiile despre credite de la diferite bănci, ajută clientul să înţeleagă respectivele informaţii. Acesta este un mare avantaj întrucât cuvintele financiare cu privire la dobândă sau comisioane sunt destul de ingenioase şi pot fi şi bine ascunse.

După o discuţie amănunţită cu clientul despre situaţia financiară şi despre obiectivele pe care vrea să le îndeplinească, brokerul de credite va oferi o recomandare de finanţare personalizată şi, astfel, clientul va avea o şansă mai bună să obţină creditul de care are nevoie.

În plus, consultantul va oferi o listă completă a documentelor necesare pentru întocmirea dosarului de credit şi va arăta clientului cum trebuie completate acestea şi de unde se obţin.

După ce întocmeşte dosarul de credit şi se asigură că acesta conţine toate documentele necesare, consultantul îl transmite băncii spre analiză şi ţine la curent clientul cu stadiul dosarului, care este analizat din punct de vedere financiar şi juridic.

3.Un credit printr-un broker nu presupune costuri suplimentare în anumite ţări

Un credit obţinut printr-un broker de credite are aceleaşi costuri ca cel acordat de bancă. Brokerul nu ia nici un comision de la beneficiarii creditelor, ci de la bancă, pentru că brokerul aduce băncii noi clienţi, pe care altfel nu i-ar fi avut. Mai mult, brokerul poate aduce băncii clienţi mai buni decât cei pe care-i atrage banca, adică mai ieftini.

Banca primeşte clientul “de-a gata”, un client pentru care banca nu a trebuit să cheltuie bani prin deschiderea de sucursale unde să vina clientul, prin angajarea de consilieri bancari cu care să discute clientul şi să-l consilieze. Din acest motiv, băncile plătesc un comision brokerilor pentru noii clienţi.

Mai mult, banca câştigă şi prin faptul că primeşte dosare de creditare cu un grad de aprobare mare, întrucât acestea au trecut deja prin filtrul brokerului.

Preview document

Particularități ale activități brokerilor de credite în lume - Pagina 1
Particularități ale activități brokerilor de credite în lume - Pagina 2
Particularități ale activități brokerilor de credite în lume - Pagina 3
Particularități ale activități brokerilor de credite în lume - Pagina 4
Particularități ale activități brokerilor de credite în lume - Pagina 5
Particularități ale activități brokerilor de credite în lume - Pagina 6
Particularități ale activități brokerilor de credite în lume - Pagina 7
Particularități ale activități brokerilor de credite în lume - Pagina 8
Particularități ale activități brokerilor de credite în lume - Pagina 9
Particularități ale activități brokerilor de credite în lume - Pagina 10
Particularități ale activități brokerilor de credite în lume - Pagina 11
Particularități ale activități brokerilor de credite în lume - Pagina 12
Particularități ale activități brokerilor de credite în lume - Pagina 13
Particularități ale activități brokerilor de credite în lume - Pagina 14
Particularități ale activități brokerilor de credite în lume - Pagina 15
Particularități ale activități brokerilor de credite în lume - Pagina 16
Particularități ale activități brokerilor de credite în lume - Pagina 17
Particularități ale activități brokerilor de credite în lume - Pagina 18
Particularități ale activități brokerilor de credite în lume - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Particularitati ale Activitati Brokerilor de Credite in Lume.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Dezvoltarea asigurărilor în țările din Uniunea Europeană - cu referire la ING Asigurări România

Introducere Asigurarea - metodă de management al riscului Existenţa asigurării ar fi lipsită de sens fără existenţa riscului. Pentru a înţelege...

Organisme de Finanțare și Garantare a Exporturilor din Țările Dezvoltate

Activitatea de comerţ exterior este importantă deoarece prin aceasta se realizează schimbul de bunuri şi valori pe piaţa internaţională şi se...

Ai nevoie de altceva?