Biblioteca

Piata - Piata, Tipurile si Functiile ei, Principalele Forme de Piete Contemporane

Referat / Economie, Drept Comercial
Informatii Referat:
Numar de pagini: 9
Marime arhiva: 23.03Kb
Contine fisiere: doc
Numar de fisiere: 1
Tip document: Referat
Nota pe site: 7 Piata - Piata, Tipurile si Functiile ei, Principalele Forme de Piete Contemporane, 7 out of 10 based on 1 rating
Profesor indrumator / Prezentat Profesorului:
Obreja Maria
Valoare:
Ce sunt punctele? Ce sunt punctele?

Punctele reprezinta moneda de schimb a site-lui.

Ai nevoie de ele ca sa downloadezi documente si le poti primi incarcand documente pe site.

Daca nu vrei sau nu poti face asta, punctele se pot cumpara foarte usor prin SMS, Card sau PayPal.

Click pentru mai multe detalii.

Fisiere in arhiva: (1)

 • Piata - Piata, Tipurile si Functiile ei, Principalele Forme de Piete Contemporane.doc

Extras din document:

Piata si procesele pe piata se vor sfarsi odata cu sfarsitul omenirii. Atat stramosii nostri cat si noi, contemporanii, santem preocupati de o mare problema,care vizeaza viitorul pietei si proceselor pe piata.
I. Piata, tipurile si functiile ei.
1. Esenta si functiile pietei.
In mecanizmul de functionare a unei economii moderne piata ocupa un loc esential determinind intr-o proportie insemnata deciziile si comportamentele agentilor economici.
Categorie a economiei de schimb, in acceptiunea cea mai frecventa, piata desemneaza un ansamblu coerent, un sistem sau o retea de relatii de vanzare-cumparare intre parti contractante care sint pe de o parte, unite prin legaturi de interdependenta si, pe de alta parte se afla in rapoturi de opozitie. Participantii la aceste relatii sint producatorii de bunuri si servicii, ofertantii de factori de productie si consumatorii, care reprezinta asa cum aprecia J.K.Galbraith si W.Salinger, ’’Centri distincti de decizie, care se opun unul altuia prin urmarirea propriului interes, dar sint legati in acelasi timp printr-o solidaritate functionala’’.
In acelasi timp, piata este privita de multi economisti drept un mecanizm complex care cuprinde, in principal, cererea si oferta, concurenta, preturile, si altele, care reglementeaza economia, care actioneaza asupra diviziunii muncii si la schimbul de activitati, dupa cum arata F.von Hayek ’’piata apare pentru agentii participanti la schimb ca o ’’amenintare’’, ca o ’’forta arbitrara’’ care le determina pretul si implica venitul si pe care ei cauta sa o influenteze sau sa o controleze’’. Situatia lor economica si nu numai aceasta depinde de piata si in primul rind de ceea ce se petrece pe piata.
’’Piata – afirma economistul francez M.Dider-apare ca un ansamblu de mijloace de comunicatii prin care vinzatorii si cumparatorii se informeaza reciproc despre ceea ce ei au, despre ceea ce acestea au nevoie, despre preturile pe care le cer si pe care le propun pentru ca tranzitiile dintre ei sa se incheie. Deci, piata este inainte de toate ’’un contract social’’, mai mult sau mai putin spontan, care difineste locul economic in ansamblul vietii sociale’’.
Importanta pietei, intr-un asemenea mecanizm economic deriva din functiile pe care ea le indeplineste in economie, cu abateri mai mari sau mai mici ca urmare a conditiilor concrete ce exista in timp sau spatiu. In primul rind, piata este cea care realizeaza contactul permanent dintre productie, respectiv dintre producatorii de bunuri si servicii, pe de o parte si consum, respectiv consumatorii, nevoile si gusturile acestora, pe de alta parte. Prin acest fapt piata asigura alocarea si utilizarea eficienta a resurselor economico-materiale, umane si financiare, determinind deciziile agentilor economici cu privire la productie, repartitie, schimb si consum. In al doilea rind prin piata economica se autoregleaza, isi stabileste independent proportiile si echilibrele necesare propriei reproduceri. In acest scop in decursul veacurilor de constituire si maturizare ea si-a format numeroase pirghii ce actioneaza intr-o complexa angrenare(pret, cerere, profit, concurenta, ect.). In al treilea rind, piata asigura echilibrul economic pe termen lung, in principal, echilibrul dintre oferta(productie) si cerere(consum), realizind ceea ce preconizau inca economistii clasici- transformarea intereselor proprii ale indivizlor in cea mai buna optiune pentru societate- cu privire la utilizarea resurselor disponibile la un moment dat.
Pentru ca piata sa indeplineasca asemenea functii se impune sa existe o serie de premize necesare.
In primul rind, conditia fundamentala pentru existenta si functionarea pietii este aceea a autonomiei de decizie a agentilor economici care apar pe piata, autonomiei care trebuie privita sub toate cele trei laturi ale ei: autonomie in ceea ce priveste dreptul de decizie in alocarea si utilizarea resurselor materiale, umane si financiare, autonomia organizarii si conducerii procesului economic si autonomia in ceea ce priveste modul de valorificare a rezultatelor activitatilor economice.
In al doilea rind, reglementarea de catre stat a economiei prin pirghii economice, care isi gasesc expresia imtr-o actiune indirecta asupra activitatii economice, prin bugetul de stat, impozite, taxe si tarife, credite, investitii de stat, ect.
Deasemenea si statul trebuie in acelasi timp sa asigure orientarea sociala a economiei, aplicind in acest scop sistemul garantiilor sociale, care asigura tuturor cetitenelor posibilitati egale de munca, de realizare a veniturilor, de asigurari sociale, de ocrotirea sanatatii, invatamint, cultura, conditii sanatoase de munca si de mediu de viata. In fapt, nicaieri in lume piata nu mai este cu adevarat si in intregime libera. In toate tarile sint anumite regule de functionare a pietei, care de obicei cad in competenta statului. Iata ce spune, in legatura cu aceasta B.Reich, profesor al universitatii Harvard:’’In lumea moderna este imposibil ca statul sa nu ea decizii, privind modul in care trebuie organizata concurenta economica in cadrul pietei, iar institutiile de stat ar trebui sa-si concetreze atentia asupra elaborarii unor reguli privind concurenta in conformitate cu telurile de ansamblu ale societatii’’.


Previzualizare pagini: (9)

  Documente similare:
  Preview document similar
  Piata
  Referatul contine 18 pagini in format doc cu o marime totala de 58.38 KB.
  Preview document similar
  Burse si Piete Internationale
  Cursul contine 114 pagini in format doc cu o marime totala de 1.23 MB.
  Preview document similar
  Piata
  Referatul contine 18 pagini in format doc cu o marime totala de 58.39 KB.
  Preview document similar
  Adaptarea Preturilor pe Tipuri de Piata
  Cursul contine 16 pagini in format doc cu o marime totala de 29.1 KB.
  Preview document similar
  Piata ca Subsistem al Schimbului Economic
  Proiectul contine 49 pagini in format doc cu o marime totala de 358.87 KB.
  Preview document similar
  Piata
  Referatul contine 15 pagini in format doc cu o marime totala de 32.26 KB.
  Carti recomandate:
  Oana (Pana) Mionel
  In prezent, traim intr-o lume financiara foarte interesanta, unica in felul ei, si totusi atat de diferita, caracterizata de piete financiare din ce in ce mai sofisticate, de inovatia produselor financiare si de o competitie acerba intre investitorii financiari globali. Asa cum Oana Mionel surprinde in aceasta carte, schimbarea atitudinala... citeste tot
  Lucian Croitoru
  O carte matura, alerta, scrisa cu pasiune, claritate si competenta.
  Sunt invocate principii si oferite solutii solide la provocarile actuale. Cititi-o!
  MUGUR ISARESCU
  Guvernatorul BNR Aparuta la momentul potrivit, cartea, scrisa de fostul meu coleg si consilier, contine argumente-cheie despre cum pietele functionale... citeste tot
  Joel Kurtzman
  Scopul acestei carti este acela de a explica magia pietei, precum si ratiunile si mecanismele sale - prin exemple preluate de pe marile piete financiare ale lumii si de la marii actori ai bursei. Mai mult de jumatate din americani isi administreaza singuri o parte din propriile fonduri de pensii si fac in permanenta investitii in actiuni,... citeste tot