Plan de afaceri - fermă de lipitori

Referat
6.7/10 (3 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 2278
Mărime: 18.93KB (arhivat)
Publicat de: Anabela Pop
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Dragusin Mariana

Extras din referat

1.SUMAR

Una din afacerile care ar putea aduce anual zeci de mii de euro este o ferma de lipitori. În Vest, kilogramul de lipitori costa între 170-180 de euro, avantajul fiind ca la noi costurile recoltarii sunt minime. E drept, pentru export e nevoie de tot felul de aprobari si semnaturi, dar rentabilitatea afacerii este una considerabila.

S.C.LIPIROM.S.R.L. cu un capital subscris de 25.000 de euro a fost infiintata la 28.10.2007 si este inmatriculata la Registrul Comertului, numarul J40/68543/2007. Firma are sediul in Bucuresti, sector 6, strada CHIBZUINTEI, numarul 2, bloc A6, apartament 5 si este proprietatea a 5 asociati, Iordache Irina, Isarev Alexandra Ecaterina, Ivan Diana Iuliana, Jianu Alexandra si Lasu Gabriela, fiecare detinand 20% din partile sociale. Ca si in cazul societatii in nume colectiv, societatea cu raspundere limitata se bazeaza pe increderea asociatiilor. Portivit art. 32 din Legea nr. 31/1990, societatea cu raspundere limitata se va constitui prin contract de societate si statut, care se incheie in forma autentica. Pentru asigurarea protectiei proprietatii intelectuale, firma S.C.LIPIROM, e inregistrata la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci. Dupa aderarea României la Uniunea Europeana, domeniul proprietatii intelectuale se bucura de o importanta deosebita, acesta fiind inclus în mai multe capitole de negociere respectiv Dreptul societatilor comerciale, Libera circulatie a marfurilor, Uniunea vamala, Cultura si audiovizualul.

Nicolae Enache este singurul român care exporta lipitori. Afacerea a demarat-o în urma cu câtiva ani, auzind de la un prieten stabilit în Germania cât de cautate sunt acolo lipitorile. Anual, Enache exporta câteva sute de kilograme. Despre cifre însa, vorbeste cu mare greutate. El exporta în Germania, iar nemtii re-exporta la americani pe bani buni. Întreprinzatorul român nu vrea sa divulge sumele pe care le câstiga, dar recunoaste ca sunt “frumusele”. La o clinica în Germania un tratament naturist cu lipitori costa enorm (între 5.000 si 10.000 de euro - n.n.) si folosesc o mâna de lipitori. Un kilogram de lipitori se vinde la americani cu pâna la 2.000 de euro. De aceea, nu e de mirare ca unele institute de acolo deja au comandat studii în Delta, pentru a înfiinta crescatorii de lipitori în tara noastra.

De ce lipitori?

Din ce in ce mai multi oameni suferinzi apeleaza la tratamente alternative, in locul celor medicamentoase. Scleroza cerebrala, arterioscleroza, cardioscleroza, insuficienta cardiaca, tromboza, varicele, hemoroizii, bolile ginecologice si de piele, migrenele, sterilitatea, bolile prostatei, bolile dintilor, nevrita nervului urechii si otita sunt doar câteva din afectiunile tratate prin hirudoterapie (terapia pe baza de lipitori). La noi exista foarte putini medici specializati în hirudoterapie si de aceea cererea interna e foarte mica. Putini stiu ca în saliva lipitorilor se gasesc circa 50 de substante cu efect curativ, care nu pot fi sintetizate sau create pe cale artificiala.

Datorita acestor calitati curative, atat pe piata interna cat si pe cea externa, cererea pentru lipitori este in continua crestere. Desi documentatia necesara pentru infiintarea unei astefel de crescatorii este accesibila, piata din Romania este foarte putin valorificata, deoarece exista putini medici care sa o practice.. Lipitorile sunt folosite de medicii din Occident, în clinici de renume, unde piata este mult mai dezvoltata. Daca am porni aceasta afacere, ar exista oligopol pe piata din Romania . Avand in vedere numarul mare de pacienti, bolnavi piata in final ar fi segmentata, fiecare producator detinand o anumite nisa. Ceea ce va diferentia valorificarea oportunitatii va fi numarul limitat de resurse disponibile. O posibila oportunitate de valorificare mai buna a pietei nationale, pentru viitor, ar fi deschiderea acesteia prin exporturi orientate catre Statele Unite ale Americii, profitand de faptul ca incepand cu anul 2007, aceste exporturi sunt permise.Cât ne costa crescatoria?

Documentatia pentru ferma de lipitori se poate obtine usor. La crescatorie va trebui sa angajam un biolog si un medic veterinar care sa supravegheze hrana si comportamentul molustelor, pentru a corespunde standardelor solicitate la export. Capitalul necesar se ridica la circa 10.000 de euro, depinzând de cât de mare se doreste a fi afacerea. Banii se amortizeaza într-un an sau doi. E drept, pentru început se poate improviza o ferma si într-un apartament obisnuit, cheltuielile fiind infinit mai mici. Lipitorile pot fi tinute în baie, în bidoane mari, fiind necesara însa o instalatie de recirculare a apei, pentru a crea conditii similare celor din mediul natural.

Hrana si modul de transport

Hrana nu e o problema, pentru ca lipitorile pot sa traiasca, dintr-o singura “masa”, o jumatate de an. E drept ca hrana este una speciala si se administreaza în intestine de oaie sau de porc. De asemenea, pentru a evalua calitatile molustelor, ele trebuie testate în permanenta. Dupa obtinerea tuturor autorizatiilor, a certificatelor sanitar-veterinare si a permisului de export, lipitorile se aseaza într-o cutie de lemn cu gauri, suspendate în saculete de bumbac, cu hirudogel (înlocuitor al apei). Desi cei care se ocupa cu asa ceva sunt zgârciti în a da cifre, afacerile cu lipitori pot sa aduca, potrivit unor calcule ale specialistilor, zeci de mii de euro anual.

Preview document

Plan de afaceri - fermă de lipitori - Pagina 1
Plan de afaceri - fermă de lipitori - Pagina 2
Plan de afaceri - fermă de lipitori - Pagina 3
Plan de afaceri - fermă de lipitori - Pagina 4
Plan de afaceri - fermă de lipitori - Pagina 5
Plan de afaceri - fermă de lipitori - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Plan de Afaceri - Ferma de Lipitori.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Plan de afaceri - fermă lipitori

Partea I- Descrierea solicitantului A. Date Generale Privitoare la solicitant A.1. Denumirea solicitantului: S.C.MEDI-TRANS S.R.L. A.2....

Ai nevoie de altceva?