Politica Agricolă Comunitară

Referat
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 52 în total
Cuvinte : 25668
Mărime: 97.02KB (arhivat)
Publicat de: Todor Biro
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Dodescu Anca
Facultatea de Stiinte Economice Oradea

Extras din referat

Politica agricola comuna consta într-o serie de masuri, unele dintre acestea vizând dezvoltarea rurala. Este important ca finantarea sa se faca pentru acele masuri, pentru a contribui la realizarea obiectivelor politicii agricole commune(PAC). Deoarece masurile au anumite elemente în comun si totodata difera în privinta anumitor aspecte, finantarea lor trebuie reunita sub un cadru de reglementare unic care sa permita, dupa caz, o abordare diferita. Pentru a tine seama de aceste diferente, sunt înfiintate doua Fonduri europene pentru agricultura, si anume Fondul European de Garantare Agricola (denumit în continuare FEGA) pentru finantarea masurilor de piata si Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala (numit în continuare FEADR) pentru finantarea programelor de dezvoltare rurala.

Bugetul comunitar va finanta cheltuielile politicii agricole comune, inclusiv cele pentru dezvoltarea rurala, prin intermediul fondurilor mentionate anterior. În conformitate cu articolul 53 din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului din 25 iunie 2002 privind Regulamentul financiar aplicabil bugetului general al Comunitatilor Europene , aceasta se va realiza la nivel central sau în contextul gestiunii comune, împreuna cu statele membre. Trebuie specificate toate tipurile de masuri ce pot fi finantate prin intermediul acestor fonduri.

Daca, pe parcursul verificarii si încheierii conturilor, Comisia nu are suficiente garantii ca la nivel national controalele sunt corecte si transparente si ca agentiile de plati verifica legalitatea si corectitudinea declaratiilor de cheltuieli pe care le efectueaza, nu va putea stabili într-o perioada rezonabila de timp totalitatea cheltuielilor angajate din fondurile europene agricole. Din acest motiv, trebuie sa se prevada de catre statele membre acreditarea agentiilor de plati, stabilirea procedurilor de obtinere a scrisorilor de garantie, certificarea sistemelor de gestiune si control, precum si certificarea conturilor anuale de catre organisme independente.

Pentru a asigura consecventa standardelor necesare pentru acreditare în statele membre, Comisia trebuie sa ofere consultanta în privinta criteriilor ce urmeaza a fi aplicate. În plus, pentru a asigura transparenta controalelor la nivel national, în special în ceea ce priveste procedurile de autorizare, validare si plata, numarul autoritatilor si organismelor carora le sunt delegate aceste responsabilitati, va fi limitat, dupa caz, tinând seama de acordurile constitutionale ale fiecarui stat membru.

În cazul în care un stat membru acrediteaza mai mult de o agentie de plati, este important sa se desemneze un singur organism de coordonare pentru a asigura consecventa în domeniul gestionarii de fonduri, pentru a stabili o legatura între Comisie si agentiile de plati acreditate si pentru a se asigura ca informatiile cerute de Comisie referitoare la functionarea anumitor agentii de plati sunt disponibile cu usurinta.

Pentru a asigura o colaborare armonioasa între Comisie si statele membre în privinta finantarii cheltuielilor PAC si, în special, pentru a permite Comisiei sa monitorizeze îndeaproape gestionarea financiara a statelor membre si verificarea si încheierea conturilor agentiilor de plati acreditate, anumite informatii trebuie transmise Comisiei de catre statele membre sau trebuie puse la dispozitia Comisiei. Tehnologia informationala trebuie utilizata cât mai mult în acest sens.

În scopul de a compila informatiile (datele) ce urmeaza a fi transmise Comisei si pentru a permite Comisiei sa aiba acces total si imediat asupra datelor despre cheltuieli atât în format tiparit cât si electronic, trebuie stabilite reguli corespunzatoare privind prezentarea, transmiterea datelor,si termenele limita ce trebuie respectate.

Operatiunile si masurile finantate prin politica agricola comuna implica în parte gestionarea comuna. Pentru a se asigura ca fondurile comunitare sunt gestionate corect, Comisia trebuie sa desfasoare controale asupra gestionarii fondurilor de catre autoritatile statelor membre responsabile cu efectuarea platilor. Este recomandabil sa se defineasca natura controalelor ce urmeaza a fi efectuate de catre Comisie, sa se specifice limitele de responsabilitate pentru aplicarea bugetului si sa se clarifice obligatiile în ceea ce priveste colaborarea între statele membre.

Numai agentiile de plati acreditate de catre statele membre ofera garantia necesara privind efectuarea controalelor înainte ca ajutoarele comunitare sa fie acordate beneficiarilor. De aceea, trebuie specificat ca numai cheltuielile efectuate de catre agentiile de plati acreditate vor fi rambursate de la bugetul comunitar.

Resursele financiare necesare pentru a acoperi cheltuielile efectuate de catre agentiile de plati acreditate, în conformitate cu FEGA, vor fi puse la dispozitia statelor membre de catre Comisie sub forma rambursarilor conform registrelor de cheltuieli efectuate de aceste agentii. Pâna la momentul platii acestor rambursari, sub forma unor plati lunare, resursele financiare trebuie mobilizate de catre statele membre în conformitate cu necesarul agentiilor de plati acreditate. Costurile personale si administrative ale statelor membre si ale beneficiarilor implicati în executarea PAC vor fi suportate de catre acestia.

Ajutoarele comunitare trebuie platite catre beneficiari la timp astfel încât acestia sa le poata folosi eficient. Nerespectarea termenelor limita de efectuare a platilor specificate în legislatia comunitara poate crea dificultati serioase pentru beneficiari si poate pune în pericol bugetul anual al Comunitatii. De aceea, cheltuielile efectuate fara a se respecta termenele de plata vor fi excluse de la finantarea comunitara. Pentru a respecta principiul proportionalitatii, Comisia poate prevedea exceptii de la aceasta regula generala.

Se va prevedea o procedura administrativa care sa permita Comisiei sa ia decizii pentru a reduce sau suspenda temporar platile lunare în cazurile în care informatiile comunicate de catre statele membre nu sunt suficiente pentru a confirma faptul ca au fost respectate regulile comunitare si arata o deturnare a fondurilor comunitare. În cazurile clar definite, o reducere sau suspendare se poate face fara aceasta procedura. În ambele situatii, Comisia informeaza statul membru, indicându-i ca orice decizie de reducere sau suspendare a platilor lunare se va face nu aduce atingere hotarârilor luate în contextul verificarii si încheierii fondurilor.

În contextul respectarii disciplinei bugetare este necesar sa se defineasca plafonul anual al cheltuielilor finantate de la FEGA tinând seama de sumele maxime alocate acestui fond în Perspectiva Financiara si sumele stabilite de catre Comisie la articolul 10 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 1782/2003 al Consiliului din 29 septembrie 2003 de stabilire a normelor comune pentru schemele de sprijin direct în cadrul politicii agricole comune si de stabilire a anumitor scheme de sprijin pentru agricultori si sumele specificate la articolul 143 literele (d) si (e) din regulament.

Disciplina bugetara necesita, de asemenea, respectarea plafonului anual al cheltuielilor finantate de catre FEGA în toate situatiile si în toate fazele procedurilor si executiilor bugetare. Aceasta impune ca plafonul national pentru platile directe per stat membru, dupa corectia în conformitate cu articolul 10 al Regulamentului (CE) nr. 1782/2003, sa fie privit ca un plafon financiar al platilor directe pentru statul membru respectiv si rambursarea acestor plati sa ramâna în cadrul acestui plafon financiar. Mai mult, disciplina bugetara impune ca toate masurile legislative propuse de Comisie sau adoptate de Consiliu sau Comisie în conformitate cu PAC si finantate de FEGA sa se încadreze în plafonul anual pentru cheltuieli finantate prin acest fond. În acelasi context, este necesara autorizarea Comisiei pentru stabilirea proportionarilor la care se face trimitere la articolul 11 alineatul (1) al Regulamentului (CE) nr. 1782/2003, în cazul în care Consiliul nu le stabileste înaintea datei de 30 iunie a anului calendaristic pentru care se aplica proportionarile.

Preview document

Politica Agricolă Comunitară - Pagina 1
Politica Agricolă Comunitară - Pagina 2
Politica Agricolă Comunitară - Pagina 3
Politica Agricolă Comunitară - Pagina 4
Politica Agricolă Comunitară - Pagina 5
Politica Agricolă Comunitară - Pagina 6
Politica Agricolă Comunitară - Pagina 7
Politica Agricolă Comunitară - Pagina 8
Politica Agricolă Comunitară - Pagina 9
Politica Agricolă Comunitară - Pagina 10
Politica Agricolă Comunitară - Pagina 11
Politica Agricolă Comunitară - Pagina 12
Politica Agricolă Comunitară - Pagina 13
Politica Agricolă Comunitară - Pagina 14
Politica Agricolă Comunitară - Pagina 15
Politica Agricolă Comunitară - Pagina 16
Politica Agricolă Comunitară - Pagina 17
Politica Agricolă Comunitară - Pagina 18
Politica Agricolă Comunitară - Pagina 19
Politica Agricolă Comunitară - Pagina 20
Politica Agricolă Comunitară - Pagina 21
Politica Agricolă Comunitară - Pagina 22
Politica Agricolă Comunitară - Pagina 23
Politica Agricolă Comunitară - Pagina 24
Politica Agricolă Comunitară - Pagina 25
Politica Agricolă Comunitară - Pagina 26
Politica Agricolă Comunitară - Pagina 27
Politica Agricolă Comunitară - Pagina 28
Politica Agricolă Comunitară - Pagina 29
Politica Agricolă Comunitară - Pagina 30
Politica Agricolă Comunitară - Pagina 31
Politica Agricolă Comunitară - Pagina 32
Politica Agricolă Comunitară - Pagina 33
Politica Agricolă Comunitară - Pagina 34
Politica Agricolă Comunitară - Pagina 35
Politica Agricolă Comunitară - Pagina 36
Politica Agricolă Comunitară - Pagina 37
Politica Agricolă Comunitară - Pagina 38
Politica Agricolă Comunitară - Pagina 39
Politica Agricolă Comunitară - Pagina 40
Politica Agricolă Comunitară - Pagina 41
Politica Agricolă Comunitară - Pagina 42
Politica Agricolă Comunitară - Pagina 43
Politica Agricolă Comunitară - Pagina 44
Politica Agricolă Comunitară - Pagina 45
Politica Agricolă Comunitară - Pagina 46
Politica Agricolă Comunitară - Pagina 47
Politica Agricolă Comunitară - Pagina 48
Politica Agricolă Comunitară - Pagina 49
Politica Agricolă Comunitară - Pagina 50
Politica Agricolă Comunitară - Pagina 51
Politica Agricolă Comunitară - Pagina 52

Conținut arhivă zip

  • Politica Agricola Comunitara.doc

Alții au mai descărcat și

Fundamentarea unui proiect de investiții

Într-o societate de consum se dezvoltă an de an din ce în ce mai multe domenii de investiții, care pot aduce statului o dezvoltare economică și...

Fondul social european și sprijinirea eficienței administrației publice

1.1 Prezentarea surselor de finanţare ale fondurilor structurale Fondurile Structurale sunt instrumente financiare prin care Uniunea Europeană...

Politica agricolă comună

Introducere Lucrarea de față, intitulată „Politica Agricolă Comună”, aduce în discuție una din cele mai vechi politici adoptate de UE în anul...

Analiza, diagnoza și strategia dezvoltării economico-sociale a spațiului rural

INTRODUCERE Dezvoltаreа rurаlă а preocupаt orgаnizаţiile internаţionаle încă din аnii ' 70. F.А.O. cа orgаnizаţie а Nаţiunilor Unite, cаre se...

Dezvoltarea zonelor rurale prin creditare externă - Comuna Maliuc

INTRODUCERE Agricultura românească se află la un nou inceput. Lumea satului, specialişti, toţi cei care se dăruiesc lucrării pământului speră...

Asistența financiară europeană - analiza capacității de absorbție a fondurilor comunitare în România

INTRODUCERE Structurată în patru capitole, lucrarea de faţă prezintă informaţii privind fondurile puse la dispoziţie de către Uniunea Europeană...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Reglementări Administrative ale Uniunii Europene

Introducere: În Uniunea Europeană, aflată în continuă dezvoltare şi expansiune, administraţia publică europeană şi implicit dreptul administrativ...

Dezvoltarea integrată a spațiului rural din zona localității Curtici

CAPITOLUL I. ANALIZA EVOLUŢIEI STRATEGIILOR DE DEZVOLTARE RURALĂ PE PLAN MONDIAL Şl ÎN ŢARA NOASTRĂ 1. Conceptul de Dezvoltare Rurală...

Situația Economică a Uniunii Europene

INTRODUCERE Gândirea promotoare a unei Europe unite este veche şi a fost exprimată prin diverse idei. În secolul trecut, marele scriitor francez...

Tratatul de la Lisabona

INTRODUCERE Uniunea Europeană aştepta la 1 ianuarie 2009 intrarea în vigoare a celui mai nou Tratat al său, cel de reformă, numit şi „de la...

Dezvoltarea zonelor rurale prin creditare externă - Comuna Maliuc

INTRODUCERE Agricultura românească se află la un nou inceput. Lumea satului, specialişti, toţi cei care se dăruiesc lucrării pământului speră...

Geografie economică - resurse naturale

Tema 1: Repartitia rezervelor de petrol si productiei de petrol Petrolul este o resursă epuizabilă, fiind o rocă sedimentară caustobiolitică. El...

Politică agricolă comunitară cu privire la dezvoltarea rurală

Politica de dezvoltare rurală se bazează, în principal, pe trei instrumente juridice: 1. Orientările strategice ale Uniunii pentru politica de...

Politică Agricolă Comunitară

AGRICULTURA Sector economic de o deosebită importanţă (capitală pentru ţările subdezoltate şi multe ţări în curs de dezvoltare), a suferit...

Ai nevoie de altceva?