Protecția Consumatorului în Domeniul Audiovizualului

Referat
10/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 54 în total
Cuvinte : 20571
Mărime: 145.63KB (arhivat)
Publicat de: Monica Mocanu
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Stancu Adrian
referat la protectia consumatorului

Cuprins

  1. CAPITOLUL I: SINTEZA INFORMATII
  2. 1.1. Prezentarea protocolului de colaborare A.N.P.C - C.N.A.3
  3. 1.2. Scurt istoric CNA.6
  4. 1.3. Rolul si misiunea CNA-ului.14
  5. 1.4. Recomandari si instructiuni privind decizii CNA.16
  6. 1.5. Modificarea legislatiei privind publicitatea pentru copii.19
  7. 1.6. Legislatia din domeniul audiovizualului
  8. 1.6.1. Legea nr. 504/2002 a audiovizualului.20
  9. 1.6.2. Legea nr. 116/2008.35
  10. 1.6.3. Legea nr. 148/2000 privind publicitatea.36
  11. CAPITOLUL II: ANALIZA INFORMATII
  12. 2.1. Aspecte pozitive.40
  13. 2.2. Aspecte negative.42
  14. CAPITOLUL III: PUBLICITATE ŞI SANCŢIUNI
  15. 3.1. Practici comerciale înşelătoare şi agresive.44
  16. 3.2. Sancţiuni aplicate de CNA în anul 2007.47
  17. CONCLUZII
  18. BIBLIOGRAFIE
  19. ANEXE:
  20. - Anexa 1: CAMPANIA MEDIA „NU LASA COPILUL EDUCAT DE TELEVIZOR”
  21. - Anexa 2: GLOSAR: TERMENI DIN AUDIOVIZUAL

Extras din referat

CAPITOLUL I: SINTEZA INFORMATII

1.1. Prezentarea protocolului de colaborare

A.N.P.C - C.N.A

Asigurarea unui înalt nivel de protecţie a consumatorilor constituie unul dintre obiectivele fundamentale ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, obiectiv stabilit prin strategia ANPC 2005 – 2008 şi în concordanţă cu politica Uniunii Europene în domeniul protecţiei consumatorilor.

În acest sens, putem menţiona Legea 363/2007 privind combaterea practicilor comerciale incorecte, care defineşte clar noţiuni ca produs, consumator, comerciant, practică a comerciantului, cod de conduită şi explică situaţiile în care metodele de atragere a clienţilor sunt considerate incorecte, făcându-se clasificarea în: practici comerciale înşelătoare (prin acţiune sau prin omisiune) şi practici comerciale agresive.

Un punct important al acestei legi îl reprezintă publicitatea înşelătoare. Mass - media este prima alegere a operatorilor economici care doresc să îşi promoveze un produs şi să îşi creasă vânzările.

În scopul de a putea interveni rapid pentru eliminarea efectelor negative ale publicităţii înşelătoare făcută prin intermediul audiovizualului, publicitate care afectează interesele economice ale consumatorilor, legea prevede obligaţia Consiliului Naţional al Audiovizualului de a furniza datele de identificare ale operatorilor economici implicaţi în spoturile publicitare vizate.

Astfel, ANPC a încheiat un protocol de colaborare cu CNA, care prevede, pe lângă obiectivele generale referitoare la schimbul rapid de informaţii, şi situaţia expresă în care CNA, la solicitarea ANPC, va analiza cazurile semnalate. În cel mai scurt timp, rezultatele analizării în şedinţă publică a acestor cazuri vor fi făcute publice, urmând ca fiecare instituţie să adopte măsurile în concordanţă cu competenţele ce le revin prin lege.

Protocolul mai prevede angajamentul celor două instituţii de a îmbunătăţi sistemul de informare prin audiovizual, fiind posibilă în acest fel atenţionarea consumatorului cu privire la eventualele practici incorecte la care recurg unii comercianţi, încălcând atât legea, cât şi dreptul cumpărătorului de a alege un produs cunoscând datele reale despre acesta.

Prin semnarea acestui protocol, cele două instituţii vor contribui la asigurarea unui cadru care să permită protecţia intereselor economice ale consumatorilor, dar şi la crearea unei concurenţe loiale între operatorii economici.

Legea 363/2007, privind combaterea practicilor comerciale incorecte

Legea 363/2007, publicată în Monitorul Oficial al României, nr. 899 din 28 decembrie 2007, vizează combaterea practicilor comerciale incorecte, prin care consumatorul este influenţat să cumpere un produs pe care nu l-ar fi ales dacă ar fi fost în cunoştinţă de cauză.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a prezentat şi explicat prevederile acestei legi operatorilor economici, în cadrul întâlnirilor care au avut loc pe parcursul lunii ianuarie.

De asemenea, din dorinţa de a asigura un grad ridicat de protecţie a consumatorilor, ANPC a demarat punerea în aplicare a prevederilor legii 363/2007, inclusiv prin semnarea unui protocol cu CNA (Consiliul Naţional al Audiovizualului), prin care s-a stabilit modul de colaborare în cazurile de publicitate mascată sau înşelătoare din mass-media.

Referitor la reacţia unor operatori economici care au susţinut faptul că ANPC interzice promoţiile “3+1 gratis”, precizăm că ANPC nu a luat o decizie în acest sens, fiind necesară o perioadă de timp pentru a analiza aceste tehnici de promovare a produselor, urmând a ne pronunţa pe fiecare caz în parte.

Legea 363/2007 transpune Directiva 29/2005, Directivă adoptată sau în curs de adoptare pe întreg spaţiul Uniunii Europene, urmând ca fiecare stat membru să implementeze prevederile acesteia, ţinând cont de practica instanţelor de judecată şi de realităţile pieţei.

În scopul aplicării prevederilor Legii nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii, cu deosebire a art. 13 alin. (1) lit.c), între:

- Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (A.N.P.C.), cu sediul în Bucureşti, str. Georges Clemenceau nr. 5, sector 1, reprezentată prin domnul DAN VLAICU, Secretar de Stat - Preşedinte

- Consiliul Naţional al Audiovizualului, cu sediul în Bucureşti, Bd. Libertăţii, nr. 14, sector 5, reprezentat prin domnul RĂSVAN POPESCU - Preşedinte

PROTOCOL DE COLABORARE

Avand urmatoarele OBIECTIVE:

• Asigurarea unei colaborări active cu privire la schimbul reciproc de informaţii legate de identificarea unor practici comerciale incorecte utilizate în domeniul audiovizualului;

• Îmbunătăţirea sistemului de informare a consumatorilor, prin intermediul mijlocelor audiovizuale, cu privire la eventuale practici comerciale incorecte;

• În situaţia în care A.N.P.C. va transmite C.N.A. o solicitare în conformitate cu prevederile art. 13 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 363/2007, Consiliul o va analiza în prima şedinţă publică şi va proceda cu celeritate în scopul obţinerii datelor de identificare ale persoanelor fizice şi juridice împlicate în realizarea unei publicităţi în domeniul audiovizualului, considerată o practică comercială incorectă. Dacă termenul de 5 zile lucrătoare de transmitere a acestor informaţii către A.N.P.C. nu va putea fi respectat de către C.N.A. din motive obiective, atunci acesta se va prelungi cu perioada în care aceste demersuri vor fi, în mod rezonabil, finalizate;

• În situaţia în care A.N.P.C. va sesiza C.N.A. în legătură cu posibile practici comerciale incorecte în ceea ce priveşte publicitatea şi teleshoppingul în audiovizual, C.N.A. le va analiza în şedinţă publică şi se va pronunţa în conformitate cu competenţele ce îi revin potrivit Legii audiovizualului, comunicând A.N.P.C. soluţia adoptată.

DISPOZIŢII FINALE :

• Pentru punerea în aplicare a prevederilor prezentului Protocol, vor fi antrenate compartimentele operative ale A.N.P.C. şi C.N.A;

• Prezentul Protocol are valabilitatea de un an de la data semnării sale, cu prelungire automată, pe perioade succesive de câte un an, dacă niciuna din părţi nu notifică celeilalte cererea de încetare a valabilităţii sale, cu minim 30 zile înaintea expirării perioadei de valabilitate;

• Prezentul Protocol poate fi modificat sau completat, cu acordul scris al părţilor semnatare;

• Pe data intrării în vigoare a prezentului Protocol, îşi încetează aplicabilitatea Protocolul încheiat de părţi în luna decembrie 2005.

Încheiat la Bucureşti, în 2 exemplare, cu valoare de original, câte unul pentru fiecare parte semnatară.

Preview document

Protecția Consumatorului în Domeniul Audiovizualului - Pagina 1
Protecția Consumatorului în Domeniul Audiovizualului - Pagina 2
Protecția Consumatorului în Domeniul Audiovizualului - Pagina 3
Protecția Consumatorului în Domeniul Audiovizualului - Pagina 4
Protecția Consumatorului în Domeniul Audiovizualului - Pagina 5
Protecția Consumatorului în Domeniul Audiovizualului - Pagina 6
Protecția Consumatorului în Domeniul Audiovizualului - Pagina 7
Protecția Consumatorului în Domeniul Audiovizualului - Pagina 8
Protecția Consumatorului în Domeniul Audiovizualului - Pagina 9
Protecția Consumatorului în Domeniul Audiovizualului - Pagina 10
Protecția Consumatorului în Domeniul Audiovizualului - Pagina 11
Protecția Consumatorului în Domeniul Audiovizualului - Pagina 12
Protecția Consumatorului în Domeniul Audiovizualului - Pagina 13
Protecția Consumatorului în Domeniul Audiovizualului - Pagina 14
Protecția Consumatorului în Domeniul Audiovizualului - Pagina 15
Protecția Consumatorului în Domeniul Audiovizualului - Pagina 16
Protecția Consumatorului în Domeniul Audiovizualului - Pagina 17
Protecția Consumatorului în Domeniul Audiovizualului - Pagina 18
Protecția Consumatorului în Domeniul Audiovizualului - Pagina 19
Protecția Consumatorului în Domeniul Audiovizualului - Pagina 20
Protecția Consumatorului în Domeniul Audiovizualului - Pagina 21
Protecția Consumatorului în Domeniul Audiovizualului - Pagina 22
Protecția Consumatorului în Domeniul Audiovizualului - Pagina 23
Protecția Consumatorului în Domeniul Audiovizualului - Pagina 24
Protecția Consumatorului în Domeniul Audiovizualului - Pagina 25
Protecția Consumatorului în Domeniul Audiovizualului - Pagina 26
Protecția Consumatorului în Domeniul Audiovizualului - Pagina 27
Protecția Consumatorului în Domeniul Audiovizualului - Pagina 28
Protecția Consumatorului în Domeniul Audiovizualului - Pagina 29
Protecția Consumatorului în Domeniul Audiovizualului - Pagina 30
Protecția Consumatorului în Domeniul Audiovizualului - Pagina 31
Protecția Consumatorului în Domeniul Audiovizualului - Pagina 32
Protecția Consumatorului în Domeniul Audiovizualului - Pagina 33
Protecția Consumatorului în Domeniul Audiovizualului - Pagina 34
Protecția Consumatorului în Domeniul Audiovizualului - Pagina 35
Protecția Consumatorului în Domeniul Audiovizualului - Pagina 36
Protecția Consumatorului în Domeniul Audiovizualului - Pagina 37
Protecția Consumatorului în Domeniul Audiovizualului - Pagina 38
Protecția Consumatorului în Domeniul Audiovizualului - Pagina 39
Protecția Consumatorului în Domeniul Audiovizualului - Pagina 40
Protecția Consumatorului în Domeniul Audiovizualului - Pagina 41
Protecția Consumatorului în Domeniul Audiovizualului - Pagina 42
Protecția Consumatorului în Domeniul Audiovizualului - Pagina 43
Protecția Consumatorului în Domeniul Audiovizualului - Pagina 44
Protecția Consumatorului în Domeniul Audiovizualului - Pagina 45
Protecția Consumatorului în Domeniul Audiovizualului - Pagina 46
Protecția Consumatorului în Domeniul Audiovizualului - Pagina 47
Protecția Consumatorului în Domeniul Audiovizualului - Pagina 48
Protecția Consumatorului în Domeniul Audiovizualului - Pagina 49
Protecția Consumatorului în Domeniul Audiovizualului - Pagina 50
Protecția Consumatorului în Domeniul Audiovizualului - Pagina 51
Protecția Consumatorului în Domeniul Audiovizualului - Pagina 52
Protecția Consumatorului în Domeniul Audiovizualului - Pagina 53
Protecția Consumatorului în Domeniul Audiovizualului - Pagina 54

Conținut arhivă zip

  • Protectia Consumatorului in Domeniul Audiovizualului.doc

Alții au mai descărcat și

Protecția Consumatorului de Publicitate

INTRODUCERE Prima conditie ca un produs sa fie vandut este ca oamenii sa il cunoasca, si cine poate obtine astazi mai bine acest lucru daca nu...

Publicitatea Înșelătoare și cea Comparativă - Ca Forme de Manifestare a Concurenței Neloiale

Exercitarea activităţii economice presupune în mod necesar, spre a fi rentabilă, atragerea, păstrarea şi sporirea clientelei. Clientela constituie...

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor

CINE SUNTEM ? Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor are rolul de a coordona si realiza strategia si politica Guvernului in...

Publicitatea înșelătoare și publicitatea comparativă

Dispozitiile Legii nr. 158/2008 se aplica continutului materialelor publicitare si mesajelor publicitare, oricare ar fi mijlocul de comunicare ce...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

O Comparatie între Sistemele Bugetare dintre România și Republica Moldova

Introducere O comparatie între sistemele bugetare dintre România şi Republica Moldova va pune în evidenţa asemănările şi deosebirile la nivelul...

Uniunea Europeană

Introducere Lucrarea de faţă îşi propune să prezinte câteva din cele mai importante aspecte legate de aderarea României la Uniunea Europeană,...

Acquis-ul comunitar - legislația europeană vs legislația națională

1. ACQUIS-ul COMUNITAR 1.1. Ce este Aquis-ul Comunitar Prin "Acquis communautaire" (termen utilizat atat in limba franceza cat si in limba...

Politica Comercială a României în Contextul Aderării la Uniunea Europeană

CAPITOLUL I: DEFINIREA CONCEPTULUI DE POLITICĂ COMERCIALĂ, A OBIECTIVELOR, FUNCŢIILOR ŞI INSTRUMENTELOR SALE. Subcapitolul 1.1. Politica...

Aspecte Politice și Juridice Specifice Etapei post-aderare a României la Uniunea Europeană

Introducere Pornind de la ideea conform căreia integrarea în structurile Uniunii Europene a reprezentat dintotdeauna o dimensiune intrinsecă...

Semnătura electronică

INTRODUCERE Integrarea este o strategie cu o dimensiune constructivă, iar această componentă constructivă este una cât se poate de bine profilată....

Acquis Comunitar

ACQUIS COMUNITAR INTRODUCERE Termenul acquis comunitar desemnează totalitatea drepturilor și a obligațiilor comune care decurg din statutul de...

Extinderea cu Polonia

CAP.1. Incheierea Acordului de asociere la Uniunea Europeana – termeni si date calendaristice Ideea acordurilor de asociere , denumite apoi...

Ai nevoie de altceva?