Reforma fiscală

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: rtf
Pagini : 30 în total
Mărime: 44.54KB (arhivat)
Publicat de: Gabriela Crăciun
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Seulean Victoria
Fac. de Stiinte Economice,

Extras din referat

Raportul de cercetare va avea următoarea structură:

1. Definirea temei cercetării: Reforma fiscală – relaxare fiscală sau doar o regândire (reaşezare) a sistemului de impozite şi taxe? Care este atitudinea românilor faţă de reforma fiscală şi cota unică de impozitare a veniturilor şi profiturilor?

2. Analiză comparativă a taxelor maxime pe venituri şi corporatiste în UE 25 şi cele 4 ţări candidate (România, Bulgaria, Turcia, Croaţia).

3. Echitatea fiscală şi justiţia socială. Impozitele progresive şi proporţionale. Randamentul fiscal şi gradul de fiscalitate.

4. Situaţie comparativă a impozitării veniturilor şi profiturilor înainte şi după reforma fiscală a guvernului Tăriceanu şi introducerea cotei unice de impozitare a veniturilor şi profiturilor.

5. Argumente pro şi contra reformei fiscale. Efecte pozitive şi negative aşteptate de analişti economici, experţi şi politicieni.

6. Opinii exprimate în mass-media cu privire la reforma fiscală.

7. Populaţia studiată. Grupuri ţintă. Metodologie.

8. Criterii de măsurare a succesului sau insuccesului reformei fiscale vizavi de obiectivele propuse de aceasta

§1. Tema cercetării

Modificarea politicii fiscale a fost prima măsură a guvernului Tăriceanu şi una dintre priorităţile programului de guvernare şi a programului politic al Alianţei PNL-PD.

Concretizată legislativ prin O.U.G. nr. 138/30 decembrie 2004 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, reforma fiscală a fost prezentată iniţial ca relaxare fiscală ce are în vedere susţinerea întreprinzătorilor privaţi, atragerea investiţiilor străine şi stimularea liberei iniţiative, ceea ce ar trebui să conducă la consolidarea şi dezvoltarea economiei de piaţă în România, una dintre principalele cerinţe impuse României în procesul de aderare la Uniunea Europeană.

Criticii introducerii cotei unice de impozitare a veniturilor şi profiturilor au considerat că este vorba de o măsură pripită, nefundamentată pe o analiză de impact, care pune în pericol echilibrul bugetar. Ea va trebui însoţită de majorări ale altor impozite şi taxe, introducerea unor taxe noi, creşteri ale preţurilor utilităţilor şi reduceri ale cheltuielilor bugetare.

Pentru a acoperi golurile bugetare create de relaxarea fiscală, Ministerul de Finanţe, în urma negocierilor cu FMI, a trebuit să propună măsuri fiscale nepopulare: dublarea impozitului pe cifra de afaceri a microîntreprinderilor, blocarea reducerii contribuţiilor de asigurări sociale, amânarea majorării salariilor bugetarilor şi a unei etape de recalculare a pensiilor, dublarea impozitului pe dividende la persoanele fizice, creşterea de 10 ori a impozitării dobânzilor bancare şi a câştigurilor de pe piaţa de capital, impozitarea mai drastică a câştigurilor din tranzacţiile imobiliare şi chirii etc.

Întrebarea care se ridică este dacă reforma fiscală este concretizarea unei politici de relaxare fiscală ce va stimula relansarea şi competitivitatea economică sau doar o regândire (reaşezare) a sistemului de impozite şi taxe în favoarea unor grupuri de interese (persoanele cu venituri peste medie) ce afectează însă principiile de echitate fiscală şi justiţie socială?

Are guvernul o strategie fiscală coerentă care să nu bulverseze complet sistemul de administrare fiscală, colectare, urmărire şi încasare a impozitelor?

Care este atitudinea românilor faţă de efectele reformei fiscale şi ale introducerii cotei unice de impozitare a veniturilor şi profiturilor?

Conținut arhivă zip

  • Reforma Fiscala.rtf

Te-ar putea interesa și

Reforma fiscală în Republica Moldova

Introducere Calea parcursă de tara noastră în perioada de după 1990 a constituit un nou curs în viata statului moldovenesc şi poate fi...

Perfecționarea metodelor și instrumentelor de așezare, urmărire și percepere a impozitelor și taxelor de la populație

CAPITOLUL I Consideratii generale. 1.1 Necesitatea impozitelor si taxelor de la persoane fizice. Satisfacerea nevoilor colective ale oricarei...

Alinierea TVA la cerințele Uniunii Europene

INTRODUCERE: Aceasta lucrare nu analizeaza politica fiscala în ansamblu ci se concentreaza pe examinarea impozitarii indirecte –mai exact a...

Perceperea reformelor lui Constantin Mavrocordat în epocă

Introducere Perspectivele deschise de cercetarea interdisciplinară au făcut posibile noi investigaţii ale istoricului în demersul său pentru a...

Impozitele indirecte în sistemul fiscal din România

CAPITOLUL 1. SISTEMUL FISCAL DIN ROMANIA 1.1 Conceptul de sistem fiscal si evolutia sa În decursul timpului informaţiile provenind din cele mai...

Evoluția Sistemului Fiscal în România

Introducere Reforma economică legată de tranziţia de la economia de comandă la economia de piaţă presupune şi reconstituirea din temelii a...

Sistemul Fiscal din România

Conceptul şi necesitatea fiscalităţii 1.1.Conceptul de fiscalitate Noţiunile privind «fiscalitatea», «sistemul fiscal» şi «fiscul» au apărut pe o...

Sistemul fiscal românesc

CAP 1.Notiuni introductive privind sistemul fiscal 1.1.Aspecte teoretice privind conceptul de fiscal Conceptul de Finante Publice este...

Ai nevoie de altceva?