Relații financiar-monetare internaționale - criza economică actuală

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2745
Mărime: 14.58KB (arhivat)
Publicat de: Simona Iosif
Puncte necesare: 8
UNIVERSITATEA “PETRE ANDREI” IASI FACULTATEA DE ECONOMIE FINANTE – BANCI

Extras din referat

1.Criza economica a fost prezisa de acum 30 de ani

Pentru multi oameni actuala criza economica a venit ca o sageata din albastrul cer. Intre timp, experti din intreaga lume au avertizat inca din 1970 ca economia globala se indreapta catre o criza de proportii la inceputul secolului XXI.

Tarile vestice au concluzionat inca din 1960 ca extragerea petrolului, exploatarile miniere precum si amplasarea sondelor de extractie in diverse zone, care inevitabil au fost poluate, reprezinta unpret mult prea mare pentru productia in masa, scrie Putin.ru.

In 1968 un grup de industrialisti, politicieni si oameni de stiinta, au infiintat in capitala Italiei un Grup al Romei. Acestia au avut destul de multe venituri pentru a elabora studii si a aplica teste computerizate care sa scoata la suprafata, la nivel virtual, dezastrele economice prin care trecem astazi.

Primul raport al clubului de cercetare infiintat la Roma, intitulat "Limitele Cresterii", a cauzat un mare soc in randul tutuor autoritatilor si institutilor media din intreaga lume.

Raportul s-a bazat in principal pe studii aplicate asupra a cinci procese globale precum industrializarea prea rapida, cresterea stocurilor de mancare, terminarea resurselor neregenerabile si degradarea mediului inconjurator.

Viitorul componentelor luate in calcul de cercetarori au fost modelate pe computer.

Fara emotii si sentimente, masinaria de calcul a dat raspunsuri socante care au sunat mai degraba ca verdicte negre asupra omenirii, motivand totodata ca rasa umana se indreapta catre dezastru.

Luand in considerare ca populatia era in acea perioada la o rata enorma de crestere in comparatie cu alti ani, in timp ce industria inregistra cresteri de pana la 7%, civilizatia moderna era predispusa sa atinga limitele cresterii in mai toate sectoarele, in prima decada a secolului 21.

Daca evolutia industriilor ar fi crescut in acelasi ritm, Resursele minerale s-ar fi terminat, poluarea mediului inconjurator ar fi atins un nivel record, nemaintalnit vreodata si situatia ar fi degenerat in probleme acute care ar fi putut ameninta omenirea.

Milioane de oameni ar fi putut muri din cauza altor oameni, mult mai inconstienti ce-i drept si insetati de gustul dulce al puterii. Nici revolutiile sociale motivate economic nu pot fi negate. In vremuri de criza hrana este cel mai de pret lucru si un nivel redus de trai nu face decat sa induca vrajba in populatie.

Desi suna a scenariu de film SF, datele prelucrate de grupul din Roma scot la iveala o posibilitate si isi confirma acuratetea rezultatelor prin actuala criza pe care o simtim din ce in ce mai rece si intepatoare in adancul bugetului global, national, familial, individual.

Pentru a preveni "apocalipsa economica si sociala", autorii raportului au oferit un concept. Acesta poarta denumirea "crestere zero" si are ca scop achizitia noilor lucruri doar pentru a le inlocui pe cele vechi.

De exemplu o masina noua ar trebui cumparata atunci cand cea veche nu mai vrea sa functioneze. Acelasi concept ar trebui aplicat si asupra nasterilor, spun cei care au scris raportul. Cel mult doi copii intr-o familie si limitarea consumului ar restabili echilibrul general.

Fara indoiala raportul a fost un fel de glonte ce a lovit tamplele fundamentale ale economiilor vestice. Conceptul de crestere zero intra in contradictie cu logica elementara a societatii industrializate care functioneaza pe principiul cererii si ofertei. Totodata cresterea zero nu ar oferi viitor saracilor din tarile non-capitaliste.

Pentru a actiona in controlul productiei si pentru a restaura puzzle-ul unei economii ciopartite de probleme corupte intalnite in fiecare mare stat din intreaga lume, un sistem sofisticat al managementului finaciar ar fi necesar cat mai urgent cu putinta.

In incercarea de a stopa problemele omenirii, aparute si in curs de aparitie, descoperirea celor adunati la Roma nu a impresionat multa lume. Mai mult a starnit nemultumiri si indignari care au transformat acel raport intr-o nulitate.

Sperand la zile insorite si la un Pamant care nu se va "termina" niciodata, prin criza financiara trecem, asteptam recesiunea mondiala, sperand ca nu o sa se intample si privim cum cat mai multe economii isi pierd suflul in fata unei furtuni care inghite planuri si miliarde.

2.Criza economică actuală, de la subprime la recesiune

Criza financiară actuală a izbucnit la începutul anului 2007 în Statele Unite, înainte de a se extinde la toată economia mondială, reaminteşte AFP, care prezintă principalele etape ale acestui fenomen.

Preview document

Relații financiar-monetare internaționale - criza economică actuală - Pagina 1
Relații financiar-monetare internaționale - criza economică actuală - Pagina 2
Relații financiar-monetare internaționale - criza economică actuală - Pagina 3
Relații financiar-monetare internaționale - criza economică actuală - Pagina 4
Relații financiar-monetare internaționale - criza economică actuală - Pagina 5
Relații financiar-monetare internaționale - criza economică actuală - Pagina 6
Relații financiar-monetare internaționale - criza economică actuală - Pagina 7
Relații financiar-monetare internaționale - criza economică actuală - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Relatii Financiar-Monetare Internationale - Criza Economica Actuala.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

MONEDA EURO ȘI INTEGRAREA MONETARĂ EUROPEANĂ

Cuvânt înainte Uniunea Europeană oferă cetăţenilor săi un spaţiu de libertate, securitate şi justiţie, fără frontiere interne, în interiorul...

Rolul Fondului Monetar Internațional în stabilizarea economică

INTRODUCERE Rolul organismelor financiare internaționale este deosebit de disputat în ultima perioadă, ca urmare a gestionării defectuoase a...

Influența Sistemului Monetar Internațional Asupra Economiei Naționale

INTRODUCERE Actualitatea temei. Încercarile de creare a unui sistem monetar international, precum si infiintarea acestuia sunt strans legate de...

Criza economică - cauze, efecte, soluții

INTRODUCERE Ne confruntăm cu cea mai gravă criză financiară din 1930 încoace. În câteva privinţe, ea se aseamănă cu alte crize apărute în ultimii...

Rolul FMI în Contextul Crizei Actuale

INTRODUCERE De la bun început vom încerca să facem o scurtă incursiune în istoria apariţiei Fondului Monetar Internaţional (FMI). La sfârşitul...

Mutații în Activitatea Fondului Monetar Internațional în Contextul Globalizării Financiare

1. Introducere: Comerţul exterior, cooperarea în producţie, cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică, forţa de muncă, învăţământul, arta...

Internaționalizarea pieței financiare

Cadrul isotric al fenomenului financiar Forma moderna a activitatii financiare internationale a inceput, din punct de vedere istoric, odata cu...

Particularitățile Instrumentelor Monetare ale Băncii Naționale a Moldovei

Introducere Actualitatea temei de cercetare. În prezent, Moldova se confruntă cu o problemă enormă, problema combaterii inflaţiei. Este o problemă...

Ai nevoie de altceva?