Biblioteca

Sistemul Economic al Norvegiei

Valoare:

4 puncte *

Marime:

163,62 Kb

Pagini:

7

Nota:
8Sistemul Economic al Norvegiei, 8 out of 10 based on 1 rating
Contine fisiere:

docx


Domenii:

Economie


* de la numai 1.64 Lei, cumparand puncte sau poti obtine puncte daca postezi documente (vezi detalii)
Orice document downloadat sau uploadat este adaugat in Biblioteca Mea
Vezi informatii descarcari anterioare

Extras din document:

1.1 Introducere
Norvegia, numita oficial Regatul Norvegiei, se afla in partea de vest a Peninsulei Scandinave si are capitala la Oslo. O treime din Norvegia (partea de nord) este situata deasupra Cercului Polar si este numita "Taramul Soarelui de la Miezul Noptii". Pentru ca aceasta regiune este situata atat de in nord, incat in fiecare vara sunt perioade cand soarele straluceste 24 de ore pe zi. Suprafata Norvegiei este de 385.639 kilometri patrati, iar numarul de locuitori este de 4,5 milioane. Istoria Norvegiei este foarte spectaculoasa datorita vikingilor care au cutreierat pe vestitele lor corabii marile lumii. Spre mijlocul secolului IX existau asezari ale vikingilor in insulele britanice si in Islanda. O suta de ani mai tarziu Erik cel Rosu i-a dus pe vikingi in Groenlanda, iar in jurul anului 1000, sub conducerea lui Leif Eriksson, vikingii au ajuns in America de Nord. Bogata cultura populara norvegiana isi extrage seva tot din perioada vikingilor. Zonele din interiorul teritoriului au o clima mult mai rece, iar zapada este prezenta mai tot timpul anului.
În prezent, norvegienii trăiesc mai mult decât în trecut. O fetiţă care s-a născut în 2008, se aşteaptă să trăiască aproximativ 83 de ani, în timp ce un băieţel se aşteaptă să ajungă la vârsta de aproximativ 78 de ani. Sănătatea generală a populaţiei este foarte bună, iar rata mortalităţii infantile este foarte scăzută. Educaţia este de 100 % şi majoritatea populaţiei adulte şi-a finalizat studiile liceale. În Norvegia nu există sărăcie extremă, iar nivelul relativ al sărăciei este scăzut comparativ cu ţările OCDE.
PIB-ul pe cap de locuitor este ridicat, iar populaţia are o bunăstare relativ egală. În cadrul tuturor claselor sociale, există egalitate între sexe. Păstrându-şi orientarea de bunăstare, Norvegia a implementat un serviciu de sănătate publică, general, finanţat din veniturile din impozit şi planul naţional de asigurări, aplicabil tuturor cetăţenilor şi rezidenţilor, care asigură baza pentru ajutoarele sociale.
1.2 Caracteristicile economiei norvegiene
Economia norvegiană este caracterizată în general drept o economie mixtă – o economie de piaţă capitalistă cu o componentă clară a influenţei statului.
Ca şi în restul Europei de Vest, extinderea majorităţii industriilor norvegiene a fost reglementată în mare parte de drepturile privind proprietatea privată şi sectorul privat. Cu toate acestea, unele activităţi industriale sunt deţinute sau administrate de stat. Proprietatea statului şi regularizarea sectorului privat fac ca economia norvegiană să fie clasificată drept un amestec de economie de piaţă şi economie planificată. Administrarea de către stat ia forma impozitării, impunerii de taxe şi acordării de subvenţii. Aceasta este vizibilă, de asemenea, în programele de autorizare şi în reglementarea unor elemente ca mediul de lucru, procedurile contabile, poluarea şi produsele. În anii ’90, proprietatea statului asupra industriei a fost direcţionată mai mult înspre investiţiile pur financiare.
Sectorul industrial este în mare parte proprietate privată, dar statul este cel mai important deţinător al unora din cele mai mari corporaţii norvegiene, ca Statoil sau Norsk Hydro. Statoil (compania petroliferă norvegiană deţinută de stat) ocupă o poziţie dominantă în industria exploatării zăcămintelor submarine de petrol din Norvegia, precum şi în industriile petro-chimică, de rafinare şi de comercializare a petrolului. Agricultura şi piscicultura sunt deţinute de particulari, mai puţin aproximativ zece la sută din pădurile productive, care sunt proprietate a statului.


  Documente similare:
  Preview document similar
  Crize Economice si Politici Anticrize
  Licenta contine 81 pagini in format doc cu o marime totala de 99.5 KB.
  Preview document similar
  Interdependentele Complexe dintre Economiile Nationale in ...
  Proiectul contine 48 pagini in format pdf cu o marime totala de 429.27 KB.
  Preview document similar
  Economie Politica
  Cursul contine 36 pagini in format doc cu o marime totala de 561.93 KB.
  Preview document similar
  Economia Subterana in Lume si in Romania
  Proiectul contine 62 pagini in format doc cu o marime totala de 136.45 KB.
  Preview document similar
  Sistemul Economic al Slovaciei
  Proiectul contine 16 pagini in format doc cu o marime totala de 199.88 KB.
  Preview document similar
  Intreprinderea Industriala - Sistem Economic si Veriga de Baza a ...
  Licenta contine 76 pagini in format doc cu o marime totala de 92.17 KB.
  Carti recomandate:
  Scrisa de Daniel Daianu
  Capitalismul incotro? contine studii, articole si interviuri publicate de autor in ultimii ani. Tema generala a lucrarii este dinamica sistemului economiei de piata deschise - a capitalismului, textele examinand miscarea launtrica a capitalismului, competitia dintre paradigme, ascensiunea si declinul ,,fundamentalismului de piata", rolul ... citeste tot
  Scrisa de Daniel Daianu
  Pornind de la presupozitia ca libertatea economica sta la baza unei societati deschise, democratice, textele reunite in volum abordeaza teme fundamentale pentru evolutia Uniunii Europene si a Romaniei: sistemul financiar si riscurile ce decurg din hipertrofierea si deformarea acestuia, derapajul etic in lumea afacerilor, relatia dintre sectorul ... citeste tot
  Scrisa de Emil Dinga
  Lucrarea se adreseaza specialistilor in epistemologia stiintei (teoriei) economice, respectiv in filosofia actiunii umane practice. Abordarea este una abstracta si bazata pe instrumentul logic (predicate suficiente si necesare, consistente, completitudini). Partea introductiva realizeaza o critica a statu-quo-ului stiintei economice si face u ... citeste tot