Specificitatea motivării resurselor umane în managementul internațional

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 3616
Mărime: 86.49KB (arhivat)
Publicat de: Iacob Olaru
Puncte necesare: 4

Cuprins

  1. I. Scop general. Obiective. Structura prezentării 3
  2. II. Procesul de motivare 3
  3. 2.1. Definirea motivării și motivației 3
  4. 2.2. Formele motivãrii şi motivaţiei 4
  5. 2.2.1. Motivarea pozitivă și motivarea negativă 4
  6. 2.2.2. Motivația intrinsecă și motivarea extrinsecă 5
  7. 2.2.3. Motivarea economică și moral-spirituală 5
  8. III. Teorii motivaționale 5
  9. 3.1. Teorii motivaționale clasice 5
  10. 3.1.1. Teoria ierarhiilor nevoilor (Abraham Maslow) 6
  11. 3.1.2. Teoria factorilor duali (Frederick Herzberg) 7
  12. 3.2. Teoria motivațiilor moderne 8
  13. 3.2.1. Teoria scopurilor (Edwin A. Locke) 8
  14. 3.2.2. Teoria managementului motivational (I. Duncan) 8
  15. IV. Concluzie 8
  16. V. Studiu de caz: exemple 9
  17. 5.1. Procesul motivării în cultura tailandeză 9
  18. 5.2. Motivarea personalului în context afirican 9
  19. 5.3. Microsoft 10
  20. Bibliografie 11

Extras din referat

I. Scop general. Obiective. Structura prezentării

Am ales această temă, în primul rând pentru a afla ce îi motiveaza pe angajați să lucreze la îndeplinirea cu success a obiectivelor impuse sau propuse în interiorul companiei, iar în al doilea rând gândindu-mă la mine, la ce ma motivează și cum aș putea fi motivate în viitor după ce voi fi angajat.

Mi-am propus ca prin acest proiect să punctez semnificația motivării și motivației, formele pe care le îmbracă motivarea precum și teoriile motivaționale clasice și cele modern urmate de un studiu de caz. Voi încheia prin concluzii.

Structura prezentarii cuprinde: de ce motivare? definire si forme ale motivării, prezentarea a cate două teorii motivaționale din cele clasice și moderne.

II. Procesul de motivare

2.1. Definirea motivării și motivației

Problemei motivãrii personalului i se atribuie o mare importanţă atât în sectorul privat cât şi în cel bugetar. Toţi managerii sunt de acord că atingerea obiectivelor organizaţionale depinde foarte mult de comportamentul şi atitudinea subordonaţilor lor fată de sarcinile ce le revin. Dar când se încearcă să se răspundă la întrebări de genul: "Cum poţi să-i determini pe oameni să facă ceea ce doreşti tu?" sau "De ce A lucrează mai mult şi mai bine decât B în aceleaşi condiţii de muncă?" se ajunge la concluzia că problema este destul de complexă şi dificilă.

De asemenea, trebuie spulberată de la început iluzia că ar exista o reţetă sigură, de succes, care să asigure rezolvarea problemei motivaţiei pentru oricare dintre situaţii sau subiecţi, deoarece oamenii sunt diferiţi. Fiecare are o personalitate bine definită, cu nevoile, aptitudinile, valorile şi aspiraţiile sale. Aceste calităţi individuale se combină apoi cu condiţii şi aspecte legate de locul de muncă. Pe lângă aceasta mai acţionează încă un factor important, şi anume dinamimica personalităţii şi cea a mediului.

Conform Dicţionarului explicativ al limbii române, motivarea reprezintă totalitatea motivelor sau mobilurilor (conştiente sau nu) care determină pe cineva să efectueze o anumită acţiune sau să tindă spre anumite scopuri.

Motivaţiile sunt elementele formale sau informale, de naturã economicã sau moral-spiritualã, pe care proprietarii şi managerii le administreazã salariaţilor în scopul satisfacerii unor necesitãţi individuale şi de grup, pentru a-i determina sã contribuie la desfãşurarea activitãţilor şi îndeplinirea obiectivelor organizaţiei prin atitudinile, comportamentele, eforturile şi deciziile lor. Din interacţiunea directã salariat – sarcinã se naşte motivaţia intrinsecã – ca expresie a nevoii de autodezvoltare –, iar din interacţiunea manager – salariat izvorãşte motivţia extrinsecã.

G.A. Cole, unul dintre specialiştii britanici în domeniul managementului resurselor umane, oferã următoarea definiţie sintetică şi accesibilă: "Motivaţia este un proces în care oamenii aleg între forme alternative de comportament în vederea atingerii scopurilor personale". La aceasta, spre completare, am putea adăuga şi definiţia alternativă conform căreia "motivaţia reprezintă suma energiilor interne şi externe care iniţiază şi dirijează comportamentul spre un scop care, odată atins, va determina satisfacerea unei necesităţi”.

O altă definiţie importantã este aceea potrivit căreia motivaţia este un model intern al unui individ privind interesele individuale sau de grup, raportate la cerinţele sociale generale, vizând totodată si modalităţi specifice de satisfacere a lor.

2.2. Formele motivãrii şi motivaţiei

În existenţa concretă a individului uman sunt puse în funcţiune diferite forme ale motivaţiei şi motivãrii care se clasifică, de obicei, două câte două în perechi opuse, contrare.

2.2.1. Motivarea pozitivă și motivarea negativă

Prima formă a motivãrii este produsă de stimulările premiale şi se soldează cu efecte benefice asupra activităţii sau relaţiilor interumane, cum ar fi :

• aprecierea activităţilor;

• angajarea în desfăşurarea activităţilor;

• preferinţa faţă de anumite persoane etc.

Motivarea pozitivã are în vedere creşterea eforturilor şi contribuţiei personalului la realizarea obiectivelor organizaţiei, pe baza amplificãrii satisfacţiilor sale din participarea la procesul muncii ca urmare a realizãrii sarcinilor atribuite, în condiţiile în care nivelul obiectivelor şi sarcinilor de realizat este accesibil majoritãţii salariaţilor, iar motivaţiile utilizate preponderent asigurã creşterea veniturilor salariaţilor, a moralului şi statutului lor corespunzãtor aşteptãrilor acestora.

Motivarea negativă este produsă de folosirea unor stimuli aversivi (ameninţare, blamare, pedepsire) şi se asociază cu efecte de abţinere, evitare, refuz.

Motivarea negativã vizeazã sporirea eforturilor şi contribuţiei personalului firmei la îndeplinirea obiectivelor sale pe baza diminuãrii satisfacţiilor în procesul muncii sau a ameninţãrii cu reducerea lor, dacã sarcinile şi obiectivele de realizat, de regulã deosebit de solicitante, nu sunt realizate.

Motivarea negativă prin generarea de frecvente insatisfacţii la salariaţii organizaţiei contribuie la un moral scăzut al acestora, la inhibarea lor şi la instaurarea unui climat organizaţional tensionat, defavorizant obţinerii de rezultate performante de către organizație.

2.2.2. Motivația intrinsecă și motivarea extrinsecă

Motivaţia intrinsecă este centrată pe individ, fiind o relaţie între aşteptările, percepţiile şi simţămintele sale, pe de o parte, şi conţinutul concret al muncii şi comportamentul lui, pe care nemijlocit le realizează, pe de altă parte.

Motivaţia intrinsecă este deci solidară cu procesul muncii, izvorăşte din conţinutul specific al acesteia. Munca nu mai apare ca mijloc de dobândire a unor beneficii, ci reprezintă ea însăşi un scop, ajungând să fie o trebuinţă care se constituie şi se dezvoltă în chiar procesul satisfacerii ei.

Preview document

Specificitatea motivării resurselor umane în managementul internațional - Pagina 1
Specificitatea motivării resurselor umane în managementul internațional - Pagina 2
Specificitatea motivării resurselor umane în managementul internațional - Pagina 3
Specificitatea motivării resurselor umane în managementul internațional - Pagina 4
Specificitatea motivării resurselor umane în managementul internațional - Pagina 5
Specificitatea motivării resurselor umane în managementul internațional - Pagina 6
Specificitatea motivării resurselor umane în managementul internațional - Pagina 7
Specificitatea motivării resurselor umane în managementul internațional - Pagina 8
Specificitatea motivării resurselor umane în managementul internațional - Pagina 9
Specificitatea motivării resurselor umane în managementul internațional - Pagina 10
Specificitatea motivării resurselor umane în managementul internațional - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Specificitatea Motivarii Resurselor Umane in Managementul International.docx

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Studiu privind rolul comunicării în motivarea angajaților

Introducere “Nimic nu este mai greu în lume decât a înţelege pe altul, şi iarăşi, fără a-l înţelege, este peste putinţă să-l convingi. “ Titu...

Raport de țară Suedia - management internațional

Capitolul I Prezentarea generală a ţarii Suedia (suedeză: Sverige) sau Regatul Suediei (Konungariket Sverige) se află în Europa de Nord şi este...

Importanța Relațiilor Publice în Dezvoltarea Afacerilor pe Plan Extern

Introducere Prin lucrarea de faţă, “Importanţa relaţiilor publice în dezvoltarea afacerilor pe plan extern”, am urmărit stabilirea...

Raport de țară - Spania

Introducere Spania, reprezintă tărâmul unde creşteau merele de aur ale lui Hercule, şi de asemenea tărâmul care era considerat Raiul pe Pământ de...

Conținutul și Obiectivele Managementului Resurselor Umane

I.1. DEFINIREA MANAGEMENTULUI RESURSELOR UMANE I.1.1.Consideraţii generale Pentru a pune mai bine în evidenţă caracteristicile de bază ale...

Evaluarea, Motivarea și Recompensarea Personalului

Evaluarea, motivarea si recompensarea personalului Specialistii nostri va ofera nu numai o evaluare a performantelor personalului dar si...

Management Internațional

O problema esentiala în afacerile internationale o reprezinta adaptarea eficienta la diferite culturi. Adaptarea necesita întelegerea diversitatii...

Managementul Internațional

INTRODUCERE Afacerile internaţionale nu reprezintă un fenomen nou. Ele au existat de mii de ani. Totuşi, volumul tranzacţiilor internaţionale a...

Ai nevoie de altceva?