Studiu de caz - tip de concurență General Motors Company

Referat
8.8/10 (5 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 3558
Mărime: 22.89KB (arhivat)
Publicat de: Constantina Manea
Puncte necesare: 9
Studiu de caz

Cuprins

  1. CUPRINS
  2. 1. PREZENTARE GENERALA
  3. 2. ELEMENTE DE TEORIE
  4. 3. STUDIU DE CAZ
  5. 4. BIBLIOGRAFIE

Extras din referat

1. PREZENTARE GENERALA

General Motors a fost fondata in anul 1908 de catre W.C. Durant, care alaturi de Henry Ford au pus bazele industriei automobilistice in America si nu numai.

General Motors reprezinta cea mai mare companie privata cu profil industrial din lume. Povestea ei domina secolul prezent si include o mare parte a dezvoltarii moderne a artelor ingineresti.

Corporatia multinationala detine un procent important din productia mondiala de locomotive si produse electrice de uz casnic.

Dar General Motors este in principal un producator de automobile fiind reprezentata pe piata de marci cum ar fi: Chevrolet, Pontiac, Oldmobile, Buick, Cadillac,etc.

Adaptarea la caracterul distinct al pietei automobilistice din America, a fost un moment critic si complex in dezvoltarea companiei. Daca in schimb a participat la crearea stilului in America in ceea ce priveste automobilele personale, acest lucru s-a realizat prin interactiune intre companie si consumatori.

Automobilul a oferit una dintre cele mai mari oportunitati in domeniul industrial din timpurile noastre. General Motors a avut sansa sa fie la baza acestui fundament. Mai mult decat atat, automobilul, prin faptul ca a dat posibilitatea companiei sa fie la curent cu dezvoltarea motorului cu combustie interna, i-a ajutat sa fie pionieri in domenii cum ar fi producerea avionelor sau a locomotivelor.

Modul de oraganizare este caracterizat printr-o coordonare perfecta a polticilor General Motors si o descentralizare a administratiei.Personalitatea individului aici detine un loc important , atat de important incat de multe ori este necesar sa construiesti o noua divizie in jurul unei persoane (sau mai multor persoane), decat sa gasesti locul potrivit acestei persoane in cadrul companiei.

General Motors are peste 1 milion de actionari, in jur de 600.000 de angajati iar profitul are o valoare medie de 1,46 bilioane dolari.

Sloganul companiei General Motors este :We do things in a big way.

2.ELEMENTE TEORETICE

Ma voi limita doar la notiunile teoretice care vor interveni in acest studiu de caz.

Actiunea ofertei si a cererii de produse si servicii are la baza initiativa libera generata de proprietatea privata în economia de piata. Fenomenul activ pe care se întemeiaza libera initiativa este asadar concurenta într-un mediu adecvat, anume creat.

- Concurenta reprezinta o trasatura esentiala a economiei de piata, este o situatie pe o piata, în care firmele producatoare (vânzatorii) îsi disputa patronajul cumparatorilor pentru a-si atinge un anumit obiectiv de afaceri (ex: profituri, vânzari si/sau un segment de piata.).

- Structura concurentei

Un rol important în cercetarea pietei unui produs îl are structura concurentei: gradul de concentrare a productiei - daca sunt multi sau putini vânzatori în industria analizata - si, de asemenea, gradul de diversificare a produselor - daca produsele sunt identice sau diferentiate.

Termenii de multi sau putini nu sunt definiti, în primul rând, de numarul de firme, ci mai ales de interactiunea dintre ele. Spunem ca sunt multi vânzatori atunci când nici o firma nu are un volum suficient de mare de afacere. Fiecare firma este nesemnificativa în contextul pietei. În contrast, spunem ca sunt putini vânzatori ori de câte ori actiunile oricarei firme sunt observate de rivali, iar acestia reactioneaza..

Produsele vânzatorilor sunt considerate a fi identice ori de câte ori consumatorii nu au preferinte pentru produsul unei anumite firme. Diferentierea se realizeaza întotdeauna în mintea cumparatorului, iar diferentele percepute pot fi reale (performanta, design, servicii, etc.) sau inventate (marca, ambalaj, publicitate, etc.). Variatele marci de vinuri, masini, cosmetice, televizoare, etc. sunt exemple de produse diferentiate.

- Tipuri de concurenta:

Analiza modului în care pietele functioneaza depinde de faptul daca sunt multe sau putine firme si daca produsele sunt identice sau diferentiate. Astfel, exista patru modele principale ale pietei:

1. Concurenta perfecta: multi vânzatori de produse standardizate.

2. Concurenta monopolistica: multi vânzatori de produse diferentiate.

3. Oligopolul: câtiva vânzatori de produse standardizate sau diferentiate.

4. Monopolul: un singur vânzator al unui produs pentru care nu exista substitute.

Distributia internationala reprezinta activitatile ce se desfasoara si relatiile ce se stabilesc intre parteneri situati pe piete diferite in vederea punerii marfii la dispozitia consumatorilor sau utilizatorilor straini.

Reteaua internationala de distributie este un aparat economic format din lanturi de agentii, institutii,unitati operative si firme specializate intre care se stabilesc relatii in scopul transferarii marfurilor de la producator la consumatorii sau utilizatorii existenti pe pietele internationale.

Canalul de distributie international reprezinta itinerariul pe care se deplaseaza marfa de la producator la consumatorii sau utilizatorii finali de pe pietele internationale.

Practica internationala in domeniul distributiei a consacrat doua modalitati de constituire a canalelor de distributie.

Prima modalitate este a canalelor de distributie internationala indirecte. Acestea sunt caracterizate de interventia intermediarilor.

Intermediarii joaca un rol important in realizarea schimburilor economice internationale datorita avantajelor pe care le ofera. Aceste avantaje decurg din baza tehnico-materiala de care dispun, din relatiile lor cu autoritatile locale si nationale, si cu consumatorii si utilizatorii straini si din posibilitatile de a-si asuma o parte din activitatile si riscurile inerente afacerilor economice internationale.

Distributia internationala cu intermediarii este limitata de faptul ca, datorita interpunerii lor intre producatorii si consumatorii straini, pot aparea probleme legate de operativitatea negocierii si incheierii tranzactiilor si de transmiterea informatiilor pe piata producatorului, ceea ce poate afecta capacitatea de adaptare a acestuia la cerintele pietelor internationale.

Intermediarii care intervin in distributia internationala indirecta pot fi impartiti in urmatoarele categorii: membri internationali ai canalelor ( intermediari internationali) si membri indepedenti ai canalelor de distributie de pe piete externe (locale).

Dintre membrii independenti ai canalelor de distributie, dealerii sunt tipici in distributia telefoanelor mobile si a autoturismelor. Dealerii sunt firme care vand fie bunuri industriale, fie bunuri de consum de folosinta indelungata direct utilizatorilor. De regula, ei sunt independenti, dar furnizorii straini participa uneori la capitalul de care dispun dealerii. Caracteristica dealerului este specializarea pe un produs-pivot din ale carui vanzari provin majoritatea vanzarilor sale, la care se pot adauga si alte cateva produse.

Preview document

Studiu de caz - tip de concurență General Motors Company - Pagina 1
Studiu de caz - tip de concurență General Motors Company - Pagina 2
Studiu de caz - tip de concurență General Motors Company - Pagina 3
Studiu de caz - tip de concurență General Motors Company - Pagina 4
Studiu de caz - tip de concurență General Motors Company - Pagina 5
Studiu de caz - tip de concurență General Motors Company - Pagina 6
Studiu de caz - tip de concurență General Motors Company - Pagina 7
Studiu de caz - tip de concurență General Motors Company - Pagina 8
Studiu de caz - tip de concurență General Motors Company - Pagina 9
Studiu de caz - tip de concurență General Motors Company - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Studiu de Caz - Tip de Concurenta General Motors Company.doc

Alții au mai descărcat și

Francizarea internationala. Studiu de caz

Introducere Prezenta lucrare de licență are ca scop evidențierea noțiunilor generale și particularităților francizării internaționale precum și...

Analiza principalelor strategii adoptate de compania internațională - General Motors

1. PREZENTARE GENERALĂ General Motors a fost fondată în anul 1908 de către W.C. Durant, care alături de Henry Ford au pus bazele industriei...

Strategii concurențiale - studiu de caz Philips România

1. Scurtă prezentare a companiei Philips Royal Philips Electronics este una dintre cele mai mari companii producătoare de electronice din lume si...

Studiu de Caz - Dacia & Volkswagen

1. Introducere - Dacia Dacia, principalul producător de automobile din România, a luat fiinţă în anul 1966, odată cu crearea Uzinei de...

Management International. Studiu de Caz General Motors

Politicile de expansiune au transformat industria auto intr-unul dintre cei mai importanti pioni ai globalizarii. Marile firme de autovehicule...

General Motors - Decizia Asupra Opel

Tip Societate: publică Fondată: 1908 de către W.C. Durant, care alături de Henry Ford au pus bazele industriei automobilistice în America şi nu...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Ai nevoie de altceva?