Utilizarea Resurselor și Modificarea Peisajului

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 3 fișiere: doc
Pagini : 22 în total
Cuvinte : 8745
Mărime: 50.78KB (arhivat)
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. Introducere
  2. Cap.1 Poluanţii
  3. 1.1 Clasificarea general a polunaţilor
  4. 1.2 Circulaţia poluanţilor în biosferă
  5. Cap.2 Acţiunea antropică asupra mediului
  6. 2.1 Omul primitive şi alterarea mediului
  7. 2.2 Agricultura şi impactul ei asupra mediului
  8. 2.3 Explozia demografică umană şi efectele sale asupra mediului
  9. 2.4 Efectele poluării atmosferice asupra climei
  10. Cap.3 Poluarea solului
  11. 3.1 Poluarea solului cu reziduri agricole, menajere şi dejecţii animale
  12. 3.2 Poluarea industrial
  13. 3.3 Poluarea agricolă
  14. 3.4 Transporturile urbane
  15. 3.5 Poluarea cu deşeuri urbane
  16. 3.6 Turismul
  17. 3.7 Rziduri produse în localitate
  18. 3.7.1 Natura reziduurilor
  19. 3.7.2 Cantitatea reziduurilor
  20. 3.8 Necesitatea colectării, transportării şi depozitării controlate a reziduurilor
  21. Bibliografie

Extras din referat

INTRODUCERE

Poluarea nu este un fenomen recent şi nici accidental. Începuturile civilizaţiei umane sunt legate de apariţia primelor surse de poluare, care erau însă puţine şi nesemnificative.

Descoperirea şi utilizarea focului de către om şi mai apoi practicarea agriculturii, a constituit începutul acţiunii devastatoare a omului asupra naturii. Aceasta s-a intensificat odată cu apariţia şi dezvoltarea civilizaţiei tehnologice contemporane, cu consecinţe dezastruoase asupra tuturor componentelor biosferei: modificarea fluxului energetic global, ruperea circuitului substanţelor în natură, reducerea biodiversităţii.

Explozia demografică umană din secolul al XX-lea a accentuat impactul omului asupra naturii. Efectele acesteia, comparabile cu marile catastrofe geologice care au lovit de-a lungul timpului planeta, sunt previzibile: epuizarea rezervelor energetice şi de materii prime, reducerea rezervelor alimentare şi a celor de apă dulce, modificarea calităţii fizico-chimice a aerului, apei şi solului, reducerea diversităţii biocenozelor.

Acţiunea antropică asupra biosferei se manifestă în toate compartimentele acesteia. Dezvoltarea civilizaţiei industriale a amplificat fenomenul de poluare a atmosferei, care a devenit un fenomen global. Este evidentă extinderea rapidă a poluării atmosferei din zonele industrializate spre cele mai îndepărtate regiuni ale planetei, considerate până nu demult nepoluate. Efectele poluanţilor atmosferici se răsfrâng asupra organismelor vegetale şi animale, dar şi asupra ciclurilor biogeochimice şi climatului planetei.

Poluarea solului cu reziduuri agricole şi menajere, dejecţii de animale, fertilizanţi chimici, pesticide şi metale grele modifică structura şi compoziţia solului, productivitatea lui naturală, acţionând astfel asupra tuturor speciilor, populaţiilor şi biocenozelor.

Deversarea diverşilor poluanţi în apele naturale constituie cauza majoră a degradării apelor de suprafaţă şi freatice ale planetei. Indiferent de natura lor (biologică, fizică, chimică), toate aceste substanţe poluante modifică proprietăţile fizico-chimice ale apei ca suport şi mediu de viaţă, perturbă toate comunităţile de hidrobionţi, micşorează productivitatea naturală a apelor şi, nu în cele din urmă, atentează la siguranţa vieţii omului.

O formă relativ recentă de poluare a mediului o reprezintă poluarea nucleară, datorată în special industriei energetice nucleare. Efectele acestui tip de poluare s-au făcut resimţite odată cu efectuarea primei experienţe nucleare în S.U.A., la 16 aprilie 1945, dată care este considerată începutul ere nucleare. Radiaţiile nucleare, indiferent de natura şi originea lor, afectează organismele vegetale şi animale prin două categorii de efecte majore: efecte somatice, care merg de la reducerea speranţei de viaţă şi până la moartea aproape instantanee a individului iradiat, şi efecte genetice, concretizate în mutaţii genetice letale sau subletale, în funcţie de doza de radiaţii, timpul de expunere, radiosensibilitatea organismului.

Impactul antropic major din ultimele două secole a impus necesitatea ocrotirii naturii la nivel local, regional şi global. Instituţii specializate au stabilit la nivel global principiile strategiei mondiale a conservării mediului, direcţiile şi modalităţile concrete de ocrotire şi conservare a naturii. Scopul acestor măsuri este, în final, conservarea biodiversităţii la toate nivelele: genetic, al speciilor şi al ecosistemelor.

Ritmul alarmant de dispariţie a speciilor la nivel planetar a impus inventarierea speciilor, stabilirea cauzelor antropice ale extincţiilor şi încadrarea speciilor în diferite categorii de conservare, în funcţie de gradul de ameninţare cu dispariţia. Au fost întocmite astfel liste roşii ale peciilor ameninţate la nivel global, continental şi la nivelul fiecărei ţări.

Conservarea eficientă a comunităţilor biologice ameninţate se poate realiza prin constituirea de arii protejate la nivel global, regional şi la nivelul fiecărei ţări, prin managementul efectiv al acestor zone, prin implementarea de măsuri de conservare în afara ariilor protejate, cât şi prin restaurarea comunităţilor biologice din habitatele degradate.

Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii a stabilit la nivel global şase categorii de arii protejate, în care sunt luate măsuri prioritare de conservare a speciilor şi comunităţilor biologie în funcţie de unicitatea speciilor, pericolul de extincţie şi utilitatea imediată a speciilor pentru om.

România s-a aliniat la aceste cerinţe internaţionale privind protecţia mediului prin constituirea unei reţele naţionale de arii protejate şi monumente ale naturii şi prin stabilirea prin lege a zece categorii de arii protejate. Conform Legii 5/2000 suprafaţa ocupată de arii protejate în ţara noastră reprezintă 5,18% din suprafaţa României, din care cea mai mare parte a suprafeţei protejate revine parcurilor naţionale, parcurilor naturale şi Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

Acţiunea distructivă a omului asupra naturii a luat forme din ce în ce mai diverse, manifestându-se la nivel global. În acest context au fost promovate numeroase legi pentru protejarea mediului şi s-a născut o nouă ramură juridică, dreptul mediului înconjurător, care este fundamentat pe o serie de principii de bază şi de principii decizionale.

Preocuparea pentru legiferarea ocrotirii naturii în România nu este nouă. Cea mai veche astfel de reglementare datează de pe vremea lui Ştefan cel Mare, care constituie primele branişti, similare ariilor protejate actuale. În perioada modernă, ocrotirea naturii devine o preocupare constantă la numeroşi oameni de ştiinţă precum Grigore Antipa, Emil Racoviţă, Ion Borcea, Alexandru Borza. La iniţiativa lor, în 1930, apare prima Lege pentru protecţia monumentelor naturii, se înfiinţează Comisia monumentelor naturii şi ia fiinţă la noi prima arie protejată majoră, Parcul Naţional Retezat.

Actualmente, activitatea de protecţie şi conservare a naturii este direcţionată de Legea protecţiei mediului nr. 137/1995, Legea 5 / 2000 privind planul de amenajare a teritoriului naţional, Secţiunea a III –a Zone protejate şi de Legea 462 / 2001 privind regimul ariilor protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice.

Preview document

Utilizarea Resurselor și Modificarea Peisajului - Pagina 1
Utilizarea Resurselor și Modificarea Peisajului - Pagina 2
Utilizarea Resurselor și Modificarea Peisajului - Pagina 3
Utilizarea Resurselor și Modificarea Peisajului - Pagina 4
Utilizarea Resurselor și Modificarea Peisajului - Pagina 5
Utilizarea Resurselor și Modificarea Peisajului - Pagina 6
Utilizarea Resurselor și Modificarea Peisajului - Pagina 7
Utilizarea Resurselor și Modificarea Peisajului - Pagina 8
Utilizarea Resurselor și Modificarea Peisajului - Pagina 9
Utilizarea Resurselor și Modificarea Peisajului - Pagina 10
Utilizarea Resurselor și Modificarea Peisajului - Pagina 11
Utilizarea Resurselor și Modificarea Peisajului - Pagina 12
Utilizarea Resurselor și Modificarea Peisajului - Pagina 13
Utilizarea Resurselor și Modificarea Peisajului - Pagina 14
Utilizarea Resurselor și Modificarea Peisajului - Pagina 15
Utilizarea Resurselor și Modificarea Peisajului - Pagina 16
Utilizarea Resurselor și Modificarea Peisajului - Pagina 17
Utilizarea Resurselor și Modificarea Peisajului - Pagina 18
Utilizarea Resurselor și Modificarea Peisajului - Pagina 19
Utilizarea Resurselor și Modificarea Peisajului - Pagina 20
Utilizarea Resurselor și Modificarea Peisajului - Pagina 21
Utilizarea Resurselor și Modificarea Peisajului - Pagina 22

Conținut arhivă zip

  • Utilizarea Resurselor si Modificarea Peisajului
    • CUPRINS.doc
    • INTRODUCERE.doc
    • TEMA REFERATULUI.doc

Alții au mai descărcat și

Resursele Naturale și Economia Mediului

RESURSELE NATURALE Notiuni generale Continuitatea vietii pe Pamant din cele mai vechi timpuri si pana in prezent este conditionata de existenta...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Protecția, administrarea și gospodărirea fondului forestier național

CAPITOLUL I DREPTUL MEDIULUI ÎN SISTEMUL DREPTULUI ROMÂN 1.1. Apariţia dreptului mediului Dreptul mediului înconjurător a apărut şi s-a...

Potențialul turistic al Munților Retezat

INTRODUCERE Am pornit studiul de faţă pornind de la ideea că turismul din zilele noastre se află într-o continuă expansiune, cu o dezvoltare...

Energia eoliană - Proiectul Parc eolian Spitalul PNF Sfântul Andrei, din Comuna Valea Iasului, Județul Argeș

Introducere Schimbările climatice afectează întreaga planetă, având repercusiuni asupra întregii populații, sub aspect economic, social și...

Situația mamiferelor mari în ariile naturale protejate

SITUATIA MAMIFERELOR MARI IN ARIILE NATURALE PROTEJATE "Parcurile nationale si ariile protejate nu ar fi necesare intr-o lume ideala, dar noi...

Conservarea Biodiversitatii. Ariile Protejate

I. Conservarea biodiversităţii - consideraţii generale Mediul înconjurător este ansamblul de date şi de echilibre de forţe concurente care...

Amenajarea Ariilor Protejate din România

1.1.PREZENTAREA GENERALA A MEDIULUI Prin calitatea mediului inconjurator se intelege starea acestuia la un moment dat rezultata din integrarea...

Parcul național retezat

Scurt istoric Parcurile nationale si rezervatiile sunt locuri unice,de pamant sau de apa dintr-o tara stabilite de catre guvern pentru a proteja...

Arii Protejate

Introducere Cu toate ca primele arii protejate au fost infiintate in România in anul 1932, iar primele acte normative in domeniu dateaza din 1928...

Ai nevoie de altceva?