Biblioteca

Consilierea Mamelor Adolescente

Referat / Filologie
Informatii Referat:
Numar de pagini: 116
Marime arhiva: 266.48Kb
Contine fisiere: doc
Numar de fisiere: 1
Tip document: Referat
Domeniu: Filologie
Nota pe site: 9 Consilierea Mamelor Adolescente, 9 out of 10 based on 3 rating
Profesor indrumator / Prezentat Profesorului:
daniela garleanu soitu
Valoare:
Ce sunt punctele? Ce sunt punctele?

Punctele reprezinta moneda de schimb a site-lui.

Ai nevoie de ele ca sa downloadezi documente si le poti primi incarcand documente pe site.

Daca nu vrei sau nu poti face asta, punctele se pot cumpara foarte usor prin SMS, Card sau PayPal.

Click pentru mai multe detalii.

Fisiere in arhiva: (1)

 • Consilierea Mamelor Adolescente.doc

Din cuprins:
I. Consilierea, familia si adolescenta: concepte si perspective
I.1. Consilierea în familia contemporana.4
I.2. Familia- leaganul copilariei.8
I.3. Adolescenta- puntea spre maturitate&&&&&&&.14
II. Familia monoparentala cu parinti adolescenti
II.1. Cauze ale parentalitatii la adolescenti.16
II.2. Consecinte pe termen lung si pe termen scurt ale parentalitatii la adolescenti.19
II.3. Efecte fizice si psihice generate de sarcina asupra tinerei mame.21
III. Protectia sociala a mamelor adolescente
III.1. Prestatii si servicii sociale oferite mamelor adolescente.24
III.1.1. Prestatii si servicii oferite de institutiile publice.24
III.1.2. Prestatii si servicii oferite de institutiile private. .26
III.2. Consilierea ca serviciu specializat în asiatenta sociala a mamelor adolescente.27
III.2.1. Consilierea individuala .27
III.2.2. Consilierea în grup.32
III.3. Rolul consilierii în prevenirea abandonului copilului si în pregatirea
noului statut, cel de mama.35
IV. Metodologie
IV.1. Descrierea teoretica a metodologiei calitative.38
IV.1. Descrierea teoretica a metodologiei cantitative.40
PARTEA A II-A
I. Chestionar- interpretarea si evaluarea rezultatelor.42
II. Studii de caz.49

Extras din document:

ARGUMENT
Copiii sunt lumina vietii
Abia intra în adolescenta, încep sa vada lumea altfel decât cu ochii copilariei, prind aripi sa zboare spre maturitate si învata sa se descurce în lumea reala. Este o etapa fireasca în viata fiecaruia, chir daca la unii este mai tensionata decât la altii- pentru ca acum se formeaza omul care va fi. Exista însa si un drum mai drept si mai scurt catre maturitate, un drum pe care îl urmeaza azi din ce în ce mai multe adolescente din România: devin mame la putin timp dupa ce au iesit din propria copilarie. Acest fenomen a luat o amploare îngrijoratoare în ultimele decenii pe care autoritatile nu au putut sa o ignore.
Daca încadram adolescenta între 13 si 19 ani, în acest moment exista în lume aproximativ 500 de milioane de tineri de aceasta vârsta. Dintre adolescentele între 15 si 19 ani, în România, în fiecare an 5- 10% sunt afectate de sarcina. Rata nasterii la aceste adolescente este în continua crestere. S-a promovat un drept la uzul liber al sexualitatii conducând la sfarâmarea tuturor hotarelor anterioare.
Societatea traditionala nu era de acord cu monoparentalitatea, cu atât mai mult cea în cazul adolescentelor necasatorite, încurajând chiar stigmatizarea celor care alegeau un astfel de viata.
O sarcina pentru o adolescenta înseamna probleme acasa cu parintii, cu tatal copilului si cu cei din jur. Pericolele pentru sanatatea copiilor nascuti de adolescente sunt enorme deoarece majoritatea acestora nu au un regim alimentar adecvat pentru sarcina, consuna bauturi alcoolice, fumeaza si iau droguri. Din punct de vedere medical, adolescenta nu este perfectata anatomo- fiziologic pentru a procrea fara risc.
Este ceva minunat sa aduci pe lume un copil. Minunea vietii se poate simti deja în timpul graviditatii si putine evenimente pot schimba asa de adânc mersul vietii ca si aparitia unui urmas. Însa, dupa cum se stie, graviditatea aduce pentru cele mai multe din adolescente nesiguranta, probleme, teama si multe întrebari:
" Sunt destul de matura pentru preluarea responsabilitatii?
" Cum se va schimba viata mea dupa nasterea copilului?
" Cum voi asigura cresterea si dezvoltarea copilului?
" Cine ma va ajuta sa cresc copilul?
Prezenta unei persoane de încredere în viata unei mame adolescente conteaza foarte mult. Ea are nrvoie de cineva care sa nu o judece, sa nu o jigneasca., sa-i accepte credintele si valorile.
Lucrarea de fata este structurata pe duoa parti: una toretica în care am inclus date despre familie (tipuri de familie, familiile monoparentale cu parinti adolescenti), depre rolul consilierii în pastrarea sarcinii si în prevenirea abandonului copilului repartizate pe trei capitole si una practica realizata atât prin intermediul studiilor de caz, cât si prin intermediul unui chestionar. Pentru realizarea partii practice am colaborat cu Centrul Maternal, cu Biroul de Autiritate Tutelera din cadrul consiliilor locale si cu fundatii si organizatii neguvernamentale.
Bucuria de a trai se vede în chipul copilulu tau
V. Hugo
PARTEA I
CAPITOLUL I
I.CONSILIEREA, FAMILIA SI ADOLESCENTA: CONCEPTE SI PERSPECTIVE
I. 1. Consilierea în familia contemporana
I.1.1. Definirea consilierii
S-a constatat ca originile consilierii sunt mai vechi decât ale oricarui serviciu social; acest lucru deoarece batrânii, preotii precum si alti întelepti ai unei comunitati realizau actiuni care aveau ca activitate principala consilierea. Înfiintarea consilierii ca profesie distincta s-a realizat începând cu jumatatea secolului al XX-lea si se considera ca s-a desprins din psihoterapie. Prin urmare, termenul de consiliere este adesea confundat cu cel de psihoterapie. Diferenta dintre aceste doua concepte consta în faptul ca psihoterapia are în vedere remedierea anumitor devieri de la normalitate, consilierul lucreaza cu persoane normale, care se confrunta cu probleme cognitive, situationale sau decizionale. Se poate face cel mult o asemanare între consilierea care are la baza teoriile psihodinamice si psihoterapie în sensul ca ambele au în vedere actiunea subconstientului în problemele aparute în viata clientului.
La început consilierea era privita ca orientare profesionala în special pentru tinerii cu dificultati de integrare socio-profesionala sau ca o posibilitate de a-i ajuta pe cei în nevoie sa se adapteze la cerintele scolilor. Consilierea ca activitate de voluntariat a aparut în Marea Britanie si avea în vedere sprijinirea familiilor afectate de urmarile celui de-al doilea razboi mondial: doliu, abuz asupra copiilor.
Se considera ca factorii principali care au condus la dezvoltarea procesului de consiliere sunt reprezentati de presiunile sociale, precum si de dinamica proceselor sociale de-a lungul timpului.
Din punctul de vedere al interventiei specializate în domeniul asistentei sociale, consilierea s-a impus ca un serviciu de sprijin si ajutor pentru persoanele aflate în anumite situatii de dezavantaj.
Consilierea reprezinta procesul care poate fi desfasurat individual sau cu mai multe persoane, orientat spre: dezvoltare personala, sprijin în situatie de criza, ajutor psihoterapeutic si rezolvarea problemelor . Scopul central al consilierii îl reprezinta oportunitatea clientului în cautarea, identificarea si utilizarea propriilor resurse necesare rezolvarii problemelor prezente sau viitoare, astfel încât sa nu mai fie nevoit sa apeleze la specialisti. Prin urmare, consilierea reprezinta relatia (care este profesionala în primul rând, oficiala si de încredere) care se stabileste între un consilier special format si client care poate fi un individ, o familie sau un grup.
În general, consilierea este orientata spre sprijinirea clientilor în întelegerea problemelor, a relatiilor intra si interumane, a relatiilor cu mediul înconjurator si învatarea unor abilitati de rezolvare a problemelor (de gasire a solutiilor si alegerea celei mai potrivite).


Previzualizare pagini: (116)

  Documente similare:
  Preview document similar
  Identitatea unei Biblioteci pentru Copii
  Licenta contine 71 pagini in format doc cu o marime totala de 98.4 KB.
  Preview document similar
  Orbitor - Aripa Dreapta - Mircea Cartarescu
  Referatul contine 4 pagini in format doc cu o marime totala de 10.5 KB.
  Preview document similar
  Morfologie
  Cursul contine 143 pagini in format doc cu o marime totala de 503.92 KB.
  Preview document similar
  Limba ca Fenomen Social
  Referatul contine 12 pagini in format doc cu o marime totala de 20.12 KB.
  Preview document similar
  Ca Apa pentru Ciocolata - L. Esquivel - Legaturi de...
  Referatul contine 6 pagini in format doc cu o marime totala de 9.92 KB.
  Preview document similar
  Origene Exeget al Bisericii Primare
  Referatul contine 64 pagini in format doc cu o marime totala de 160.49 KB.
  Carti recomandate:
  Petronela Serban
  Volumul Asistenta sociala a mamelor adolescente este structurat in doua parti: una teoretica si alta practica. In primele doua capitole autoarea a definit conceptul de familie, teoriile cu privire la monoparentalitate, a analizat diversele tipuri de familie. In cel de-al treilea capitol a fost definit fenomenul de monoparentalitate si au fost... citeste tot
  Emil Capraru, Herta Capraru
  Noua editie, a VI-a, revizuita, a binecunoscutei de-acum "Mama si copilul" poarta girul celor doi autori, a caror experienta in domeniu este de necontestat, bucurandu-se totodata de conditii grafice deosebite, care confera atractivitate si sistematizare simplei lecturari sau consultarii mai aprofundate.
  Numai prin simpla trecere in... citeste tot
  Emil Capraru, Herta Capraru
  Aceasta carte este publicata la editura Medicala. Noua editie, a VI-a, revizuita, a binecunoscutei de-acum Mama si copilul poarta girul celor doi autori, a caror experienta in domeniu este de necontestat, bucurandu-se totodata de conditii grafice deosebite, care confera atractivitate si sistematizare simplei lecturari sau consultarii mai... citeste tot