Omul, fiinta cugetatoare

Referat / Filosofie
Informatii Referat:
Numar pagini: 6 pagini
Marime arhiva: 10.80 KB
Contine fisiere: doc
Numar fisiere: 1 fisier
Nota pe site: Nota  7 Omul, fiinta cugetatoare , 7 out of 10based on 1 rating
Ce sunt punctele? Ce sunt punctele?
 • Punctele reprezinta moneda de schimb a site-lui.
 • Ai nevoie de ele ca sa downloadezi documente si le poti primi incarcand documente pe site.
 • Daca nu vrei sau nu poti face asta, punctele se pot cumpara foarte usor prin SMS, Card sau PayPal.
 • Click pentru mai multe detalii.

Extras din document:

Filosofia a fost creată de om, despre om şi pentru om. Filosofia a luat naştere din cugetarea umană, firească, care la început era o simplă evaluare a posibilităţilor de supravieţuire. Ulterior, la greci, filosofia a fost o încercare de elaborare a unui sistem ştiinţific, ca răspuns şi alternativă la religia politeistă a vechilor greci. Cugetarea, mirarea filosofică, cum o numeşte Jeanne Hersch, nu este altceva decât o reacţie firească a omului, şi numai a omului, în faţa naturii. Înzestrat de Dumnezeu cu o raţiune speculativă de subţirimea eterului, omul a fost expulzat apoi, tot de Dumnezeu, în această aridă vale a plângerii, care este lumea, pentru ca el, omul, să găsească singur calea înapoi spre Paradisul pierdut. Iată marea încercare a rasei umane. Iată proba de foc la care suntem supuşi. Aproape involuntar, noi, oamenii, ne-am alcătuit o ştiinţă strategică prin care încercăm să recucerim reduta absolutului. Această ştiinţă se numeşte filosofie.

Astăzi, filosofia este doar una dintre nenumăratele discipline cu care omul, cu nebănuitele lui nevoi şi născociri de tot felul, se îndeletniceşte. Dar este şi o ştiinţă unică, singura în măsură să pună sub semnul îndoielii tot ce se ştie, gata să reevalueze toate cunoştinţele, toate valorile. Pentru cultură şi civilizaţie, filosofia este acel critic care nu ne lasă să ne mulţumim cu propriile rezultate. Prin avalanşa de întrebări pe care le pune şi prin răspunsurile pe care le aşteaptă, filosofia pricinuieşte o veşnică şi perpetuă autodepăşire a omului.

Filosofia este o meta-disciplină, care foloseşte arta şi religia ca simplu material de lucru. Are in ea o sfântă aroganţă care îi face să tremure pe cei pioşi sau pe tipicarii creaţiei artistice. Dar nu este o erezie. Este un joc didactic. Concluziile filosofilor au valoare docimologică şi oferă omenirii varianta îmbunătăţirii performanţelor sale. Este absurd să te superi pe filozofie că tratează cu o răceală obiectivă sublimele adevăruri religioase sau cutremurătoarele frumuseţi artistice. Filosofia nu ponegreşte sanctuarul, nici nu mâzgăleşte şevaletul. Ea doar le arată sacerdoţilor şi artiştilor cum să fie cât mai profunzi, cât mai umani şi cât mai receptivi la tainele pe care le gestionează.

În evoluţia cugetării filosofice, preocupările pentru tema omului au variat ca intensitate a interesului. La început, presocraticii, în încercările lor ştiinţifice incipiente, acordau o mare importanţă naturii, principiilor generale, unificatoare ale lumii. Elemente ca aerul, apa, focul erau considerate la liante universale, omul fiind un agregat al unor astfel de elemente. Rolul său era acela de observator. Cu Platon, ţelul omului a început să devină o transcendere a propriei condiţii. Printr-o paideia axata pe moşirea adevărului – maieutica – el avea speranţe să acceadă la o stare neobişnuită, suprafirească, la o lume a Ideilor, singura reală şi potrivită cu demnitatea sa. Omul avea pentru prima dată ocazia să ajungă la o iluminare pe baza propriilor eforturi, prin intermediul raţiunii şi al cunoaşterii.


Fisiere in arhiva: (1)

 • Omul, fiinta cugetatoare.doc

Previzualizare pagini (6):


  Documente similare:

  Preview Filosofie - Note de Curs
  Filosofie - Note de Curs
  Cursul contine 39 pagini in format doc cu o marime totala de 107.43 KB.
  Preview Specificul Cunoasterii Filozofice
  Specificul Cunoasterii Filozofice
  Referatul contine 6 pagini in format doc cu o marime totala de 13.26 KB.
  Preview Linearitatea si Ciclicitatea Timpului din Perspectiva Filosofic-Religioasa
  Linearitatea si Ciclicitatea Timpului din...
  Proiectul contine 183 pagini in format doc cu o marime totala de 4.8 MB.
  Preview Istoria Filosofiei Moderne si Contemporane
  Istoria Filosofiei Moderne si Contemporane
  Cursul contine 20 pagini in format doc cu o marime totala de 28.25 KB.
  Preview Istoria Filosofiei Moderne
  Istoria Filosofiei Moderne
  Cursul contine 30 pagini in format doc cu o marime totala de 60.88 KB.
  Preview Friedrich Nietzsche si Filosofia Sa
  Friedrich Nietzsche si Filosofia Sa
  Referatul contine 15 pagini in format doc cu o marime totala de 32.81 KB.