Banca Europeană de Investiții

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 4743
Mărime: 70.44KB (arhivat)
Publicat de: Marcu David
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: A. Martin
Facultatea FEAA, Finante- Banci

Cuprins

  1. Capitolul 1. Organizarea şi funcţionarea BEI.pg.1
  2. 1.1 Crearea şi obiectivele BEI.pg.1
  3. 1.2 Conducerea BEI.pg. 2
  4. 1.3 Capital şi acţionariat.pg.3
  5. 1.4 Colaboratorii BEI.pg.4
  6. Capitolul 2. Rolul BEI.pg.7
  7. 2.1 Activitatea Băncii.pg.7
  8. 2.2 Creditarea şi garanţiile.pg.10
  9. 2.3 Mercanismele creditării.pg.12
  10. 2.4 Activitatea de colectare a resurselor.pg.13
  11. 2.5 Aprobarea finanţării.pg.14
  12. Concluzii.pg.15
  13. Bibliografie

Extras din referat

Banca Europeană de Investiţii

Capitolul 1. Organizarea şi funcţionarea BEI

1.1 Crearea şi obiectivele BEI

Ca instituţie financiară a UE, Banca Europeană de Investiţii a fost creată prin Tratatul de la Roma. Ea este formată din statele membre ale UE, care au subscris împreună capital la aceasta.

Această instituţie are obiective complexe. BEI are ca misiune susţinerea realizării obiectivelor UE, finanţând pe termen lung proiecte concrete, respectând regulile unei gestiuni bancare riguroase. Ea contribuie astfel la construcţia europeană, mai ales la integrarea economica şi la întărirea coeziunii economice şi sociale.

Ca instituţie, BEI îşi adaptează în permanenţă modul de lucru la schimbările politicilor UE. Ca bancă, ea lucrează în stransă colaborare cu comunitatea bancară, atât pentru împrumuturile pe pieţele de capital, cât şi pentru finanţarea investişiilor.

BEI acordă împrumuturi mai ales din resursele împrumutate. Acestea la care se adaugă, fondurile proprii (capital vărsat şi rezerve), constituie resursele sale proprii. În afara UE, BEI intervine în principal asupra resurselor proprii, dar şi pe bază de mandat, pornind de la resursele bugetare ale UE sau ale statelor membre.

Priorităţile băncii la nivelul UE sunt de a susţine:

• coeziunea şi convergenţa;

• întreprinderile mici şi mijlocii;

• durabilitatea mediului;

• inovaţia,

• dezvoltarea reţelelor de transport transeuropene şi

• sursele de energie durabile, competitive şi sigure.

1.2 Conducerea BEI

Conducerea este formată din trei consilii : Consiliul guvernatorilor, Consiliul de director şi Comitetul administrativ.

Consiliul guvernatorilor este alcătuit din miniştri desemnaţi de către statele membre. Acest consiliu exercită următoarele activităţi : stabilirea directivelor politicii de credit, autorizarea activităţii BEI în afara UE, primirea raportului Comitetului de control şi aprobarea situaţiilor financiare (inclusiv a bilanţului şi a contului de profit şi pierdere) şi a raportului anual, punerea la punct a deciziilor legate de creşterea capitalului şi reunirea membrilor Consiliului de Administraţie, ai Comitetului Director şi ai Comitetului de Control.

Consiliul director, prezidat de preşedintele BEI, are drept ,isiune aprobarea creditelor şi garanţiilor sau contractarea de împrumuturi şi condiţiile realizării acetora şi asigură conducerea în bune condiţii a băncii.

Din Consiliul director fac parte 28 de administratori (câte unul pentru foecare stat membru şi unul desemnat de Comisa Europeană) 18 supleanţi, numiţi penrtu cinci ani de către Consiliul guvenmatorilor, cu posibilitatea reînoirii mandatului şi şase experţi (trei directori şi trei supleanţi).

Comitetul Administrativ este format dintr-un preşedinte şi opt vicepreşedinţi, numiţi de Consiliul guvernatorilor pentru şase ani (cu posibilitatea reînoirii mandatului), la propunerea Consiliului director. Rolul său este de a asigura administrarea ordinară a bncii, pregătind deciziile Consiliului director şi formulând avize în cazul acordării creditelor şi garanţiilor sau al proiectelor de împrumuturi.

Pe lângă organele de conducere, există un Comitet de audit, format din trei membri şi trei observatori, numiţi de Consiliul guvernatorilor pe o perioadă de trei ani, care verifică anual regularitatea operaţiunilor şi registrelor băncii, confirmând bilanţul şi contul de profit şi pierderi.

1.3 Capital şi acţionariat

În anul 1958, BEI şi-a început activitatea cu un capital subscirs de cele şase state care au fondat Comunitatea economică Franţa, Germania, Olanda, Belgia, Luxemburg şi Italia. Până în anul 1999, BEI a mai majorat capitalul în nouă rânduri. De patru ori această majorare a însoţit intrarea unor noi membri în comunitate.

Capitalul iniţial a fost majorat pentru prima dată în 1971 cu 500 milioane ecu. În 1973 are loc prima extindere a CEE, care a ridicat numărul statelor membre la moă ( cu Marea Britanie, Irlanda şi Danemarca) şi capitalul BEI la 2.025 milioane ecu.

„Europe celor nouă” va mai majora capitalul băncii în două rânduri, în 1976 )la 3.544 milioane ecu) şi în 1979 (7.088 milioane ecu). Majorările de capital de după anul 1976 au însemnat aproape de fiecare dată o dublare a capitalului existent.

„Europe celor 15” , cu Austria, Suedia şi Finlanda incluse va majora capitalul la 62.013 milioane ecu.

Preview document

Banca Europeană de Investiții - Pagina 1
Banca Europeană de Investiții - Pagina 2
Banca Europeană de Investiții - Pagina 3
Banca Europeană de Investiții - Pagina 4
Banca Europeană de Investiții - Pagina 5
Banca Europeană de Investiții - Pagina 6
Banca Europeană de Investiții - Pagina 7
Banca Europeană de Investiții - Pagina 8
Banca Europeană de Investiții - Pagina 9
Banca Europeană de Investiții - Pagina 10
Banca Europeană de Investiții - Pagina 11
Banca Europeană de Investiții - Pagina 12
Banca Europeană de Investiții - Pagina 13
Banca Europeană de Investiții - Pagina 14
Banca Europeană de Investiții - Pagina 15
Banca Europeană de Investiții - Pagina 16
Banca Europeană de Investiții - Pagina 17
Banca Europeană de Investiții - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • Banca Europeana de Investitii.doc

Te-ar putea interesa și

Banca Europeană de Investiții

CAP 1. Generalitati despre Banca Europeana de Investitii 1.1 Banca Europeana de Investitii - Introducere Prin Tratatul de la Maastricht,...

Banca Europeană de Investiții - organizare, funcționare, rol, proiecte finanțate

CAPITOLUL 1. Banca Europeană de Investiţii-caracterizare generală 1.1. Apariţia şi etape în evoluţia Băncii Europene de Investiţii Banca...

Banca Europeană de Investiții

INTRODUCERE Atunci când vorbim de Uniunea Europeană din zilele noastre putem spune că este rezultatul unui proces care a început acum mai bine de...

Instituții financiar-monetare internaționale - Banca Europeană de Investiții

INTRODUCERE Banca Europeană de Investiții este o instituție nonprofit, carre se autofinanțează, fiind independentă de bugetul alocat Uniunii...

Banca Europeană de Investiții

LISTA FIGURILOR Figura nr. 1 Valoarea proiectelor finanţate de Banca Europeană de Investiţii în anul 2009, în funcţie de regiune 11 Figura nr. 2...

Banca Europeană de Investiții - organizare, funcționare, rol, proiecte finanțate

Introducere Banca Europeană de Investiții (BEI) este un organism financiar ce face parte din sistemul instituțional comunitar actual. BEI este...

Banca Europeană de Investiții

CAPITOLUL 1. BANCA EUROPEANA DE INVESTITII - constituire, conducere si rol 1.1 Înfiintare Banca Europeana de Investitii, institutie financiara a...

Banca Europeană de Investiții - organizare, funcționare, rol, proiecte finanțate

Cap.1 Banca Europeanã de Investiţii-înfiinţare, conducere şi misiune 1.1 Înfiinţare Banca Europeanã de Investiţii(BEI),instituţie financiarã a...

Ai nevoie de altceva?