Biblioteca

Definirea si Cuantificarea Riscului Valutar - Studiu de Caz

Referat / Finante
Informatii Referat:
Numar de pagini: 17
Marime arhiva: 360.47Kb
Contine fisiere: docx
Numar de fisiere: 1
Tip document: Referat
Domeniu: Finante
Nota pe site: 8 Definirea si Cuantificarea Riscului Valutar - Studiu de Caz, 8 out of 10 based on 1 rating
Profesor indrumator / Prezentat Profesorului:
Anton Sorin
Valoare:
Ce sunt punctele? Ce sunt punctele?

Punctele reprezinta moneda de schimb a site-lui.

Ai nevoie de ele ca sa downloadezi documente si le poti primi incarcand documente pe site.

Daca nu vrei sau nu poti face asta, punctele se pot cumpara foarte usor prin SMS, Card sau PayPal.

Click pentru mai multe detalii.

Fisiere in arhiva: (1)

 • Definirea si Cuantificarea Riscului Valutar - Studiu de Caz.docx

Extras din document:

Capitolul 1. Definirea și cuantificarea riscului valutar.
Riscul valutar reflectă probabilitatea de a se înregistra pierderi din contractele comerciale internaționale sau din alte raporturi economice datorită modificării cursului de schimb al valutei în perioada de la încheierea contractului și până la scandeță.
În literatura de specialitate se întâlnesc diverse definiții ale riscului valutar, toate bazându-se pe trei pilotni:
- Averea acționarilor;
- Activele firmei;
- Poziția financiară a firmei.
Toate acestea pun în evidență faptul că autorii au acordat o atenție deosebită riscului valutar ca element specifiv mediului extern al corporației moderne și mai puțin riscului valutar ca risc specific sistemului bancar.
Riscul valutar, denumit și riscul de schimb, ca o componentă a riscului de piață exprimă posibilitatea ca fluctuația cursului de schimb să afecteze negativ profitul banca.
Deasemenea prin risc valutar se mai poate înțelege probabilitatea unei pierderi sau a unui câștig în urma modificării dimensiunilor valorice ale etaloanelor monetare sub influența factorilor economici, monetari, financiari, sociali și politici.
Riscul valutar reprezintă posibilitatea ca variația cursului valutar de piață să influențeze negativ marja dobânzii bancare. Cauza acestui risc o poate constitui operațiunile bancare în valută – pasivele și activele externe. Deoarece aceste elemente sunt posturi bilanțiere ale bilanțului bancar sonsolidat exprimat în moneda națională la cursul zilei, variața crusului de schimb poate determina câștiguri sau pierderi rezultate idiferent de efortul băncii și nici nu depinde de calitatea managementului.
Tipuri de expunere la riscul valutar:
- Expunerea tranzacțională;
- Expunerea economică;
- Expunerea de translație sau de conversie.
Expunerea tranzacțională rezultă din evidențele contabile și constă în utilizarea mai multor valori ale cursului de schimb pentru a evalua același active. Expunerea are o anumită semnificație numai pe termen scurt putând fi minimizată prin operațiuni de hedging.
Expunerea economică cuantifică influența fluctuațiilor cursului de schimb asupra valorii băncii, a firmelor și chiar a statului.
Expunerea de translație sau de conversie apare în cazul firmelor care derulează tranzacții internaționale.
Datorită Globalizării se mai pot identifica următoarele riscuri asociate expunerilor tradiționale la riscul valutar:
- Riscul de (ne)decontare;
- Riscul față de partener;
- Riscul contabil.
Riscul de (ne)decontare este determinat de locațiile diferite în timp și spațiu ale părților implicate în decontare care pot genera pierderi reduse sau considerabile, în raport cu evoluția cursului de schimb.
Riscul față de partener rezultă din incapacitatea partenerului de a efectua plata.
Riscul contabil este general de procesul de conversie a rapoartelor financiare ale sucursalelor situate în străinătate.
Principalele elemente supuse riscurilor datorate globalizării sunt creanțele de încasat, datoriile, repatrierea veniturilor sau dividentelor etc.
Un agent economic poate fi supus in același timp la mai multe tipuri de riscuri. De exemplu, daca o companie care derulează operațiuni de import – export poate fi afectată de neonorarea plății partenerului extern și de evoluția nefavorabilă a cursului de schimb.
Riscul valutar îmbracă forme variate și poate fi evident sau ascuns. Acest risc poate exista pentru o companie, fără ca aceasta să îți dea seama de existența lui. Prezneșa riscului valutar și tipurilede manifestare ale acestuia trebuie identificate înainte ca acestea să poată fi administrate efectiv.
Exemple în care intervine riscul valutar
1. O companie de import din SUA a cumpărat porţelan „Wedgwood” de la un furnizor din Anglia, iar facturarea s-a efectuat în lire sterline. Suma trebuia plătită după 30 de zile. În acest scop, compania americană de import trebuia să cumpere lire sterline în intervalul de timp dintre data în care a fost făcutăcomanda şi data efectivă a plăţii sumei respective.
2. O companie de export din SUA a vîndut un echipament de tăiat copaci unei companii din Tailanda. Pentru a fi competitivă, compania din SUA trebuia să întocmească factura pentru clientul său în moneda naţională a Tailandei, respectiv în „Thai baht”. Compania americană exportatoare a trebuit să convertească „Thai baht” în dolari americani după primirea chitanţei de plată.
3. New Products Inc. îşi exporta produsele în Nigeria şi îşi factura clientul în dolari americani. Plata sE efectua într-un interval de zece zile de la data livrării mărfii.


Previzualizare pagini: (17)

  Documente similare:
  Preview document similar
  Analiza Riscului de Faliment
  Proiectul contine 22 pagini in format doc cu o marime totala de 111.73 KB.
  Preview document similar
  Gestiunea Riscului Bancar
  Referatul contine 17 pagini in format doc cu o marime totala de 34.48 KB.
  Preview document similar
  Hedging Folosind Contracte Forward si Futures pe Valute
  Proiectul contine 34 pagini in format doc cu o marime totala de 41.51 KB.
  Preview document similar
  Euro - Avantaje si Dezavantaje
  Proiectul contine 15 pagini in format doc cu o marime totala de 71.47 KB.
  Preview document similar
  Comunicare Financiar Bancara
  Cursul contine 204 pagini in format doc cu o marime totala de 678.4 KB.
  Preview document similar
  Gestiune Bancara
  Cursul contine 257 pagini in format doc cu o marime totala de 616.88 KB.
  Carti recomandate:
  Alexandra Horobet
  In contextul evidentului proces de globalizare a pietelor si al angajarii tot mai ferme a Romaniei in internationalizarea propriei sale economii nationale, Alexandra Horobet ofera cititorului roman sansa unei captivante incursiuni in managementul riscului financiar asociat investitiilor de portofoliu. Fiind o lucrare de pionierat pentru... citeste tot
  Alexandra Horobet
  Primul capitol al lucrarii, Fundamentele conceptual - metodologice ale riscului, rezuma principalele elemente ale teoriei riscului, aducand in discutie diversele modalitati de cuantificare a riscului, incepand cu cele traditionale - dispersia si abaterea standard - si incheind cu cele mai recente si mai performante, cum ar fi Value at Risk.... citeste tot
  Roger Fritz
  A te aventura in noi teritorii sau directii reprezinta o piatra de incercare,insa recompensele pot fi pe masura.In cea mai mare parte a timpului,nu ne plac schimbarile si ne simtim mai confortabil cu ceea ce ne este deja cunoscut.A incerca sa parasesti zona de confort poate fi insa extrem de profitabil. citeste tot