Evaziunea fiscală

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 3 fișiere: doc
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 8191
Mărime: 55.93KB (arhivat)
Publicat de: Jenel Negoiță
Puncte necesare: 8
Academia de Stiinte Economice Bucuresti Facultatea de Contabilitate si Informatica de Gestiune Disciplina: Finante Publice

Cuprins

  1. 1. Aspecte teoretice privind evaziunea fiscala 1
  2. 2. Definirea evaziunii fiscale 3
  3. 2.1. Evaziunea fiscală legală 4
  4. 2.2 Evaziunea fiscală frauduloasă 6
  5. 2.3. Evaziunea fiscală intenţionată 8
  6. 3. Funcţiile evaziunii fiscale 10
  7. 3.1. Funcţia generală a evaziunii fiscale 10
  8. 3.2. Funcţia evaziunii fiscale elaborată prin prisma
  9. comportamentului uman 11
  10. 4. Metode de prevenire şi combatere a evaziunii fiscale 13
  11. 4.1. Metode de prevenire a evaziunii fiscale
  12. Conform Legii 87 14
  13. Bibliografie 15

Extras din referat

1. Aspecte teoretice privind evaziunea fiscală.

„Evaziunea fiscală a apărut o dată cu statul

şi va dispărea o dată cu statul”

Vasile Bârlea

Geneza evaziunii fiscale este indisolubil legată de stat şi apariţia lui. De-a lungul istoriei, formele de manifestare au evoluat odată cu dezvoltarea economico-socială. Sustragerea de la plata obligaţiilor au fost o preocupare istorică a celor care trebuiau să le plătească.

Multitudinea obligaţiilor pe care legile fiscale le impun contribuabililor ca şi, sau mai ales, povara acestor obligaţii au făcut să stimuleze, în toate timpurile, ingeniozitatea contribuabililor în a inventa procedee diverse de eludare a obligaţiilor fiscale. ,,Evaziunea fiscală a fost întotdeauna în special activă şi ingenioasă pentru motivul ca fiscul lovind indivizii în averea lor, îi atinge în cel mai sensibil interes; interesul bănesc”.

Evaziunea fiscală este unul dintre capitolele cele mai studiate atât de teoreticieni, cât şi de tehnicieni în materia fiscală. Cu toate acestea, în pofida a tot ce scrie despre cauzele, modalităţile, amploarea, controlul sau sancţiunile privitoare la evaziunea fiscală, cuvintele care desemnează acest fenomen sunt imprecise, iar domeniul pe care-l exploatează este incert.

Această imprecizie provine de la diversitatea cuvintelor folosite pentru desemna mai mult sau mai puţin, acelaş fenomen-neîndeplinirea voită de către contribuabili a obligaţiilor lor fiscale legale.

Dacă se vorbeşte într-adevăr de fraudă, se vorbeşte în aceeaş măsură de frauda legală sau legitimă, de frauda ilegală, de abuzul dreptului de a fugi din faţa impozitului; de libertatea alegerii căii celei mai puţin impozante sau subestimare fiscală, frauda la lege sau economie subterană.

Confuzia terminologică este, de altfel, cu atât mai importantă, cu cât cuvintele au sensuri diferite de la autor la autor. Totuşi, cel mai adesea frauda fiscală desemnează, stricto sensu, o infracţiune la lege şi se distinge de evaziunea fiscală care s-ar putea defini şi ca o utilizare abilă posibilităţilor oferite de lege. Sunt unele cazuri când unii autori asimilează cele doua noţiuni.

Evaziunea fiscală este caracterizată printr-o imprecizie foarte mare, ei asociindu-se trei sensuri şi o dublă apreciere în ceea ce priveşte legalitatea. Primul sens ce i s-a atribuit evaziunii fiscale, mai ales între cele doua războaie mondiale, a fost cel în care frauda îmbracă o formă extensivă, adică noţiunea de evaziune fiscală este inclusă în cea de fraudă.

Cel mai cunoscut sens în care este cunoscută evaziunea fiscală este ,, arta de a evita căderea în câmpul de atracţie a legii fiscale”. Potrivit acestei percepţii, evaziunea fiscală este, oarecum, asimilată fraudei.

Cel de-al treilea sens constituie un termen generic şi desemnează totalitatea manifestărilor de ,, fuga” din faţa impozitelor. Aceasta este o definire în sens larg a evaziunii fiscale, care ajunge să înglobeze şi frauda.

Pe această linie să înscrie şi definirea şi clasificarea evaziunii fiscale făcută în literatura de specialitate interbelică de Virgil Cordescu.

Evaziunea fiscală este o rezultantă logică a defectelor şi inadvertenţelor unei legislaţii imperfecte şi rău asimilate, a metodelor şi modalităţilor defectuoase de aplicare, precum şi neprevderii şi nerespectării legiuitorului a cărui fiscalitate excesivă este tot aşa de vinovată ca şi cei pe care îi provoacă prin aceasta la evaziune.

Amenzile fiscale nu-l vor determina pe contribuabil să declare exact veniturile pe care le are, ci îl vor determina să ia o serie de precauţii mai minuţioase, pentru a se sustrage de la obligaţiile sale faţă de stat. Se conturează chiar o psihologie a contribuabilului de a nu plăti niciodată decât ceea ce nu poate sa nu plătească.

Natura omeneasca are întodeauna tendinţa să pună interesul general în urma interesului particular; ea este înclinată să considere impozitele şi taxele mai mult ca un prejudiciu şi nu ca o legitimă contribuţie la cheltuielile publice şi să nu tolereze pe cei care încearcă să-i micşoreze patrimoniu.

În condiţiile economiei de piaţă, organele fiscale se confruntă cu un fenomen evazionist ce ia proporţii de masă, din cauza tendinţei de a fi sustrase de sub incidenţa legii venituri c¬ât mai substanţiale. Proliferarea faptelor ilegale, îndeosebi a celor din domeniul economico-financiar, este o consecinţă a unor imperfecţiuni a le legislaţiei sau a lipsei unor reglementări.

Mijloacele folosite pentru sustragerea de la obligaţiile fiscale se prezintă sub infinite forme, dar ele se pot împărţi în două categorii:

- procedee ilicite;

- simple neadevăruri sau chiar exploatarea insuficienţelor legislative.

- prin intenţie.

Evaziunea fiscală poate fi deci ilicită, având uneori şi un caracter fraudulos, şi legală sau mai bine zis tolerată sau intenţionată (Fig 1). Se poate face deci o distincţie între frauda fiscală, care constituie un fapt ilicit chiar de natură penală, şi evaziunea fiscală propriu-zisă, care nu implică fapte care să întrunească elementele unei infracţiuni (sau uneori contravenţie, dar care nu este mai puţin dăunătoare interesului public).

Lipsa unor reglementări legale, în condiţiile în care capitalul de stat a suferit modificări esenţiale în favoarea capitalului privat, creşterea şi diversificarea numărului de agenţi economici cărora le revin obligaţii fiscale au creat posibilitatea sustragerii de la plata impozitelor, taxelor şi a altor sume datorate statului, pentru majoritatea agenţilor economici nou înfiinţaţi.

Creşterea alarmantă a cazurilor de neevidenţiere corectă a operaţiunilor economice, înregistrările fictive în contabilitate, înfiinţarea unor firme având ca scop efectuarea unei singure operaţiuni comerciale de amploare neînregistrată în evidenţe, şi apoi abandonate în totalitate, distrugerea intenţionată de docu¬mente, diminuarea procentului de adaos comercial practicat, folosirea unor evi¬denţe duble, întocmirea şi prezentarea de date nereale în bilanţuri şi balanţe, as¬cunderea unor activităţi comerciale, nedeclararea sucursalelor, filialelor, punc¬telor de lucru, a depozitelor şi magaziilor, prezentarea de documente false la operaţiuni de import-export, au făcut necesară adoptarea unor măsuri ferme de stopare a fenomenului de evaziune fiscală.

Preview document

Evaziunea fiscală - Pagina 1
Evaziunea fiscală - Pagina 2
Evaziunea fiscală - Pagina 3
Evaziunea fiscală - Pagina 4
Evaziunea fiscală - Pagina 5
Evaziunea fiscală - Pagina 6
Evaziunea fiscală - Pagina 7
Evaziunea fiscală - Pagina 8
Evaziunea fiscală - Pagina 9
Evaziunea fiscală - Pagina 10
Evaziunea fiscală - Pagina 11
Evaziunea fiscală - Pagina 12
Evaziunea fiscală - Pagina 13
Evaziunea fiscală - Pagina 14
Evaziunea fiscală - Pagina 15
Evaziunea fiscală - Pagina 16
Evaziunea fiscală - Pagina 17
Evaziunea fiscală - Pagina 18
Evaziunea fiscală - Pagina 19
Evaziunea fiscală - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Evaziunea Fiscala
    • Academia de Stiinte Economice Bucuresti.doc
    • CUPRINS.doc
    • Evaziunea fiscala0.doc

Alții au mai descărcat și

Taxa pe Valoare Adăugată

Introducere Taxa pe valoare adăugată este un impozit indirect care se stabilește asupra operațiunilor privind livrările de bunuri mobile,...

Evaziunea Fiscală

CAPITOLUL 1 – EVAZIUNEA FISCALĂ: DEFINIRE , CONŢINUT , FORME DE MANIFESTARE 1.1 CONCEPT ŞI SCURT ISTORIC AL EVAZIUNII FISCALE Evaziunea fiscală...

Evaziune fiscală

1.1 - Definitie, elemente teoretice. Evaziunea fiscala se poate defini prin totaliatea procedeelor licite si ilicite cu ajutorul carora cei...

Evaziunea Fiscală

CAP.I. EVAZIUNEA FISCALĂ 1.1 CONŢINUTUL EVAZIUNII FISCALE Este cunoscut faptul că, din cele mai vechi timpuri contribuabilii , persoane fizice...

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Frauda Fiscală

1.Evaziunea fiscală – concept şi forme Aproape întotdeauna contribuabilii pun interesul lor pe primul loc, interesul general al societăţii fiind...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Evaziunea Fiscală între Teorie și Realitate

Dimensiunea economiei subterane nu poate fi masurata cu precizie, cifrele variind de la o sursa la alta, dar totusi efectele se fac din plin...

Evaziune Fiscală

INTRODUCERE Dorinţa fiecăruia dintre noi este de a câştiga cât mai mulţi bani în mod cinstit pentru a realiza obiectivele pe care le propunem....

Evaziunea fiscală - cauză sau efect a presiunii fiscale

1. PRESIUNEA FISCALĂ – INSTRUMENT AL POLITICII FISCALE 1.1. PRESIUNEA FISCALĂ Noţiunea de presiune fiscală trebuie studiată în corelaţie cu...

Evaziune fiscală internațională

Introducere Globalizarea economiei mondiale, precum şi breşele create în sistemul fiscal internaţional şi rafinarea strategiilor financiare au...

Evaziunea fiscală și implicațiile ei asupra bugetului statului

Introducere " Evaziunea fiscală a fost întotdeauna activă şi ingenioasă pentru motivul ca Fiscul, lovind indivizii în averea lor, îi atinge în cel...

Studiu privind metodele de evaziune fiscală depistate în județul

CAPITOLUL I EVAZIUNEA ŞI FRAUDA FISCALĂ 1.1 Conceptul de evaziune şi fraudă fiscală. Evoluţie. Tendinţe. Evaziunea şi frauda fiscală exista încă...

Controlul financiar de stat și combaterea evaziunii fiscale

Introducere Societatea contemporană se confruntă cu o serie de probleme de natură economică şi financiară, care mai de care mai serioase. Dintre...

Evaziunea fiscală - metode de combatere a evaziunii fiscale

I Conceptul de evaziune fiscală 1. Noţiunea de evaziune fiscală Evaziunea fiscală reprezintă la momentul prezent un fenomen economic dar şi...

Ai nevoie de altceva?