Masurarea Temperaturii

Referat / Fizica
Informatii Referat:
Numar pagini: 20 pagini
Marime arhiva: 1.56 MB
Contine fisiere: doc
Numar fisiere: 1 fisier
Nota pe site: Nota  8 Masurarea Temperaturii , 8 out of 10based on 2 rating
Profesor indrumator / Prezentat Profesorului:
Luca Liliana
Ce sunt punctele? Ce sunt punctele?
 • Punctele reprezinta moneda de schimb a site-lui.
 • Ai nevoie de ele ca sa downloadezi documente si le poti primi incarcand documente pe site.
 • Daca nu vrei sau nu poti face asta, punctele se pot cumpara foarte usor prin SMS, Card sau PayPal.
 • Click pentru mai multe detalii.

Extras din document:

MASURAREA TEMPERATURII

In stadiul actual al tehnicii, masurarea temperaturii constituie o problema importanta in toate ramurile industriale. Necesitatea de a masura temperaturi inalte, de a mari precizia de masurare si de a transmite la distanta indicatiile respective a dus la elaborarea de noi metode de masurare.

Temperatura este o marime fizica de stare locala a sistemelor, ce caracterizeaza gradul de incalzire a materiei, deci masoara intensitatea agitatiei termice a particulelor componente. Mai precis, temperatura termodinamica, este una dintre cele sapte marimi fundamentale pe care se bazeaza Sistemul International de Unitati (SI). Unitatea temperaturii termodinamice este kelvinul, simbol K, definit ca fractiunea 1/273,16 din temperatura termodinamica a punctului triplu al apei.

Conceptul de temperatura este definit pe baza principiilor termodinamicii, cu ajutorul unei scari având un singur punct fix. Aceasta scara de temperatura a fost propusa de William Thomson (lordul Kelvin) în anul 1854 si este cunoscuta sub numele de scara termodinamica de temperatura. Masurarea temperaturii în conformitate cu definitia scarii fundamentale necesita, însa, proceduri si termometre care sunt dificil de realizat iar rezultatele ce se obtin nu sunt suficient de exacte si de reproductibile.

De aici s-a nascut necesitatea stabilirii unei scari practice de uz international, în care masurarile de temperatura sa fie mai usor de efectuat, sa fie mai exacte si foarte reproductibile.

Scara Celsius

O scara de temperatura standardizata este scara stabilita în mod empiric, în 1736 de Anders Celsius (1701 – 1744). Punctele de baza, alese de Celsius au fost:

- punctul de vaporizare a apei: 0;

- punctul de solidificare a apei: 100

Carl von Linne’ (1707 – 1778) a inversat scara, astfel ca temperatura de topire a ghetii a devenit 0 grade, iar temperatura de vaporizare a apei a devenit 100 grade. Aceasta scara pastreaza numele lui Celsius; temperatura se da în oC.

Gradul Celsius [oC] este diviziunea scarii de temperatura cu acelasi nume, care atribuie valoarea zero punctului de topire a ghetii si valoarea 100, punctului de fierbere al apei, ambele la presiunea de 1 Atm.

Scara Kelvin

În 1854, Lord Kelvin of Largs a introdus scara temperaturii absolute, pentru a elimina particularitatile termometrelor care se utilizau anterior. Temperatura absoluta este temperatura termodinamica masurata in grade termometrice absolute pe scara Kelvin, fiind una din marimile fizice fundamentale ale SI. Zero al scarii absolute este –273,15 oC, temperatura la care moleculele unui gaz nu mai au energie cinetica de translatie.

Gradul Kelvin [K] este dimensiunea scarii termodinamice de temperatura, care are ca interval aceeasi marime ca gradul Celsius. Valorile punctelor de reper ale scarii difere, astfel ca temperaturii de 0 oC ii corespund 273,15 K iar celei de 100 oC, 373,15 oC, deci

T[K]=t[oC]+273,15.


Fisiere in arhiva: (1)

 • Masurarea Temperaturii.doc

Previzualizare pagini (20):


  Documente similare:

  Preview Fizica Generala
  Fizica Generala
  Cursul contine 90 pagini in format doc cu o marime totala de 1.14 MB.
  Preview Fizica Ultima Frontiera
  Fizica Ultima Frontiera
  Referatul contine 59 pagini in format doc cu o marime totala de 466.67 KB.
  Preview Senzori si Traductoare
  Senzori si Traductoare
  Proiectul contine 22 pagini in format doc cu o marime totala de 760.19 KB.
  Preview Masurarea Gravimetrica a Concentratiei de Praf din Aer
  Masurarea Gravimetrica a Concentratiei de Praf din Aer
  Proiectul contine 42 pagini in format doc cu o marime totala de 3 MB.
  Preview Notiuni Introductive in Fizica
  Notiuni Introductive in Fizica
  Cursul contine 150 pagini in format pdf cu o marime totala de 1.75 MB.
  Preview Absorbtia Ultrasunetelor in Lichide
  Absorbtia Ultrasunetelor in Lichide
  Proiectul contine 80 pagini in format doc cu o marime totala de 810 KB.