Argumente pro și contra - dezvoltării și protejării Parcului Național Munții Măcin

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 2054
Mărime: 102.74KB (arhivat)
Publicat de: Ianis Deaconu
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Gheorghilas

Extras din referat

Conservarea şi ocrotirea mediului natural. Unul din principalele scopuri în elaborarea planurilor de amenajarea teritoriului este zonarea funcţională a teritoriului studiat. În cadrul acestei zonări, pădurile şi păşunile, pajiştile şi culturile agricole sunt clar exprimate şi delimitate, deasemenea reţeaua hidrografica. Acestea reprezintă mediul natural, care întreţine viaţă şi oferă resursele primare necesare aşezărilor umane din teritoriu.

Protecţia întregului patrimoniu este reglementată prin Convenţia pentru protejarea patrimoniului natural şi cultural , încheiată în 1978 la Paris.

Omul premodern trăia în interacţiune ecologică cu natura, fără a se gândi la asta; omul modern se izolează de natură cu o aură de raţionalism; iar omul post- modern nici nu va uita de natură, nici nu se va preda ei. (V. Soran)

Granit versus Parc Naţional. Un important factor disturbator în cazul nostru îl reprezintă lucrările la carierele din Macin, controversate de altfel şi supuse unor îndelungi dezbateri.

Reprezentanţii Greenpeace au protestat împotriva exploatărilor de piatră din Parcul Naţional Munţii Măcin şi consideră că schimbarea limitelor Parcului, la iniţiativa Ministerului Mediului, în favoarea acestei societăţi, este „cel puţin dubioasa”.

Cariera de piatră în Munţii Măcin

Societatea Hidromineral Greci are în administrare o carieră de granit, de curând exclusă din teritoriul Parcului Naţional Munţii Măcin, zonă în care exploatările de piatră sunt interzise prin lege.

Administraţia Finanţelor Publice Tulcea a pus sub sechestru o parte din bunurile care aparţin societăţii Hidromineral Greci, motivul fiind neplata la timp a taxelor către stat. Datoria acţionarului Christian Moor era de circa 500 de milioane de lei, suma totală încasată de către Fisc fiind, în anul 2006, de circa 3 miliarde de lei.

Aceeaşi carieră a făcut obiectul unui proces în instanţă intentat de către acţionarul Christian Moor mai multor instituţii ale statului, printre care Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor, Agenţiei de Protecţie a Mediului Tulcea şi Administraţiei Parcului Naţional Munţii Macin, care au refuzat să elibereze avizele necesare desfăşurării activităţii în această zonă naturală protejată. Paradoxal, după ce judecătorii au dat câştig de cauza autorităţilor de mediu, responsabilii din cadrul Ministerului Mediului au conceput un proiect de hotărâre prin care carieră Hidromineral Greci era exclusă din incinta Parcului, ceea ce a însemnat reînceperea activităţilor de exploatare.

La oră actuală, activitatea se desfăşoară normal, firma obţinând toate avizele necesare. Potrivit licenţei, activitatea Hidromineral se va desfăşura încă 12 ani, timp în care se va face închiderea treptată a carierei. În acest moment, în cadrul acestei firme lucrează 70 de persoane, urmând să mai fie angajate încă 150.

Energie versus Parc Naţional. A.R.B.D.D. îşi va da acordul de principiu pentru amplasarea unor centrale eoliene în vecinătatea Rezervaţiei Biosferei, că şi experimente, urmând ca în următorii ani să se decidă dacă instalaţiile au sau nu efecte negative asupra tranzitului păsărilor.

Preview document

Argumente pro și contra - dezvoltării și protejării Parcului Național Munții Măcin - Pagina 1
Argumente pro și contra - dezvoltării și protejării Parcului Național Munții Măcin - Pagina 2
Argumente pro și contra - dezvoltării și protejării Parcului Național Munții Măcin - Pagina 3
Argumente pro și contra - dezvoltării și protejării Parcului Național Munții Măcin - Pagina 4
Argumente pro și contra - dezvoltării și protejării Parcului Național Munții Măcin - Pagina 5
Argumente pro și contra - dezvoltării și protejării Parcului Național Munții Măcin - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Argumente Pro si Contra - Dezvoltarii si Protejarii Parcului National Muntii Macin.doc

Ai nevoie de altceva?