Belgia

Imagine preview
(7/10)

Acest referat descrie Belgia.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Geografie

Cuprins

1. Aşezarea geografică.
2. Limba şi guvernarea.
3. Noţiuni generale de economie.
4. Resursele naturale.
5. Industria grea.
a) Industria feroasă şi neferoasă.
b) Industria chimică.
c) Energetica.
d) Indicatorii tehnologici.
6. Industria uşoară.
a) Industria textilă.
7. Transporturile.
8. Agricultura.
9. Turism.

Extras din document

1. Aşezarea geografică

Belgia este o monarhie constituţională din nord-vestul Europei. Se învecinează la nord cu Olanda şi cu Marea Nordului, la est cu Germania şi Luxemburg, iar în sud şi sud-vest cu Franţa. Împreună cu Olanda şi Luxemburg, această ţară formează Ţările de Jos. Suprafaţă totală a Belgiei este de 30.525 km2.

Belgia deţine trei principale regiuni fizicografice: câmpia, platoul central şi Munţii Ardeni. Câmpia Flandrei se extinde de la 16 la 48 km în nord-vest. Munţii Ardeni reprezintă un platou împădurit, măsurând 460 m lungime, şi se extind în sud-estul Belgiei şi în nord-estul Franţei.

Clima Belgiei este temperată, cu nuanţe oceanice în zona de câmpie (Burges, temperatura medie în ianuarie 2.90 C, precipitaţii 800 mm/an) şi mai aspră în Ardeni (temperatura medie anuală 8.50 C, 100-150 zile de îngheţ/an).

Reţeaua hidrografică este densă, formată din fluviul Escaut (Schelde) şi Meuse (Maas) şi afluenţii lor Leie, Sambre, Ourthe, etc. Reteaua hidrografica a Belgiei este navigabilă în mare parte.

Pădurile de fag, de stejar, de mesteacăn, turbariile ocupa suprafeţe mai însemnate în Ardeni, în rest, vegetaţia naturală a fost înlocuită cu plante de cultură.

Belgia are circa 10.258.162 de locuitori cu o densitate de 336,2 locuitori/km2. 97% din populaţie locuieşte la oraş. Capitala Belgiei este Bruxelles cu circa un milion de locuitori din care 35,8% sunt străini. Capitala este un centru economic important, concentrează 22% din intreprinderile industriale ale ţării; principal centru financiar şi important nod de comunicaţii al Europei Occidentale.

De asemenea au o importanţă sporită următoarele oraşe:

Anvers are 927.177 de locuitori, formeaza aglomeratia Antwerpen.

Liege (Luik) are 617.590 de locuitori. Centru economic (industria siderurgică, oţel, laminate, metalurgie neferoasă).

Gand (Gent) are 485.954 de locuitori. Este port şi centru economic reprezentativ al industriei textile.

Charleroi are 450.120 de locuitori. Este centru economic (în principal industrie siderurgică).

2. Limba şi guvernarea.

a) Limba oficială.

În 1963, a fost dată o lege pentru stabilirea celor trei limbi oficiale din Belgia: olandeza a fost recunoscută ca limbă oficială în nord, franceza, în sud, şi germana, la graniţa de est. În oraşele şi suburbiile din Bruxelles, şi franceza şi olandeza sunt recunoscute ca limbi oficiale. În întreaga ţară, 58% dintre oameni vorbesc limba olandeză, 32%, limba franceză, şi 10% vorbesc şi franceza şi olandeza şi germana. În 1971, s-a dat un drept prin care au fost recunoscute, şi pe plan politic, aceste trei comunităţi lingvistice, acordând dreptul de „autonomie” culturală şi revizuind statutul administrativ din Bruxelles.

b) Guvernul.

Belgia este o monarhie constituţională reprezentativă ereditară. Conducătorul ei este regele Albert II. Constituţia a fost promulgată în 1831 şi revizuită în 1893, 1921, 1970, 1971, 1980, 1989 şi în 1993. Reformele din 1970 au transformat Belgia într-o ţară federală şi au majoritatea conducerilor celor trei regiuni: Flandre, Vallonia şi Bruxelles.

Fisiere in arhiva (1):

  • Belgia.doc